Yang DiSaYAngi

Jumaat, 29 Jun 2012

BZ menguruskan Family Day orang...KAU ADO?????

aku pepagi ni memenuhkan ilmu agama di dada...dengan bacaan yassin....

tetibe ada makan..ok la tu..tak break1st lagi...semata mau makan pagi ni...

tetibe ada pulok keje untuk benda alah kat atas ni..mmg tak jalan la keje aku arini..sebok dok buat persiapan untuk family day opis ni start esok sampai ahad...tapi nape aku cakap BZ menguruskan family day org...yela sebab kata family day 1 cawangan besar kat opis aku...tp ada 1 unit je yang gile kose semua benda nak buat...padahal dah sub2 kan AJK jaga itu, jaga ini...tp deme2 je semua nak buat..

stail tak reti nak percayakan org gini la gayonyer..duit pon semua deme2 nak pegang....kalo dah ada AJK tertentu yang jaga setiap benda...kasi la duit untuk beli pape N percaya la pada AJK tu..ni tak..semua deme2 yang decide..bincang lain...decide lain..sengal...

at last BOS BESAR aku tu akhirnyer nampak jua tak da kesepakatan dalam cawangan yang dier jaga yang ada 5 unit ni...haamiiikkk ko..nak wat guano...semua nak buat ikut kepala memasing..tak mo ikut kata sepakat...mmmmm....

aku bukan pe...unit kecik aku ni dolu penah buat family day ni dolu dari dorang...tp berjalan lancar tanpa sebarang ketengangan pon..mmmmm...elok je kami semua bahagikan tugas masing2...tak sebok pon nak campur tangan ngan keje org yang..buat keje yang dah di beri je ...ni tak ni semua ko nak kaut..nampak beno gile kose..nampak sangat tu family day unit korang je...bukan family day 1 cawangan...boss besar aku pon sedar akan semua ni...mmmm...kuciwa saja dier...

nak buat guano..unit kecik aku ni..mmg org tak pandang...di anak tirikan...yang ni la susah nak dgr kata..tp keje kami jalan...tp tak sape yang pandang kami buat keje...yang pandang..cuma kami ni hu ha huha lebey..keje tak buat..mmg la tak buat..sebab dah settle..selengge..

adoiiii.....

Khamis, 28 Jun 2012

Tom yam Kung...Kung..Kung...

Isnin aritu kan gaji...hari melantak sedunia arrrr....
so lunch aritu dating sama en asbeen kat sini...



port aku tu..selaloo kat abng yang pakai baju jersey merah tu...mmmm...
so makanan yang selaloo aku makan kat sini...
mesti la FAV  en asbeen

tom yam kung ayam N daging masak merah

sayur kangkung crunchy...kikikikik...terbaik wwwoooo...adoi..rasa mau repeat lagi..tapi tak leh la makan selalooo..time gaji je boleh melantak gini...hari melantak sedunia pada hari gaji..kakakkak


hari lain...masak kat umah...


p/s : lapar la pulok...

Weeeii naik tebal muka si ibu ni weeii

Tadi aku ada citer pasai aku G menghabiskan gaji kat TESCO PUCHONG

lepas dah sebok2 membeli...en asbeen ni pon sebok la jugak nak membeli barang komputer dier kat sana...so nak tak nak aku kena la jaga si tecik tu..korang yang mana tau betapa aktifnyer syawal bila di bawa berjalan..adoi penat wooo..mmg kena berkejaran la aku ngan dier...nasib la ibu dier ni kurus keding je...adik kat dalam pon baik je duduk2 aku dok berlarik2 anak kejar si syawal tu...

lepas tu dier boleh pulak buat perangai ni weiii...aku mmg malu tahap gaban ...adoi..org yang lalu lalang mmg pandang je aku...bising suruh tuwun N jgn buat camtu...dier boleh gelak2 kan aku...pastu buat lagi...abah dier...jgn harap la nak pandang kalo dah pandang aksesori komputer dier kan....

usha saja dolu...line clear atau x....

main ketuk2 dolu..kukuh atau tak....riuh wooo dengar sore dier...muka nak malu macam abah dier..tp kalo datang mood baik tu..adoi...lap dahi aku...


haaaa dah naik selepas checking kan...kakakkaka...mmg malu time ni...org lalulang pandang sajo...bukan pandang dier je..pandang aku sekali siap bersila...tak larat nak cangkung....mana taknyer siap amik HP rakamkan aksi dier..adoi....

usha line...takut abah nampak..nanti abah bising....

haaa..sudah selamat di atas sana...


aku suruh kuar dari situ...dier boleh gelakkan aku pulok..adoi..sampai kena tarik la ngan abah dier baru kuar dari rak....

wahai anak...mau jadi barang untuk di jual gak ke...duduk2 kat rak tu...adoiii.....

