Yang DiSaYAngi

Isnin, 27 Ogos 2012

Syawal 1433H - sayunyer tak dapat bersalam dengan tersayang (part2)



tahun ni adalah untuk kali pertama aku beraya sebagai seorang isteri+ibu+mak buyung di 
HOSPITAL KLUANG seorang diri tanpa yang tersayang...pagi tu pukul 4.00am aku di kejutkan staffnurse kat situ untuk buat CTG untuk kali ke-3..pagi tu mula2 BB kurang aktif...agaknyer ibu dier baru bangun tido...dier pon sebokla nak tido merehatkan diri jugakkan...tapi lama2 tu dier punyer aktif asik2 la bergerak2...takut pulok aku dengar bunyi  CTG  tu...kuat sangat..tak dengar bunyi jantungnyer sebab bunyi gerakkan BB lagi kuat dari bunyi gerakan jantung BB...mmg sangat2 la aktiff BB time tu....setengah jam jugak la dalam bilik prosedur  CTG  tu...dok la termenung....
"termenung ku sendiri..mengenang rindu tidak menentu..."

macam lagu aishah pulok...dok terbayang..syawal yafiq yang lena di ulit mimpi..ngan en asbeen sebok la dok matikan alarm HP dier pukul 4.30am ni...mmmmm..sayunyer hati ini...berangan la sangat2 hati ni nak pakaikan baju syawal di pagi syawal tu...nak iron baju en asbeen pagi tu...nak sarungkan songkok ke kepala en asbeen seperti tahun sudah2....

settle je  CTG ..aku tido semula...tak lama lepas tu pukul 6.00AM aku di kejutkan lagi untuk cucuk ubat matangkan paru2 BB untuk kali kedua...mmg prosedur 2X kena cucuk...aku turutkan je...permulaan mmg sakit...tapi tak lama...lepas tu dah ok....lepas tu tetibe mata aku terjaga...aku tgk jam kat dinding hospital tu dah pukul 7.30AM...kat luar pon dah cerah..matahari pon dah naik atas kepala...tetibe hati ni bertambah-tambah sayu...lagi sayu bila aku dapat panggilan dari FIL aku..
FIL : hello assalamualaikum...selamat hari raya...anak abah buat ape???
aku : hello...waalaikumussalam...selamat hari raya (hati ni dah mula sayu..nak nangis)...tak buat aper pon abah...ngah baring la..
FIL : Abah tak boeh la tido malam tadi asik dok egat kat sue ni...tu yang pagi2 ni abah call...sue ok tak...dorang dah bagi makanan..??
aku : belom lagi abah...ala sue ok je abah...tak pe jgn risau...mmm..abah balik la umah tok yah..nnt kalo boleh kuar ke tak nnt sue bagitau...tapi doc kata mungkin kena tahan 2 hari sebab kes adciden kan...
FIL : mana tak risau...yela semua ada..sue yang tak da...tak riuh umah ni....takpe..nnt petang abah datang...nnt tanya2 ngan doctor lagi tau....ok..selamat hari raya..jaga diri ye...

sayu sangat2 pagi tu 7:35AM aku dapat panggilan dari FIL aku...entah la...abah aku pon tak call aku...tau ke dier aku adciden(ke tak tau..entah la..malas PK)...terasa makin bertambah2 kasih sayang seorang abah aku terime dari FIL aku...mmmm...aku mmg suke bermanja ngan FIL aku...sebab aku tak penah dapat dari dulu kan..asik ngan mak aku je....sebab tu bila adik2 ipar aku ni di manjakan FIL aku..aku pon sebok nak menyendeng jugak...mmmmm....1 lagi persamaan kami..kalo salah seorang ulser mesti akan call, sama ada aku atau FIL akan call tanya ulser atau tak...sebab kalo salah seorang ulser...mesti yang sorang lagi kena...

