Yang DiSaYAngi

Isnin, 25 Jun 2012

Terasa Rindu je - dah kawen nak duduk bawah ketiak

Ape yang aku windukan....mmmmmm....

tetibe sabtu lepas aku bangun awai nak G 1 tempat ni untuk tunaikan hajat aku yang tak tercapai lagi....
so bangun awal dari biasa untuk kemas2 umah ape yang patut...elok pulok syawal N en asbeen masih belom bangun...aku siap2 dolu beg susu syawal+basuh baju+sidai baju+kemas dapur+cuci pinggan N sinki+sapu sampah kat ruang tamu N kemaskan ape yang patut + siram pokok bunga mak...
MAK...tetibe teringat kat mak pulok...mmmm...aritu mak G balik langkawi jaga tok aku kat sana  21.05.2012...sebab pak lang aku G umrah...pastu balik hari sabtu 09.06.2012...tetibe hari isnin malam tu...11.06.2012 balik semula kat sana..sebab mak lang N pak lang aku tak berapa sihat balik dari umrah N kena pulok tok aku masuk ward sebab operate minor mata...mmmmm..

Bila dah selesai siram pokok munga mak...aku tergerak hati nak masuk bilik mak...sunyi je bilik mak tu aku rasa..bilik mak tu, pagi ke, tangahari merembang ke, petang hangat ke, malam sezukk ka mmg sejuk dingin je...mmmm...mata aku dok melilau tengok 1 bilik tu..tetibe windu pulok kat mak...

kalo mana yang ikut N tau hal aku...aku ni dari kecik duduk ngan mak, dah belajar duduk ngan mak, dah keje pon duduk ngan, tunang duduk ngan mak, even dah kawen pon duduk ngan mak..kena pulok aku sendiri dah jadi ibu pon masih ngan mak...

kire aku belom betoi2 berjauhan ngan mak....tetibe benda ni terlintas kat otak aku...
kalo la mak.................................................................

adoiiii....sebak pulok aku rasa pepagi tu..terngiang2 kat telinga aku mlm2 ngah aku dok tgk TV ngan syawal..kengkadang dengar sore batuk2 mak...mmmm...derap tapak kaki mak....

kengkadang N aku sendiri penah kasi tau kat en asbeen bolehkah aku hidup tanpa mak jika mak pegi selamanyer nanti...en asbeen pandang lesu je kat aku sambil usap kepala aku...selaloo gitu...tetibe terPK pulok...dah 59tahun mak aku tahun ni...next year dah 60tahun...

tetibe aku dengar pulok kat dewan komuniti kat P16 ni selaloo ada buat senamrobik 1Malaysia...terus aku G kat balkoni..teringat mak pepagi ni selaloo G kat dewan tu senamrobik ngan baju lengan panjang merah+track suit putih+tudung sarung hitam+sports shoe putih....aku pon join dolu...

aku pon heran ape hal la buat aku teringat kat mak aku..mmm..padahal dier nak balik kot esoknyer..last2 petang tu aku dapat call yang mak nak balik petang tu...naik ketapi sampai ahad pagi...mmmm

kengkadang aku penah jugak cakap kat en asbeen...sunyi jugak umha ni kalo aku, syawal N en abeen je dok dlm umah tu..selaloo ada mak, tak la terasa sangat kan...
ada rupa kaa....ada yang kata aku ikut muka mak...entah la...

ni la dier mak yang garang tak hengat...ngan anak org lain..baik dier ni...ngan anak sendiri..mak aiiii tuhan je yang tau....tahun ni tak celebrate la bufday mak beli kek, sebab memasing balik langkawi, aku balik johor...nak G beli la petang ni....

sejak aku keje N dah pegang duit sendirik...senang citer sejak aku keje GOV la kan....aku mmg akan beli kek untuk mak setiap tahun...time aku keje biasa2 tu tak da la...kikikiki

p/s : jarang2 aku windukan mak aku gini...

11 ulasan:

♥cikmOt♥ berkata...

kim salam kak mak...sebak...teringat kat arwah ayah...eh tetiba...ada kena mengena ke...

ShimaSalleh berkata...

Alahai.. sungguh terasa bila baca post Su ni.. Kita jumpa mak 4-5-6 bln sekali aiyoooo... Tp kalo dh rindu balik umah mak 3mgu ;p.. Siapa tak syg emak kann..

Ibu Lala berkata...

memang sunyi hidup ni tanpa mak. saya yang beranak 3 ni pun masih tinggal dengan mak. Boleh nagis woo kalau kalau hilang...bila mak ada selalu pulak gaduh dengan dia. gaduh gaduh sayang..

Falsya berkata...

sueeee..falsya lemah byk la kalau pasal mak2 nie..penha gak terpikir mcm mana sue pikir..mcm mana nnt kalau mak dh xde..tetibe jd sebak terus nangis smbl berdoa pjgkan umur mak..uwaaaaa!!!..

Papa Mifz berkata...

papa mifz tiap2 bulan balik jumpo mak dan ayah...:)

IntaNBerliaN berkata...

sy pun pnh tbayang gitu.. pastu mulalah rs sedih.. sayu je hati..

LYAfrina berkata...

lya pon..smpai skarang duduk dgn mama.. n mama gak y jagakan asya,

eyh..mak sue nmpk muda lagi la..cam adik beradik j dgn sue

Nad @ MamaZN berkata...

mak su nmpk muda la..

eima berkata...

mak lagi lawa dari anak die ...kekeke hahaha

tak la sama centek korg ni ....
jgn la dok pk bukan2 ko ni .. biar la masa yg menentukan segalanya.....

IntaNBerliaN berkata...

laaa yeke... kalu umah dkt, dh suh sue beli.. hihii

sy g tesco, xda pun meja gitu.. susah betoi nk jumpe kt sini.. asyik xda stok je...

fieda berkata...

comeynyer pengantin tu ..mok dia pun comey..