Yang DiSaYAngi

Rabu, 25 Julai 2012

Menuju Apa yang di impikan....BERJAYAKAH?????????-BF n CD

Apa yang aku impikan...?????????????
untuk anak kedua ni mmg aku ada pasang niat..N aku harap ini semua bukan hangat2 taik ayam....
tapi aku selaloo PK yang MAMPUKAH AKU untuk seeksklusif ini untuk 
benda ni...


dan jugak ini....


kalo dari segi breastfeeding secara bergilir-gilir dengan susu formula tu aku tau aku mampu sebab time syawal pon alhamdulillah aku BF dier sampai setahun tujuh....tapi bercampur susu formula la....

tapi untuk anak kali ni...(adik syawal) mmg aku dah pasang niat untuk BF secara eksklusif  untuk adik syawal ni...tapi aku selaloo terPK mampukah aku...tu aje...aku takut aku tak mampu...walaupun aku ada niat...aku sebenarnyer perlu jugak sokongan kan...aku siap cakap ngan en asbeen
"saya kan bang takut saya tak mampu nak buat...nnt bazir je beli semua ni...boleh ka aku selaloo remind saya..mcm bila tibe time abang call...SAYANG G PUMP SEKARANG..SUSU UNTUK ANAK...ok kaa...kikikiki...at least tak de la saya lupa2...tak pon saya takut...saya egat nak pump..tapi saya dok PK "NANTI...NANTI" asik la tangguh2...guano..kalo gitu..tu yang takut tu...."

korang tau en asbeen aku kata ape....
"ala awak set alarm la kat HP nak pmup...baru la awak egat..."

itu kata en asbeen...tapi di saat ini mmg aku perlukan sokongan dari kengkawan N terutama en asbeen...sokongan yang maksud aku tu ...yela...jgn la dah tau aku kengkadang merungut tanpa sedar tu...jgn la nak kondem macam2 seperti gini...

"tu la kan dah kata...sebok jugak nak full2 gini...pastu merungut..."

kalo gitu mmg payah la kan...aku ni bukan jenis yang suke sangat org marah@kondem aku semacam...kalo aku betoi ngan niat aku...kena sokong...kalo aku termerungut tanpa sedar tu....jgn la tambah minyak lagi...kasi la kata2 peransang bagai....baru ok sikit....tapi mmg itu la niat aku B4 adik si syawal ni kuar...mmg aku inginkan penjimatan dalam keluarga aku ni...sebab cukup la duit banyak melabur pada si abang je....tak mo si adik jugakkan...yela kena sedar la kami ni tak la semampu mana pon...

so buat masa ni ada duit untuk beli barang2 ni ok la...

tapi ada pulok suara2 hamba ALLAH ni...adoi....bila aku tanya kat dier pasai CD ni...boleh pulok dier kata...

"eh...ko nak guna CD...rajin ke ko ni..aku tgk macam tak rajin je....malas je aku tgk ko ni...boleh ke???"

adoii terus down...kasi la suport wahai kawan...adoi....muka aku mmg nampak mmg MUKA PEMALAS SANGAT KE??????

aku cakap ngan en asbeen...senyum je dier...kata en asbeen
"awak tu kalo rajin mmg tak hengat dunia awak, semua benda awak nak buat, yang tak perlu pon nak buat jugak...sampai sakit badan pon sanggup...tapi kalo malas tu datang tak leh kata ape la...tp so far sy tgk ok je..balance rajin N malas awak tu...tak yah kisah ape yang dier nak kata..sebab dier dah guna kan...."

tetibe kawan aku sowang ni boleh pulok kata...
"ko dok beli2 ni...ko tak takut ke...mana tau ko bersalin nnt, susu ko tak da...."

adoiii...sajo la demo2 ni...

aku harap aku dapat memenuhi impian aku...ammminnnnn....




p/s : harapan dan doa seiring dengan ape yang berada dalam hati aku ni...

14 ulasan:

MARIA LIZA berkata...

Jgn risau Su boleh punye..Mind Set kena positif selalu..Maria mampu untuk lakukannya , Su mesti boleh...Takpe apa2 hal kita sharing ok...Maria bagi 101% support untuk Su..

PinkUmmi berkata...

gud luck sue semoga apa yg diimpikan tercapai...