5 min lepas tu aku call en asbeen
aku : assalamualaikum abang...
en asbeen : waalaikumussalam...selamat hari raya sayang...
aku : selamat hari raya abang...halalkan makan minum saya yee...abang tadi abah call..
en asbeen : tu la saya dengar abah cakap ngan awak tadi nape...
aku : saja la abah ni..jahat tau....abah suke tau buat saya nangis..sayu je pepagi ni...dier egatkan saya pepagi ni...abah saya pon tak call...mmmmmm...
en asbeen : dier kan sayangkan awak..bagus la tu...dah la tak yah nangis2...awak pon saja je nak saya nangis2 gak...
aku : (terdengar sore sebak en asbeen dalam fon)...dah la abang...janji abang N syawal N BB sihat N ok..saya rela jadi aper2 kat saya..dari jadi aper2 kat kamoo bertiga abang oit...
en asbeen : jgn la gitu..awak asik kata...awak patah kaki kalo saya tak da...awak sedar tak kalo awak tak da pon saya patah kaki gak..cuma saya je tak bagitau awak...kiterkan perlukan satu sama lain...
aku : hhhhhaaaakkkktuuuuuuuuuuiiitttt....jiwang pulok pepagi ni...yela abang..dah la G la raya...jgn risaukan saya kat sini....misi tahun ni dapatkan banyak duit raya untuk syawal yafiq tau....


Jam 11.30AM aku di panggil untuk  CTG  untuk kali ke empat...tak lama lepas tu aku nampak en asbeen dah ada kat katil aku...segak la en asbeen yang tecik tu bergaya pagi tu...segak berbaju merah bersampin silver corak merah baju bersulam siver..alahai....sayunyer la hati ni..dengan aku berbaju pink, kain sarung kejap ok kejap luruh kainnyer...mmmmm....rambut serabai je pagi tu....en asbeen tgk aku pon nampak sayu dier pagi tu..asik la dok kata....
"saya minta maaf tau..."

ape la nak minta maaf...dier tau tak benda nak jadi..bukan kiter minta..dah takdir tertulis ALLAH tu nak uji hambanya...nak minta maaf pulok...mmmmmm..aku tak penah salahkan en asbeen..tak pela...

aku banyak berborak ngan en asbeen,....aku nak jumpe syawal, tapi apo kan dayo syawal tak leh masuk...budak umo 12 taun ke bawah tak di benarkan masuk....mmmmmm.....tapi aku minta kebenaran staffnurse nak jumpe syawal kat luar...dapat la jumpe sekejap kan....

tapi tak lama aku kat dalam wad tu...petang tu aku dah di benarkan kuar sebab luka semua kat bahagian luar..tak melibatkan dalaman....N BB pon still aktif N baik dalam peyot ni..alhamdulillah...B4 kuar petang tu..adik aku buat video call...konon nak tengok akak dier ni la...dier boleh bantai gelak pulok...ado ke dier kata macam zombie..sengal..mak aku pon gelak tgk aku...adoi...tapi ni family aku...faham akan kesakitan tu, tapi tak reti nak tunjuk.. melalui kasih sayang mcm family2 en asbeen ni...dorang luahkan melalui gelak2 selengge dorang...korang kena la paham...mak aku pon gitu...boleh dier pon bantai gelak tgk anak dier gini...adoi...aku siap sound...
"selengge mak gelak anak sendirik..kakakkaka"


ni pulok gamba hari ketiga,,,
dah ado kat umah time ni...mmmmm...tak jalan mana pon....duduk rumah je....


time ni B4 bukak jahitan....

pagi khamis tu aku N en asbeen G dating berdua G hospital balik bukak jahitan....
punyer la sakit...1st time nak bukak jahitan kan...terangkat jugak la kaki kiri aku ni...adoi...terasa ngilunyer...betoi la org kata..siap nurse tu kata kat aku....
"bagi saya amik nafas jap erk...seriua pulok nak bukak yang last ni...hujung dekat ngan mata sangat...kulit nipis.."

nurse pulok kata gitu...tapi jahitan yang last tu mmg lambat sikit nak bukak...sebab hujung sangat....
mmg kalo sape yang dekat ngan kaki aku...agak2 mmg makan kaki namanyer..kakkakakak....
tapi akhirnyer..mak jemah kembali ceria...(walaupun tak dapat beraya di pagi raya)


yahooo....en asbeen pon suke tgk muka aku dah kembali senyum ko...siap kata...
"ni baru bini saya.."


