Yang DiSaYAngi

Selasa, 30 September 2014

Chocolate cake kukus By jemah poyo

Ahad lepas, lepas kemas rumah...aku rajin sikit tengahari tu, siap2 masak tengahari, sementara tunggu anak2 ngan en asbeen bangun dari tidoq tengahari tu...en asbeen mmg suke tidoqkan anak2 bila tiba jam 12 tebgahari, sebab dah time bebudak tu tidoq...aku saja la gatai tangan nak buat kek kan....
aku pon buat la guna resepi yang di kongsi oleh NAD...alhamdulillah menjadi..wooooooo...suke3..selaloo aku bake je, kali ni aku kukus....
siap topping lagi...
tapi topping tu sengal la...aku dok ralit basuh pinggan, aku biar atas api, sekali kering, sama hangit sikit, sama pahit..hahahhaha..terus aku buang topping tu...rugi kan, nak buat guano, tak da rezeki..

tada.....

so far syawal suke...izz pon suke, asik ulang2 bukak Peti ais nak lagi...aku potong2 sikit bawak opis, kasi kat anak angkat aku...si qalesya...hari ni bufday dier..kasi advance sikit....

ni resepi yang share dari NAD N owner resepi asal dari EL..tapi aku tak terjah lagi blog EL ni, EL ni pon aku tgk dier kawan ramai jugak ngan kengkawan blogger aku ni, kire femes ames jugak ni...

RESEPI KEK COKLAT KUKUS..

BAHANNYA
4 biji telur(Gred A)
1 cawan gula halus(aku guna guna perang, ikut resepi owner blog..hahhahaha)
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan tepung gandum*
1 cawan serbuk koko*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 sudu kecil baking powder*
(* bahan yang telah di tanda perlu di ayak dahulu yee)

CARA2NYA
- pukul telur bersama gula sehingga kembang.guna Whisk pon boleh je...
- dah kebang masukkan susu pekat, minyak dan susu cair
- dah sebati, masukkan bahan2 yang dah di ayak tadi
- kemudian masuk dalam bekas yang hendak di kukus dan kukus, siap....

(perlu di ingatkan jika kecil bekas tersebut, maka perlu di kukus dalam masa 15minit atau setangah jam, tapi jika sepenuhnya 1 bancuhan tu dalam 1 bekas, maka kukuslah ia dalam masa 1jam setengah yee...pastikan jangan di bukak2 penutup pengkus tu, kalo tak macam mana nak masak elok kan...)

TOPPING
200gm choc compound (coklat masakan pon boleh)
3 sudu besar sus pekat (resepi asal 5 sudu besar)
3 sudu besar minyak masak
1 1/2 tin susu cair

mmg senang abis, boleh la korang nak buat, kalo nak, sebab tu semua barang basic yang mmg ada kat rumah kan...

TQ to NAD N EL sebab share resepi ni..resepi ni mmg daebak...

Kenangan


Waktu dok la kemas rumah last week...dok la kemas apa yang patut..sekali terjumpe pulok benda alah ni,...adoiii touching jemah tau..hahahhaha..

haa...ko zaman bercinto punya barang..aku ni mati2 la dok PK yang semua barang ni dah di buang..hahahhah..sebab dah tak jumpe dah, rupanya kat tempat aku buat stor benda alah ni...

ni semua barang2 zaman bercinto semua aku bubuh dalam ni..nampak ada 3 kotak...3tahun bercinto..lama tak lama mana pon la...3 tahun bercinto, ada la 3 kotak..hahahahha...siap bertarikh, tak menahan tu...

korang yang mana dah kawen tu, jgn kata korang tak penah buat gini kan, simpan semua benda walaupun benda tu benda kecik N tak penting kan....

nampak 3 kotak...kui..kui....semua penuh dalam setiap kotak tu, nak tutup pon susah....
korang rasa apa yang ada...

haaa...apa sahaja berkaitan dengan en asbeen dan aku, semua aku simpan dalam ni...bila tgk simcard Xpax celcom tu, terkenang kojap kan, punya la nak sama network fon ngan en asbeen, sanggup ko ajak dier G beli simcard sama, kononnya nak guna nombor baru..hahahhahha...padahal waktu baru kawan lagi, punya la nak sama kan..hahahhah.padahal nombor hotlink waktu tu, baru guna, last2 aku bagi kat adik aku guna nombor tu, sampai sekarang dier guna...waktu beli tu, still kawan je lagi, siap amoi kat kedai tu kata muka aku ngan en asbeen sama..hahahhahah...kelakar weiii...sanggup sampai ke seri kembangan aku cari simcard ko..hahhahaha..alasannya putrajaya tak banyak bukak kedai lagi time tu, susah nak carik simcard..hahahhaha...terkonang sungguh ni....

