Yang DiSaYAngi

Selasa, 7 Ogos 2012

Punca aku Letih + Lapar


Aku dah tau nape minggu lepas MINGGU YANG MELETIHKAN+LAPAR

ini adalah akibat dari opis aku ni....aircond sejuk beku tahap gaban punyer...

sejuk tahap gaban weiii opis aku ni...bila masuk je pintu lobi tu pon dah terasa kesejukkannyer...tu yang buat aku lemau+lapar tu....aku duduk umah last week buat keje mengalahkan aku buat keje kat opis...tak da pape pon..ok je cargas saja aku ni....ke sana ke sini buat keje...nak ngadap pesakit2 Asthma kat umah tu..nak jaga demo2 lagi...tak da langsung aku rasa letih...

tapi bila kat opis...alahai keje tu tak seberapa sebab dah banyak abiskan...tu pon aku jadi malas, lemau, letih, pening, lapar....tak tahan kengkadang tu...adoi...bukan aku je...bebudak opis ni pon ngadu gak..tp apo kan dayoo maintainance kat tempat aku dah di adukan..last2 demo kata...benda dah diselaraskan 1 bangunan...tak leh nak buat ape....hanya taska je yang ok...mmmmm...so dari tingkat 1 - 14 semua floor sejuk...adoi...berbungkus dah macam org pantang dah kat opis ni...tu yang selaloo lemau tu...mmmmm...

tu yang aku rajin ajak en asbeen balik umah, mau rehatkan diri dalam keadaan suhu bilik...selesa sikit...ni kalo kat opis nak lena baragng setengah jam pon tak terdayo...sejuk ya amat...sampai naik kebas tangan aku..tak da deria rasa jari jemari ni dah tekan2 keyboard ni....adoi......

tu yang aku pelik tu...nak kata makan tak banyak N kenyang waktu sahur tak gak...adoi.....

p/s : sejuk kejung aku dari tangan sampai ke kaki..adoi...

muka macam siapa????

dah lama benar tak citer pasai adam N rania ni....last week aku amik gambo rania...
aku tanya adam, muka rania macam siapa??????

korang tau dier jawab ape....
"nania acam IPIN"
kakakkakaka...bantai gelak aku dibuatnyer..adoi....ada ke macam ipin...kakkakak....itu yang di fikirnyer..aku egat dier nak kata mcm muka dier....kakakkaka....

korang tgk la rania N adam ni....

mmg 1 acuan la demo2 ni..kakkakakak....

p/s : akak aku tak sabar nak abis pantang...kakkakakak...pasni turn aku pulok

Setelah sekian lama...Berubah wajah jua akhirnya

Tengahari semalam aku dating samo en asbeen sebab malas giler nak duduk opis sejuk beku ni ni lelama...so semalam aku mmg dah niat nak tukar kad ATM aku yang sekian lama tersadai kat dalam wallet aku...kad ATM ni mmg aku jarang2 guna...guna bila perlu...so duit pon bila perlu je la dalam tu...kakkakak....

Kad ATM aku tu dah lama dah ngan aku..sejak zaman aku belajar kat ipoh lagi...tahun 2004..tu pon wujud akaun ni sebab aku ni peminjam tegar PTPTN...
(tapi mak jemah rakyat malaysia yang baguih tau...dah settle...dengan bangganyer...ko ado...kakkakakak)

so bila tarak duit dalam tu mmg perkasam la dalam wallet tu kan...tp akaun still aktif tu....untuk simpanan en asbeen...so dier la yang pegang...mmmmm...

dolu ni la wajahnyer...
nama pon lain....BANK BUMIPUTRA COMMERCE (BCB)

lusuh je aku tgk....mmmm....
sekarang udah lain jugak....
merah mak ngah ko....

mak aiii bukan main lagi..berkilat...ate...benda baru..mmg berkilat...kakkakak....

berjanggut gak la nak menunggu tu kan...sampai en asbeen sempat la kejap lena barang setengah jam...dengan mulut ternganga..kakkakakaka..seb baik aku ni pemalu gak orgnyer...(pppuuuuuiiii pemalu la sangat)....tak sampai ati nak amik gambo laki aku..kkakakkaka....yalo semalam kan...org selangor kan ramai coti..NUZUL AL-QURAN...so bank mmg penuh la ngan hamba2 ALLAH ni....

p/s : arini ramai yang dah online blog ye.....semalam seronok erk coti2...

