Yang DiSaYAngi

Selasa, 21 Jun 2016

dugaan demi dugaan

salam 16 ramadhan....lama tak jengah kat sini...kekangan kerja satu hal..kemalasan pon satu hal..lama sungguh tak jengah2 korangkan...rindu rasa nak berblogging ni..rindu nak meluah rasa dalam ni, walaupun tahu tak da siapa yg nak membaca panjang lebar gini, entah, bila aku menaip tu rasa macam ada je yg membaca...entah..mungkin kot...

kalo tak kat sini aku dah sebok2 citer pasai ramadhan, persiapan raya, cerita dam dam dum korang nak raya semua...inshallah mood tu akan kembali...

pagi ni terasa nak berkongsi dengan korang keluh kesah di hati ni...
tadi pagi bukak IG, luluh hati tgk dugaan kawan blogger kita, fiza...anak dia warded sebab pneumonia...broncho lagi....adoiiii aku bab2 anak ni mmg sensatif, bukan takat aku je...semua mak2 kat dunia ni la...tapi mungkin ini adalah dugaan buat fiza untuk hadapinya sebagai ibu..inshallah fiza akan ada sinar di kemudian hari...keep strong ye beb...

sahur pagi ni terasa tak lalu di tekak...bila baca keluh kesah fiza, terbayang akan diri ini...mmg aku terasa tahun 2016 adalah bukan tahun aku...dugaan demi dugaan, cabaran demi cabaran yg harus aku kuat untuk tempuh demi anak2 dan keluarga aku ni...

mungkin awai2 tu seronok, syawal dah masuk alam persekolahan...

tapi tak lama...pada 08.03.2016 - 18.03.2016
bila mirza firash di sahkan RSV Bronchopneumonia..10 hari berkampong di hospital putrajaya...8 hari terlantar di ICU dek ekrna sakit yg di alaminya...sungguh bila kenangkan balik, mengalir la air mata ni kenangkan diri ni...sungguh di kala itu aku tak kuat untuk hadapi,,andai kata aku di beri dugaan ini, aku tak tahu, samada aku mampu atau tidak untuk tempuh dan sekuat sebelum ini...setiap detik yg berlaku di kala tu mmg bermain je kat tubir mata ni...terbayang2 je...sungguh aku bersyukur pada mu Ya Allah akan kekuatan yg di beri..sungguh aku kata, terdetik di benak ni waktu, andai kata mirza firash bukan lagi pinjaman darimu ya allah, aku redha akan ketentuanmu ya allah...aku rela dia pergi, dari dia terlantar menanggung derita sakit ni...sungguh...itu yg aku rasa waktu tu, tapi alhamdulillah aku punyai suami yg sangat la positif dan tenang dalam hadapi situasi seperti ni. Dialah yg banyak bagi sokongan dan tulang belakang aku untuk aku terus teguh berdiri dan kuat untuk mirza firash...terima  kasih ya allah kerna ko dengar akan segala doa, rintihan, luahan hati hambamu ini..

tak terungkap dengan kata2 bila mirza firash mula membuka mata depan kami ibu n abah dia..nampak mata dia mengadu segala...sejak dari tu, mmg aku jaga setiap langkah aku, setiap perbuatan aku untuk dia, demi kesihatan dia..terima kasih pada mak, sanggup jaga balik mirza firash ni, demi nak tgk cucunya sihat kembali..sebab tu bila mak aku ada urusan yg perlu di selesaikan di luar...aku tak penah bangkang apa yg mak aku kata..mak aku je yg lebih2, dalam dilema nak pegi ke tidak...bila mak aku utara sesuatu perkara untuk dia uruskan urusan dia tanpa mirza firash, aku paham, mmg aku kena cuti, nak tak nak, aku kena cuti..kena la..dah cukup bersyukur mak aku nak jaga kan dari dia takmo jaga lagi parah....bila doc pon sendiri kata yg mirza firash perlukan penjagaan rapi, tanpa ada org lain yg sama2 di asuh macam dia.....terima kasih mak atas segala pengorbanan mak...ya sanggup berkorban cuti demi kesenangan mak...pada aku bila mak aku kata nak ke sana sini atas segala urusan, ayat yg pertama keluar dari mulut aku..
"pegi je la mak,...tak payah nak pegi ke tidak..nak pegi ke tidak.." 