Proses Pertukaran mula berlaku

Isnin lepas...hari membuangkan duit ke pasaraya2 berdekatan akibat dari DD n susu syawal pon sudah berkurang kat rumah...mmmm ambil keputusan nak G tesco Puchong malam tu...mmmm...

kunon nak beli DD brand yang mmg sedia kala pakai dari dolu lagi...setia woooo...
mmg syawal sangat selesa pakai ni..aku pon suke gak..agak jimat jugak pakai ni..sebab tak bocor N serap basah..tu yang selesa tu..bila tukar DD syawal pon ok, montot tecik dier tu tak basah...kering je...montot pon cumilll tarak merah2...mmg dari dolu pakai ni..dari akak aku kat penang perganantkan anak kedua sampai la sekarang..bersilih ganti dengan akak aku ADAMNIGINA n sampai la aku..

tapi tu la yang menyesakkan aku tu....dolu tak mahai...sekarang semendang mahai...kena pulok kat carrefour alamanda sekangkang kera ngan umah aku tu pon mahai tak leh blah...kengkadang buat aku terbeliak bijik mato..sampai RM48...gilo mahai...mmmmm...nak tak nak kena la jalan jauh G cari kat PKNS bangi ka, MYDIN ka, Darussalam ka...jusco ka...tp semua pon lebey kurang...mmm...

so aku cakap ngan en asbeen cuba try brand ni...murah pon murah..RM26.90...ok la...
WHOOPEE...

en asbeen pon kata try la mana tau ok ke kan...senang...so sekarang ni masih lagi ada saki baki 
DD pet pet..so abiskan dolu..lepas tu baru nak try whoopee ni...kalo ok...ok la boleh beli lagi...try beli 1...kalo ok mmg aku try teruskan lah....



p/s : weei syawal buat perangai memalukan ibu dier weei kat tesco...adoi..tebal muka aku

syawal dah baik


Alhamdulillah lepas aku dok bercerita pasal penat menjadi seorang ibu - peel syawal
pagi so far..pada aku ok la....dier boleh dah berjalan N duduk sebelah aku sendiri..mula2 je la nak menangis..bila aku cakap...

"jangan la menangis..ibu ada...ibu tak marahkan syawal...ibu cakap elok2 je...tak da kan dengar sore ibu tengking2 tinggi2 kan..tak marah kan..ibu cakap lembut je...ibu suruh syawal jalan N duduk sebelah ibu je...nnt dalam kete ibu pelok syawal ketat2 tau..."

dier diam la...tapi kalo nak berjalan still buat lembik2 gitu..alahai sayang ibu..mmmmm...sobar je la...tapi so far ok la...ada la kemajuan sikit...tp nak tak nak, mengeluh la ko takat mana pon, merungut la ko takat mana pon, takkan dapat larik dari bercakap dari hati ke hati dengan syawal..mmmm...kalo tak cakap mmg tak berjalan la syawal yafiq tu...mmg kena standby dah ayat2 tu semua dalam kepala otak aku ni...

tu tanggungjawab aku..aku kena laksanakan..aku tau..aku mampu....


p/s : budak baik jatuh kerusi berdarah gusi N bibir..lahai....

Rabu, 27 Jun 2012

Penat menjadi seorang ibu?????? - peel syawal lagi

Hari ini mau cerita2 pasai perkembangan syawal..yang tak tau berkembang atau tak...?????

syawal seorang yang kiter kena berkata-kata dengan dier...(maksudnyer cakap bagi dier paham la)...kengkadang aku naik penat bila hari2...ni bukan hari2...ni setiap minit...mmmmm....bila aku merungut, en asbeen buat tak tau je...macam tak amik port je aku aku cakap2 camtu...

sampai la dier kata....
"Awak ingat senang ke jadi IBU"?????????

aku pon terkejut...aku cakap ngan en asbeen
"Abang bila saya mula tau syawal ada dalam rahim saya...saya tau yang saya kena jalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu..susah seang saya kena harung...itu saya tau N saya bukan merungut pasai susahnyer menjadi ibu...tapi syawal punyer keadaan ni"

nape ngan keadaan syawal????????
syawal sejak dier dapat tau aku pregnant N aku pulok asik la dok cakap ngan dier pasai adik die kat dalam peyot ni...macam2 peel syawal..mmg kalo org yang tau N tengok akan kata...lumrah la tu...nak dapat adik baru...meragam la tu....

