Yang DiSaYAngi

Rabu, 15 Ogos 2012

misi Pre-wash bermula

ni kes ari sabtu aritu....setelah 2, 3X aku dok sebok minta pokcik google carikan cara nak pre-wash ni....so ini la hasilnyer setelah berkobar-kobar CD yang aku beli dah sampai kat tangan....tapi hari tu aku juz basuh insert je...sebab nak basuh CD tu..adoi tah mana menghilang itu laundry bag aku...time nak, mencari tak jumpe...kalo tak mo, ada je ...mmmmm..

so mmg hari tu aku dah abiskan misi aku membasuh baju2 bajan aku tu...untuk clearkan mesin basuh bekerja bersama insert2 ni....mmmm....


berkobar la aku nak pre-wash CD ni...tapi tu la mana hala aku letak laundry bag tu.....

kena beli baru la jawapannyer....so sudah ado di tangan....
minggu ni mmg tak la aku nak teruskan misi ni, sebab misi ni amik masa yang lama...so lepas raya aku teruskan misi aku ni..senang....so buat masa ni CD ni aku longgok2 kat dalam dustbin pedal yang aku beli khas untuk CD tu.....senang...alhamdulillah..syawal pon tak kaco dustbin pedal tu...


p/s : alhamdulillah BB ok...berat BB dah tau, jantina dah tau, N yang best..alhamdulillah air ketuban aku dah naik elok....BB gerak aktif sajo

Semangat nak raya ke..semangat nak menang pertandingan raya

Semangat la kengkawan opis aku ni nak beraya...ke semangat nak menang pertandingan deco2 raya ni ....kakkak...mmg tetiap tahun bahagian aku akan buat majlis sambutan hari raya N sekali dengan pertandingan deco2 raya bagi setiap cawangan dalam bahagian aku ni....mmmmm...

banyak tahun dah asik dapat la yang tercorot cawangan aku ni....padahal cawangan aku yang anjurkan...sengal...kakakkak...

ko kali ni demo2 ni kaw2 punyer deco mendeco raya ni....tahun ni aku rehat...tak mo terlibat sangat dengan deco2 ni...tak larat nak panjat memanjat ni...

pompuan2 kat opis aku ni malas sikit+malew2 gitu nak tunggang terbalik...aku ada pe hal..janji siap kan...mmmm.....

so buat masa ni, ni la hasilnyer....tak abis lagi,...ni baru sikit....
weeiiiii tak ready lagi la...kejap....

haaa..baru ready ko....cantik tak nyah....pada aku...mmg lain dari sebelom ni...asal bebudak cawangan lain datang je...mesti kata....
"tahun ni T&K menang la"

harus la ko..asik korang, lepas korang, korang...lepas korang lagi yang menang...kasi la can kat penganjur pulokkan...kakakakkakakakka.....

alang2 dekat ngan hari kemerdekaan...so temanyer...merdeka raya

 siap gantung2 ko..semanagt berkobar2 ni....

setiap workstation ada bendera tecik ni tau....kat siling pon ado jugak....


entah la beria tahun ni mendeco...kalo tak menang...tak tau la....dapat pon medal piala pusingan...akkakak...ok la tu...at least nampak semangat bekerjasama tu ada dalam kumpulan kan...


aku pon tolong tau...

p/s : makin berhias bagai ni...makin malas nak datang keje...nak raya...adoi....

main cak2 nampak


Isnin aritu G beli barang sikit kat cerrefour...aku ni sebok la aku ni dok amik troli...tetibe syawal yafiq N abah dier hilang...mana pulok 2 beranak ni...rupanyer kat sini,...

 posisinyer sebelom ni bukan gini...elok je....tetibe nampak aku amik HP bawak kuar...dan2 tu la dier main cak2 ngan aku..adoi...punyer susah nak amik gamba dier..main2 gelak ngan aku lak...akak yang jaga kaunter parking kat depan pintu carrefour pon gelak aku N en asbeen layankan kerenah si anak ni...dengan ibunyer membuyung ke depan..kakkakkaka


 Korang tengok...banyak main la ini budak tecik..adoi....

saja dier bagi nampak 1 mata...yang bestnyer bila lepas snap gambo dier...terus datang kat aku nak tgk balik gamba dier....

adoi anak...kamoo jgn ikut ibu sangat yeee....menggedixs lebey...


p/s : lambat bersiaran....mood lemau sudah

Selasa, 14 Ogos 2012

Betoi-betoi raya ni..