♥cikmOt♥ berkata...

dik seme ni perlukan semangat...dan kecekalan...

kalu dengar sore2 halus dari luar yang suka menjatuhkan, susah la...

btw, good luck ye...

ieyda berkata...

insyaallah ko leh BF secara eksklusif.aku fully bf utk leesya. skrg dh 10bln.xcmpur ngan apa2 susu formula.
bab CD tu, aku cam xleh wat je...coz nk kene basuh lepas pakai, coz aku nie jenis yg suka perap lama2 kain, bila dh byk baru basuh...

Cute Mum berkata...

biasalah tue sue.. uyun dulu time dania dah kata nak susu eksklusif, tapi tak jadi sebab awal2 lagi mak dah campur formula sbb susu kurang masa awal..
yang kedua nie nak try, tapi aima selalu pesan kalo betul nak buat die belikan.. cuma kata dorongan tue takderlah.. aima kata takut uyun tak sempat nak pam kat ofis sebab boskan banyak songeh.. suka2 suruh buat kerja.. pastue malam sibuk tolong aima wat pin boling.. nanti uyun yang tak larat nak spend masa untuk pam..
akhirnya uyun buat keputusan, tunggu baby lahir barulah decide nak full atau campur..
pasal CD, memang dah direject..

Pendapat uyun, sue tengok jadual masa dulu.. kalau memang ada masa yang terluang untuk pam, teruskanlah.. uyun support jer.. :)

mekchu berkata...

ada ke kes kalo 1st baby susu banyak, then 2nd baby susu tak de? isshhh, tak patut tau ckp mcm tu..

part CD tu beli sikit je lah dulu.. tak de lah membazir, lg berjimat ada lah..

mama tisya berkata...

utk fully bf kena kuat semangat sue...jgn pk negaive..kena slalu pk positif...insya allah susu bdn cukup utk baby tu..akak dlu pn risau tp alhamdulillah dpt bf selama 2 1/2 thn ..tisya mmg tkmo susu formula tp lps 1year bg gk..insya allah sue bole

eB berkata...

insyaallah... kiter doa sm2 yer... psl CD tuh eB pn blom start lg. ;p

Ardini Humaira berkata...

InsyaAllah... semoga dipermudahkan segala urusan, amin
:)

ShimaSalleh berkata...

Insyaallah.. Mana ada org susu xde.. tipu! Kena yakin dgn rezeki yg Allah bagi. Shima ni yg anak dh 11bln dok melekap lagi.. menejelang ramadhan ada juga yg tanya prihatin. Puasa mcm mana? Larat ke idok? sebab dia tahu kita bf sambil puasa... Mereka prihatin tuh! APa pun selamat maju jaya buat Su.. Err shima pun beli je pam susu tp guna time pantang aje.. last2 simpan dlm gobok ekekeke... nasib en.asben ok je hihi

Nad @ MamaZN berkata...

pasal BF tu..doa dari skrg, moga diberikan kekuatan dari segi fizikal, mental, rohani dan jasmani utk susukan baby yg bakal lahir selama mana yg Allah kehendaki..
kalu dapat capai 6bulan alhamdulillah..
kalu dapat teruskan lagi syukur!

pasal CD tu..try beli 10 dulu..try pakai time pantang..kalu rase bleh buat, teruskan la..ada masa 2-3bulan time cuti pantang tu..bnyak masa lagi..nampak rase cam tak cukup, tambah lagi...

ada sorang tu 10cd jek die pakaikan utk setahun, hebat tak hebat, tapi tiap2 ari basuh la..

insya-Allah sue boleh
kalu niatnya baik, insya-Allah ada rezki baby nanti...

jgn pikirkan sangat bunyi2 yg tak membantu tu..menda2 ni la yg boleh rosakkan semangat nanti..

rugi!

p/s: yaAllah, baru sedar komen dah macam esei, haha!

IntaNBerliaN berkata...

sy support sue!! kalu ada org kutuk sue lenkali @ down kan sue.. gtau saya, saya leh tlg motivasi naikkan smngat sue balik :-)

fieda berkata...

sue kuatkan semangat tau..ramai kwn2 support ni..

LYAfrina berkata...

walaupon dh lwt..tp ttp nk bg sokongan buat sue..
bg lya..y pting dr diri kita..msti selalu bfikiran +ve & yain diri..

insyalalh..niat y baik..demi anak2 kt akan dipermudahkannya.. byk2 berdoa...