Yang DiSaYAngi

Jumaat, 27 April 2012

HB cantik....My WEIGHT kureng

Semalam aku ke Klinik..macam biasa check up aku la...mmmmm...
(terasa tak macam mood sedey ni...)

semalam aku macam ok...macam biasa...G masuk klinik amik no...tak sempat duduk, no. dah panggil..macam biasa jugak G amik HB n urine...ok je,,,sampai turn amik HB..aku ok jaa...tetibe aku tengok nurse amik darah aku..kuar banyak la pulok...sebelom ni bukan main kedekut darah aku nak kuar...kikikiki....
sekali nurse kata....

"kan cantik....HB sebelom ni 10.9...arini 11.0...

yahoo...walaupun naik sikit....aku suke...sebab nurse tak yah la sebok2 nak tonyoh2 dakwat pen merah dorang kat buku aku..kikikiki...saya suke..saya suke..saya suke...
siap aku cakap ngan nurse yang amik HB aku...

"nurse tak yah jumpe saya la ye 2 minggu ni...kiter jumpe bulan depan ye..."kikikiki....

gelak nurse tu kat aku...aku siap yes..yes..yes kegembiraan kat depan nurse tu..mmg suke la...aku siap senyum simpul ngan en asbeen...

sekali g jumpe nurse..mmmm..amik ko berat aku...

dari 50.8kg ke 52.4kg...

adoi terus dier minta aku dtg 2 minggu lagi....

adoi..spoil la..mmmm....dah tu nk buat camne kan...
baru nak bersuka ria je nak datang bulan depan...

dah tu lama pulok tu kat bilik nurse...mmmm...mana taknyer..sampai 3 org nurse check aku..semata-mata nak cari denyutan jantung anak aku ni..alahai...dier main nyorok2 jaa..tak jumpe...aku dah cuak dah...mmm...
seb baik la jumpe ..lega aku..tapi aku still cakap ngan en asbeen aku egat nak scan kat luar...at least aku puas hati kan...kalo dah sampai 3 nurse cari tak jumpe...lama baru jumpe...tak cuak namanyer....


p/s : TAPI DALAM GEMBIRA...ADA JUA  KEDUKAAN TELAH BERLAKU..MMMM...

Rabu, 25 April 2012

SYAWAL again

ada yang malas nak baca tak lagi pasai syawal ni..kikikiki...
nak wat guano...org gulak gumbira blong2 mata gaji manyak masyuk dari biasa kan....
aku gaji pon tak pandang lagi..asik la pandang gambo anak aku..kakkakaka....

aku gulak gumbira gak kat opis ni..kakakkaka...tp sesekali teregat akan peel syawal ni..kikikiki...

kali ni kisah syawal malam semalam...

mmg weekday aku ajar syawal tido awal around 10.30pm - 11.00pm sebab esok dier kena G school N mandi2 dolu B4 G school kan....so semalam macam biasa aku ajak dier tido awai..since aku pon dah ngantok...N banyak keje yang aku kena buat esok harinyer since en asbeen BERCAMPAK ni kan...
cepat la diri ini mengantok..aku ajak tido takmo...mau main2...suke hati la...last2 asik main pusing2 dekat aku..dah macam tawaf kaabah dah..pastu kejut2 kan aku...last2 aku decide aku ajak jugak dier tido..dier takmo...dier takmoi aku tidokan dier sambil menepuk dier...dier nak menggentel siku aku..tapi badan dok pusing2....mmg la aku tak selesa nak tidokan dier...

yang bestnyer aku bukan marah ngan dier..kelakar bila aku PK kan balik....tapi aku sedey...sampai aku cakap ngan syawal...

"Dah la syawal...syawal takmo tido..jgn kaco ibu...ibu  tak suke la syawal camni...sedey la ibu..syawal buat camni...nak nangis tau"

tetibe en asbeen menjawab...

" awak tu jgn la camtu...kalo camtu dier mmg takmo tido..biarkan dier..."

aku jawab...
"entahla..saya takmo marah2 dier...saya sedey la dier buat camni.."

bergenang air mata aku...last2 jatuh pulok kat pipi yang macam jala tar ni..terus aku baring membelakangi syawal...tetiba syawal menangis...datang kat aku...pelok2...
macam tau2 ja yang aku ngah sedey...terus dier datang...nangis kat aku...aku pon pelok dier N baringkan kat lengan aku..N lengan 1 lagi buat dier pelok + gentel siku..last2 dier tido..mmmm...