walaupun cuti aku terpaksa di korbankan, walaupun cuti ni makin lama makin sikit...tapi demi kesanggupan mak menjaga mirza firash, dah cukup besar rahmat pada aku...


tapi tak lama selepas tu, bulan april 2016 satu lagi ujian melanda kami sekeluarga...izz dani aqlan pulok ta sihat...muntah2 demam, teruk sampai kena pegi emergency hospital masukkan air dalam badan. kire kena drip la tu...tak tahu mana datangnya punca tu..serius tak tahu, sebab pagi tu mmg dia sihat walafiat...aktif macam biasa...tapi tetibe malam tu dia doh mengaduh aduh...dok la pegang2 perut...sakit..sakit katanya...tak tau sakit apa...pastu muntah, minum muntah, makan muntah...terus panas badan...G klinik doc kata tak da pape...entah la..sampai satu tahap, pegi emergency, kena drip..alahai....sanggup ke haku nak anta anak G taska, mmg tak la...jaga la dia kat umah....susah hati maktok dia tgk, melepet je...tak seperti selalooo...

ni waktu amik dia kat umah maktok dia aritu....

sedey sgt...

tak lama lepas tu awal bulan mei 2016 terjadi lagi satu kejadian, di mana syawal yafiq pulok yg sakit..dah di beritahu jgn melompat, jgn berlarik waktu ibu tengah mop lantai, sapu sampah, duduk dalam bilik diam2..takmo di dengarnya...berlarik2 la dia, terlentang, jatuh jua ke bumi.allahuakbar...sungguh berderau aku bila dengar dentuman kuat tu....mmmmm....

tak lama dia kata dia pening, nak tido, aku bg dia tido, tapi tak lena, kejap kalih kanan, kejap kalih kiri...aku dah cakap dengan en asbeen, kalo dia muntah, jgn fikir panjang, terus bawak dia G hospital...elok 10 min aku cakap kat en asbeen, terus terburai muntah keluar dr mulut dia...semua sisa makanan dia..terus en asbeen bawak dia G hospital, amik darah segala, doc pantau kat hospital sana, alhamdulillah jam 9pm dia balik dengan senyuman...esoknya cuti lagi, bg dia pulih sepenuhnya....

ya allah sungguh ujian demi ujian, dugaan demi dugaan tu menyapa je diri ini...bila ada anak kecik gini la, mmg kena hadapi ujian yg di beri....jaga la sebaik mana pon, kalo dah nak berlaku, sudah ketentuannya, takdir, jadi la jua...


aku sebagai ibu harus kuat untuk hadapi segalanya...

Khamis, 9 Jun 2016

Beautiful Gong Shim

Salam 4 Ramadhan kawan2...posa macam mana...so far..soya ok je la..berbuka pon menu simple2 je..tahun ni mood tak mo membazir..lauk berbuka, makan sampai licin...no ada lauk simpan2...gitoo la...buat pon utk menu berbuka dalam potion yg cukup2 untuk kami anak beranak ni...

mood sekarang ni mood nak tgk korean drama..hahahha...ada satu cerita yg aku tak sengaja tgk ahad lepas..tetibe terus jatuh cinta tgk citer ni tau...en asbeen tgk soya ni dah meroyan..layankan je..nasib en asbeen ni kaki tgk korea mcm soya..tak penah bantah la citer apa yg soya tgkkan...TQ en asbeen...

haa...citer ni la...
kalo kat korea tajuknya beautiful gong shim...kalo tgk kat chanel 393 oneHD tu tajuknya pretty ugly tak tau la...citer ni still on going tau..kat online pon latest episode pon sampai ep8...tunggu la ahad ni, baru kuaq latest episode lagi kot...aku kat online tgk..kat TV pon tgk..tak puas tgk..ulang2...
sebabnya..

nam goong min ni...sangat2 la jarang bawak watak baik gini...slaloo kalo tgk watak antagonis je...rambut sisir tepi dari jauh berkilat mcm pakai minyak rambut segelen..hahahahha...unya la kemas...

dalam citer ni dia agak messy..walupun dia seorang lawyer...lawyer pon ada part time keje...jd driver..hahhahaha...

minah dari group girls day pon belakon best..suke sore dia yg serak2 basah tu...

haa ni nam goong min dalam citer remember,,...lain kan....


ni dia yg latest....mmm..nasib ko la aku suke tgk ko belakon goong min...sape suruh pandai belakon..hahhahah....sanggup tak kuaq rumah aku nak tgk citer ko...nasib la citer dia petang....boleh terawih malam pulok...

