Yang DiSaYAngi

Jumaat, 7 September 2012

lama berhenti sukan boleh naik erk GULA DALAM DARAH????????


Semalam aku balik dari Check up....sembang2+gosip ngan mak aku jap petang tu...tetibe die sembang pasai dier klinik pagi tu untuk check up bulanan dier....

mak aku : tadi mak G check up..pastu doctor kata kolestrol, berat, darah semua ok...everything ok...under control..semua la....tapi ada 1 je yang tak ok....
aku : apo benda mak....?????????
mak aku : doctor cakap gula mak naik bacaan dier sampai 7...
(bagi yang tau pasai bacaan gula dalam darah ni tau la...7 tu tinggi atau tak kan....ni kan semua melibatkan potensi nak dapat kencing manis)
aku : tinggi gak la tu..abis tu doc kata pe...?????????
(sambil mata aku dok layan drama kat TV)
mak aku : tu la...doctor pon pelik..adahal semua ok...doctor kata mak makan mcm2 kot time raya...padahal mak makan pe je...kuih raya tak makan....mak cakap la ngan doctor
(perbualan antara mak N doctor...
mak : abis nak buat mcm mana doctor saya ni dulu atlet...semua benda olahraga saya main...sampai sekarang nak pencen pon saya main...tapi bila dah pencen 3 tahun ni tak buat pape...tak bersukan..
doctor : ooooo..awak ni atlet dulu..awak dulu makan jaga tak..pantang tak...????
mak : dulu time muda,...makan je...tak pantang pape pon...selagi boleh makan...makan je la..
docyor : padan la pon..bila sesorg tu atlet dulu, tak jaga permakanan N bila tetibe berenti dari bersukan tu, selaloonyer naik GULA DALAM DARAH tu...so awak kena la rajin bersenam sikit.
mak : mmmm...tu la saya pon dah lama tak jogging..tak pe la saya jogging esok pagi la...
doctor : asal esok pagi???? start petang ni la....
mak : ok la doctor...)

lepas pada tu aku tertido jap...aku bangun je PUAN ROBIAH sudah hilang...rupanyer G jogging..siap opismate aku nampak je mak aku petang semalam N pagi tadi...kikikiki...

aku pon baru tau info ni...mmmm..rupanyer kan...dari sekarang la kena jaga makan...tapi kiter ni memasing muda...nafsu nak makan macam2 tu dah tak egat dek akal dah...mmmmmm...rupanyer benda2 dolu2 ni boleh effect bila dah tua kan...mmmmmmm.....


aku rasa petang ni balik pon tak da kot mak aku ni...jogging gamaknyer...jogging la selagi boleh...janji kamoo sihat mak...

p/s : lapar lagi..nak makan...

9 ulasan:

Anum berkata...

kena rajin bersukan nie

eima berkata...

hebat la mak u.....

duniafana berkata...

jaga mak bebaik ye

ShimaSalleh berkata...

Kelako la mak bual ngan doc tu hihihi...
Mak shima pun rajin joging tiap2 pagi kecuali hari isnin ngan khamis.. hari lain dia bantai 2-3 round

ShimaSalleh berkata...

Kelako la mak bual ngan doc tu hihihi...
Mak shima pun rajin joging tiap2 pagi kecuali hari isnin ngan khamis.. hari lain dia bantai 2-3 round

ShimaSalleh berkata...

Kelako la mak bual ngan doc tu hihihi...
Mak shima pun rajin joging tiap2 pagi kecuali hari isnin ngan khamis.. hari lain dia bantai 2-3 round

ShimaSalleh berkata...

Kelako la mak bual ngan doc tu hihihi...
Mak shima pun rajin joging tiap2 pagi kecuali hari isnin ngan khamis.. hari lain dia bantai 2-3 round

MamaEma berkata...

alamak, kena start bersukan baliklah kalau camni..

IntaNBerliaN berkata...

A'AAA APA YG KITA MKN SKRG... TUA NANTI BR NMPK KESAN.. SAMA GAK CAM BERPANTANG.. TP SY NI PLAK, BAB MKN, sapu je... semua bedal.. hihii