Yang DiSaYAngi

Jumaat, 22 Julai 2011

sebok senamrobik...maap kengkawan..



seminggu ni aku sebok la jugak nak taruk2 entry yang terbaru pun tak sempat..dengan kerja lagi kan...
this week sehingga rabu depan aku sebok ngan senamrobik...
yela siap ada pertandingan lagi tu antara bahagian kat KPM ni...

penat kaki aku...sampai lenguh2 n sakit2..yola udah lama tak meregangkan otot yang dah sengal2 lembik ni...mmmmm..macam mana...asal sabtu je en asbeen sebok la nak OT...abis syawal g mana..takkan nak bawa skali..budak kecik tu confirm nak tido lebey..mmmm...

so sekarang ni sebok la...pas abis keje je..praktis untuk pertandingan tu...mmmm..
siap en asbeen kata...

en asbeen : setiap petangsayang senamrobik kan....sabtu N ahad saya OT ye...,,

aku : (mmmmmmmm) yela....

mana taknyer dier kena la balik awal keje...jaga si syawal tunggu..amik alaih tugas dari mak aku...biasa la puan robiah tu sebok ngan hal dier pulak nak ke masjid...

so dengan praktis senamrobik ni la aku leh abiskan masa jap...kasi laki aku jaga anak pulak..hhiihihhiihihhi...

Rabu, 20 Julai 2011

Ulser Mulut Kanak-Kanak part 2



Korang egat tak akan ENTRY INI

aku dok sebok la publish pasai ulser ni kan..even aku pun selau la kena..
every month sejak dari standard six...
(lama woooooo)


en asbeen pon sejak dari kenai aku n sampai dah kawen n dah dapat syawal still kena..
jangkit ke..soalan..??????????

kalo aku ni tal pe la selalu kena...air dalam badan kurang kan...
so no wonder la selalo kena...

tapi anak aku ni..syawal yafiq ni..sebelom ni dah penah kena..
itu atas sebab alasan kn penyakit kuku kaki tangan N mulut...
selepas kn kat syawal, aku N en asbeen sangat la berjaga-jaga dalam kebersihan diri syawal...

tapi sejak balik dari hola holiday kat melaka tu...
syawal memang ada selesema...yela berjangkit ngan adam sepupu dier...
pastu dah sihat...dier pulak jangkitkan adam pulak..

aku rasa hampir 2 minggu dah syawal selesema..
ubat..jangan kata la..tak penah pun miss kasi ubat...
tapi terkena pulak batuk...mmm...batuk dah macam orang tua dah...aku batuk pun tak macam tu..
mmmm...batuk pun dah hampir seminggu..pon tak baik2..ubat pun kasi jugak maa...

semalam en asbeen coti bawak syawal yafiq g klinik kerajaan untuk amik ubat...
aku tak dapat la join sebab aku sebok ngan kerja yang tertangguh ni kan...mmmmm...
punya la lama tunggu akhirnyer settle...

aku call...yang bestnyer...

aku : abang...macam mana...doc kata aper...

en asbeen : mmmmmm...(senyap pulak) doc tak kata apa2.....

aku : blur (dalam hati nape x cakap ape2) asal dier tak kata ape2..abang cakap abis2 ke ngan doc.????

en asbeen : betoila...doc tak kata pae2...

aku mmg tak puas hati bile en asbeen kata doc tak kata ape2...mmm..pelik kan....
doc pun tak check dlm mulut syawal ke ape2 ke...

tapi balik petang tu...ok...tapi start malam..buat hal lagi...tak mo tido...susu x mo..air x mo...makan x mo..aku pun heran..nape...aku bg botol susu x mo....mmmmm...bile kasi guna picagari...mmm..laju sampai pegang tangan aku ni..mmmmm

seteleh discuss ngan en asbeen....aku n en asbeen pun sependapat yang syawal yafiq kene
ULSER...mmmmm....ULSER...

aku heran...syawal sangat la minum air suam banyak..tak macam aku...
kiter sebagai ibu ni memey sedey la bile anak x mo susu, x mo air, x mo makan...mmmmm...

ntah la rasa macam nak g swasta je...tapi rugi masa n ubat en asbeen tu la pulak...mmmm..


Ulser Mulut Kanak-Kanak

meh sini nak kasi info sikit pasai kesihatan.....


Ulser Mulut/ Kudis Mulut/ Mata Ikan (Ulser Afta)

Latar belakang
Ulser mulut juga dikenali sebagai kudis mulut atau mata ikan. Ulser afta adalah luka atau kudis dalam mulut, yang terjadi berulang kali samada dalam satu tompok atau berkumpulan (tiga hingga lima). Ia akan sembuh tanpa meninggalkan parut.
Ulser dalam mulut

Mengapa ulser afta terjadi?
Ulser afta sering dikaitkan dengan:
  • kurang pengambilan zat besi, folik asid dan vitamin B 12
  • daya tahan badan yang lemah
  • bakteria
  • faktor keturunan
  • sebab-sebab yang tidak diketahui
Apakah ciri-ciri ulser afta?
Tanda yang ketara ialah kesakitan dan kemerahan di sekeliling tompokan ulser (luka/ kudis) di mana ia boleh berlarutan selama 7 hingga 14 hari.

Peringatan:
Sekiranya ulser tidak sembuh dalam masa dua minggu, anak anda mungkin mengalami masalah lain. Dapatkan pemeriksaan dan nasihat daripada doktor pergigian.

Komplikasi ulser afta
Ulser berkemungkinan menjadi lebih teruk sekiranya ada jangkitan kuman. Kanak-kanak mungkin menghadapi kesukaran menyusu dan/atau makan.

Bagaimana menangani ulser mulut
Sekiranya mengalami ulser mulut, pastikan anak anda;
  • Amalkan penjagaan kesihatan mulut yang baik :
    • jaga kebersihan gigi
    • amalkan makan secara sihat
    • pemeriksaan pergigian secara berkala
  • Elakkan pengambilan jus yang masam dan makanan pedas.
  • Sapukan krim atau gel penahan sakit.
  • Dapatkan nasihat dan pemeriksaan oleh doktor pergigian atau pakar perunding kanak-kanak. 

 p/s : nape kena citer pasai ni..nanti aku citer tau..korang tunggu erk...

wordless wednesday - tido


p/s : Nak tido kejap boleh...ngantok x tido semalaman jaga si budak tecik

Selasa, 19 Julai 2011

Oreo Chesse Cake N Triffle...Yummy...

Hari ini aku nak publish tentang citer aku ngah berusaha buat benda yang aku sendiri tak penah buat sebelum ini....

tapi untuk kawan aku yang dah nak blah dah....
aku buat jugak untuk kawanku ini..hahhahah
meh kiter tengok hasilnyer....


Oreo Chesse Cake....

kalo tengok pada rupa yang sebenarnyer...tak ada pon strawberry N kiwi tu...
aku saja merajinkan diri..hahhaha...
(kerna terlupa taruk serpihan oreo yang di patah2..heheheh....)


Trirffle...

(mappla buahnyer aku susun elok...sampai umah kawan aku..alamak...terbabas la pulak...)

triffle ni dah banyak kali dah aku buat,....
saja baru nak publish....

ni semua hasil aku menggodek blog mama tisya
mekasih ye..sebab publish makan n resepi yang menarik...


p/s : pasni nak try buat red velvet..agak2 jadi tak..