tapi syawal kan kengkadang mmg peel tak leh blah...sejak2 adik syawal makin sihat membesar dengan jayanyer dalam peyot ibu ni...syawal la makin lama makin geram aku di buatnyer....ngan en asbeen tak mo...asik nak suruh aku dukung dier je...berjalan keluar dari rumah pon berdukung...nak duduk dalam kete pon bukan nak duduk sebelah ke ape..nak duduk berdukung jugak...(pose gaya berdukung la) tak mo montot dier kena kaki aku...kire bergantung...mmg macam berdukung...mmg parah la aku...dengan adik lagi, syawal asik nak duduk2 atas adik dier...kesian kengkadang dengan adik..nak gak adik dier selesa..adoi asik kena bising....

bila kat rumah ok...mmg tido dengan aku...dier tak mo tido dengan en asbeen...tapi bila bab tido sangat la senang ngan dier...cepat...ok...tapi bila part kuar...nak ajak berjalan bukan main payah...nak berdukung je...dukung ngan en asbeen tak mo;....

so inisiatif aku kena bercakap selaloo ngan dier...bila nak G taska, nak jalan, nak kuar rumah, nak masuk kete...kena la cakap ngan dier....

"syawal tak mo dukung2 ngan ibu tau...cian adik..adik nak selesa dalam peyot ibu...syawal kan syg ibu n abah, syawal kan budak baik , dengar ckp ibu n abah, tak mo dukung2..jalan....bila ibu n abah dukung tu maknanyer benda tu perlu dukung...tp bila ibu n abah suruh jalan..maknayer benda tak pe kalo syawal berjalan kat situ...ingat tu...syawal sygkan adik..adik pon syg abg syawal...so abg syawal tak mo buat kat adik camtu...adik sedey tau...jgn ye...kalo G taska pon sama...jalan..tak mo dukung2 sampai taska...ken adengar cakap cikgu, ibu n abah..syawal kan nak jumpe kengkawan..kena la jadi budak kuat..mana boleh camni selaloo...syawal kena ingat...ibu tak penah tinggalkan syawal...ibu ada kat sebelah ni pelok syawal...kalo ibu tinggalkan syawal...ibu ada keje....tp ibu mesti bagitau...syawal kena ingat tu..."

kalo nak duduk dalam kete pon kena berperang nga dier..sampai kena cakap jugak camtu...

"tak mo la duduk2 atas adik..duduk sebelah ibu..ibu ada...ibu takkan tinggalkan syawal..ibu akan bawak syawal ke mana je...tak mo dukung2 dlm kete...syawal tak syg ibu ke...tak kesiankan ibu ke buat ibu camni...jgn la syg...budak baik kan ibu selaloo kata...budak yang dengar cakap...nak jadi budak baik kan...???"

macam tu la setiap kali ...setiap minit..bila nampak dier mula nak buat peel je...itu la yang aku selaloo cakap...mmg penat...naik kering tekak aku...kengkadang stress aku di buatnyer...mana taknyer..mmg ngan en asbeen langsung tak nak...suke la en asbeen...mmmmmm

susah kalo org yang tak paham keadaan kiter camni..bila kiter merungut..at least....biar la ada kata2 sokongan kan....mmmmm....

p/s : tapi alhamdulillah syawal ok sikit 2 hari ni...nnt jemah citer

Double "T" in a cup - TUNJUK AJARKU SIFU

Arini tangan + otak laju nak update citer baru,...tp mata aku pulok layu di tasik madu...adoiii.....ngantok ni...mmmm....tak leh blah la pepagi ngantok...mmmm...bukan pe...semalam agak bekerja keras menyiapkan something untuk en asbeen....

citernyer...opis dier sebok la nak buat jualan under PUSPANITA ni...kengkawan dier sebok la dok suruh
en asbeen join...mmmm...sebok la dok suruh aku buat OREO CHEESE CAKE...adoi..aku ni mula tahpa gaban malas bila dah peyot cumilll ni membeso kan...tp ngah selim melim tu ok la...mmmm...

tapi en asbeen minta aku tanya ngan mak aku..
(gayo macam tak berani tanya mak mertua dier pulok).... mak aku nak buat ape2 tak untuk jualan tu...????mak aku lagi la suke kan...so semalam hari pertama mak aku buat muffin choc, dadih strawberry N cheese cake...alhamdulillah untung RM80...tinggal 3 bijik muffin je...en asbeen baik sedekah kat budak sebelah dier .

so pagi ni en asbeen akan menjual muffin blueberry, dadih strawberry N chesse cake mak aku....
sesalmbil tu ada jugak...


