Yang DiSaYAngi

Khamis, 9 Ogos 2012

CHECK UP 33minggu


Hari ni G check up kat klinik untuk 33minggu...harap semua ok la...urine, berat N yang paling penting HB aku....mmmmm..tapi kalo tak ok pon..nak tak nak aku mmg kena datang setiap 2 minggu dah mulai dari 2 minggu lepas...mmmmm...harap kedudukan BB ok setakat ni la...ammmmiinnnn...

settle je...zzzasssss G amik syawal N adam kat taska....

semalam aku request ngan en asbeen tak mo masak berbuka ni..minta dier belikan balik dari kijo petang jap G kat PARAM.....akibat dari aku dah tak larat nak masak....

semalam masak pon sempat kari N sambal sardin...elok nak masak kangkung masak kicap...belakang aku buat hal la pulok...nak berdiri memasak, membasuh N membersih kat dapur dah tak terdayo...mmmmm....elok dolu membasuh kat sinki ok lagi...sekarang perut dah ke depan..kena la membongkok sikit...tu yang sakit tu....boleh je en asbeen masak arini...tapi aku tak mo kasi dier masak arini..sajo...tak mo susahkan dier...sesekali kan...bukan selaloo ke PARAM ni...

"abang murtabak jgn di lupakan ok..."


p/s : sahur makan burger bakar kaw kaw ni..mmg kaw kaw la...tak terasa kelaparan langsung...tapi BB sangat aktif bergerak macam aku

Selesai sudah Khatam Quran

Alhamdulillah selesai sudah majlis khatam al-quran kat tempat aku ni...
aku pon selamat la sudah selesaikan ape yang patut ni kan...

alhamdulillah tahun ni aku rasa khusyuk N syahdu je tadarus N khatam quran kali ni..alhamdulillah....anak aku tadi menendang2 bagai seronok agaknyer dengar reramai baca al-quran kan....tak lama dier diam...mengeras je..alahai...anak...kamoo pon syahdu macam ibu jugak ye...alhamdulillah....

hari ni Ramadhan yang ke-20...alhamdulillah aku masih bertahan N pose penuh untuk tahun yang ketiga...
insyallah tahun depan depan pon gini jugak....amiiinnnnnn.....

tanpa dorang ni tak jalan gak aku ni...berat montot al maklum la sezuuukkk tahap gaban kat opis ni....

jangan lupa gambo mak jemah mesti ado...mmmm...
tapi macam tak suke je...muka macam demokkk +sembab je...mmmm...

aku tanya kawan aku dier kata tak da...entah la...

siap dapat ole2 sikit dari Biro Agama KESKEP, BPSM, KPM ni...
alhamdulillah...lamo tak makan pulut kuning ni..tapi tak leh makan banyak la ni...kang berangin lak aku ni...

selain tu ada gak lain2...towel tecik, N something buku agama sikit..alahmdulillah....


semalam lepas solat maghrib sementara nak tunggu solat isya' ...aku baca surah AL-HIJR...
alhamdulillah jumpe lagi untuk kali ke tiga.... ayat 45...
untung nama unik gini kan...kikikiki...
tapi khatam pon jumpe lagi..kkikikikik....


p/s : buntu nak cari namo anok...

Aeon member card punyer hal

so far persediaan untuk bakal adik syawal yafiq ni dah settle kebanyakkannye...N untuk diri aku jugak....
Aritu aku dapat 1 mesej pasai Aeon member card kat equine park, seri kembangan pada 02.08.2012...aku dok la PK bila masa lak aku ni join member card  ngan demo ni...tak tengok lagi nombor yang send tu...rupanyer en asbeen yang foward mesej tu kat aku...adoi....sengal giler....

aku pon whatss app la ngan laki aku..."nak G ke....?????"