B4 aku pon lelap..aku bisik... 
" syawal tido nyenyak2 tau...ibu syang syawal walau ape jadi..jadi budak baik n  dengar cakap ibu...ibu tak kisah ape yg org nak kata tentang syawal ok...syawal kena kuat tau..."

aku cium dahi dier...terus dier N aku tido sampai ke pagi dengan posisi yang sama...syawal pelok lengan aku..aku pon statik la camtu...


p/s : macam paham si syawal tu kan...

No Milk....ohhh No....

Agak2 korang muak tak asik nak baca tentang luahan hati...nak watu guano....kat sini je la pon tempat aku meluah rasa yang ada dalam hati ni...N kat sini gak aku boleh tau macam2 pendapat..at least dari bantuan korang...benda yang aku tak tau..jadi tau...

Aku ni kalo korang perasan kan 2, 3 hari ini asik la dok bercerita tentang kerenah syawal yang mmg menguji kesabaran aku ni...tapi apa kan daya..redhakan je la...
dari entry
aku egat aku dah settle semalam...ok la..

tapi semalam lepas amik syawal kat taska aku dapat yang syawal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cikgu : akak...arini kan syawal 1 hari tak minum susu...kiteorg kasi pon dier tak mo minum
aku : eyo..sekali pon tak...
cikgu : ahha...langsung..last kiterorg kasi air la...milo pon minum...tapi sikit2...

aku mengeluh..(muka kecewa)

aku : takpe...buat je la macam biasa...janji buat..dier nak minum atau tak...ikut dier la...
(sore dah redhakan apa je)

syawal macam biasa nak tak nak je senyum2 kat aku ni...mmg aku perasan yang sejak2 abah dier sakit ni...dier dingin ngan aku...salam aku takmo, cium aku takmo, senyum ngan aku tak mo...
tapi ngan abah dier semua ok..sebelom ni G taska kuar kete je...berlari macam taksabar nak masuk taska..siap tolak2 gaya macam halau aku tu...kakkakaka...tapi sejak abah dier sakit jugak la...syawal mula layu...kuar kete je..takmo jalan...terus duduk kat jalan...aku  pujuk jalan..takmo..last2 nak dokong , pastu melepek je kat bahu aku ni...aku sambil hantar ke depan pintu nasihatkan syawal...dier tengok aku senyum hambar je..bila sampai tempat letak kasut..dah tak sabar pulok masuk taksa..alahai itu anak...
itu time pagi...

bila tibe petang aku amik..abah dier kat kete...tak leh kuar kete..aku G amik sorang..dah pakai kasut...ajak G kat kete...dier takmo...tolak tangan aku..nak masuk taska balik..alahai....senyum macam biasa...hambar si syawal..

syawal start dari malam ahad dier takmo minum susu...aku pon naik lemah je tengok syawal ni..sampai la ke malam tadi..aku saja buat sikit...dier marah...sampai tak boleh nampak susu tu...dier kasi suruh letak jauh sikit..alahai...aku egat nak minum...sampai ke pagi tadi aku buat lagi...lepas solat subuh...aku takut dier tak minum jugak..tapi aku pujuk dier elok2...last2 minum jugak sambil tengok upin ipin...abis jugak la susu tu...senyum aku...aku lepas solat pon doa yang allah makbulkan doa aku...jgn kasi syawal berenti dari minum susu...

rindu nak tengok syawal camni...
aku tak boleh la syawal tak menyusu...sebab dier seorang yang kuat menyusu...mmmm....

susu yang dier guna pon baru 4 bulan yang lepas tukar....
mula2 pakai susu ni..ok je syawal...mmg boleh terima dek tekak dier..sampai la ke hari ahad petang tu dier minum...hari ahad malam takmo...isnin pagi takmo, kat taska isnini minum ok...selasa pagi N the whole day takmo...sampai la ke pagi rabu ni baru ok balik...tapi tau camne sekarang ni..ok ke tak...

