Yang DiSaYAngi

Selasa, 1 September 2015

Jom Berpantang



salam selasa kengkawan...alhamdulillah 58 tahun kiter telah bebas dari penjajah..alhamdulillah...moga negara kiter aman dan sejahtera..ammiinnnnn...

ni banyak entry yg thorowback je tau..al maklum la....baru lepas bersalin...so masa lebih dengan bb la..dari blog kan...

selama berpantang 44 hari....alhamdulillah....mmg 100% en asbeen jaga...mana mak?????? ada je...tapi takmo la susahkan mak....sebab dia pon dah sediakala sebokkan...mana dengan kuih muih yg org order lagi....mana lagi dengan terawih dia..yela aku pon bersalin waktu pertengahan bulan pose..mmg terawaih la kan....itu pon bersyukur sangat mak dapat la jaga anak2 waktu aku ngan en asbeen BZ utk proses kelahiran ni kan....

so mmg dari segala macam...semua en asbeen buat..masak menu berpantang utk aku, mandikan mirza firash lagi...aku tabik spring la kat en asbeen, sebab dia sangat2 la berani tau dalam menjaga anak...yela mirza firash kuaq kecik...2.32KG..dia la org pertama yg mandikan mirza...anak2 aku yg lain, mak aku yg mandikan dulu....kali ni en asbeen...cayala en asbeen....mana nak uruskan daftar nama anak, urusan cuti bersalin aku kat opis, nak hantar dan amik anak2...uruskan cuti tanpa rekod dia...binik dia bersalin...mmg cuti tanpa rekod yg dia dapat tu di gunakan sebaik yg mungkin....letih dia tak yah kata la...tu pon nasib baik, dia dapat rilex sikit kat kampong, sebab aku MIL yg jaga...1st time MIL jaga...terasa bagaikan puteri kata ko..hahahhahha....mmg jaga sungguh la...aku ni kire jaga diri je tau..makan semua dah terhidang, siap bawak ke ruang tamu berdulang bagai..siap air untuk aku...aku masuk mulut je....mmmm...tungku N air mandian pon MIL sediakan...alhamdulillah.....

so selama aku pantang 44 hari ni,,,aku tak da la amik mana2 set berpantang yg femes ames tu....sebab kalo beli sampai 2,3 ratus tapi tak guna mana, buat apa..membazir sajork....lagipon banyak yg aku tgk, byk set tu semua, utk luaran...klo ada dalaman punya dalam set tu pon 1 jenis saja...

so aku pon beli yg loose2 semua...
sebelom bersalin aritu sempat la singgah ke warta bangi, jumpe satu kiosk ni, bukan jual barang2 bersalin, tp banyak jual barang2 spa...

aku pon belek la apa yg ada...akhirnya rembat semua kat situ..hhahahhahaha...
tapi luaran je semua....dalaman, nanti aku carik...
ni la hasil rembatan aritu,...

ni balm serai wangi dan minyak urut

mmg wangi, rasa keep N calm je tau....mmg tenang je N yang pasti wangi....sedap je...berangin2 panas...

ni untuk lulur badan...di campur dengan minyak zaitun...lulur ni sedap je pakai..rasa badan segar N yg penting, rasa lembut je lepas lulur... dan yg terakhir...

sabun buku payung mahkota...

sabun ni berfungsi utk mereka yg datang period atau Nifas...elok pakai ni...
bagi mereka yg punyai masalah keputihan, mmg elok guna...sabun ni elok guna bila period atau nifas dah  nak abis....mmg elok..

selain itu ada jugak yg aku amalkan selama berpantang....
kalo untuk dalaman, aku start makan selepas mirza firash sihat dari jaundice....

jamu kencur...


jamu kencur ni mmg elok makan, semua ramuan dalam jamu kencur  ni ramuan utk perempuan selepas bersalin...kire yg berkhasiat la..

daun serapat, kunyit, manjakani, halia...apa lagi, tak egat...

selama aku makan jamu kencur ni, mmg segar badan, N selama pantang ni, aku tak penah tido siang..kalo dolu, waktu izz N syawal, asal anak2 tido, aku pon sekali ZZZzzZzzzz...kali ni tak, luka jahitan pon alhamdulillah, cepat baik...tak da buasir, cepat lawas...alhamdulillah...susu pon banyak...

yang penting, keputihan mmg zero....tak da langsung....badan rasa segar, bertenaga, aku tak sampai sebulan pantang, badan dah kuat...boleh la bantu2 en asbeen uruskan anak2....

selain jamu kencur ni aku makan ni jugak...



habbasyi oil....

HO ni makanan sunnah, habattus sauda...1001 khasiat dalam habattus sauda kan....

HO ni salah satu milk booster...

aku ni susah nak telan ubat...tapi ni alhamdulillah boleh la telan....

alhamdulillah urusan berpantang 44 hari di permudahkan....

Khamis, 27 Ogos 2015

Soya dah bersalin

salam khamis kengkawan..kejap je dah khamis..kejap je rasa dah nk akhir tahun dah kan....alhamdulillah banyak benda dah berlaku...alhamdulillah jugak pada 6 julai 2015 bersamaan 18 ramadhan 1436H soya dah selamat melahirkan puteranya yg ketiga pd jam 3.54am dengan berat 2.32KG (kecikkan) secara normal..alhamdulillah..