Isnin, 6 Jun 2016

Salam Ramadhan 1437H - mood tidoq setengah jam je


salam ramadhan kengkawan..

pagi ni agak ting tong otak ni..bawak kete, anta mirza ke umah mak pon, rasa mcm melayang je...nasib la tak da apa2..
ni semua kes dek kerna en asbeen asthma attack berulang kembali...setelah sekian lama kan tak kena...tetibe 2 hari weekend ni kena serang pulok...bila aku cakap..masuk bilik, malas dengar binik membebel la tu...tp bila malam je, mula whizzing nafas dia bila dia tidoq..batuk dia pon dalam je bunyinya..since aku mmg ada pengalaman, org di sesekeliling ada asthma ni..so tau la bunyi batuk biasa dan bunyi batuk asthma ni....

en asbeen ni jarang kena...mmg jarang sgt2 la...last kena teruk waktu umur dia 13 tahun...kalo kena time beso2  ni pon, sesekali je...tak lama gini...ini sampai dua hari...ayat yg selaloo keluar dari mulut aku..
"sempit ke rasa nak bernafas tu?????"

itu je ayat aku...last2 aku tak boleh blah tgk en asbeen gitoo..aku paksa dia pakai inhaler sabutamol mirza firash tu..terpaksa la...dua kali puff..dia kata better sikit...tp still rasa lemah sikit...

malam td, elok jam 11pm nak tido...tak boleh tido, en asbeen berdehit teruk jugak..binik mana la boleh tido lena di kala lakik sendiri sakit di sisi kan...bising jugak la aku kat dia..tp ayatnya...tak da pape..tak da pape...last2 aku kuarkan ayat ni...

"sy tak kire, esok awak sihat ke atau tak..kena pegi klinik jugak...check up segala macamnya...tanya abis2 dengan doktor....kalo awak tak kesian diri awak, saya tak kisah...tp egat kami2 ni..kesiankan anak binik awak ni, kalo apa2 jd kat awak.....kalo awak rasa tak mo G..tak pe la...bukak posa sorang2 tak payah wy masak utk awak...rasa takmo dengar sore sy cakap ngan awak, buat la..."

senyap dia aku berjela2 bising kat dia gitooo...terus la dia kata

"ye la syg..sy G...awak tak payah la risau..."

ada dia kata tak payah risau...balas blk la aku..
"sapa tak sayang lakik uuiittt...saya syg la sy bebel berbuih2...sy bising..sy marah, sy risau...suke la kan buat org risau..mesti dlm hati berbunga je ada org care kat awak kan...jgn gitoo bang...awak kalo jadi gini, sape nak jaga family kita ni..egat la anak2 masih kecik, sgt2 la perlukan kita...mmg kita kena kuat..jaga kesihatan..sakit sikit, terus carik ubat, bukan buat tak tau gini je...tolong la paham..."

dia la dia...bergenang jugak la dia aku cakap gitoo...terus dia kata..
"ye syg, sy G klinik esok...esok awak make sure sy G je...awak jgn risau, sy G esok..sy janji...kalo sy tak G, tak pe...awak marah la sy banyak2.."


mmmm...makanya tak tidoq la aku semalam....menjaga en asbeen..urut2 badan dia...dada dia..selimutkan dia...asal dia batuk, urut dada dia..sampai muntah jugak la dia...dah tak boleh tidoq..bukak la TV layan korea kat chanel 393....abis la 2 episod marathon aku tgk..tau2 sambil jaga en asbeen dah 3.30am...setengah jam je tidoq...jam 4am, bangun siapkan sahur, kejut en asbeen sahur...tau2 jam 5.15am...mandi, siap2..tau2 dah 5.45am..solat subuh...siap2 barang, kasi mirza firash puff ventolin fluticasone 1 puff....6.15am kuaq umah, gegas G anta mirza firash ke umah mak...

mmm...tak pe la cabaran di hari pertama puasa ni....

ok la nak G call en asbeen..nak check keadaan dia..petang ni wajib G klinik....dia selama sakit, dari dolu, mana ada ubat...geram je ngan abg tecik sorang tu....