Untuk pertama kali dalam seumur hidup raya ni...ni 1st time aku rasa...sangat la banyak kuih raya aku tahun ni...adoi....giler gaban....bila di kire2 balik...aku pon terkejut jaa...
ada 
17jenis kuih raya
20 balang kuih yang ado yang samo2 jenis


aku sendirik kire pon terbeliak bijik mata aku ni...adoi...
kali ni punyer entry mmg penuh ngan kuih raya ok....
aku sendiri tgk pon terliur....

1st aku beli kat anjung...(kedai mamak jual paper tu...ada jual 1balang 50Pcs = RM18 amik 10balang  = RM150....so aku kongsi ngan akak aku...sowang 5 balang....)
aku punyer je 5 balang....

baru dapat tadi 1 balang

jumlah sekarang = 6balang


sarang semut ni aku rembat tah mana tah pokcik google kasi...aku amik last week kat NANA..menarik weeiiii sarang semut dier...naik terliur aku...adoi....tu yang sampai tak sempat nak snap gamba...
aku amik 1 balang

jumlah terkini = 7 balang


tart nenas 2 balang..(en asbeen yang beli..aku dah cakap jangan beli..dier terbeli..katanyer...mmmmm..adoi..padahal ada je tart nenas aku beli aritu)

jumlah terkumpul = 9 balang

pastu baik hati pulok boss en asbeen kasi sowang 1 balang kuih gajus..dapat la en asbeen 1 balang...

jumlah semasa = 10 balang

baru dapat semalam....butter cookies 1 balang

jumlah sekarang = 11 balang

pastu mak aku boleh pulok rembat 3 balang kat KR1M(kedai rakyat 1 malaysia) kat sini...katanyer murah...

jumlah punyer jumlah = 14 balang


start gamba yang bawah2 ni semua homemade ok..aku buat bersama2 mereka yang tersayang..baik hati menolong...sape lagi pembantu2 tecik aku ni...syawal yafiq N mohd yaakob

ni jugak untuk kali pertamanyer selama aku hidup ni aku buat kuih raya...kakakkaka...gile la weiiii....giler rajin...

popia nestum ni awal ramadhan aritu lagi aku buat....1 balang...mak aku pon sebok bila tau aku buat...dier pon nak buat...dapat la 1 balang

jumlah = 16 Balang


cornflakes madu ni dapat la 2 balang

jumlah semasa = 18 balang


yang terakhir..tak da dah kot pasni....
almond cluster...punyer la selengge yang mendeco2 ni..aku tanya pasai pe deco gini..sebab yang buat ni namanyer suraya...S...kakakka...sengal....

ko tengok la laki ni...baik menolong ni....padahal ngan asthma time ni...
tak menyempat2 nak deco..padahal white choc tu panas kot..adoi laki aku..tak pela janji buat kan...kakkakak

so dapat la hasilnyer ni...
2 balang almond cluster...

jumlah keseluruhan  = 20 balang...

giler banyak wei tahun ni  raya..a.doi...tapi ni semua akan di bahagi2 kan....setengah tinggal di rumah....yang setengah lagi bawak balik johor..lagipon aku tau yang MIL aku tak buat kuih..mungkin ado la kot beli kuih...tapi demo mmg tak tau anak N menantu hantu dier ni nak bawak balik kuih...kakkakakka

p/s : seronok laki aku N anak aku beraya sakan ngan kuih yang banyak N baju yang cantik2 N vogue...aku gak baju biasa...almaklum la...rugi melaram sangat2 sekarang ni

Nak Request boleh


Ape benda la yang aku nak request tu kan...????????????

tetibe pulok semalam berbuka makan KFC....hati ni terasa nak makan banyak2 je..tapi tak tau pe...semalam G carrefour ngan en asbeen beli ape yang patut....egat tak mo simpan stok bahan mentah ni..tapi en asbeen kata takpe...beli sikit2 je....so ada la kailan, daging N sebagainyer....

