Yang DiSaYAngi

Jumaat, 11 Mei 2012

Weekend Masa Berjimba

Aku egat weekend ni nak ajak en asbeen G jenjalan kan..
selepas en asbeen N si syawal baik dari CAMPAK...terasa macam lama pulok aku tak kuar umah berjalan2 gitu...kikikiki...kalo ada pon dekat2 je pon..mmmm....

mana tau sesambil kan boleh la kot2....

WINDOW2 SHOPPING gitu....
window je kot...cuci mata yang dah berkarat ni....
tapi mana tau ada rezeki...rembat 1, 2 item....
OK jugakkan...mana la tau kan.....
terasa lama benor tak berjalan-jalan gitu..mmmmm....

tapi tak tau la ok ke tak ...sebab En asbeen ada org tempah pulok nak drill umha...macam tak leh drill sendiri jaa...mmmmmm... (sore2 jeles tu...)

yalo...nak gak spend time ngan family kan...bertiga tanpa gangguan...seronok2 gitu...nak gak tgk syawal senyum2 gumbira....

p/s : minta2 la jadi la nak berjimba ni...

Pernambahan Berat yang Ideal semasa Mengandung

wahhh macam aku lak doctor pepagi ni..kakakka....

aritu waktu pregnantkan syawal...berat aku naik 15KG...
dari 45KG - 60KG waktu bersalinkan syawal....

selama ni ni aku tak menitikberatkan soal berat badan masa pregnant ni...bukan ape...sebab tau diri ini tak la demmookkk mana kan...mmmm....kurus macam papan...kakakak....pregnantkan syawal umo 7 bulan baru nampok peyot tomey2 aku ni..mmmm..

mmg selama aku pengalaman pregnant dari syawal hingga kini...mmg aku riso kan hal HB je..tak da menda lain...sebab selama ni berat aku naik elok N nurse tak la bebel ape2 pasai berat aku kan....

tetibe kali ni pulok aku cuak...Aritu masalah HB...
kali masalah BERAT BADAN...
aku pon tak tau aku makan ape..tapi yang nyata..mmg aku agak kuat makan kan dari sebelom/....ala time syawal pon sam agak...takda beza...tapi kali ni isu berat pulok buat aku cuak...bukan ape...
aku dah banyak kali dok dengaq kengkawan ni yang berpengalaman minum  ni...
AIR GULA...
mmg nampak macam air masak je...tapi pengalaman kengkawan aku yang minum ni,...alahai kembang la tekak tu...ni semua akibat nak detect sama ada seseorang yang pregnant tu ada kencing manis atau tak...org pregnant ni mmg mudah dapat walaupun B4 ni takda sejarah kan..mmmm...

aku cuak gak...nurse N doc pon dah hint2 aku...mmmm....
korang rasa macam mana...pernambahan berat aku dari start aku G check sampai la kini...

14.03.2012 - HB = 10.4  WEIGHT = 50.2KG
28.03.2012 - HB = 10.4 WEIGHT = 49.5KG
12.04.2012 - HB = 10.9 WEIGHT = 50.8KG
26.04.2012 - HB - 11.0 WEIGHT = 52.4KG
09.05.2012 - HB OK WEIGHT = 53.4KG

korang rasa macam mana....nurse start bising waktu 26.04.2012...berat aku naik mendadak sebanyak 1.6KG..hampir 2KG...2 minggu lepas tu naik 1KG...adoi....bila aku publish ENTRY INI
tetibe si UYUN a.k.a CUTEMUM  comment kat  ENTRY INI

aku pon nak jawab pon tak tau...tapi nurse yang check aku ada cakap...yang bila pregnant ni kena naik setiap  0.5KG...setiap kali check...entah la....bila aku G kat pakcik google ni....jumpe la artikel ni...

Penambahan Berat Badan Semasa Hamil

Pertambahan berat badan merupakan satu perkara yang merisaukan wanita yang mengandung. Masa mengandung bukanlah masa untuk anda menguruskan berat badan anda, kecuali anda mendapat nasihat doktor puan untuk berbuat demikian. Sekiranya anda termasuk di dalam golongan orang yang gemuk, cuba kurangkan berat badan anda kepada yang ideal sebelum anda mula merancang untuk mengandung.

Pertambahan berat badan yang sesuai - tidak terlalu rendah atau tidak terlalu tinggi - adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin / bayi. Pertambahan berat badan yang tinggi sebagai contoh akan menyebabkan anda lebih cenderung untuk mendapat kencing manis dan eclampsia.

Persoalannya, berapakah pertambahan berat badan yang ideal? Sebenarnya ia bergantung kepada berat anda sebelum mengandung. Secara keseluruhannya, bolehlah dikatakan bahawa pertambahan berat badan di antara 10kg sehingga 15kg adalah perkara yang normal. Untuk membantu anda mengawasi berat badan anda, cuba awasi pengambilan kalori supaya keperluan antara 250 sehingga 300 kalori setiap hari dipenuhi. Istilah "makan untuk dua orang" tidak sesuai untuk diikuti.