akak aku ni mulut masin..takut si syawal takmo minum susu lagi...takmo la aku...
mak aku kata kena kasi balik multivitamin kat dier balik..mmmm...ikutkan je la...
tapi mmg sejak syawal berperangai gini..mmg aku ikut je la rentak dier...takmo marah2 dier dah...
kalo marah rasa touching je kat dier..

kawan aku kata..try kasi milo..atau susu buat sikit campor ngan milo..takut jugak...dier terikut kengkawan dier...

pesanan buat syawal : syawal...minum susu ye sayang takmo jadi macam ibu yang tak suke minum susu ni...syawal sayang ibu,,dengar cakap ibu ye...

tu yang aku selalu bisik kat telinga dier...

Selasa, 24 April 2012

Akhirnyer Terjawab JUA...TQ kengkawan

Dalam masa dua hari ni...aku menepuh pengalaman baru...yang aku rasa ini adalah 1st time dlm hidup aku N en asbeen tempuh bila nak kasi adik baru...syawal buat perangai....
korang baca la kat sini (bagi yang tak baca lagi la kan..)


pada aku tak la teruk mana...kena ada kesabaran yang tinggi la untuk atasi si kecik ni...so far buat masa ni mmg kesabaran aku menggunung atasi si tecik ni...aku pon tak tau mana datang kesabaran tu...kalo sebelom ni pantang la tak dengar cakap aku....aku nak melenting...sekarang boleh pulak aku cakap lembut2 ngan dier..kakakkakak...en asbeen pon gelak je tgk aku...dier pulok yang garang tak bertempat dah pulok...
kami BERTUKAR..kakakkakkak

dari apa yang aku publish kat blog aku ni tentang syawal ni....kebanyakkanyer semua nyer mengatakan yang 

SYAWAL YAFIQ MAHUKAN PERHATIAN DARI IBU N ABAH....

yalo sebab kat taska ok je kan..kikikiki...
tapi aku tak anggap benda tu sebagai beban pon buat aku..juz nak share...tengok share je dah tau nape..kikikikiki....


ucapan buat syawal... :
 syawal...syawal kena ingat walaupun ibu N abah tak selaloo main2 ngan syawal..tapi ibu n abah tetap sayang syawal , walaupun syawal nak ada adik nnt...syawal kena ingat sentiasa IBU N ABAH SAYANG SANGAT KAT SYAWAL...

tu la yang aku selaloo pesan kat dier...

Kamu Mengapa SYAWAL

agak2 korang tau tak kisah SYAWAL BERPERANGAI semalam....
aku pon tak tau sebabnyer nape...

petang semalam aku amik dier..ok...still macam biasa minum susu dalam kete ok...
ajak mandi pon ok...bila tibe maghrib...tengah syok2 aku N en asbeen layan akasia ...si syawal dengan tangan dok menggentel la siku aku..tetibe syawal mata dah terlelap...aku mmg tak kasi la dier tido time maghrib tu..aku terus kejut dier..apo lagi mengamok la dier...aku terus suruh en asbeen bukak upin ipin..baru ok...mmmm

bila time makan mlm tadi..aku N en asbeen makan..ajak syawal sekali..siap taruk nasi kat pinggan dier...boleh pulok dier larik2 pulak...alahai..tak mo makan...tapi roti gardenia kosong sebok la dier usung ke sana ke sini minta di bukak..nak masuk mulut dier..mmmm..sampai la nak ke tido..

aku ni mata dah macam kena gam dah..payah benor la nak bukak mata...geram aku...buat susu untuk syawal...dari jauh dah nampak..di tolak2 di jerit2 tak mo susu..walhal aku tau dier lapar..dier mesti munim susu B4 tido..mmmm...aku risau kang tengah mlm sebok mencari...tapi tak mo jugak..membazir je..mmmm...

mlm tadi tido pon nak tido kat tempat abah dier..mmg aku tak kasi la...tapi dier nak gak..apo kan dayo...kat situ la dier lena ...terima je la...aku pon join sekali...mana taknyer...siku aku tak mo lepas....


bila pagi dah jadi kebiasaan syawal B4 mandi...lepas bangun tido mesti kasi susu..kalo tak mengamok...tapi tadi tak mo...dah dua hari gitu..adoi...aku sendiri pon tak paham...
en asbeen kata takut ulser..kalo ulser mesti dier tak mo makan pape...ni elok je makan roti...adoi...

