Yang DiSaYAngi

Khamis, 5 Julai 2012

Urat beranak PUTUS...gilo la...

Tajuk tu bukan untuk aku..alahai korang jangan la PK aku lak..orang lain...kalo aku..mau menangis tak berlagu ni...

konon nak bergosip ngan en asbeen (MY BFF la) malam tadi sambil tepuk montot syawal, nak tidokan syawal...tapi ngah sedap dok bergosip...tgk macam tarak kasi respon....sekali toleh..alahai kalo udah mata tu terbuntang depan laptop....alamat mmg tak pandang la aku yang ber mak jemah ni...apa lagi baca komik la dalam tenet tu...adoooiii..aku diam lepas tu pon dier tak bersuara...terus tido la...ni yang aku nak ber mak jemah ngan korang ni....
**********************************************************************************
(JGN MARAH KALO ENTRY NI PANJANG)

Petang semalam aku naik G umah akak aku...(akak aku ADAMNIGINA dah bersalin..tau kaa)
sekali mak aku pon ada...(yola dier yang uruskan pantang memantang akak aku)...dok la sebok dier mandikan baby tecik tu...aku G la kat akak aku...aku pon berburak la...
aku : weeiii ko urut ngan mak yong tu ok...????????????
akak aku : ok...best la gak...tak sakit pon..siap tungku N mandi herba bagai....
aku : ooooo...baguih la....dier kasi bawak naik la semua yang ada...????????
akak aku : yela...semua2 bagi duduk parking balik la...mmmm...urat2 semua dier betulkan...

sekali mak aku masuk...sebok nak ber jemah jugak....nak tungkukan akak aku petang tu...dier pon macam tarak sihat petang tu...BENTAN...nape...adam punyer keje dok lompat2 atas katil akak aku time akak aku ada...mana boleh gegar2 sangat kan org lepas beranak ni...

mak aku : eleh...korang semua nak kena orang buat...org tolong....aku dulu..alhamdulillah la...semua buat sendirik...anak 6org...beranak 4X...
aku : takkan tok tak datang jenguk N jaga mak???????
mak aku : ada la datang...tp 2, 3 hari je...lepas tu dier sebok nak balik la...mmmmm....mak dulu semua buat sendirik...tak G  MENGURUT pon....elok je sihat..alhamdulillah la....

aku muka terlopong....mulut ternganga..mata terbeliak...(boleh bayang kaa)

aku : mak tak mengurut kaa?????????
akak aku : mak yong yang urut mak tu kata kat aku ...mak punyer urat2 beranak semua dah PUTUS2 n PECAH2 dah..aku pon terkejut...yela sebab mak tak penah urut....lepas daripada tu baru mengurut...tu pon time dah tua ni...baru mak yong tu cakap...

aku lagi ternganga  la mulut aku (leh masuk lalat)

aku : biar betoi mak...
akak aku : betoi la...ko tanya mak....
mak aku : yela...dah mak tak mengurut...nak G urut ngan sape...jauh...tak sape yang nak utur...kalo ada pon time beranak yang last...tu pon kena G sendirik kat KG baru tu...dari BANGSAR ke KG.BARU naik 2X bas..pastu jalan kaki pulak...camne...mmmm...nak buat camne...nasib la..ALLAH tu adil..dier kasi mak beranak 4X, 6org anak semua  senang, semua normal, tak da ape pon berlaku..elok je...sebab ALLAH tu tau mak jaga sorang2, beranak pon sorang2 untuk 6org anak ni...pantang pon tak...kalo mak...semua mak makan...tapi alahamdulillah...mak tak penah BENTAN atau alami ape2...sampai sekarang elok je...sebab ALLAH tau mak mampu tangani ujian yang bakal DIER kasi lepas DIER kasi beranak, berpantang, jaga anak2 sorang2...tanpa abah korang...abah korang tak tau mana pegi..buat ape...uri pon mak tak tau dier campak ke sungai ka..tanam kaa apa...mmmm....tapi tali pusat korang semua mak simpan..sekarang ada kat umah BANGSAR agaknyer...

ternganga aku dengar mak cakap camtu...so far mmg mak sampai sekarang umo dah 59tahun..alahamdulillah di beri kesihatan fizikal yang baik N mental yang kuat dari ALLAH S.W.T ....mak aku seorang yang aktif...bukan hyper...mmg tak reti duduk diam....sangat2 tak reti...adoi...dier jugak seorang yang kuat mental N fizikal sebab pada aku...dier mmg kuat....dier adalah seorang ATLET...sport woman...sebab tu anak2 dier semua ikut jejak langkah dier....ATLET...semua...dari abang aku,..sampai la ke adik aku...semua sama macam mak aku...

aku macam tak penah selama 38tahun mak aku harungi hidup mengandung, beranak, pantang sorang2...giler terbaik....


p/s : aku....specchless....tak percaya dengan kuasa ALLAH...

8 ulasan:

eima berkata...

demi anak² sorg ibu sanggup tempuhi pelbagai rintangan ... itu lah kekuatan seorg ibu ... sbb tu Syurga kat telapak kaki ibu ... hargailah ibu ko selagi hayat dikandung badan ...

ayah ko mana sue ???

Anum berkata...

tiada tandingan kuasa allah

ShimaSalleh berkata...

Hemm Mak shima pun gitu gak.. Anak 8org beranak 7kali.. Yg pantang masa ank sulung & kembar. Itu pun sekejap. Tak dan nak cuti lama2. Kerja pulak kat spital yg mmg kena berdiri aje 24/7... Mmg nmpk kuat lagi n aktif. Tp bila tgok urat kaki dia... sayu aje.. Timbul-timbul...

Skrg umur Mak shima dah 58thn..

Kuat-kuat sungguh kan Mak2 kita.. Kita skrg ni terlebey manja suda..

^_^

♥cikmOt♥ berkata...

haah, soklan yang sama cam eima...tapi pengorbanan mak sangat besar...orang dulu2 kan...sangat hebat...

kim salam kat mak ye...

Falsya berkata...

respect la kat mak sue..harungi segala2 sorang2..moga2 mak sihat2 selalu..

Cute Mum berkata...

memang betul sue, kalo kita tak jaga pantang memang akan rasa kesannya bile dah tua.. sebab tue mak uyun memang kuat pantangnya.. uyun pon kenalah ikut..
macam kes mak sue nie lain.. diberi kesihatan dan kekuatan sebab jaga 6 orang anak sorang2..
semoga mak sue sentiasa sehat yer. (mak sue aktif mcm mak uyun.. dah wat operation jantung 2thn lepas pon masih tak dok diam..)

aanie berkata...

tabahnya mak sue....sue pun kena jadi macam mak sue...kuat dan tabah....

IntaNBerliaN berkata...

alhamdulillah mak sue dikurniakan kesihatan yg baik.. mak sue mmg tabah..