Yang DiSaYAngi

Khamis, 24 Julai 2014

Jom Deco-Deco Raya


Arini nak cerita pasai deco2 raya..kat opis ni dah semangat dah deco2 raya..semua pakat semangat nak gantung sana, gantung sini kan..tak terlepas tempat aku pon..hahahahha

BZ memasing nak mendeco cantik2 kan rumah korang..aku mando..hahahhahah..tukang bagi aidea, tukang memanjat, tukang buat semak, tukang selengge kat situ..hahahhah...korang tgk la jap lagi..oppsss..tak ketinggalan tukang amik gambo..aku kan mamarazzi...

wahh...BZ kan korang....

ohhh pelita...ni hasil kerja aku yang tak semenggah ni..hahhahahhaha.....

haaa..yang direct tu semua aku buat....

ok workstation memasing dah ada pelita...jangan sebok2 nak minta kat aku lagi yee.....
aku ni tukang pegang kamera..aku la monopodnya..hahahhahah....
cantik lagi muka aku time ni...dah penat memanjat sana sini...

pastu sebok la deme nak tgk jugak muka dorang..tak cantik..nak lagi snap..adoii tangan aku dah krem la...


haaaa...pose deme sama...aku dah lain dah kat situ...
pon tak puas hati....eiiiii kecik beso2 je aku tgk deme2 ni tau...tau muka nak masuk blog la tu kan...jgn nak poyo sgt...blog aku ni..hahhahahhaha....

haaa....muka redha...baru deme kata..ok...gigil tangan aku jadi monopod...
ehhh..tetibe yang atas kerusi tu, bukan BZ buat keje..ko pantang kan kak..nampak kamera je terus selitkan....

tak abis kat situ....dier mula datang perangai senget dier...korang tgk la...

haaa...ko egat, ko cute jemah..hahhahahhah...ni dah datang dah selengge dier..dah mana dah ko amik kain ni kan....


haa...udah macam hantu pocong..maafkanlah kawan korang ni...dier sedar dier mmg senget...hahahahhahah...

suraya la yang menceriakan hari2 deme...hari2 aku siapa nak ceriakan..hahahahahh....kalo aku senyap..pakat bising deme ni tau..hahahhahha...

ni la suraya...hasilnya persiapan kami..nanti dah siap..aku upkan yee....


Salam Aidilfitri





Di kesempatan ini....jemah nak mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin buat semua kengkawan di alam maya ini ye...sama ada silent reader, atau kengkawan sekalian...waahhh silent reader gitoo..ko egat ko hot suraya..hahahhahaha...

insyallah lepas solat subuh, kami mylittlefamily ni akan gerak balik kluang johor sana..sesape rasa org dekat2 situ, meh la datang umah MIL aku haa...insyallah raya ke tiga baru zaassss balik penang pulok....

ampun dan maaf di pinta jika selama berkawan n terkasar dan tersilap bahasa...ampun yee...0-0 yee...

ramadhan bakal pergi..syawal bakal menjelma....tapi aku hari2 jumpe syawal...tu syawal yafiq..kikikikiki...itu syawal sgt sayang wooo....hahahhahahha....


moga semua berjalan dengan lancar yee

MILD AUTISME

Salam 26 Ramadhan...
arini last keje...esok dah start cuti..insyallah 04 ogos aku masuk balik keje....
moga semua berlancar dengan lancar...
 
doakan perjalanan pergi dan pulang ye kengkawan...
selamat hari raya buat semua kengkawan semua yee...
 
arini nak cerita pasai syawal...
ari selasa aritu bawak syawal G check up untuk OCCT n paedetrik ...
OCCT tu lebey kepada pemulihan carakerja..kire lebey pada motor skill n speech syawal la ni...
 

kami kat sini awal pagi lagi lepas anta izz G taska....
unit pemulihan carakerja ni kat unit rehabilitasi ...
kat sini semua doctor2 sema best...
ramah yang penting have fun dengan kanak2...tak nampak kekok pon dorang ngan kanak2...
 
sementara tunggu nombor...syawal N abah...muka sepesen kan....nasib jugak syawal pakai sweater...sejuk jugak dalam tu kan...

ops....kanti...abah kacau maggi kat situ...hahahhaha...kedai banyak tak menjual makanan pagi2 tu...ingat nak beli bubur untuk syawal...tp tak da..last2 beli la maggi..makan maggi kosong je syawal ye...no MSG...hahahahhahah...kosong2 pon abis..tu yg best...tahniah syawal..makan sampai abis..
 
appoitment 8.30am...alhamdulillah 8.40am nama syawal di panggil oleh doktor diana...kecik lahai orgnya kan....terus masuk kat bilik physical 2 untuk kanak2 0-4tahun...
 
syawal masuk je....alamak...dier dah teruja..nampak kolam yang penuh ngan bola, ada mainan lain, macam2 colourful kat situ..kami mak pak ngan doc pon bersimpuh je duduk bawak beralaskan tilam macam yoga tu kan...
 
banyak yang doc diana ni bercerita..N tanya..macam2..tak perlu la aku nak ungkai atau cerita satu persatu..smeua benda yang sama....cuma bila dier tgk siapa syawal...dier sah kan syawal ..
 
