Yang DiSaYAngi

Isnin, 27 Ogos 2012

Syawal 1433H - sayunyer raya tahun ni (part1)

Tak terlambat untuk aku ucapkan selamat hari raya aidilfitri 1433H untuk semua kengkawan blogger aku ni...pepagi ni aku baca blog memasing semua update citer raya demo tahun ni....meriah memasing..memasing jugak ado citer tersendiri kan....ado yang suka N ada yang sangat2 suke3 sangat3...kikikiki....

aku jugak tak ketinggalan nak bercerita pasai raya 1433H yang sayu buat aku tahun ni...

ceritanyer bermula begini
*******************************************************************************

Sampai je aku kat umah MIL aku malam hari jumaat tu...tak terfikir apa2...hanya nak tido, bangun sahur, solat tido balik....tak terfikir apa akan jadi akan datangnyer....mmg tengahari tu jam 12.00pm..aku N en asbeen dah decide nak ke pekan kluang petang tu lepas syawal bangun dari tido..nak beli barang2 sikit mcm stokin syawal (lupa bawak), barut untuk BB, tudung raya (akhirnyer tak da pon ), susu syawal (murah kat kluang ni...leh rembat banyak2), N lastly kain untuk MIL buat sarung kusyen..N dah janji ngan MIl aku nak buatkan dier kek lapis chesse untuk dier raya ni...nak beli bahan la sekali...

bangun je syawal dari tido jam 2.30ptg..aku berbaju merah, syawal N en asbeen dah siap2 nak gerak....so perjalanan kami nak ke pekan kluang tu amik masa dalam 1/2jam atau 45min untuk sampai...mmg aku dah remind ngan en asbeen yang aku tak bawak HP sebab bateri dah low sangat....N tak lupa jugak dalam masa tu aku cakap ngan en asbeen
"abang...jangan bawak laju sangat tau....baru lepas ujan ni kan....licin jalan....bawak slow je..."

en asbeen mengiyakan aku cakap..mmg aku perasan dier mmg slow je bawak time tu...antara banyak2 hamba ALLAH yang pandai drive ni...aku lebih yakin N percaya akan en asbeen...dier bawak mmg sangat behave...tak laju pon...berbanding pada adik beradik dier yang lain....macam nak terbang dah gayonyer...mmmm....tapi apakan daya kalo kiter ni berhati2 pon, kalo dah takdir N nasib dah nak kena, kiter sebagai HambaNYA kena la redho dengan apa yang dah jadi pada kiter kan....

tetibe sampai je kat kawasan perumahan, lagi 5min nak sampai dekat ngan HOSPITAL KLUANG
aku perasan akan...kete jenis AVANZA warna GOLD no.plat AGV**** dah brek mengejut...siap dengar bunyi tayar kete tu...pada aku mungkin jugak kete depan dier pon brek mengejut jugak..kena pulok jalan licin..en asbeen pon terkejut la...nak elak akan kete depan tu...dier kononnyer ke kiri jalan....kononnyer sama ada nak slowkan lagi kete atau nak berenti...cuak ngan keadaan time tu...tapi dah takdir kan....nak ke kiri jalan tetibe boleh pulok langgar pokok...al maklum la kalo jalan kat kampung ni kan..dengan licin, berumput lagi....tapi en asbeen kata waktu mmg dier hanya tekan pedal brek je...so dier boleh rasa yang dier langgar pokok tu pon tak kuat...(tapi berdarah jugak la hidung dier...kena hentak ngan streng kete) lagipon kat bahu jalan pon jalannyer dah landai ke bawah...mmm...pokoknyer tak la beso mana pon....sebab aku kata en asbeen tak laju, sebab aku boleh nampak akan pokok tu N kete avanza tu...tapi tu semua ketentuan ALLAH...kiter sebagai HAMBA..redho...kikiki....

waktu kejadian, enjin kete masih hidup..en asbeen terus call FIL dier
"abah..akob adcident ni"

cuak la FIL aku..terus je la, adik ipar aku laki N pompuan, N biras aku serta abang ipar aku terus zaasss datang ke tempat kejadian

seingat aku waktu tu, aku tak pengsan...syawal dah superman ke depan..tapi sempat di sambut en asbeen..(sebelom tu dier tengah berdiri betoi2 kat belakang aku), aku pulok waktu tu dah berlumuran darah...en asbeen cuak jugak memula aku tak gerakkan ..pastu dier panggil
"sayang...sayang...dengar tak????"

aku dengan keadaan sengal2 ting tong sambil pegang mata sebelah kanan terus cakap kat dier
"pe hal lak pulok jadi gini...adoi...."

boleh pulok...terus en asbeen laga N berkata-kata dalam hati..
"seb baik....ni betoi ni bini aku..."

