Yang DiSaYAngi

Selasa, 22 Mei 2012

Syawal hari Pertama tanpa ABAH (KES SEMALAM)

KES SEMALAM
Petang semalam...aku dok PK2 camno la aku ngan syawal malam nanti...
aku doa2 la syawal baik je sepanjang en asbeen tak da...kengkadang budak ni bukan boleh kire ngan dier....kengkadang buat hal jugak time abah dier tak da..sama gak time aku tak da...

so petang semalam aku amik macam biasa...senyum kambing saja...aku amik adam sekali..juz tunggu akak aku kat taska jaa..pastu akak aku sampai...syawal takmo naik..dier marah aku...dier tarik aku kuar...dier minta aku tunggu abah dier..aku cakap la...
"SYAWAL ABAH G WORK LA...ABAH HARI RABU BARU BALIK...KITER BALIK NGAN MAK LANG N ADAM K..."
baru nak naik...akak aku bising kat dier..."ko nape syawal??????"
syawal cam biasa cakap jerman...gaya macam nak cakap dier patut balik ngan abah dier...akak aku gelak je kat dier...

sampai umah terus aku buat keje aku..basuh baju, kuarkan baju kotor syawal sari beg N tukarkan dengan baju baru masuk beg syawal..basuh botol susu syawal,masak nasi ...6.30PM aku ajak syawal mandi..seb baik jugak..selaloo petang2 tu dier mandi ngan abah dier je...aku time pagi...

malam tu aku layan seindah sakura..(dalam hati dok PK mau tido awai malam ni..)
sambil syawal layan UPIN IPIN kat you tube...aku layan TV...sesambil goreng ikan...
goreng telor...iklan jap...aku solat maghrib...syawal join sekali...

jam 8.30PM kasi syawal makan...abis 1 pinggan beso untuk dier sorang...sesambil aku layan SECRET GARDEN kat TV8..syawal main2 sambil makan sampai licin...aku dah start pening dah...abis je syawal makan...aku muntah...tak kuar ape pun..kuning2 je...itam2 jee...ntah la..aku PK angin...mmm...sebab aku tak makan lagi kan...tak pela...dahulukan syawal dolu...syawal kalo aku makan makanan dier..dier marah, tak mo makan...

9.30PM aku  pulok makan...(sejam ko kasi syawal makan..)sambil dier tengok kartun dier 
TIMMY TIME..dier datang menyebok nak makan gak...nasi aku tak pe lak dier rembat...setengah je untuk dier..kesimpulannyer malam tu..syawal makan 1 1/2 pinggan...

settle makan, aku amik kain yang basuh tu...aku sidai, bungkus sampah letak luar pintu, sapu sampah, makan vitamin untuk adik syawal, buat susu syawal N aku, kemaskan mainan syawal, tutup kipas, check grill N pintu, pastu masuk bilik...

syawal minum susu sambil tengok UPIN IPIN lagi...pastu settle dier N aku minum susu..aku basuh....terus aku bukakkan bacaan ayat al-quran kat lappy (syawal ni kalo tak bukak, tak mo tido...mmmm...)sambil aku dodoikan dier nagn zikir+dier gentel siku aku..terus tido...

alhamdulillah pagi syawal bagun awal dari biasa...6.40AM aku settle mandi N solat..aku kejut dier minum susu, terus minum sambil layan UPIN IPIN lagi..mmmm...pastu mandi, siap2...baguih...

aku tuwun dari umah jam 7.20AM...10min tunggu akak aku kat kete...sambil aku pesan kat syawal...
"SYAWAL JANGAN MARAH IBU TAU, IBU KEJUT SYAWAL AWAL, KITER KENA AWAL SEBAB KITER TUMPANG ORANG..JADI BILA KITER TUMPANG ORANG KITER KENA IKUT MASA ORANG...JANGAN BIAR ORG IKUT MASA KITER...NNT ORG MARAH...PAHAM TAU"

tak semena-mena syawal pandang aku tanpa kelip...terus dier kata...
"CIHHHHH"

maksudnyer..."TERIMA KASIH"

kikikiki...aku N en asbeen mmg dah terapkan kat dier, kalo kami amik ape2 dari dier atau minta dier amik2 aper2 kasi kat kami...mesti kami berdua akan kata..."TERIMA KASIH", even kalo minum susu pon kami akan kata MEKASIH minum susu, dier dah abis pon dier kasi kat kami , kami akan kata MEKASIH...diet akan balas CIHHHHHH..kikkikik...


p/s : doa aku arini..moga2 baik seperti semalam...

12 ulasan:

Alycia berkata...

wahh, gud boy dia..

syawalsimpsons berkata...

tu la psai...baguih...

eima berkata...

dia paham tu .. rajin la ko berckp ngan xplain2 ...

warna tulisan tu kasi tukar la..silau la hijau ngan biru tu...hehehe

IntaNBerliaN berkata...

yeayyyy sywal budak baik!!...

samalh sebutan terima kasih syawal n alisha..hehehh

aanie berkata...

good boy la syawal ni....:)

Myra Jay berkata...

Heheee, Good boy..
Budak2 ni dia cepat belajar kan :)

Alin Marlini berkata...

mudah-mudahan...

LYAfrina berkata...

wah..bgusnya syawal..pndai dia hargai mama dia... ucp terima kasih..

alhamdulillah..mujur syawal ok tu.. agknya dia faham... n xnak mama dia ssh hati...

lya doakan moga hari ni pon syawal baik2 saja

Falsya berkata...

terror syawal ckp jerman..hehe..harap2 syawal gud boy smp ayah balik..;D

nanakimie berkata...

budak2 suka sgt nengok upin ipin kan sis,anak buah nana pun suka,hee...dok ulang part yang sama je la:)

Cute Mum berkata...

kalo budak memang kena ajar dari awal kan..
dania kalo minta atau bagi apa2 pon cakap camtue.. "cihh mi.." "cihhh didi"..

mimie.. berkata...

bagusss si syawal ni taw..behave! ^_~

da bole berdikari sikit2 dah tu..dia tahu nak dapat adik nanti ^_~