Yang DiSaYAngi

Selasa, 9 Ogos 2011

Syawal disahkan ASTHMA..

Hari ini 09 Ogos 2011 - selasa..
hari kedua aku EL kerna nak jaga permata aku yang tersayang ni...
sudah 6 hari berlalu sakitnyer...N masih nampak tiada perubahan pada dirinyer aku N en asbeen sendiri pon sudah buntu nk PK macam mana nak buat lagi..

BATUK : dari hari pertama masuk taska..that mean 1st pose la..sampai la sekarang N makin menjadi-jadi pulak tu,...so bad..kata doc..adohai...
SELESEMA ; pon sama...tapi sekrang dah kurang sudah...
DEMAM : sudah 6 hari berlalu..on off saja...belom penah syawal jadi camni..on off saja demamnyer...kalo demam dolu...terus...pastu ok..mmmmm
(sedang menaip pon still panas walaupon mlm td sudah dilap2 badannyer...dah surut...tapi tak sangka pagi ni panas pulak badanyer..)


meh aku kasi tgk syawal yang terkini tok korang selama dier tak sihat ni...




time ni die baru je la kn sedut dek gas...adohai...
dah la tu doc pulak sudah sahkan syawal mmg ada asthma..mmg sama dgn en asbeen..harap2 asthmanyer terkawal la...dah besar tak da...mm.mmmmm....

bersedia untuk bagi si kecik ni ubat...banyakkan picagarinyer...mmmmm...
setiap 1 picagari tu ada lah setiap 1 ubat yg perlu syawal makan....

ni saja semua ubat syawal..
syawal sejak dari 6 bulan...selepas pertama kali dier demam hingga kini...mmg dier dibekalkan banyak ubat...aku ni sebagai ibu sangatla risau budak sekecik syawal mkn ubat banyak ni...mmm...
aku teregat bak kata cikgu taska syawal...bebudak tak boleh mkn ubat terlalu kerap...sebab boleh memudaratkan buah pinggangnyer...aku risau...tapi aper kan daya...kali ni punyer ubat macam tak jln je ngan syawal...syawal klo ubat kerajaan mmg dier x jln..klo swasta ok..tp kali ni....tak pulak..aku pon tak paham...

tengok derita anak aku ni...sedey pulak...diri ini bukanlah nak merungut dengan ape yang dah jadi...tapi aku sendiri tak tau ape yg aku patut buat untuk buatkan syawal sihat...

doc pon sarankan syawal tak dihantar ke taska sebab enviroment n bebudak yang ramai risiko syawal untuk sakit balik...sebab syawal ada asthma...

abis aku nak anta syawal kat mana.mmmmm.........
aku terima ni semua ni...tp aku publish ni bukan lah untuk merungut..tp untuk bacaan aku n kengkawan..mana la tau ada sudi baca n bg pendapat untuk aku selesaikan....

aku n en asbeen pon sudah menemui jalan buntu...
ni untuk hari kedua aku terpaksa EL@cuti...mmmm...
laki keje..klo syawal still camni esok..laki aku pulak yg take over jg dier....

sampai bile?????sampai la syawal yafiq baik...


7 ulasan:

eima berkata...

Fahim pun ade asthma ... xceli ko kena jg mkn minum, suasana je
kena kecik2 lagi ok dr kena time dah besar peratusan nk sembuh tu tinggi

aku suggest ko bw die pgi klinik pakar kanak² wong

sbb dah byk pakar aku bw fahim pegi .. Doc chinese always be d best la .. aku tatau nape ...

dulu aku slalu bw Fahim pegi klinik pakar kanak2 Tan kat segambut tp sbb jauh sgt aku tkr cni ...

harga lebih kurang je ngan lita alis tu ... klu lebih pun takat RM10-20 je ... baik kite dptkan rawatan dr pakar ....

pas ni ko kena ingat no more ice, no more kuar mlm tanpa bj yg tetutup, no more karpet, jg mknan ..elakan amik mkn sejuk cam anggur, laici, dll la

Anum berkata...

harap cepat sembuh ya
take care

aanie berkata...

adam pun ada asma....kena jaga2 la time dia start nak batuk or selsema..masa mula2 kena dlu pun adam mcm syawal gak...batuk n selsema yg teruk...tp alhamdulillah lepas kena sedut, dia ok...harap2nya syawal cepat sembuh la...

mcm eima ckp la no more ice, pastikan rumah xde habuk, elak kuar mlm...

eITA berkata...

same anak saye....now skrg makan walit gold...follow up hospital serdang......try la bagi walit gold...xpe mahal skit...bia cpat baik....tengok entry saye
http://my-khalish.blogspot.com/2011/05/korang-tahu-khasiat-walit-gold.html

http://my-khalish.blogspot.com/2011/08/rabu-ni-khalish-ke-hospital-serdang.html

mama tisya berkata...

sian syawal..ye la dh bercampur2 ngan rmi2 tu mcm2 penyakit leh dpt...tisya sejak msk school & dok nursery die kerap batuk&selsema tp nasibaik tk smp kena asma lg...kena sentiasa ada inhaler utk gas pernafasan tu..hrp syawal cpt baik

aNiM berkata...

sabar ye sue.
dulu nabil masa kat taska macam ni la. teruk macam ni la. sedih kan. sebab tu akak sanggup resign. kalau sue keje gov takkan nak resign pulak.

doc pun suggest benda sama. environment kat taska tu yang tak sesuai kot. takpela. fikir la solusi terbaik.

doa banyak2 ye. insya Allah..

MrS. F!zA berkata...

alolo siannya ada asthma plk..darwisy pon haitu 2 kali dh amik neb