Pertambahan berat badan sebenarnya bergantung kepada keadaan anda sebelum mengandung: Pertambahan berat badan yang disyorkan ialah:
*Berat badan normal (BMI antara 20 sehingga 23): 11kg sehingga 16kg,
*Berat badan tinggi / gemuk (BMI melebihi 23): 7kg sehingga 11kg,
*Berat badan rendah /kurus (BMI kurang daripada 20): 12kg sehingga 18kg,
*Sekiranya mengandungkan kembar: 15kg sehingga 20kg.

Secara kasarnya, pertambahan berat badan setiap bulan boleh dibahagikan kepada tiga bahagian utama mengikut trimester:

Trimester Pertama (Bulan 1 - 3) 1 hingga 2 kg sebulan,Kedua (Bulan 4 - 6) 0.5kg seminggu, Ketiga (Bulan 7 - 9) kurang 1kg sebulan.

Petikan dari
 http://www.salindah.com

so pada aku...terjawab la sudah kot jawapan  UYUN a.k.a CUTEMUM n jawapan dari diri aku jugak kot...mmmmm.....

Khamis, 10 Mei 2012

Muka Tanpa Secalit DOSA

Hari ini tak tau nak update ape...kijo pon banyak je...tapi seb baik la tak da dateline kan..kalo tak masak aku ni....juz nak sharing jaaa.....

benda ni....

 time ni aku dok layan TIMMY TIME..(kartoon biri2 yang selengge tu) ngan dier...sekali...apehal la pulok diam semacam jaa.,...(sambil tangan dier sebok dok pelok lengan aku + gentel siku)

rupenyer udah lena..mmmmm...

suke tengok muka dier....

muka tanpa secalit dosa...mmg pada aku, aku nampak mmg tak da dosa...lena jeee...

cer kalo aku yang tido....
hamik ko.....
penuh dosa tu..kakkakak...mmmmm...ni kes tido 2009 punyer gambo ni...kawan aku mendajalkan aku...adohai...

mesti korang terPK kan...tak malukah aku tepek gambo ni..?????????

pada aku..ok jaa...sebab dah aku pon mmg jenis tak tau malu..kkakakak...
tak do la..juz share jee...kikikiki...


tapi mmg aku suke tengok muka syawal tido..N ni pulok habit aku bila syawal tido..aku akan cium ubun2 dier sampai bisik kat telinga dier...
"syawal jadi budak baik, dengar cakap ibu N abah, sayang ibu N abah N adik tau...ibu tau sayang kan kami semua tau...jangan jadi macam ibu tau.."

mesti korang pelik asal tak mo jadi macam aku...??????

sebab aku kenai diri aku..takat mana kebaikan N keburukkan aku....aku udah semestinyer nak yang elok untuk anak aku...

p/s : amiiinnn...moga di makbulkan...

Hemoglobin@HB VS Weight

Hamik ko...adoi....dalam tengah tido pon aku dok memikirkan kejadian semalam...mmmm...
apa yang berlaku....

semalam kan aku ada habaq kat hampa semua yang AKU n SYAWAL G CHECK UP LAGI
so aku ok la...sampai kat kaunter pon, nurse kata tak yah test HB...ok la..selamat aku...
so G amik urine..ok la...si tecik tu buat hal la pulok...nak berdukung..takmo ngan abah dier..nak ikut masuk toilet sekali..mana boleh..tetibe dier boleh lak kencing kat suar abah dier..seb baik la abah deier cepat G amik baju dier kat kete...rupanyer cikgu kat taska pakaikan pampres dier senget...padan la pon..mmmm....

selesai je...masuk kat bilik 28...check syawal dolu..last check up syawal...berat naik 10KG...
selepas 3 bulan...korang rasa naik tak berat syawal...??????????

mesti la tak naik...kakkakakkak...still 10KG gak...tapi disebabkan syawal aktif N sihat...nurse kasi appoiment 6 bulan lagi...fuhhh selamat...

lepas tu aku..mmmm...yang best...dalam masa 2 minggu berat aku naik 1KG..mmm...
dari 52.4KG - 53.4KG....
sebelom ni...50.8KG - 52.4KG..

hamik ko...guano ni....
adoi...runsing dah kepala ni....mmm...nurse N doc pon dah kasi hint2 kat aku...ni...
2 minggu lagi ...kalo still naik...AIR GULA jawapannyer....adoi..tok seh la weiii....
guano..guano....
bantuan...bantuan....
guano la wei aku nak buat ni...doc pon kata yang aku kena kawal pemakanan aku ni..mmmm...
guano nak kawal ni..kalo aku kat opis pon PIRANNA...mmmm...

aku cakap ngan doc...
"CAMNE NAK KAWAL DOC SAYA KAT OPIS PON PIRANNA KENGKAWAN SAYA PANGGIL"

doc gelak la pulok...leh tanya pulok..nape piranna
aku cakap la...