aku yang dengar citer en asbeen pon gelak2..sengal....
kat situ ramai la yang datang menolong...ado sorang pokcik ni suruh aku kuar..nak bawak G hospital...aku boleh balas balik kat dier
"ala....malas la nak kuar..penat ni"

biler kenang2 kan..mmg selengge weiii cakap gitu...terus dorang paksa2 aku kuar N terus naik strom putih sama2 en asbeen gegas ke hospital yang lagi 5min nak sampai...terus aku lelap jap..penat lak rasa time tu..sedar2 je dah duduk atas wheel chair N ado kat emergency n trauma
time tu pegawai perubatan ngah uruskan aku..aku tgk en asbeen n syawal ada kat sebelah aku...syawal nangis2 lagi....terkejut barangkali...terkejut la tgk aku gitu....dah luka yang terkoyak..sampai terkelepek kulit kat mata ni..sampai menampakkan daging N isi aku yang tak seberapa ni..(kata en asbeen..dier je satu2 nyer insan yang tgk keadaan aku time tu...yang semua tgk time dah kena jahit)

tak lama lepas tu pihak emergency bawak aku G jahit N tanya macam2 la...time tu ting tong sikit....tapi yang pasti demo asik la tanya...
"ada pengsan tak?????"

aku dengan yakinnyer dengan jawapan aku
"saya tak pengsan..sebab saya mmg egat apa yang berlaku time tu"

almost doc2 kat situ asik la tanya benda yang sama N aku pon dengan yakin pon jawab benda yang sama..
1st ime kena jahit..mak aii...mmg tak rasa la sebab bius kan...cer kalo tak bius, mau ada jugak yang makan kaki aku pas tu..kakkakaka....boleh pulok tertengok kan pegawai perubatan tu jahit..aku egatkan guna jarum biasa je...(macam jarum jahit kain tu)...rupanyer...guna ini la...
mak aiii..menyesal lak aku tertengokkan...kakakakkaka....giler kental hati demo2 yang jahit org ni kan...mmmmm...guna ini...adoi.....7 jahitan la semuanyer aku di jahitkan...

tak lama lepas tu dorang hantar aku ke dewan bersalin untuk check baby pulok....ni pon soalan yang sama asik tanya kat dorang2 ni...
"waktu sampai tadi..ada sakit perut tak????????"

aku dengan yakinnyer...sebab mmg tak rasa kan....takkan nak tipu...
"saya hanya rasa kebas2 N sengal kat muka je...perut tak sakit apa2"

even tengah2 demo2 ni dok tanya pon BB still aktif menendang...sampai je kat labour room tu terus demo suruh tukar baju N buat CTG....N tak lama lepas tu doc cucuk ubat matangkan paru2 BB...ni semua kalo in case pepahal BB nak kuar..bahaya jugak...kalo tak cucuk...buku pulok kat dalam kete tu...en asbeen pon gegas la G amik buku tu..seb baik la syawal yafiq behave boleh main2 ngan mak2 sedara dier N pak sedara dier...

so kesimpulannyer terbatal la puasa aku pada hari tu...gugur la 1 hari aku berpuasa..apakan daya...dah berdaah sana sini...mana la boleh nak puasa lagi kan..mmmm....tak lama lepas tu aku kena admit wad malam tu...en asbeen, sywal semua balik la umah MIL aku..aku la merasa beraya kat hospital N perasaan bermalam di malam raya kat hospital sangat la sayu hati ni...baru egat malam tu nak masukkan kuih dalam balang, nak buatkan kek lapis chesse untuk raya esoknyer...semua angan2...mmmmmm...1 malam aku di wad tu...hampir 2,3X aku kena CTG sebab nak pantau keadaan BB moga semua selamat..alhamdulillah pada penglihatan aku BB so far ok...

tak lama lepas tu jam 10.00Pm ada sorang doctor ni..mak aiiii hensemnyer ko...(maap en asbeen lupa akan awak kejap)...namanyer doctor heidi..mmmmm..hensem la wei...dier check muka aku...dah pegang muka aku..dah macam nak cium aku dah...dua2 belah tangan dier guna nak pegang dua2 belah PP aku ni..kakakkaka....giler sengal aku...dier ada tekan kat tulang PP..N aku aduh sakit...so dier ada sugest nak 
x-ray aku...aku tahu akan risiko x-ray ni...hati macam nak...tapi aku tanya ngan doc hensem ni..

aku : doctor, kalo saya x-ray risiko nak kena kat BB tu tinggi tak?????
doc heidi : risiko tu ada, walaupun x-ray kat muka...tapi sinar radioaktif akan pancar seluruh 1 badan..so nak tak nak mmg kena la jugak kat BB tu...cumanyer..rezeki N nasib memasing...ada yang x-ray BB ok..ada yang x-ray BB masalah dari segi tumbesaran, kecacatan N terencat...tapi kalo tak x-ray pon tak pe...tulang manusia ni kalo tak di rawat lama2 akan baik sendirik jugak...cumanyer elaiment tu larik la sikit kan...
aku : ooooo...gitu kejap...nak discuss ngan en asbeen

tak lama lepas tu aku call en asbeen n bincang la kami N kami pon dicide...NO X-RAY
tak pe...nnt lepas dah bersalin N sihat sepenuhnyer baru la aku x-ray...tulang nak larik2 , larik la...janji anak aku ok...itu keutamaan aku sekarang ni...

bapak serabai giler rambut aku tu..kakakka..sengal wei...nak ikat2 rambut pon payah...tangan semua sengal2...mmmmm..lantak kat situ....

so far tu la kejadian yang takkan aku lupakan pada petang raya 
18.08.2012 bersamaan 29ramadhan 1433H

p/s : gigih aku update citer tau...siap apa part2 tu..tak menahan...ni semua untuk tatapan kengkawan aku ni...