Isnin, 6 Ogos 2012

DLCW tetap di hati rakyat MALAYSIA


Semalam semua berasak2  bagai tengok final match badminton olimpik 2012 kan..antara
Dato' Lee Chong Wei VS Lin Dan

elok la...perlawanan antara 

Tentera Laut VS Tentara Darat

mmg nampak la DLCW mmg sangat la sedih ngan ape yang di perolehi..takpe dah rezeki dier kat situ...bukan nyer dier main tak best...dier main best pe malam tadi..terbaik N better dari 4 tahun lepas
(olimpik 2008)...tengok Lin Dan pon muka steress je ngan DLCW...kakkakakkaka....
ada je yang tak kena ngan Lin Dan ni...mmmmm...tension la tu....

tapi pada aku walaupun tak dapat emas...DLCW tetap EMAS di hati rakyat Malaysia....

kepada DLCW:
"takpe...rakyat Malaysia faham akan perasaan kamoo...kamoo dah buat yang terbaik...permainan kamoo malam tadi mmg yang terbaik la...walaupun kecundang, kamoo mmg da'best bukan je di mata rakyat Malaysia...malah di mata dunia tau....


rakyat malaysia tahu yang bebanan tugas untuk mengharumkan nama megara ke mata dunia mmg sangat berat..tapi aper pon 1 je...kamoo dah buat yang terbaik..mmg sedih...tapi takpe...kamoo da'best DLCW...
tako mo nangis2 ok....

mau tengok muka cumill kamoo gini2...

aper pon dier dah mengharumkan nama negara dengan memberi 1 pingat pada kontijen malaysia,....ok la dari tak da pape kan...mmmmm....tapi ada jugak sesetengah pihak mempertikaikan final match ni..menang dapat ganjaran, kata guna duit rakyat...bila kalah di maki2nyer..adoi....ada jugak org camni kalo bumi malaysia ni kan....cuba +ve sikit....berfikiran cetak tak bagus kot...mmmmm


p/s : aper pon kamoo DLCW mmg terbaik...

Jumaat, 3 Ogos 2012

nak cari nama..nak carik nama....

Pregnant kali ni agak buntu nak memikirkan nama ape yang sesuai untuk adik syawal yafiq ni....
entahla...mungkin sesetengah orang last minit baru nak carik nama..ada gak...dah bersalin baru nak carik nama...ada yang mmg dah carik nama siap2...mmmmmm....

tapi pada aku better carik nama siap2 pastu kalo dah bersalin nnt, kalo tak berkenan atau sebagainyer baru ubah nama lain....tapi kali ni aku buntu la nak carik nama yang baik untuk adik si syawal yafiq ni...mmmm....
adik dier dah scan 
Baby Boy...

tapi kalo ada keajaiban dari ALLAH..kiter tak tau kan..DIA yang tentukan segalanyer...mmmmm....
so nama tak pilih lagi...aku nak carik nama yang ada maksud dari segi 

 *kesihatan
*penawar

korang boleh ke tolong aku..kalo korang rajin la...carikkan nama yang ada maksud sedemikian....


p/s : dah beku tahap gaban la dok dalam opis ni..nak bekerja pon lemau

Rasa tak kenyang bersahur minggu ni


Minggu ni minggu kedua umat islam seluruh dunia berpuasa...

sejak2 aku pregnant ni mmg aku kena makan bagi kenyang..kalo tak payah..asik la nak carik makanan kan....
lagi2 bila time puasa ni...mmg konpom kena bangun sahur N bersahur N makan yang secukupnyer untuk bekal tenaga BB n aku..