di balasnyer...
"kalo awak nak ok la...beli susu N pampers syawal kat sana"

aku pon ok la kalo dah en asbeen nak...lagi aku mmg suke tahap gaban...nak berjalan kan....
so tak banyak yang aku rembat untuk diri sendiri N en asbeen pon tak banyak amik untuk diri dier jugak...dah kata ada anak...mmg kat mata ni barang anak je la....sama la ngan en asbeen...mmmm....so ni je la yang di amik....

banyak baju untuk syawal..suar untuk raya syawal sepasang je...tak mo banyak2...pampers..pencuci liquid untuk CD bakal adik si syawal yafiq ni N baju2 lagi untuk adik syawal...
sempat jugak laki aku rembat bloster..katanyer bloster kat umah tu udah lunyai...di lenjan dek aku N syawal...suke sangat anak beranak ni tido tertonggeng atas bloster tu...kata laki aku..adoi...

ni semua aku yang rembat...konon nak G tgk kasut aku...aku kata tak yah beli...biar kasut yang sedia ada ni berkhidmat untuk jemah ni dari start pregnant sampai la bersalin nnt...mmg ke mana je aku ngan kasut cap bata ni je...senang...keje ngan kasut..nak kuar jalan pon ngan kasut ni...

tapi en asbeen nak gak G...tapi tak sempat...di nampaknyer dek syawal akan tempat game ni...fav aku N en asbeen...nak buat guano...aku N en asbeen mmg selaloo bawak syawal G sana main kan...mmm..syawal pon dah gian...korang tengok la si syawal ni...


cukup suke la...tapi last2 kami angkat jugak kuar dari situ...melalak dier...kakakkakak....


p/s : mau gerak naik aras 9 la...nak khatam quran....

sebijik untuk aku...hammikkk...

Ni semua penangan preganant punyer pasai la ni...mmmmmm...
mmg dah lama aku teringin la bagai nak G makan benda alah ni....

giler rrr wei org lain semua dah settle masuk perut 2, 3X siap boleh bawak kuar balik...aku baru nak terhegeh-hegeh nak ngadap benda alah ni...mmg ramai kengkawan blogger aku ni dah telan burger ni..aku je yang lambat...mmmmmm...mmg bernasib baik semalam aku order 1....ni mmg aku tau akan ketebalan daging homemade nyer..adoi...terbaik la weii....

 aku kasi taruk gambo....maap la kamera buat hal la pulok...tak nampak pon burger ape yang aku amik....
korang tengok je la...


kesian kat korang kan kena kecikkan mata korang nak tengok burger jenis ape la yang aku amikkan...aku amik yang jenis biasa je...


konon nak makan ngan en asbeen...
so juz pilih yang light2 gitu je....
aku amik la 

single burger beef + chesse +sausages 3 bijik....

so aku cakap la ngan en asbeen makan setengah...aku makan setengah..ok la...sementara melayan si syawal main tu....en asbeen pon duduk l a ngan kengkawan aku yang lain berburak...pastu dier panggil...

"sayang meh sini...saya dah makan setengah..."

terkejut aku..dah makan setengah..lajunyer....rupanyer....setengah roti bahagian atas je..adoi...yang bawah tak sentuh pon..sengal....

terus la aku makan...dah dier tak mo makan....
korang tengok la aku makan erk....

ni baru nak mula.....
kejap ado lagi....


hhhaaaaaaaaaaaa.....hamikk ko beso tak beso la mulut aku kan nganga tu,....kakkakak...siap tapau bawak balik umah...dah tu siap bawak ke sahur...selamat  la sudah burger ni kat dalam peyot aku...kakkakaka...

ni kire aku org 1st yang order...kire cepat la sampai...5 min je sampai....

