Yang DiSaYAngi

Jumaat, 18 April 2014

Bila Berdepan Dengan Omputih

 
 
Pagi tadi macam biasa G opis, dalam kete mesti bukak ERA.FM...aku mmg suke dengar era..so far la kan..lagi2 johara..mmg meroyan la aku dok dalam kete, gelak ngan 3 sengal macam aku ni haa...hahahahha...
 
 
sekali tajuk di pagi jumaat ni adalah bila berdepan dengan omputih...
 
kisah ray la si penyampai tu gagap, tak tau nak kata apa kat omputih bila dorang call minta booking hotel kat new zealand..hahahahha..kalo aku pon sama kan...sekali dorang call amir raja lawak sengal tu....dier pon citer la ada 1 hari dier dok lepak ngan kawna dier kat salah satu pantai kat kelate tu, sekali ada omputih tanya jalan N tanya pada amir ngan kawan dier..."do you speak english..???" kawan si amir ni kata"NO"...si amir sengal ni boleh kata "yes and more"...kakakkaka...dier nak cakap la boleh cakap sikit2..ahahhahah...sekali omputih tu tanya jalan, nganga kat situ..sekali boleh bantai kawan amir ni bagitau apa.."oo..i know...jauhs..."hahahhah..maksudnya jauhs tu jauh sangat.."S" tu kiter macam maksud jauh sgt la tu..hahahha...adoi giler sengal....
 
 
tu kisah dier..ni kisah aku...aku rasa aku tak penah share kat dalam blog ni...
 
 
ni cerita sebelom kawen..lagi sebulan nak kawen...aku G kursus kat kuantan bulan 5/2009..lama dah kan..nak masuk 5 tahun kan...kire ni 1st time aku naik flight..dapat pulok naik malaysia airlines...teruja la aku..kena bodohkan diri pon iya jugak ngan si jemah geng gosip ni...membodohkan aku sebab 1 st time naik flight kan..hahahhah....
 
sekali dah settle kursus aku, dari kuantan, sementara tunggu check in nak balik ke putrajaya pulok...aku nampak la ada sowang omputih ni, mak aiii pompuan , kurus melidi, dah tua dah, seksi la jugak..kikikiki, bawak bag panjat gunung tu, mak aiii laratnya dier..aku dok la gebang ngan si jemah ni...sekali ayat masin, rasa nak lempang si jemah ni..
"sekali dier pon nak balik ke KLIA, pastu dier duduk sebelah ko..padan muka ko.."
biadap punya org..hahahhah....mmg kena sedas ngan aku..hahhaha...sekali bila naik flight..alamak...maisn mulut minah ni, duduk sebelah aku...dier duduk sebelah tingkap..dah la amik port aku...adoi..padahal port dier, kerusi C...dier bantai ke hujung sekali..aku ngan jemah ni seat A dan B..adoii....
 
nak di jadikan cerita, aku egat dier tak tegur aku...bila pemugari ni datang bagi air milo sejuk kat aku...omputih ni dapat air oren N si jemah ni dapat pink guava...sekali boleh dier ciut bahu aku N tanya...
 
"miss...what this?????"
 
aku ni dah la gagap...aku tau la dier tanya apa kan....aku terus ngadap si jemah ni...
"weii beb, aku nak cakap pe  ngan omputih ni,....ni milo..takkan aku nak cakap milo lak..."
 
aku terus cakap ngan omputih tu..
"this milo.."
 
aku terus pandang jemah tu...dier boleh bantai gelak kuat2..hahahahha...
 
aku cakap la...
"ko pehal gelak2 kan aku...????????"
 
sekali dier kata..
"ye la..ko cakap dier milo...sini ada la milo..tempat dorang mana ada milo..."
 
sekali omputih tu cuit lagi aku...cakap ngan aku..
"what milo..???????"
 
sekali aku boleh bantai cakap ngan omputih tu...
"this hot chocolate.."
 
apa ke sengal hot chocolate..tu milo sejuk kot..bila masa jadi panas..hahahhaha..si jemah tu dah terbahak2 gelakkan aku.....aku terus pandang jemah tu...
"ko pehal...gelakkan aku...betoi la..."
 
dier boleh bantai kata aku...
"ko pehal..sah2 air ko sejuk..bila masa panas lak..."
 
 
adoiii serabut la aku..terus aku malas nak layan omputih tu, terus aku tidoq tutup muka ngan sweater..tau2 sampai KLIA dah..aku bangun...omputih tu boleh senyum kat aku lak...ko pehal..ko tau tak aku terkial-kial nak cakap ngan ko..hahahahha...
 
 
adoii...gelak aku bila kenangkan...tah apa2 tah....mmg kena belajar english ngan syawal lebey ni...
 
 
 
p/s : korang rasa sengal tak kawan ko ni...