seperti biasa...sakit pon sakit biasa nk beranak kan....
cuma situasi berbeza la kan....kali ni pecah air ketuban jugak...cuma bezanya kali ni...kuar sikit2....ahad 5/7/15 u...mcm biasa pose...tidoq petang...tgk jam dah 4.30pm...dlm hati dok kata...(nk ada running man dah...AHAAHAHAAHHHA) itu di kejarnya....ahaahahaaah...lepas masuk toile rasa nk terkucil...buang la...tak da rasa x sedap hati lagi...lepas tu g ruang tamu..br duduk...terkucil mcm kencing...kuantiti g banyak mcm kencing la kan....padahal x menran pon....ada la dlm 4,5X...perasaan dah lain...check tgk, bukan urine pon...tp jernih..sah dok kata air ketuban...tp kuaq sikit2....so lps berbuka..(sempa la sambaq mcd..)mls masak....jam 9pm terus G hospial... cerita ka doc n nurse...check laluan..mmg sah air ketuban...jam 10pm, admit wad....doc check dah 3cm...kejap je ko..mmm..mmg selama check up bulanan, doc ada bgtau yang aku akan bersalin awai sebab sebelom ni pon awai, so kali ni kompom lagi awai, sebab laluan dah ada N aku pon alhamdulillah tak da masalah2 lain..HB, urine, baby semua la ok...en asbeen sanggup tidoq depan kaunter labour room ko..ahahaahaha....takmo ketinggalan nk masuk labour room jugak....sanggup takmo balik..katanya kalo balik, nanti tak sempatmasuk labour room, aku dah bersalin...takmo la dia....katana kali ni..macam mana pon dia nak masuk jugak...dia selaloo berdoa, permudahkan urusan aku bersalin N kabulkan doa dia nak masuk lobour room, nak saksikan sendiri binik poyo dia ni bertarung nyawa demi kesayangan dia..

jam 12am dah start sakit2 dah kat dalam wad tu..macam biasa kejap bangun, kejap G toilet..tau2 dah jam 2am...nurse datang check BP, tgk aku semacam, dia tana, "sakit ke???" anggukkan je di terima...so terusla nurse panggil doc untuk check, check je laluan, dah 4cm, so boleh la turun balik ke LB utk proses seterusnya... MIL dan FIL aku call, tanya keadaan aku...FIL aku siap pesan kat aku sebelom aku ke LB..

"suraya anak abah...jaga diri....abah doa anak abah ni selamat semua tau...egat pesan abah...sentiasa bibir tu di basahi zikir dan selawat tau, jgn lepas ye..."

inshallah aku egat setiap yang FIL aku cakapkan...
aku mesej en asbeen, OTW ke LB sekarang....aku inform ngan nurse pasai en asbeen...

sampai kat LB...mmg check br bukak 4cm...tp CTG baby menunjukkan baby mmg dah nak kuaq dah..sebab denyutan jantung BB tak cantik...panik, cuak????????

hanya ALLAH SWT yang tahu...mmmmm...sakit tak yah kata...nurse bagi gas utk aku sedut kalo kontraksi dtg...tp bila aku guna, macam tak membantu...aku egat pesan FIL...sejak sakit u..mmg meniti di bibir ni....asarfirullahalazim....berulang2...alhamdulillah itu mmg membantu kurangkan rasa sakit tu...dengan aircond sejuk giler, sampai gigil aku...3,4 lapis selimut jugok la letak atas aku...mmg sentiasa check CTG, mmg denyutan BB tak cantik...check lagi laluan..alhamdulillah, makin lama, makin terbukak luas jalan...kejap aku dengar 5cm, seminit lepas tu 6,7cm....

aku cakap ngan doc..."doc saya nak beranak...nak kuaq dah ni...nak berak..."...so paham la doc mmg dah tiba masa...yang best, yang sambut aku, doc laki, yg macam "adik2" gitoo tau...bawah aku 3 tahun x salah...suport yg dia bagi, mmg membantu, dengan en asbeen kat dlm pon, sama2 bg sokongan...alhamdulillah tepat jam 3.54am, soya dah bersalin....en asbeen nampak je bb kuaq dari perut aku..nampak la dia excited N terharu ko..pertama kali kan...nampak bergenang air mata dia...baru tau pengorbanan binik kamoo yg poyo ni ye...

nampak tgn cumil tu....


muka org excited..bercampur baur la perasaan dia waktu tu....

so ni la dia, selepas 44 hari/....
BB blogger..ahhahahah..

mirza firash bin mohd yaakob....
2.23KG..now dah 3.36KG...

semua kata muka abg dia izz...kejap muka syawal...kejap muka abah dia...abis muka ibu bila...konon semua nak sedapkan hati soya ni..

"inshallah nex gurl kot, ikut muka ko..."


inshallah...


Isnin, 24 Ogos 2015

Setelah sebulan setengah berlalu...



Salam semua..ini kali pertama aku sawangkan blog aku selama sebulan lebih tanpa khabar berita...giler champion..hahhahahah...

last aku up entry pada 3 julai 2015 bersamaan hari jumaat..mana ang follow IG n FB aku tahu la kenapa berswanga sangat la blog aku ni..hahahhaha....

alhamdulillah pada 06 julai 2015 bersamaan hari isnin jam 3:54am...aku telah selamat melahirkan putera ketiga aku...putera jugok ok..hahhahah...dah rezeki...aku terima...inshallah ada la rezeki aku akan datang nak dapat baby gurl kan...inshallah....

kronologi????????

tak yah kronologi sangat la..ahhahahahah..sama je..sakit bersalin...masuk LB...dah...bersalin...

ang penting impian en asbeen nak masuk LB menyaksikan pahit maung seorang isteri dan seorang ibu melahirkan zuriatnya yang di amanahkan oleh ALLAH SWT...muka terharu..tak yah cakap la kan en asbeen..pengalaman pertama buat diri dia kan....

nanti la aku cite kronologi bersalin kali ni...yang penting allah swt telah permudahkan urusan aku untuk bersalin dengan baik pada kali ni....

yang penting aku dah up entry..tahniah soya...

H12-Media Ads

jGn x KLiK yE..sAYA pUn kLiK aWAk gAK