TQ la en asbeen sebab kasi mak jemah rasa burger ni...mmmmmm..


p/s : mmg terbaik la

Rabu, 8 Ogos 2012

Mimpi bersalin

Malam tadi...syawal yafiq betoi2 uji kesabaran aku N en asbeen...dari berbuka pose sampai la settle berbuka N lepas elok aku nak duduk depan TV sambil lipat baju...tang tu la dier datang nak menyendeng ngan aku...nak duduk depan2 aku..dah tu guano aku nak lipat baju..kasi bukak upin ipin..last2 abah dier yang layan...suruh duduk ngan abah dier pon takmo..pehal la dier ni...

last2 aku lunjurkan kaki kiri aku sambil kaki kanan berlipat N sesambil lipat baju tgk wipeout channel 701AXN...sekali dah settle melipat...rupanyer...udah selamat itu anak...nak tido rupanyer...mmmm...padan nak melekat je ngan aku...so aku pe lagi kasi panggil la en asbeen dalam bilik angkut baju yg dah dilipat N aku angkut syawal kasi baring atas katil, terus aku sekali ZzzzzZZzzZZz....selamat....

elok pulok..memalam ni asik la terjaga N tido pon tak lena akibat dari sakit belakang, lenguh kaki, macam2 la gayo org dah sarat mengandung ni kan...mmmmm...dalam pada masa yang sama...mak jemah ni boleh pulok bermimipi di malam hari....

mimpi beranak awal kot..adoi....mmmm..

mimpi yang aku bersalin awal dari EDD aku...EDD aku 30.09.2012...so aku mmg jangka...tak betoi2 ikut due..mungkin 2minggu@1minggu sebelom EDD...dalam minggu ke-38@39 la....kirenyer dalam antara 
tengah bulan sep/2012 ke hujung bulan september ni...

ni aku mimpi aku bersalin B4 raya...tak sempat nak raya...nak melantak macam2..adoi,....waktu sedey..sebab dah tubir mata ni menari-nari ketupat, lemang yang best sekali, ketupat daun palas..tahun ni macam teringin nak makan tu...tapi kat johor susah nak dapat...mak aku rajin buat...sebab itu yang senang nak di anyam..aku pon suke..tp mak aku pulok balik penang...belah utara tu mmg bersepah la ketupat daun palas tu...mmmm...sedey je waktu tu, tak dapat nak melantak abis-abisan..mmmm...

yang best...aku bersalin dalam air....kakkakakakkak..air celah mana, aku pon tak tau...kakakkaka....
yang aku egat dalam mimpi tu lebey kurang gini la...
senyum nampak wahai pompuan..kakakkakak.....

kalo bersalin dalam ni tab dier yang cantik gini..aku pon tak mo kuar ni...kakakkakakka......


p/s : makin dekat ni makin pulok cuak...cuak la sangat...mcm takda rasa je mak jemah ni...

Asthma menyerang mereka kembali


tadi aku ado publish gambo ni kat WW-Asthma Again

ni adalah kisah last week punyer citer...mmg rabu lepas syawal yafiq di serang asthma...so ok la...dier pon dah better bila tibe weekend..

konon misi untuk weekend ni nak berjalan2..sebab dah janji ngan syawal yafiq nak bawak dier G main2 kat playground atau mana2 la...tetibe pagi sabtu tu...elok je lepas sahur ni...si en asbeen  ni mula resah gelisah la pulok...ape hal pulok ni....mmmmmm...sudahnyer asthma pon sebok nak serang en asbeen aku ni...adoi...

aku kalo en asbeen ni sakit..mmg patah kaki aku...mmmm..dah nak jaga si tecik syawal yafiq yang dah nak sihat sikit tu...dah tu kena pulok si en asbeen pulok asthma...adoi....dah kena la pulok  aku ni pon dah amik sarat sikit..nak gerak sana sini pon amik masa...mmmmm...nak tak nak sabtu ahad tu mmg aku mmg menjaga demo2 ni la...akhirnyer berbuka la pose si en asbeen tu...tu pon setelah aku paksa dier berbuka...dah sakit sebok nak pose lagi....mmmmm...