XTVT syawal di malam hari

Salam Jumaat yang barakah kengkawan..pagi ni aku nak bercerita kisah syawal malam tadi...mmm...alhamdulillah syawal sekarang ni mula berjinak2 sama homeschoolling kat rumah ni...tanpa di suruh, dier akan amik buku tu N mita aku warnakan untuk permulaan..lepas tu dier akan buat sendiri..untuk nombor dan huruf2 garisan putus2 tu ada kala dier buat..ada kala dier minta aku guide dier...ada kala dier yg suruh aku buat semua..hahahha...tp still ada minat gitoo, pada aku dah cukup mendatangkan kebanggaan aku pada dier...
 
 
ni baru leas mandi..time aku sebok dok lipat kain la , nak minta ajar bagai..lain di ajar, lain di buat, tak pe la..semuanya demimu wahai anak...
 
korang tgk tu, patutnya tempat kosong tu kena isi nombor selepas2 nombor yang tertera kan...kikikikiki...ni dier buat garisan dalam kotak putih tu, di warnakan kotak putih tu...macam2 la kamoo ni syawal..ibu ikutkan je sayang....
 
 
bila tiba di malam hari, lepas makan, adik pon dah tidoq..abah dier sebok tgk kartoon...sekali dier panjat meja komputer, dier amik tanah liat..minta aku playdoh ngan dier...mmmm..ibu kenyang syawal, makan banyak, ikutkan je la..
 
tgk la cara dier ni
tgk la hasil kerja si syawla yafiq ni..kikkkikikiki...
pandai pulok dir buat macam ni kan...
 
di buatnya tanha liat tu bulat2, lepas tu di cucuknya pensil kaler dier tu kat situ..adoi macam2 la gaya kamoo ni syawal...
 
sekali dier nampak water colour, terus minta nak mewarna...mmmm..jam waktu tu, dah menunjukkan 10.30pm..adoiiii dah malam abang syawal, nak tidoq dah ni..dier celik lagi nak buat XTVT ni...seronoknya la syawal ni...menconteng , kaler sana sini guna brusj, palete, kertas putih..macam2 syawal yafiq ni..
 
dekat meja tu ada semua pembelajaran..seronok syawal...bila tanya ni apa..ni apa..alhamdulillah dier dah banyak yg dier kenai...tomato di kata apple..kikikiki...jagung tu pandai pulok kata corn, sudu di kata spoon...alif, ba, ta pon pandai dah dier sebut,....
 
nampak ada org dah pandai buat peace yall kan..kikikikiki...sweet je
 
lepas bila tibe ibu dah mula mengantok, dier boleh bantai buat hal, mengamok, tantrum bagai..mmm..sabar wahai ibu, sabar wahai ibu..mmmm..en asbeen mmg take over izz je, aku yg uruskan syawal...membawak sampai minum susu sebelom tidoq N lastly sampai atas katil dier bawak kertas putih tu...sampai ke tidoq dier dok nak pegang kertas putih tu..mmm...esok la ye syawal kiter buat XTVT lagi ye..en asbeen tak la bising kat dier, sebab tau, benda yg dier mengamok nak buat tu, benda yg elok kan...

nampak kertas putih tu..mmm..macam2 la kamoo ni syawal...
 


Khamis, 17 April 2014

Al Fatihah Buat Arwah

Al fatihah ku kirimkan buat arwah..moga tenang dan aman di sana...
 
 
 
ni kisah kawan opis en asbeen petang semalam addcident balik keje petang semalam kat bulatan putrajaya, presint 1 tu...tengah waktu puncak kan org balik keje...mmmm...
 
aku pon baru tau lepas en asbeen amik aku...dier cerita N minta nak G tempat kejadian..aku  N anak2 follow sekali....tp tak keluar kete pon...en asbeen je G tempat kejadian , tgk ada kawan2 en asbeen yg lain, yg mmg aku kenai ada sekali kat situ jugak...
 
kejadian berlaku di simpang keluar masuk ke shagri-la hotel tu...situ mmg spot port la,...selaloo sangat addcident kat situ..sebelom ni kat KPM ni, ada boss bahagian lain pon addcident langgar ngan kete..boss tu naik moto...ni kawan akob ni pon naik moto jugak...ni bukan salah arwah, kalo tengok secara trafik pon, berpunca dari sebuah van terlepas masuk ke simpang masuk ke shagri-la hotel, van tu di lorong tengah, dier nampak ada simpang keluar dari shagri-la hotel tu, kat depan, terus dier nak buat pusingan u-turn kat situ pulok...dalam pada masa yang sama arwah kawan en asbeen ni bawak moto berkuasa besar yang mmg menggunakan laluan lorong paling kanan...kire dier main bawk tepi je la kan..ok latu...sekali tak semena2 nampak van tu depan dier..tak sempat brek, terus berempuh ngan van tu...arwah meninggal dunia di tempat kejadian jugak...arwah mengalami kecederaan parah kat kepala...mmmm...van tu di bawa ke balai untu buat report..
 
mmmm...arwah tinggalkan seorang balu dan mungkin ada anak kot...arwah baru lagi kat temoat en asbeen tu...dier keje sebagai driver...mungkin dier dari lain sebelom ni...
 
en asbeen agak ralat sebab tu kawan dier..sebab petang semalam, beberapa jam sebelom kejadian, arwah ada tegur en asbeen ajak minum, tp en asbeen tolak, sebab ada hal...sekali tau2 arwah dah pegi....
 
ni kalo sape yg duduk putrajaya ni tau la bulatan yg sesak di waktu pagi N petang minggu keje...mmg sesak..mmg kerap berlaku kat simpang tu..berhadapan dengan taman botani...
 
 
arwah di kebumikan pagi ni kat melak..kampong halaman beliau...
 
 
 
p/s : al fatihah, moga arwah tenang di sana
 


H12-Media Ads

jGn x KLiK yE..sAYA pUn kLiK aWAk gAK