 
 

AUTISME...
tapi lebey pada MILD AUTISME...
 
nape doc tu terus sahkan syawal gitooo...sebab simptom2 tu smeua ada pada syawal...macam suke susun barang panjang2...bukan susun barang secara meninggi..tapi memanjang ke bawah, suke main mainan yang berpusing...macam2 yang utama..syawal suke equalilia dan mumbling...apa tu..mesti korang tanya kan..hahahhahah..aku pon sama...
 
EQUALILIA - kanak2 yang suke mengajuk apa yang irg cakap..suke mengulang2 apa yang die dengar...tak kire ayat tu pendek atau panjang...
 
MUMBLING - lebey kepada bercakap..tapi astu apa pon tak paham..bila bertanya...dier mumbling...tak paham langsung apa yang di cakap..mungkin dier cukup mengulang atau mengajuk atau mengingat apa yang dier tahu, tapi setiap bait kata tu tak di pahami...
 
haaa,....itu syawal....tapi syawal ni lebey kepada mild la kan...kire dalam 100% tu dalam 90% syawal berjaya atasi autisme ni...kalo ada pon mungkin dalam 10% dalam diri yang perlu aku sebagai ibu N en asbeen sebagai abah hilangkan dalam diri syawal...bila doc tanya dier, so far dier jawab, dier dah nampak kurang equalilia tu...walaupun jawapan dier tak selari dengan soalan yang di tanya..tapi, at least dier menjawab kan...tu yang penting...doc pon nampak banyak kemajuan dalam diri syawal sekarang ni..aku sebagai ibu kenal siapa anak aku...N aku nampak banyak perubahan dalam diri syawal...nampak dier bukan syawal yang dahulu lagi....dier dah semakin boleh bersama2 dengan org lain...dah tak duduk dalam dunia dier sendiri...dah mula sikit demi sikit dier robohkan dinding2 yang dier bina dulu...kat situ aku dah syukur sangat dah....
 
tapi yang membuatkan aku risaukan, penglibatan syawal dalam dunia pembelajaran syawal kan....kalo sekarang ok..nampak syawal dah ok kat taska sekarang..sangat2 la ok...dier pon bagus dah dengan cikgu2 kan...N cikgu pon kenal siapa syawal...
 
tapi bila dier masuk tadika tahun depan, macam mana dier..???/boleh ke dier sesuaikan diri dengan alam persekolahan yang baru????boleh ke kawan2 terima dier????boleh ke cikgu2 kenal N tahu siapa dia???? yang paling penting bolehkah syawal pick up semua yang cikgu ajarkan????
 
mmg kite sebagai ibu harapkan yang terbaik untuk anak2...tapi kiter sebagai ibu pon tak leh expect sgt anak kiter mampu buat seperti apa yang kiter inginka dalam umo dier seperti sekarang kan...aku paham tu...tapi aku jugak seperti ibu lain, inginkan yang terbaik untuk anak aku kan....
 
so doc tu banyak bagi kata2 semangat yang buat aku sendiri pon dari down, kembali semangat...doc pon kata akan buat syawal lebey kepada terapi yang mengarah ke alam persekolahan...
 
kat situ aku dah lega sangat dah...moga apa yang doc tu buat dapat la menjadikan syawal yang terbaik di mata aku...sebab aku tgk anak2 yang baya2 syawal, seronok tgk dorang macam2 sekarang...tapi syawal macam flat...tapi so far syawal sekarang pon dah mula nak bercakap dengan org walaupun hanya mumbling kan...
 
so insyallah bulan 9 ni syawal ada dua appoitment ...appoiment ngan OCCT 4/9 ni..esoknya dengan doc speech therapy pulok..lebey pada nak tgk improvement dier....
 
 
 
syawal kat opis ibu lepas tu...malas dah nak anta taska...dah lambat..tidoq la kat opis ibu dier...
 
doa ibu pada syawal satu je...walaupun kamoo tak sehebat org lain, tak sehebat kawan2 kamoo syawal..tapi kamoo kena tahu yang kamoo hebat di mata ibu...walaupun pembelajaran kamoo kurang..tapi ibu nak kamoo tahu yang kamoo mmg anak yang terbaik di hati ibu n abah...jadi anak yang baik dah cukup membanggakan kami tahu tu syawal...


H12-Media Ads

jGn x KLiK yE..sAYA pUn kLiK aWAk gAK