Yang DiSaYAngi

Selasa, 29 Mei 2012

Syawal Fever AGAIN

Pagi ni aku agak lemau+ngantok akibat menjaga si tecik tu sampai ke pagi...mmmm...agak2 make up 14 inch pon belom tentu boleh tutup kelesuan aku ni..mmmm....

semalam jugak la aku agak BZ nak mengemas barang+baju nak balik KG en asbeen petang ni(pas abis keje) sempena adik ipar aku nak mendirikan masjid...(join club abang2 n akak dier la tu..)

Syawal pon mula demam ahad malam jam 11.00PM...aku tgk suhu dier dah 38.1...mmm...dah tinggi...aku terima lagi..pagi tu pukul 4AM dier naik sampai 39.5...terus aku zasss jolok ubat montot la...apo lagi..mmg spare pon kat umah untuk dier...

so pagi tu G school..ok la..cuma malas2 ja..nak manja2 bagai..tapi aku dah bekalkan ubat demam N mention ngan cikgu dier pasai dier....

balik petang tu..ok lagi syawal larik2 datang kat aku..walaupun aku pegang dier still panas+dedar...cikgu dier pon kata..dier ok main2...tak melepek, duduk, baring, lesu...pada aku ok la..ubat pon dah kasi...

last2 balik umah, panas menjadi2 ...mak aiii...39.9...hamikkk ko...aku dah cuak..tapi tak la sampai tahap nak G hospital@klinik..sebab kalo G sama je...tunggu lama N result sama...tapi aku still berjaga2...aku N en asbeen teus zass ubat montot lagi...+lap2 badan dier ngan air...macam tak surut je panas tu...lagi2 kat kepala..kat tempat lain ok..en asbeen dicide amikkan air sezukkk kat dlm peti ais...mmg meraung jugak la...tapi aku cakap2 ngan dier..nasihatkan dier...dier diam la kejap...terus tak jadi tido...elok pon...maghrib kan...tak elok tido...aku lap2 badan dier sesambil tengok suhu dier..dah turun ke 37.3...kire pada aku ok...dier pon aktif  balik, tengok upin ipin...

aku ni dalam dok BZ nak mengemas baju+barang2 nak bawak balik KG...syawal pulok buat hal lagi panas dier...seb baik la syawal ok la jugak...nak duduk je ngan aku...susah jugak aku nak buat keje....nasib jugak la ada en asbeen yang sudi, kemas dapur, sidai baju yang aku basuh, sapu sampah kat ruang tamu, buat ape yang aku minta macam  capai barang N amik baju yang dier nak pakai kat KG...baju syawal pon dier siapkan....syawal mmg tak mo ngan abah dier...

lepas aku kasi bubur kat dier sambil tgk upin ipin...aku tgk syawal masih panas tak surut..mmg kat kepala je..aku risau..terus aku suruh en asbeen kuar pukul 10.15PM g petronas cari air badak(yang sejukkan badan)sebab badan syawal tak panas...tapi check suhu..memanjang tinggi..aku N en asbeen rasa panas dalam..

balik je en asbeen gini la syawal...

udah ketiduran akibat penat merengek....ni pon baru lepas mandi...mandi pon ok je dlm bilik air tu..happy je dier..tp tu la bila panas tu datang balik kan...

payah benar aku nak mengemas...dari pukul 8.30PM - 12.10AM baru aku siap semuanyer...

malam tu syawal 2X kena zassss ubat montot..sekali pukul 7PM n sekali pukul 4AM...4AM tu sampai 40.4 suhu dier..terus tanpa PK panjang..itu la ubatnyer...N en asbeen amikkan air dalam peti ais lagi..sesambil aku lapkan..lepas tu kami kasi syawal minum air cap badak tu....lepas tu syawal tido pon mata terkelip2 takut aku kejutkan dier lagi..mmg nampak letih dier..tp aku kental demi nak tengok syawal sihat...sebelom tido balik tu pon aku dok cium ubun2 dier N ucap... "SYAWAL CEPAT SIHAT TAU..IBU TAK SUKE TENGOK SYAWAL SAKIT CAMNI...IBU SEDEY..EGAT TAU...IBU SAYANG SYAWAL...SYAWAL KAN NAK JAGA IBU N ABAH N ADIK NNT..SYAWAL KENA KUAT...IBU DOA...ESOK SYAWAL OK YE SAYANG.."

alhamdulillah pagi ni bangun 6.50AM suhu syawal dah ok...36.4...aku check sampai la ke taska...di antara 36 ke 37..alhamdulillah...



p/s : aku harap petang ni ok...syawal...tapi hati masih riso akan syawal...moga syawal kuat

8 ulasan:

IntaNBerliaN berkata...

siannya syawal.. moga syawal sihat sepenuhnyalah... mmg susah hati bila ank2 xsihat ni..

Nad @ MamaZakwanNayli berkata...

moga syawal cepat sembuh...
ksian kt syawal..
kalu kool fever, syawal takmo pakai ke?

LYAfrina berkata...

tinggi gk fever tu... selalu ltk towel bsh kat kpala syawal..moga syawal cpt smbuh

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ berkata...

alahai, siannyer syawal..
musim bdk demam kot, my alya pun dh serak2 basah sore die..

apepun, moga cpt2 sembuh ye dik syawal.. =)

Nini D.. berkata...

cpt baik Syawal ye..

aanie berkata...

alahai...siannya....tinggi gak demam tu...kalau aanie dah cuak dah tu....

nasib syawal nak jugak basahkan badan...kalau adam, kita letak towel basah kat kepala pun dia campak balik...

Falsya berkata...

alaaaa siannye syawal..get well soon okayh..

eima berkata...

bg supp pcm 125mg every 6hour....
tak yah tgu 8 jam .... lambat sgt tu .... tu yg panas die naik balik tu ....

balut badan ngan tuala/lampin basah ... biar la mula2 tak selesa ...lama2 die ok la ...

bahaya la klu suhu tgi sampai 40 tu ... risau aku ....