mmg dah lama asthma ni tak menyerang en asbeen ni...laki aku ni mmg ado asthma...tp dolu la...sampai umo 13tahun...lepas tu ok dah...lagipun mmg keterunan, MIL aku N BIL aku pon mmg ado...mmmm...alhamdulllah so far sebelah aku tak da..ok la...dah elok pulok jatuh kat anak aku 
syawal yafiq..terime je la...

so far mcm2 dah buat...hati unta, lendier belut...segalanyer...
lepas ni nak try ulat daun pisang...

bapak sedara aku penah buat kat sepupu aku yang dolunyer asthma time tecik2...dah beso sekarang dah tak da dah...caranyer die bako ulat tu sampai rentung pastu hancus kan N kasi suap dalam mulut la...kalo time tecik2 takpe la...masih belom boleh nak paham kan....tp bila beso ni...lambat la sikit kot...

mmg melepet je dua2 sabtu tu...ahad nyer baru ok sikit...syawal pon dah better dari sebelomnyer...

moga raya ni menjelang tibe semua sihat2 kehendaknyer....

p/s : tadi anto syawal pon berombak nafas en asbeen ni..aku tanya nape...di katanyer..SAKIT DADA..adoi...

wordless wednesday - Asthma Again


Memasing keletihan akibat dari ,melawan sakit....


p/s : nnt aku jemah ngan korang tau....

Selasa, 7 Ogos 2012

Punca aku Letih + Lapar


Aku dah tau nape minggu lepas MINGGU YANG MELETIHKAN+LAPAR

ini adalah akibat dari opis aku ni....aircond sejuk beku tahap gaban punyer...

sejuk tahap gaban weiii opis aku ni...bila masuk je pintu lobi tu pon dah terasa kesejukkannyer...tu yang buat aku lemau+lapar tu....aku duduk umah last week buat keje mengalahkan aku buat keje kat opis...tak da pape pon..ok je cargas saja aku ni....ke sana ke sini buat keje...nak ngadap pesakit2 Asthma kat umah tu..nak jaga demo2 lagi...tak da langsung aku rasa letih...

tapi bila kat opis...alahai keje tu tak seberapa sebab dah banyak abiskan...tu pon aku jadi malas, lemau, letih, pening, lapar....tak tahan kengkadang tu...adoi...bukan aku je...bebudak opis ni pon ngadu gak..tp apo kan dayoo maintainance kat tempat aku dah di adukan..last2 demo kata...benda dah diselaraskan 1 bangunan...tak leh nak buat ape....hanya taska je yang ok...mmmmm...so dari tingkat 1 - 14 semua floor sejuk...adoi...berbungkus dah macam org pantang dah kat opis ni...tu yang selaloo lemau tu...mmmmm...

tu yang aku rajin ajak en asbeen balik umah, mau rehatkan diri dalam keadaan suhu bilik...selesa sikit...ni kalo kat opis nak lena baragng setengah jam pon tak terdayo...sejuk ya amat...sampai naik kebas tangan aku..tak da deria rasa jari jemari ni dah tekan2 keyboard ni....adoi......

tu yang aku pelik tu...nak kata makan tak banyak N kenyang waktu sahur tak gak...adoi.....

p/s : sejuk kejung aku dari tangan sampai ke kaki..adoi...

muka macam siapa????

dah lama benar tak citer pasai adam N rania ni....last week aku amik gambo rania...
aku tanya adam, muka rania macam siapa??????

korang tau dier jawab ape....
"nania acam IPIN"
kakakkakaka...bantai gelak aku dibuatnyer..adoi....ada ke macam ipin...kakkakak....itu yang di fikirnyer..aku egat dier nak kata mcm muka dier....kakakkaka....

korang tgk la rania N adam ni....

mmg 1 acuan la demo2 ni..kakkakakak....

p/s : akak aku tak sabar nak abis pantang...kakkakakak...pasni turn aku pulok

Setelah sekian lama...Berubah wajah jua akhirnya

Tengahari semalam aku dating samo en asbeen sebab malas giler nak duduk opis sejuk beku ni ni lelama...so semalam aku mmg dah niat nak tukar kad ATM aku yang sekian lama tersadai kat dalam wallet aku...kad ATM ni mmg aku jarang2 guna...guna bila perlu...so duit pon bila perlu je la dalam tu...kakkakak....