19 ulasan:

mama tisya berkata...

mmg sayu bila kena beraya kt spital...akak pernah gk tp raya haji tisya warded...tp kejadian sue ni lawak tul la..mmg sengal..hehe..moga cpt baik ye..date 18.08 tu date anniversary akak jugak tau:-p

Cute Mum berkata...

barulah tau camner boleh jadi.. sayu sangat hati nie tau sue bila baca.. lagi2 bila pikirkan bb tue..
uyun baca post sue masa otw balik kampung jumpa family uyun.. masatue terus tergamam tau.. risau sangat2.. syukurlah sue n baby pon ok..
besar gak dugaan baby sue kan..

mamavogue berkata...

Ya Allah.. dah la tengah sarat mengandung..!
Tak sabar nak tau keadaan terkini.
Beraya kat hospital ke?

Ya Allah, moga mama ngan baby sentiasa dlm keadaan yang baik2 je..

mimie.. berkata...

yaAllah sue....mimi br tau ni..kesiannye...hmm nasib baik tak apa2 kat bb dlm pewut tu..cian sue..

moga sue cepat sembuh ye...apa2 nanti update lg kat blog ye..

samat hari raya ye sue..

Falsya berkata...

astaga..mak jemah...sedih pulok gegurl baca entry mak jemah nie..itu la kan..kalau kite bwk behave2 pun tp org lain jugak leh jadi punca jd cenggini kan..nasib baik xde bende2 yg serious jadi n nasib baik jugak la akob bwk slow..masyaALLAH..kesiannye mak jemah..nitis air mata suci ku..

AYuNG berkata...

ya Allah...nasib baik masih selamat sue..

nengok jahitan kat atas mata tuh, macam terasa2 dah nih....

take care, jgn lasak sgt..

eB berkata...

x tau nk ckp aper. terkedu dh..
tetiber kngn2 mlm rayer kat sputal..
D&C kan twins dolo tuh ngan menatap wajah arwah buat kali terakhir muncul.... sob3...

tc yer...
eB doakan sue n baby ok... aminnnn

aanie berkata...

sue, x sangkanya jadi camni...alhamdulillah, x kena mata...ngilu lak tgk jahit2 tu...

harap baby n sue ok...

♥cikmOt♥ berkata...

terkejut baca citer kat fb...giler rasa cam nak luruh jantung...
sib baik jemah ok...

ni memang betul2 dugaan...

Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

terkejut kita baca entry ni, Ya Allah siannya sue, moga cepat sembuh ek, sampai bengkak2 mata tu sure kuat terhantuk tu...

Nana berkata...

mmg btol2 tragedi la kan..
tapi xpe nampak dah baik sikit dah aritu.mujor bb tak ada pape kan

Chekgu Azrine berkata...

semoga cpt smbuh..

Nad @ MamaZN berkata...

sue, rase nak nanges tau tak masa tau citer pasal sue ni kat fb
rase terkejut sume ada

tp bile bace entry ni rase nak gelak sama la pulak
tp terpaksa tahan sbb sedih tgk muke sue tu, huhu!!

ksian syawal ngan akob
alhamdulillah sume tak apa2...
moga cepat sembuh
kenangan raya ni..

ieyda berkata...

aku simpati ngan ko coz xdpt beraya...tp aku respect ngan ko gk coz ko blh update citer ngan nada gelak2....
dan aku doa semoga ko cepat sembuh n bb lam perut tu sihat n kuar ngan selamat

mekchu berkata...

dah nak sedih masa baca part eksiden.. pas tu rasa nak penampor pulak bila baca part doktor ensem tu.. hahahahaa.. mmg mak jemah sungguh tau..

mlm raya yg tak mungkin dilupakan ni.. dan sgt bijak keputusan TIDAK x-ray tu.. apa2, baby dlm perut tu kena pikir dulu kan.. ok, nak baca part 2

eima berkata...

sedih aku tau ..seb baik tak de pepe ... klu aku tau ko kat keluang aku pi tgk ko .. aku pi beraya rumah mak sedara panjang raya ke3 ari tu....

IntaNBerliaN berkata...

bergenang airmata baca entry ni.... baru tau cite sebenanr... pe2 pun, sue jg diri tau...

Mama Idlan Irsyad berkata...

ooo, camner blh x perasan entri ni? ke masa ni kita belum berkenalan ek? jaa baru tau jer ni.. erm, kiranya masa ni dah sarat la kan? nasib baik baby xde pa2...

Mimi Azirah berkata...

bru tau sebab ape sue eksiden