apa sahaja semua dalam ni, semua resit, janji kaitan antara aku ngan en asbeen mmg aku simpan, sampai naik lusuh, hilang ink kat resit tu aku simpan..mmg sebeban la aku simpan...

en asbeen suruh buang...eiiiii sesuka je buang kan, mentang2 la aku kaki buang kan...asik nak membuang je kan....yang ni tak leh buang...mau simpan, sentimental value...dah 8 tahun aku simpan tu....kalo MIL n FIL aku boleh simpan surat FIL aku ngorat MIL aku dolu2, asal aku tak boleh...surat tu dah hampir 37tahun tak salah...gilo lama tak lama la, aku siap baca lagi..hahahhahha...aku ni baru 8 tahun, en asbeen dah suruh, sesuka je kan....bila aku kata banyak kenangan dia dalam ni, terus buat muka tak bersalah..siap kata...
"ok la tak jadi buang..." hahhahahah...pandai kan...


walaupun pada mata org dia ni, bukan hensem mana, kecik comey je, kurus..tapi di mata aku dia la yang terbaik yang penah aku jumpe...aku je ramai je yang hensem, tough, smart, macam2...tapi belom tentu boleh tanding en asbeen yang mmg terima seadanya aku..tu yg penting, kalo hensem, baguih, smart semua la, tapi tak leh terima aku seadanya, tak guna jugakkan...


Isnin, 29 September 2014

Kemas rumah


Kisah di hujung minggu....boleh di kire berapa lama sudah aku ngan my little family ni tak hangout jalan2 sana sini, jalan2 G shooping complexs...mmg sesejak ada izz dani aqlan ni mmg kami banyak abiskan masa kat rumah atau dalam putrajaya. G kedai kat prseint 8,9 dah kire berjalan dah, walaupun dalam kete petang2...sebab waktu sebelom ada izz, boleh di katakan setiap minggu, sama ada hari sabtu kuar, ahad duduk rumah atau sebaliknya...mesti satu hari kuar jalan jugak...mmg kaki jalan kami ni waktu ada syawal sajork...tapi sesejak ada izz mmg duduk rumah je la...waktu syawal dolu agak mewah sikit berbelanja, sekarang ni kena cut cost mana yang tak perlu...tapi so far masih boleh hidup lagi la sekarang ni...



so abis cerita tu, aku juz nak cerita...banyak masa hujung minggu ni kami abiskan lepak kat umah je...bangun solat subuh, tidoq balik, bangun lambat, sarapan, lepak2, lunch, tidoq tengahari, lepak2 lagi, makan malam, tidoq pulok malam..tu je la...


so XTVT hujung minggu lepas...
ni dia..XTVT kemas rumah...en asbeen alihkan semua barang, dier nak alihkan rak buku ke tempat lain, peti ais semua satu tempat, semua barang2 elektrik ni satu tempat...

nampak barang sape yang banyak....
hahahhaha.....ni banyak barang mak aku....tgk la jugak, berapa lama mak aku hidup pon..hahahhaha..semua khazanah melayu melaka deir semua dier simpan kan....so kami letak la satu tempat...hadiah2 kawen pon banyak yg tak bukak lagi, sebab banyak yang barang mak aku kami masih guna, so buat apa banyak2 kan dalam dapur....kiter guna mana yang ada je la....

anak2, kami dok berhempas pulok kemas, deme pon sebok jugak..lagi2 si kecik tu, siap buat hajat bawah meja tu...tak penah2 buat hal gitoo kan....

so ni la hasilnya sambil layan running man, marathon korea, kartoon bagai...

tada.....dah siap

so far nampak kemas dari sebelom ni kan....banyak dah jual kat kitar semula....so far nampak kemas, dapur pon nampak luas, lepas alihkan peti ais mak tu keluar kan...peti ais mak aku je dua...aku punya yang tinggi....hah ko.banyakkan peti ais kat umah...aku beli peti ais tu dolu untuk simpan susu2 izz...deep freezer mak aku tu lebey mak aku guna simpan santan mantan dier yang dier sebok dok buat uih org order tu....peti ais yang kecik tu kalo korang nampak....tu peti ais yang berusia hampir 22 tahun...aku menang join marathon dengan TV3..hahahhaha..juara tu..aku sendiri terkujat bila tau tu....

mak aku sekarang tak da balik ampong, kompom balik lepas raya haji ni, terkejut tgk banyak yang dah berubah....


tu la kisah XTVT kami hujung minggu...bermandi peluh alih barang

H12-Media Ads

jGn x KLiK yE..sAYA pUn kLiK aWAk gAK