TRIFLE STRAWBERRY...tapi bukan la camni cantiknyer...tp kire ok la dari pandangan mata tu....

TIRAMISU...pon tak la cantik gini..tp still ada layer N aku pon bangga la dengan diri aku...dalam hati..."cantik jugak aku buat ni...kakakkakakakka"

mmg memenantkan buat by cup ni....mmmmmmm....
semalam aku beli barang lepas abis keje...zaasss ke alamanda...dah kata depan mato alamanda...lepas amik syawal N aku...terus la...bile barang...sampai umah pukul 6.30PM....nasib baik la aku ni tergerak hati nak buat awal hari tu....korang bayangkanlah...aku buat dari 6.30PM - 10.30PM..haammmikkk ko..selaloo aku buat 2 benda tu untuk 1 adunan...juz 9.00PM - 10.00PM....ni mmg lama...adoi..nasib baik jugak syawal baik je malam tadi...tak buat perangai....

dah kena pulok sedang elok si en asbeen..aku masuk bilik..diam je...rupanyer syawal dok ralit layan upin ipin...en asbeen tido...mmmm...rupanyer demam sampai 40c ko...mmmmm....adoi...aku gelakkan dier..
"adoi abang...baru jaga gerai 1 hari sudah demam...mmmmm..."

en asbeen sekadar boleh senyum saja...apokan dayo...en asbeen ni tak boleh terlalu penat..ni la gayonyer...mmmm....mmg dari dulu gitu...sebab tu kalo drive jauh je aku runsing..takot dier penat.....


sebab tu la pagi ni aku agak lemau sebab ngantok+sakit belakang N pinggang+perut start mengeras je...mmm...ni akibat dari keje terlalu kuat kot malam tadi...tunduk bangun..tunduk bangun...adoi....


tapi ape pon resepi yang aku buat ni..semua aku amik dari MY SIFU...KAK AMY
baguih deme ni tau...mmg selema aku try buat guna resepi dier..alhamdulillah ramai nak tempah ngan aku...N kengkawan opis en asbeen pon suke ngan aku. punyer hasil...aminnn...nnt ada resepi baru wahai kakak...sila la ajar protege kamu ni ye....


p/s : ni sekadar gambo hiasan...nnt aku dapat gambo dari en asbeen...aku UP kan untuk tatapan korang..ok...(mak jemah lupa nak amik gambo)

Selasa, 26 Jun 2012

Korang Penah Terasa Dengan Comment Kengkawan Blogger Korang??????


agak2 ada ka???????????

pada aku tarak..sebab kengkawan aku nibebaik belaka ni...kakkakakak...tapi kawan aku sowang ni....
si EIMA ni mmg selengge tau comment dier...kalo org lain baik je comment kat aku..kalo dier..kasi hantam la sama aku....kakakkak..buat aku gelak beso bila baca comment dier..selengge dier ni...dier comment jenis tak takut akan empunyer badan  tu terasa atau tak...sebab dier pon tau...aku paham akan gurauan selengge dier tu...kakkakakka....

kalo la korang yang comment2 kat aku..B4 comment tetibe nampak comment dier..korang tengok la betapa selengge comment dier yang buat aku gelak beso jaa...

apo kan dayo...seb baik kawan aku ni...kalo mau kasi hantam pon..tak jauh...sebelah blok je ngan aku...kkakakak.....


p/s : EIMA ko mmg best...buat aku terbeliak bijik mata bila rasa ngantok...sama jugak ngan kengkawan aku yang...baguih aku ni dapat demo2 ni...

Isnin, 25 Jun 2012

Terasa Rindu je - dah kawen nak duduk bawah ketiak

Ape yang aku windukan....mmmmmm....

tetibe sabtu lepas aku bangun awai nak G 1 tempat ni untuk tunaikan hajat aku yang tak tercapai lagi....
so bangun awal dari biasa untuk kemas2 umah ape yang patut...elok pulok syawal N en asbeen masih belom bangun...aku siap2 dolu beg susu syawal+basuh baju+sidai baju+kemas dapur+cuci pinggan N sinki+sapu sampah kat ruang tamu N kemaskan ape yang patut + siram pokok bunga mak...
MAK...tetibe teringat kat mak pulok...mmmm...aritu mak G balik langkawi jaga tok aku kat sana  21.05.2012...sebab pak lang aku G umrah...pastu balik hari sabtu 09.06.2012...tetibe hari isnin malam tu...11.06.2012 balik semula kat sana..sebab mak lang N pak lang aku tak berapa sihat balik dari umrah N kena pulok tok aku masuk ward sebab operate minor mata...mmmmm..

