Yang DiSaYAngi

Khamis, 6 Disember 2012

syawal yafiq ke hospital lagi

 
 
Syawal yafiq ke hospital lagi...
 
AGain???????????????
 
 
apo kan dayo....juz check up ngan paed je...je la sangat...
riso jugak tu....
 
***********************************************************************************
 
29 NOVEMBER 2012 - KHAMIS
 
aku N en asbeen bawak syawal yafiq reffer ped kat hospital putrajaya ni..angkut sekali izz..malas nak bawak turun susu...boleh gitooo..kakkakak....
 
tak da la ape sangat kan...juz aritu en asbeen bawak syawal G check up bulanan kat klinik P9 tu, pihak klinik minta en asbeen bawak syawal refer kat hospital sebab SYAWAL LAMBAT CAKAP DI USIANYA...mmmmm...kalo pada org lain atau di sekeliling aku akan kata..."itu perkara biasa"...
anak kan...walaupun pada org lain perkara biaasa...tapi anak kan...tetap riso walaupun sikit jadi pada dia kan....
 
 
perkara pertama yang doc risokan bila anak2 laki di bawa jumpe doc sebab lambat cakap adalah AUTISME
 
mmmmm...sindrom tu...riso la kan....tapi bila aku cakap kat doc yang mmg family aku semua lambat cakap....tu pon salah 1 faktor anak lambat cakap gak....lagipon ada gak anak sedara aku lambat cakap..pompuan....4tahun tu pon x lepas sgt...skrg 5tahun br ok sikit..kire paham jugak la dier cakap kan...adam tu pon masuk 3 tahun ni br paham dier cakap...syawal pon sama..sejak balik dr hospital aritu...baru la dpt dgr sikit2 dier cakap....
 
kirenyer dier kena lepas sekurang2nyer lebey 2 patah perkataan...mmmmm....
 
 
so far doc kata dier nampak normal  sebab doc kata syawal berinteraksi dgn doc baik sgt...doc suke sgt ngan dier...mmmmm...tapi januari 2013 ni ada appoiment check up dier untuk check telinga...ni semua berkaitan dengan lambat cakap...takut ada simptom autisme ni kan....pastu bulan april 2013 kena check asma dier...siap doc bekalkan ubat asthma sabotamol N multivitamin 3 botol..haammmikkkk.....
 
 
so far semalam aku ada dengar syawal cakap ngan aku N en asbeen lepas salam N cium pelok kami B4 tido...dier kata.."GUD NIGHT"..alahai.sweet sgt...sgt2....
 
kami pon heran...tak ajar pon perkataan tu...mmmmm...baguih la...
 
 
so sekarang dier pon nak masuk 3 tahun...tak leh la ajar lagi potty training ni kan...belom boleh cakap sepenuhnye...
 
 
p/s : janji kamoo syawal sihat depan mata kami ibu n abah..


10 ulasan:

Anum berkata...

sehat selalu ok

ieyda berkata...

insyaallah xdde apa2 tu...dia aktif n sihat...

Ayu azmir berkata...

semoga semuanya berjalan dengan lancar tanpa ada masalah....

Mimie berkata...

insyaALLAH xde pape...

Jaa berkata...

oo, tanda2 awal autisme lambat ckp yer? erm, pttla.. anak sedara ja sorg autisme..

harap2 syawal takde masalah lagi...

eB berkata...

aed pn xleh ckp lagi sue...
drg sebayer kan? br 2 thn.. eB muler2 risau gak sbb aerish dolo cpt ckp...
tapi dr kater normal... lgpn pakcik dier dolo pn lmbt gak ckp mil kater...

insyaallah kiter doa x der pe pe yer... :)

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

farisyah lambat cakap..sekarang pun cakap masih pelat..
farisyah ada sejarah dia sendiri...
tapi bukan autisme..
sekarang masih ada spech therpy..
chek teling ada air kat bawah gegendang telinga..siapa operat..
jue ada tulis semua kisah farisyah kat blog..klu sue minat nak baca kena cari tak pun bagi tahu jue nanti jue bagi link...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

sue klu nak baca...dekat "arkid kami"
sue klik hospital...kat situ jue ada cerita pasal spech therpy dan pasal operat telinga dia...

aNiM berkata...

Insya Allah takde pape.
Lepasni rerajin la ajak dia borak. Syawal rajin tengok tv kan. mesti ada timbul perkataan gudnite tu :)

mungkin sekarang ni tempoh syawal meyerap semua ilmu dulu. nanti tetiba dia pandai cakap mesti macam peluru berpandu, hah, time tu ibu abah tak terlayan kang.

boleh kot nak potty training syawal sebab alisya anak kaklong pun lambat cakap kan? tapi ajar je dia. dia memang tak petah cakap tapi dia dah faham arahan kan :) tapi takpe..tunggu syawal ready la kot ek :)

ShimaSalleh berkata...

eh sama la aqil dulu rujuk paed, lambat ckp.. Tp sebut satu2 dia pandai la. Nak gabungkan perkataan tu tak pandai. genap dia 3thn baru la riuh mulut dia berckp..