kakakkakak....yela ni la bini awak en asbeen....so far en asbeen sekarang ni doc aku kat umah...dressing taruk ubat kat umah....TQ en asbeen selama mak jemah sakit...kamoo N syawal yafiq menemani diri ini di kala keseorangan...mmmmm....

sedey tau syawal duit raya pon tak banyak....so ada sesape nak jemput jemah datang beraya....mak jemah datang selagi boelh..mood raya sudah marii ni..misi tahun ni nak kumpul duit raya untuk syawal yafiq...cian kat dier sebab terpaksa beraya di hospital dari pagi raya sampai ke petang raya tu...mmmm...tunggu ibu dier kuar wad....


p/s : esok aku up citer kete pulok erk//....

14 ulasan:

mama tisya berkata...

sebak bc citer sue..nasibaik fil cal...tp sue tetap maintain ceria bergmbr

Cute Mum berkata...

sue.. mengalir air mata uyun baca entry nie.. sayunya bila kasih sayang FIL tue jauh lebih banyak dari abah sendiri.. takperlah sue.. sekurang2nya ada gak kasih sayang abah kan..
time baca nie pon baby dok gerak2 jugak.. tak sabar nak jumpa aunty soya malam nie..

Liza berkata...

Ujian di pagi Syawal... Alhamdulillah, tgk luka dah makin ok tu..

Falsya berkata...

suke tau mak jemah nie wat air mata suci gegurl jatuh lagi...uwaaaa..serious sedih sgt bile baca conversation sue ngan FIL sue..ngan akob..sue bertuah sbb dikelilingi suami, n family yg sayang kat sue..

mmg la xmeriah kalau mak jemah xde kan..hehehe..

ain vanilla berkata...

macam mana boleh jadi macam tu kak ??
alhamdulillah akk dah kuar wad .

Nad @ MamaZN berkata...

sue, sedihnye sue...
kite dpt rase betapa kuat dan tabahnye sue..
tak setanding dgn masalah kite, huhu!
moga cepat sembuh ye...

meh dtg beraya meh.. :)

♥cikmOt♥ berkata...

harap jemah tabah mengharungiya...

ni seme dugaan kan...

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...

saperlah kita untuk menidakkannya...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ berkata...

sebak ahkak tau sue baca kisah ko kali ni, yg part FIL kol tu.. siyes, sebak sgt!!

boley asben ckp bini baru die, akakaka.. lain beno mak jemah kan.. tape, jgn riso parut baru ni InsyaAllah blh aje ilang.. comor la bio-oil tu tp ahkak gune yg palmers scar serum tu..

mekchu berkata...

mekchu nangis... huwaaaargghh sedih sgt siap amek tisu lap air mata.. sedih part pagi raya tu.. adoiiiii kesian nyaaa.. dpt bayang husband dtg pakai baju raya merah.. uwaaarghh lagi sbb tiba2 terkenang gi carik baju merah kat tesco..

sedih walau pun mak jemah cuba cover cerita ni dgn aksi2 sengal.. mekchu tetap sedih..

eima berkata...

kesian ko ... abis dah kulit mulus ko... muka dah berparut cam lanun dah...
pas ni kite wat tabung kutip dana wat plastik surgery ok ke...

Alycia berkata...

sedih baca.. harap sue tabah yer... hukhukhuk..

ShimaSalleh berkata...

YA ALLAH! terkejut nih!
Sue xcdent ke? Haduiii kita yg terasa jugak sakitnya nih.. Teruk juga tu. Mujur mata tu okey lagi boleh melihat.. Teringat masa suami shima xcdent bln 5 lalu... Tp time buka jahit dia paling relax adoiiii
Take care Sue. Semoga cepat sembuh!

IntaNBerliaN berkata...

Ya Allah... sedih pulak sy baca.. sorry sue.. lambat tau pasal ni... dh jarang on9 skrg... jaga diri tau.. moga sue n kandungan sihat2 selalu//

Fiza Rahman berkata...

Sedih plak membacanya.