Yang DiSaYAngi

Isnin, 15 Ogos 2011

Berkampung di Hospital Putrajaya


hari ni, hari pertama aku masuk opis...setelah last week hanya 1 hari saja aku masuk opis selepas 4 hari aku EL n Cuti....

berbalik pada tajuk Entry atas..Khamis 11.08.2011 aku ada ajak en asbeen g hospital nak tgk mata syawal je la...(walaupun demam still tak kebah lagi la...)
niat di hati mmg nak check mata syawal je...alih2 bile masuk bilik doc, doc tengok syawal batuk sangat la heavy..so doc suruh aku g bw syawal X-ray, pastu amik darah N tunggu result...aku masuk balik Bilik Doc...n doc kata...
(setelah berejam menunggu dari pukul 12.30tgh - 5.30ptg...sampai syawal tertido...)
Doc : ok ibu...anak ni kena admit wad la ye...sebab sy tengok paru2 dier so bad....x-ray pon tgk ada jangkitan kuman...N kahak dah tutup paru2...sebab tu dier batuk teruk...

aku : mmmmmm...kalo tak masuk tak pe ke...????

doc : tak boleh la...kalo tak masuk...kalo anak saya...saya masukkan...

aku bile dengar syawal kn admit..sah2 la aku yang jaga...sape lagi..tak kan laki aku lak...mmmm...
aku amatla tak suka masuk wad...(sebenarnyer tak da sape pon suke masuk wad)
selama 4 hari aku berkampung di hospital putrajaya..mmg dugaan la..dengan time pose lak...

HARI PERTAMA 11.08.2011
ni selepas dah masuk jarum..tunggu nak masuk air...syawal asik la nak melekat je ngan aku...aku mmg susah la nak gerak...orang tak biasa....lemah je muka...demam pon time ni..39c...sangat tinggikan..
muka dah penat dah..asik merengek je....


benda alah ni...dah 2, 3 kali nurse tukarkan...asik tercabut je...mm...siap dier main2 cabut je...


sedeynyer tengok syawal yafiq ni...

HARI KEDUA 12.08.2011
pagi tu syawal bangun pon merengek je...adohai...malam tu tido berdukung je ngan aku semalaman...terpaksa la demi anak...mmmm...doc dtg pagi tu ramai datang tengok syawal..ada la lebey kurang 10 orang doc...mmmm..mmg trauma la syawal yafiq ni...
lepas doc dah dtg cek...tido la dier...

syawal dah penat sebab ramai sangat doc jumpa dier...alahai...

elok je lepas bangun N mandi...syawal still mengantok lagi..nak tido...semalam tak cukup tido..asik merengek je...dah tu nurse datang nak kasi oksigen@gas kat syawal...
dalam keadaan layu ni...ni gayanyer...
 pasrah atas segala-galanyer...
sebelom ni kalo kasi gas mesti meraung-raung sampai 1 bangunan dengar sora dier...mmm...kali ni agaknyer dah penat sangat...ngan tak cukup tido..berserah je la apa yang abah dier wat..sampai tido la dier....
malam tu alhamdulillah aku cakap ngan syawal..tido nyenyak2 malam tu...kalo batuk..ibu ada...dier diam je...xda senyum pon....terus tido sampai ke pagi..malam tu aku kasi gas pukul 3.30pagi pon diam je...tido je....cian aku tengok muka dier...hari kedua syawal dah tak demam2 lagi dah...dah ok...
cuma paru2 dier still ada wheezing yang kuat lagi...mata pon bengkak...sebab ada jangkitan jugak...
(alahai windu la tengok ma bulat itu anak...)


HARI KETIGA 13.08.2011
hari ketiga...wad yang aku duduk tu ada 4 pesakit...semua dah sebok nak balik..aku pun egat boleh la balik hari tu...alih2 doc datang syawal tak leh balik lagi...walaupun batuk tak seteruk hari pertma N kedua...but paru2 syawal still wheezing N nafas dier melalui celah2 tulang rusuk...tu tak baguih untuk syawal sebesar tu...
berat syawal pun turun 700gram..dari 80.5KG dari 03.08..2011...kejap je turun...sedey nyer la aku tgk...sangat kurus..itu anak....

walau sedey tetap kena muka ada senyum...demi anak...
ini la gayanyer nak membesarkan anak...macam2 dugaan N ragam...
siap en asbeen ada egatkan balik time mula2 aku bersalin dolu...