Tapi minggu ni aku rasa tak kenyang N tak lalu sangat je nak masuk kat tekak makanan ni time sahur...aku pon tak tau nape...tp mmg aku kena bersahur demi anak aku...

tapi bila naik waktu bekerja aku terus berdezuuupp lapar..adoi..padahal minggu pertama puasa aritu..semangat aku...kengkadang rasa lapar..tp aku tahan...aku selaloo cakap ngan anak aku dlm peyot ni..
"anak ibu...sihat2 duduk kat dalam tau..kiter kena jadi orang yang kuat...baru la sihat..takpe..ALLAH tu paham akan keadaan kiter..tapi kalo anak ibu lapar tak tahan, ibu berbuka demi anak ibu tau..."

terus tak tendang2 sudah...mmmmmtapi letih sikit la...pastu minggu ni pon mmg aku agak keletihan gak....
lemau je rasa....bukan sebab monday blues, wordless wednesday ape la bagai kan....

bila tibe berbuka pon bukan nak makan sangat..pastu tak abis...mmmm...pastu malam tu rasa letih je...adoi..tak mo letih2 gini...susah aku nak bergerak N buat kerja nnt...

p/s : moga aku ada semangat N tenaga kembali cergas...

Khamis, 2 Ogos 2012

pon..pon....acik dah sampai ni

pon..pon..pon....acik dah sampai ni....

tengah sedap2 dok aku bekerja ni...tetibe ada yang panggil nama aku...
"sue..ada parcel..."

aku dah senyum2 dah..kikikikiki..sebab dah tau kan...
sekali dapat.....
mak...sampai berlapis-lapis gitu..beso ni...semua pakat la memandang N kepochi macam aku gak..nak tau ape benda dalamnyer...

ni dia....
yahooo..dah nampak dah...
dah sampai kat tangan mak jemah tau...suke sesangat...

ini la perasaan yang dikatakan sesetangah orang yang mmg menggunakan CD ni untuk anak2 demo...mmg teruja jaa tau mak jemah ni...kikikiki...walaupun warnanyer kusam2(bak kata member sengal sebelah aku ni)
ado aku kisah.,...untuk permulaan..aku ok je....pakai je dolu ni...ada warna pink ka, kuning ka, warna yang seakan-akan sama..aku tak kisah..sape sangat la nak tgk kan....BB pon excited tau...bila aku bukak parcel ni..menendang2 dier....cepat2 kuar bila dah matang tau BB...tak sabar ibu mau kasi pakai...

arini pon ada aeon card kat seri kembangan...so mmg dah niat nak terjah...jom kiter terjah carik pencuci yang diperlukan....nampak tak keterujaan aku tu..kakkakakka....

siap bila aku bukaka parcel tu, kengkawan aku kata...
"giler la weii nak pakai ni...rajin ka weii"

aku balas...
"agak sikit rajin ni weii..kasi suport la sengal...."

siap dapat free gift lagi tau....
dapat T-shirt saiz XL...ni aku n en asbeen boleh masuk sekali ni..kikikiki......


p/s : semangat mula berkobar

Apa yang kamu buat wahai anak

korang tengok la budak tecik ni buat ape...tak padan dengan tak sihat...punya aktif bermain sana sini..last2 malam tadi ibu N abah dier dah selamat tido 11.35pm...dier masih lagi dok main2 dalam gelap...dok pijak2 abah dier la..dok panjat2  ibu dier la...dok main lompat2...dok atas kepala abah dier..dok tarik2 rambut ibu dier..last2 kena paksa tido dek ibu dier yang nak hijau tu....last2 tertido jua jam 12.45am...mmmmm...punya la....

tapi sebelom tido korang tengok la.....

aper yang kamoo buat tu....menonggeng tak hengat....

haaammmikkk...siap boleh sinyumm kat aku lagi...mmmmmm...

tapi ape yang buatkan dier jadi gini....

ni dia haaa....

adoiii tengok upin ipin pon tengok la elok2...macam2 la peel dier nak tgk upin ipin dier ni....aritu kat dalam kete dier tgk upin ipin ni guna HP aku secara terbalik...adoi....boleh ke tgk gitu...kalo si tecik ni mmg boleh....


p/s : windu pulok kat budak tecik ni sekarang...en asbeen half day pulok arini...

Syawal BERAT?????????