last2 aku G anta syawal kat taska..aku panggil cikgu kesayangan dier N tanya camno syawal kat taska dari segi minum susu, makan...cikgu kata ok..makan banyak..tapi bersuap la...kalo tak main je lebey..minum susu yang best cikgu kata..dier la yang paling baik sekali..abis minum...

cikgu tanya aku nape...aku jawab la sebabnyer...cikgu pon tak leh jawab soalan aku N dier pon gelak jaa...

mmmmm....aku dok nasihatkan syawal kena selaloo minum susu...susu penting..jgn jadi macam ibu...tak suke minum susu...terpaksa je minum....


p/s : tak paham aku

Isnin, 23 April 2012

No in Mood

I'M NO IN MOOD

arini lagi 5 minit baru aku sampai opis..ni semua gara2 lambat akibat si tecik tu...

mmmmm...budak tecik tu sejak abah dier dier tak sihat..tak boleh sentuh2 dier..tak boleh peluk2 dier....lari2 dari dier sebab dier sebok nak pelok abah  dier...dier mmg buat perangai 2, 3 hari ni,...mmg menguji kesabaran seorang ibu....tapi yang bestnyer B4 pregnant aku ni, ...agak tak sabar ngan syawal yafiq ni...mmg kena je la ngan aku...adoi....tapi tengah pergant ni...aku mmg cukup2 bersabar N berlembut ngan syawal...tapi semalam mmg pada aku mmg betoi2 tahap menguji kesabaran yang tinggi ni..adoi...

malam2 sebelom...(waktu en asbeen sakit...si tecik tu ok...boleh diterima akal)
tapi malam tadi mmg betoi2 la...aku tengah merehatkan diri sebelom nak iron baju untuk aku..aku layan upin ipin ngan syawal..tetibe bila aku mula panaskan nasi nak dinner..dier mula merengek...dier nak susu..aku kasi susu...tapi melalak2..adoi...nak menyusu tak mo pegang..nak aku pegang....aku terjatuh tangan aku...dier melalak lagi....lepas tu bising kena gigit nyamuk...nak aku dukung....abah dier dah buat muka macam zombie..korang banyangkan lah dengan muka macam tepong gomak...lagi dier melalak...tengok muka abah dier garang semacam je...terpaksa la berdukung...kesana kesini...

aku makan dolu...pastu aku suapkan dier..selalu boleh ja makan sendiri...semalam lak tak mo..mmm...dah makan..masuk bilik ngan aku...tengok upin ipin balik...ok la...sampai pukul 11pm still takmo tido...abah dier la melayan dier...pukul 12 am baru tido...

tetibe pukul 3am dier melalak pulak....nak susu...kasi susu takmo minum..nak pegang sambil mata tertutup...aku pujuk dier minum dier tak mo...menjerit.,..sampai aku susukan baru diam...tu pon tak abis...tak lena aku di buatnyer...kejap turun katil..kejap naik katil..mm..tak paham aku...

last2 pukul 6.45am aku bangun mandi...aku buat susu...lepas aku abis mandi...aku kejutkan syawal minum susu B4 mandi...lepas tu nangis lagi..adoi....aku solat dolu...still melalak...en asbeen bangun muka dah serabai ngan perangai syawal...last2 aku abis solat aku mandikan dier..pon payah nak masuk bilik air..dah mandi....nak kuar bilik air pulok tak mo..mmmm...
mmm....nak pakai baju pon bising..mmm...

last2 sampai waktu nak G school...tak mo pakai kasut..tak mo jalan kuar umah..nak dukung..asik melalak jaa....sampai school...tak mo letak k asut sendiri..mau dukung2...dah sampai depan pintu nampak cikgu terus senyum masuk school tak mo salam ngan aku..adoi...

yang bestnyer....dari malam tadi...langsung aku tak bising atau melenting kat dier..lembut ja sore aku kuar n nasihat kat dier..Nmmg cukup2 bersabar...aku pon tak tau mana datang kesabaran aku tu...mmm...


sekarang kat opis..no in mood..kepala pening tak cukup tido....mata berat...mmmm...