En asbeen : sayang...awak egat tak lagi saya penah tanya 1 benda kat awak...??????

aku : ?????????????? apa dia erk...

En asbeen : kan saya penah tanya awak time pas bersalinkan syawal..dalam labour room...awak menyesal tak bersalin N lahirkan anak untuk saya?????????..pastu awak ke tak...dah memang ni yang saya nak...suke saya time tu..teregat je...

Aku : mmmm..yela...tapi bila benda jadi camni kena kuatkan....

HARI KEEMPAT 14.08.2011

hari keempat pagi tu doc kata syawal dah ok...tak perlu masuk air lagi N last pon taruk antibiotik kat dlm badan...wheezing pon dah ok...dah x da dengar bunyik lagi...but syawal demam sikit pagi tu...38.5c...ikut protokol..mmg tak boleh balik..tapi aku nak balik jugak...kesian syawal...aku tau dier tak suka duduk situ...asik merengek je...syawal pun dah naik trauma N fobia ngan orang berpakaian PUTIH...lagi2 doctor N nurse la..mmm...siap nak lari dari dorang...

ni muka syawal selepas makan bubur 25 suap....mmmm...

so syawal pun dah kuar...tinggal nak merapikan kesihatan diri dier lagi...mmmm...
bila balik rumah tak pulak aku tengok syawal macam kat hospital...diam je...boleh pulak dier main...dah lama aku tak nampak dier senyum...akhirnyer semalam senyum jugak dier...

aku cakap ngan en asbeen...

aku : abang...nnt kuar hospital...abang jaga 3 malam ye syawal tido...syg mau tido puas2 regangkan otot..boleh???????

en asbeen : boleh...saya jaga...



sekarang ni syawal ada kat rumah...mak aku jaga sehingga dier sihat...mmm...kesian pulak mak aku ni...dah la sebok nak buat kuih untuk bazaar...nak jaga anak aku ni betoi2...buat masa ni kan...lepas tu ok la...
TASKA??????
aku dah jumpe cikgunyer...cikgunyer pon terkezut N aku cadang nak hantar syawal g Taska lepas balik cuti dari raya...

8 ulasan:

mama tisya berkata...

sian syawal br kuar spital ye..smoga makin sembuh..mmg penat jg anak kt spital tp itula pengorbanan seorg ibu

syawalsimpsons berkata...

itula dugaan...bile akak comment..teregat..tisya pon penah masuk dolu kan...

Anum berkata...

sian syawal
sedih tgk air muka dia

MARIA LIZA berkata...

sian nya Syawal...boleh bayangkan bila dia tak aktif cam kat KLCC haritu...SABAR la ye...Biasa le dugaan bulan pose...Anak tetap anak...

eima berkata...

syawal tak seswai dok taska kot... cr taska yg tak de econ la dear ...
tak pe la klu jauh ckit + mahai ckit ...

kesian kecik2 kena warded ...
doc ade bg appointment utk paed tak ??

aku dah rasa dah dok spital putrajaya time fahim warded ari tu ... gile tak sanggup ....

eB ezrin berkata...

jangkitan ker? sedey laks dgr.. risau.. kalo last minute tau camner la eh? hu2

aNiM berkata...

sedihnya tengok syawal.huhuhu. cepat sihat ye yang. raya nanti kita jumpa. makan banyak2 tau. cover balik berat yang hilang tu.

sue, rasanya syawal tak serasi duk taska kot. mak sue tak boleh jaga ke lepas raya tu? ye la, syawal baru nak ok kan..cian dia..huhuhu.

nak suruh mak ngah jaga boleh je. tapi nanti ibu dan abah syawal yang sedih sebab jauh kan ^_^

aanie berkata...

siannya syawal....lama gak duk kat spital tu...sedih tgk jarum kt tangan tu...cepat sembuh ye syg...semoga sue tabah...