Bakpe tajuk gitu pepagi ni...mmmmm....ni adalah dari komen mekchu dalam entry ini


mmg kalo lahir bulan syawal baru boleh taruk nama syawal erk...????tak perlu niat yang naik erk kalo nak taruk nama tu....mmmmmm....

mmg sebelom mekchu komen ni..mmg ramai yang dah bising kat aku pasai nama syawal yafiq ni....

syawal yafiq lahir 10.03.2010 bersamaan 24rabiulawal 1431H jam 6.25ptg....

ada gak awal...mmmmm..entah la....
tapi syawal mula tak sihat ni sejak dari pertengahan ramadhan 2010 waktu umo dier 6 bulan sampai la ke sekarang...sebelom tu syawal mmg ok..tak sakit N sihat ceria sentiasa...

setiap kali syawal menjelma...syawal yafiq mesti tak sihat di pagi raya....

1 syawal 1431H - raya kat umah MIL (syawal demam)
1 syawal 1432H - raya sebelah aku..umah akak aku 
(syawal demam jugak N disahkan asma..siap kena admit pada pertengahan ramadhan 11.08.2011 - 14.08.2011 kami berkampung kat hospitak putrajaya)

ni adalah syawal di tahun ketiga jugak...pon tak sihat di pertengahan ramadhan...entahla...mungkin ini 1 kebetulan atau kententuan ALLAH...hanya DIA yang tahu segalanyer....aku sejak2 syawal kena admit tahun lepas..mmg sikap berjaga-jaga aku N en asbeen terhadap syawal mmg kami perketatkan....

ada jugak aku berbincang N berburak dengan en asbeen....mungkinkah sebab nama syawal..????tapi kata aku...aku PK secara rasional..ALLAH ni tahu akan niat kiter nak taruk nama anak tu sebabnyer mengapa N nape kan...entah la....ramai yang suruh aku tukar...tapi kebanyakkanyer dah terbiasa sebut nama tu kat dier...

abis kalo syawal yafiq lahir rabiulawal...kena tarul nama rabiulawal erk....entah la...pening aku dok PK asik org sekeliling asik kata nama syawal ni berat....

pada aku, aku PK ALLAH tu maha pengasih maha penyayang...DIA ada sebab nape dier bagi dugaan ni kat aku...DIA tau yang aku ada niat baik untuk nama syawal tu...maksud pon baik kot...


SYAWAL/YAFIQ - BULAN SYAWAL/YANG DI HORMATI

Asthma again

Semalam aku buat entry pasai nak G amik syawal sebab tak sihat....

rupanyer syawal batuk akibat dah asma dier menyerang kembali....mmmmmm..apo kan dayo....ubat sabutamol(ubat sedut) dah abis...so doc pon bagi la tadi....so far tadi amik dier kat taska muka selengge giler....sampai umah mmg panas badan dier akibat dari batuk kan....tapi sangat la aktif....tak reti nak tido ...mmmmm...asik la kaco maktok dier menjahit je....

Semalam pon dah nab sekali....meraung tak hengat dier...mmmm....mmg kuat itu budak tau...

entah la...so far buat masa ni kat umah dier mmg aktif...tapi batuk dier still lagi...tapi dah makan ubat...ok la sikit kot...mmmmm....baru perasan yang ubat sedut syawal tu.....dah nak abis....

ni la ubat si syawal ni....mmmmmm...naik runsing gak tau aku bila doc dengar batuk syawal...dier dah tau tu batuk lelah..terus kena nab...aku sendiri pon masih belom boleh nak cam yang mana 1 batuk lelah N batuk biasa....tapi kahak dier mmg terasa banyak....


walaupun exp : 10/2012....tapi tetap nak kena carik jugak sebab tinggal sikit lagi...kena carik kat farmasi alamanda ...tengok la mana ada kan...kena pulok doc kata yang buat masa ni syawal mmg kena direct 3 hari ni kena sedut...untuk stabilkan pernafasan dier...semalam pon mmg aku still nampak pernafasan syawal pendek N laju je...

pagi ni syawal tak di hantar ke taska....mak aku jaga pagi ni....tengahari ni en asbeen jaga..sebab semalam aku dah half day jaga syawal....

alhamdulillah jugak la malam tadi tido syawal tak batuk2...diam je....