Kad ATM aku tu dah lama dah ngan aku..sejak zaman aku belajar kat ipoh lagi...tahun 2004..tu pon wujud akaun ni sebab aku ni peminjam tegar PTPTN...
(tapi mak jemah rakyat malaysia yang baguih tau...dah settle...dengan bangganyer...ko ado...kakkakakak)

so bila tarak duit dalam tu mmg perkasam la dalam wallet tu kan...tp akaun still aktif tu....untuk simpanan en asbeen...so dier la yang pegang...mmmmm...

dolu ni la wajahnyer...
nama pon lain....BANK BUMIPUTRA COMMERCE (BCB)

lusuh je aku tgk....mmmm....
sekarang udah lain jugak....
merah mak ngah ko....

mak aiii bukan main lagi..berkilat...ate...benda baru..mmg berkilat...kakkakak....

berjanggut gak la nak menunggu tu kan...sampai en asbeen sempat la kejap lena barang setengah jam...dengan mulut ternganga..kakkakakaka..seb baik aku ni pemalu gak orgnyer...(pppuuuuuiiii pemalu la sangat)....tak sampai ati nak amik gambo laki aku..kkakakkaka....yalo semalam kan...org selangor kan ramai coti..NUZUL AL-QURAN...so bank mmg penuh la ngan hamba2 ALLAH ni....

p/s : arini ramai yang dah online blog ye.....semalam seronok erk coti2...

Isnin, 6 Ogos 2012

DLCW tetap di hati rakyat MALAYSIA


Semalam semua berasak2  bagai tengok final match badminton olimpik 2012 kan..antara
Dato' Lee Chong Wei VS Lin Dan

elok la...perlawanan antara 

Tentera Laut VS Tentara Darat

mmg nampak la DLCW mmg sangat la sedih ngan ape yang di perolehi..takpe dah rezeki dier kat situ...bukan nyer dier main tak best...dier main best pe malam tadi..terbaik N better dari 4 tahun lepas
(olimpik 2008)...tengok Lin Dan pon muka steress je ngan DLCW...kakkakakkaka....
ada je yang tak kena ngan Lin Dan ni...mmmmm...tension la tu....

tapi pada aku walaupun tak dapat emas...DLCW tetap EMAS di hati rakyat Malaysia....

kepada DLCW:
"takpe...rakyat Malaysia faham akan perasaan kamoo...kamoo dah buat yang terbaik...permainan kamoo malam tadi mmg yang terbaik la...walaupun kecundang, kamoo mmg da'best bukan je di mata rakyat Malaysia...malah di mata dunia tau....


rakyat malaysia tahu yang bebanan tugas untuk mengharumkan nama megara ke mata dunia mmg sangat berat..tapi aper pon 1 je...kamoo dah buat yang terbaik..mmg sedih...tapi takpe...kamoo da'best DLCW...
tako mo nangis2 ok....

mau tengok muka cumill kamoo gini2...

aper pon dier dah mengharumkan nama negara dengan memberi 1 pingat pada kontijen malaysia,....ok la dari tak da pape kan...mmmmm....tapi ada jugak sesetengah pihak mempertikaikan final match ni..menang dapat ganjaran, kata guna duit rakyat...bila kalah di maki2nyer..adoi....ada jugak org camni kalo bumi malaysia ni kan....cuba +ve sikit....berfikiran cetak tak bagus kot...mmmmm


p/s : aper pon kamoo DLCW mmg terbaik...