"ALA....DAH SAYA NI MULUT BESAR...TU YANG KENGKAWAN SAYA PANGGIL PIRANNA"

dier gelakkan aku pulok..kakkaka....dier kata...
"PANDAI AWAK BERGURAU NI...kakkakka

alahai...
mau kawal2 ni...sebelom ni masalah HB....now masalah WEIGHT la pulok...


aku rasa sebab aku BERPENYET LA SEMALAM

Rabu, 9 Mei 2012

check up lagi arini

Hari ni check up lagi...setelah 2 minggu berlalu....konon bulan depan baru boleh jumpe klinik tu balikkan...mmmm...nak wat guano...berat badan punyer hal...
terlebey pulok...

harap2,....HB n berat ok...kalo tak parah aku ni....


doa2kan aku ok....

lunch ni mau dating ngan en asbeen...
untungla en asbeen dah jemu nak makan ayam, penyet wong solo...tapi bak kerana bini yang dier sayang + selengge ni,,,,di turutkan jua hati tu..kakkakak....

untungla dengar cakap bini..kakakkaak

p/s : saya suke3...dapat makan ayam penyet..kikiki

syawal buli abah

Hari isnin lepas aku mmg agak free malam tu..sebab banyak benda dah selesai awal...
basuh baju, sidai baju, lipat baju, susun baju dalam lemari, iron baju..semua settle...
makan pon selamat sudah...so si syawal agak busan malam tu..nak layan upin ipin dier..aku sebok ngadap lappy ...en asbeen sebok ngadap TV...tu yang dier agak kebusanan tu....

dalam kebusanan tu la..dier buat perangai...
boleh pulok dier amik bakaul...g masuk dalam tu...selalooo kat ruang tamu dier main mak tok dier punyer laundry bag..


dier dah mula mencari mangsa...dah mula berdiri tu....

siapa mangsa dier.....


haaa..ini makannyer...kakkakka....dier G buli si abah dier yang sebok dok tengok TV + main games kat HP..kakkakakak...seb baik aku tak kena....tak perasan aku lagi time tu....

amik ko...gambo kabur...pergerakan syawal yang tak berapa nak diam tu...tu yang jadi gitu gambonyer...kakka....si abah siap bisik2 ngan syawal..(nak bisik pon cakap kuat2..)
" G buat kat ibu...ibu kat belakang syawal..."

dier nampak aku jaa...terus nak buat jugak...cepat2 aku larik kuar...konon2 aku buat keje...kakakkakak


p/s : tapi lebey aku yang selaloo kena ngan si tecik ni dari abah dier...

Tiramisu oh Tiramisu

aku ni selalooo gak cari2 resepi kat blog blog mama tisya
lagi2 kena pulok resepi dier yang simple dimple gitu...

aku amik resepi tiramisu ni pon kat blog dier gak...
dah banyak kali dah aku buat...
selaloo aku buat kat dalam bekas macam ini...


macam ni...
tapi percubaan pertama aku...nak try buat tiramisu tanpa guna bekas...juz plate cake tu jee,,,,
kire guna loyang la ni..

aku risau gak takot tak jadi ke...cair ke....yola sebelom ada penghadang kan....ok la...ni tak da..tu yang cuak gak...bawak kuar dari peti ais pagi tu...mmg cantik la...risau jugak la kalo sampai opis tak cantik gitu...tapi ni la hasilnyer....

aku renbat bekas mak aku....kakakka....kotak untuk kek tak da..udah abis..kikikiki...
ni la hasilnyer..aku buat sempena bufday kawan aku sowang ni...
udah tua kawan aku ni..kakkakak...sanggup tu cuti time bufday dier sebab takot kena je time bufday dier kan...sanggup kan....

alhamdulillah bila potong pon tak terabur....cantik jaa....suke3 jaa aku n kawan aku lompat2..aku lompat sebab menjadi kek aku...dier lompat...sebab surprise aku kasi kek..kakkakakak...



p/s : lama dah tak buat oreo chesse cake...

Isnin, 7 Mei 2012

habit SYAWAL


Syawal sejak aku pregnant ni mmg menjadi-jadi habit dier yang satu ni....

MAIN SIKU....konpom nak tido mesti nak main siku..tak tido pon main siku..aper cer..asal aku ngah tengok TV main siku..boleh terima pakai lagi...tapi yang tak leh terima pakai ni...main siku tengah aku dok syok2 layan lipat baju...alahai...buka aku je...abah dier pon jadi mangsa...tengah la sedap2 tido...bila terjaga je...main siku aku...adoi...payah benar..nak siku takmo berlipat...nak lurus kemain tangan tu je...mmg naik lenguh tu...

yang best...bukan aku N en asbeen je jadi mangsanyer...
mak aku N akak aku...ADAMNIGINA tu pon sama....

aritu dier jaga syawal N adam sebab taska dorang tutup...bergilir-gilir la kami menjaga kan...
dier ngadu kat aku...mak aku pon ada...

"adoi...bengang aku jaga syawal...mmg dier tido main siku erk??????"

aku dah gelak...tak sempat aku nak jawab...mak aku bidas...

"yela...ko pon kena...aritu ngan mak....sebok la menggentel..."

gelak beso la aku...mmg makin menjadi-jadi la habit dier....