p/s : asal tengah ramadhan syawal tak sihat

Rabu, 1 Ogos 2012

Syawal demam

Arini mau half day la...
baru dapat call dari cikgu syawal kat taska...syawal tak leh tido sebab batuk2 N badan panas...mmmmm...

mmg dari semalam lagi dier dah start batuk teruk2 ni....mmmmm...

syawal mmg tak leh batuk,batuk je konpom suhu badan naik mendadak..mmmmm...
asal ramadhan je syawal mesti tak sihat...mmmmmm..


moga syawal cepat sihat..tak mo tgk dier sakit...hati ni pon rasa sakit....

p/s : setiap ramadhan sehingga syawal menjelma...mmmmmmmm.....

Minggu yang meletihkan...

cumill budak ni tido...macam syawal tido..gini la gayonyer...aku pon kengkadang tido gak gini...kikikiki....

aku sedar akan minggu ni minggu yang meletihkan aku...mungkin baru balik dari KG en asbeen ahad lepas...duduk lamo dalam kete..lama ke...dari johor ke putrajaya...ok la...bagi aku tak la jauh sangat...3 jam je...mmmmm...tapi tak tau nape letih tu sampai ke hari ni aku rasa lagi...(lamo benar letih balik kg aku tu????)

entah la...mungkin jugak simptom mengandung kan sekarang ni...dolu time syawal tak seletih ni...tapi tu dolu...urat tak putus2 lagi...kakakkakak....tak leh nak compare ngan dolu N sekarang kan...

selera makan bila berbuka ok...bila sahur pon ok, tapi tak la rasa kekenyangan sangat tu kan..tp still ok lagi..

aku selaloo la minta maaf kat en asbeen kalo ado keji kat umah yang terpaksa dier yang buat...aku lepas berbuka je, solat terus nak rehat..nak tido je...tapi mata tu tak la nak lelap mana pon..nk rehat atas katil je lebey...tapi alhamdulillah aku dapat laki yang mmg memahami...walaupun kengkadang dier marah, mana nak tau...jenis suke memendam...gitu la gayonyer....

ni dah masuk hari kedua aku lepas sahur tak tido...terus siap2 nak G kijo terus...tapi sampai opis aku lena jap...pastu mula la pening2 bagai...mmmmm....
sampai la satu masa aku ternampak komen ni...

mungkin jugak kot...sebab aku tak la rasa lapar sampai buat aku sakit pedih ulu hati...still boleh control...cuma pening tu je...mungkin betoi kot kata uyun ni...mmmm...sebab dier pon pregnant samo ngan aku..awai 2 minggu dari aku...


aku cuba buatkan diri aku semangat gak...tapi entahla...5min je...pastu layu macam kangkung layu dalam peti ais...mmmmmmm....



p/s : mungkin aircond kat opis ni sezuuukkk sangat, tu yang aku layu tu

Tak boleh fokus sekarang ni


dalam minggu kedua berpuasa ni...mmmmmm....
mmg dugaan sikit la...asik tak dapat fokus je bila bekerja ...
nak buat keje je...berpinar mata ni...sakit kepala macam di tekan-tekan....aku pon dok Pk nape la ni kan...mmmmm....

en asbeen ada cakap ngan aku mungkin sebab aku lapar...mmg sejak dari aku pregnantkan adik syawal ni, aku kalo lambat makan mmg terus pening kepala aku....entah la...

tapi aku dok PK yang aku bersahur ok je...cuma ada la dalam 3hari ni aku bersahur, aku agak tak kenyang bila bersahur...

kalo BB, so far buat masa ni ok maintain je tendang2 tapi tak la sampai teruk sangat kan...still under control B4 pose je....tapi entah la...bila aku mula pening ni..mula la keje banyak tertangguh atas meja...kang mmg ada yang nampak aku tak buat keje kang...tapi nak wat guano...dah tak leh fokus..padahal niat N semanagt nak bekerja tu ado....tp bila pening kepala ni datang melanda...ni gayonyer...mmmmmm......


p/s : pening sampai naik kuyu mata aku menaip ni

H12-Media Ads

jGn x KLiK yE..sAYA pUn kLiK aWAk gAK