Bila dah selesai siram pokok munga mak...aku tergerak hati nak masuk bilik mak...sunyi je bilik mak tu aku rasa..bilik mak tu, pagi ke, tangahari merembang ke, petang hangat ke, malam sezukk ka mmg sejuk dingin je...mmmm...mata aku dok melilau tengok 1 bilik tu..tetibe windu pulok kat mak...

kalo mana yang ikut N tau hal aku...aku ni dari kecik duduk ngan mak, dah belajar duduk ngan mak, dah keje pon duduk ngan, tunang duduk ngan mak, even dah kawen pon duduk ngan mak..kena pulok aku sendiri dah jadi ibu pon masih ngan mak...

kire aku belom betoi2 berjauhan ngan mak....tetibe benda ni terlintas kat otak aku...
kalo la mak.................................................................

adoiiii....sebak pulok aku rasa pepagi tu..terngiang2 kat telinga aku mlm2 ngah aku dok tgk TV ngan syawal..kengkadang dengar sore batuk2 mak...mmmm...derap tapak kaki mak....

kengkadang N aku sendiri penah kasi tau kat en asbeen bolehkah aku hidup tanpa mak jika mak pegi selamanyer nanti...en asbeen pandang lesu je kat aku sambil usap kepala aku...selaloo gitu...tetibe terPK pulok...dah 59tahun mak aku tahun ni...next year dah 60tahun...

tetibe aku dengar pulok kat dewan komuniti kat P16 ni selaloo ada buat senamrobik 1Malaysia...terus aku G kat balkoni..teringat mak pepagi ni selaloo G kat dewan tu senamrobik ngan baju lengan panjang merah+track suit putih+tudung sarung hitam+sports shoe putih....aku pon join dolu...

aku pon heran ape hal la buat aku teringat kat mak aku..mmm..padahal dier nak balik kot esoknyer..last2 petang tu aku dapat call yang mak nak balik petang tu...naik ketapi sampai ahad pagi...mmmm

kengkadang aku penah jugak cakap kat en asbeen...sunyi jugak umha ni kalo aku, syawal N en abeen je dok dlm umah tu..selaloo ada mak, tak la terasa sangat kan...
ada rupa kaa....ada yang kata aku ikut muka mak...entah la...

ni la dier mak yang garang tak hengat...ngan anak org lain..baik dier ni...ngan anak sendiri..mak aiiii tuhan je yang tau....tahun ni tak celebrate la bufday mak beli kek, sebab memasing balik langkawi, aku balik johor...nak G beli la petang ni....

sejak aku keje N dah pegang duit sendirik...senang citer sejak aku keje GOV la kan....aku mmg akan beli kek untuk mak setiap tahun...time aku keje biasa2 tu tak da la...kikikiki

p/s : jarang2 aku windukan mak aku gini...

Review - Mael Lambong

Semalam aku N en asbeen sama syawal mau tgk mael lambong...sja aje...patutnyer nak tengok 
abraham lincoln vimpare hunter...tapi di sebabkan 18++ kan boleh tengok...mmg tak leh la bawak masuk syawal ni....mmmm....last2 decide beli tiket mael lambong jaa...

pada aku mael lambong ni boleh tahan best....kire boleh buat org gelak 1 panggung la...tak de la org tak gelak langsung kan..mmg kelakar pon..dengan lawak zizan yang mmg sedia org tau dier mmg lawak kan...banyak pelakon2 dier amik dari citer hantu bonceng jaa...tp best la..yang paling buat org gelak beso dalam wayang tu bila scene zizan lawan sama juliana evans...masa juliana evans nak buktikan dier mmg perisik...


mmg kelakar la part ni..adoi...dengan muka zizan yang selengge tu..mmg time ni aku bantai gelak beso..kakkaka...

so far pada aku ok la...

korang mana yang tak tengok lagi..G la tengok...aku N en asbeen bantai gelak beso N org kiri kanan gelak beso..., syawal buat taik mata kat dalam wayang..atasa adik dier..alahai...seb baik adik dier pon baik jee...

p/s : ada jugak part sedey dlm citer ni..tetibe buat aku bergenang...