so tetibe akak aku call nak no fon wong solo...mentang2 dah abis pantang asik nak keluar je...gayo macam pose je minah senget ADAMNIGINA tu..kkakakkaka...aku kasi la...pastu aku dok PK kalo aku join ok gak...mmg fav aku pon kan...tapi takut si syawal lak susah nak behave pulok kat situ kan...walaupun ado adam...ntah....

last aku terus whatss app samo en asbeen....

aku : mau request...boleh?????????????
en asbeen : ape yang awak nak request...
aku : masakkan tomyam daging pekat kaw punyer balik ni..ngan kailan ikan masin ok tak..pastu biar jemah masak telor ok....
en asbeen : boleh jer....
aku : mak jemah nak bungkus telor tu ngan sardin lebey masak pagi tadi ok tak....tapi mesti mau itu tomyam kaw2 pekat la...N syawal biar jemah mandikan ok Syg jemah...
en asbeen : tu pon boleh..lagi boleh...
aku : yang tu awak suke kan satu ari jemah mandikan syawal tau dari pagi ke petang...
en asbeen : yela...org dah masak...ok la tu...
aku : yola...

kakakkakak....so petang ni pukul 3.00PM mau call itu bonda kat umah suruh bawak kuar itu daging dari freezer...senang nnt balik, masak terus, senang....

suke2 je aku ni request2 kan...kakkakak...nak dekat raya ni...nak sahur pon malas...nak masak pon malas...nak gantung kuali...aku cakap ngan en asbeen...di ketuknyer kuali atas kepala aku...kakkakak....suke2 je nak gantung erk....

p/s : bila nak petang...mau bau itu tomyam terbaik en asbeen ni..

Repeat Syurgamu Ramadhan



Aku repeat balik syurgamu Ramadhan ni time sahur...aku egat...aku sorang je layan..mak aku pon join...aku mmg suke sangat2 ngan citer ni..terbaik punyer citer...repeat 2, 3X pon aku tak bosan....

aku suke ngan Ungku Ismail Aziz ni...dier punyer speaking BI tu terbaik tu...Prounciantion tu terbaik tu...aku pulok yang tergeliak lidah nak bercakap tu...sampai sepatutnyer lepas sahur dah boleh tido...tapi aku gigih jugak la...nak tgk..sebab suke kan....

p/s : sebak tengok citer ni...

Update 33weeks


aritu aku ada G CHECK UP 33MINGGU

so setakat ni aku dok risaukan HB aku yang selaloo low..kalo naik pon...alahai sikit je....tapi mmg catat rekod terbaik ni selama pregnant ni...dari syawal lagi sampai ke sekarang...HB aku naik cantik...11.8
kalo org lain ado yang naik lagi tinggi dari aku...tapi aku tak kesah....sebab ni kire catatan terbaik aku la ni..mmmm....

dah settle tu..berat aku tuwun pulok..adoi...dari 56.2KG - 55.9KG
tuwun pulok....mmmmm..mungkin sebab pose kan...tapi pada nurse tak leh nak kata sebab pose jugak kan...mmmm...mmg betoi pon kata nurse tu..nak kata pose tak leh jugak...tapi dah nak tuwun...nak buat guano kan....sekali tetibe nurse pon buat perkiraan pertambahan berat badan dari start buat buku merah tu sampai kini..pertambahan berat aku tak cantik...naik 5.5KG je...mmmmm....

so nurse takut sama ada BB kecik atau air ketuban kurang...adoi....
satu , satu menimpa...sebelom ni time syawal aku hanya risaukan akan HB low sajo...

kali ni bertambah2 kerisauan aku...dengan berat badan naik lebey pon nurse bising...pertambahan berat badan pon naik tak cantik pon bising, ni pulok BB takut air ketuban kurang atau BB kecik....

tapi pada aku harap semua ok N selamat N yang paling penting BB sihat...tu je yang aku nak...

ni dalam sebok2 raya ni kena G klinik kesihatan gak..tapi kat KG...mmmmm...takpe la....
2 minggu lagi pas balik KG, jumpe balik kat klinik putrajaya ni...mmmm..

aku jumpe doc lepas jumpe nurse tu..doc tu baguih..ramah, BB ok, rangka, tulang kedudukan , laluan, peyot BB, kepala BB, jantung BB, everything semua ok...doc pon kata dalam masa 33minggu ni bacaan untuk air ketuban 10...normal...kalo tak normal 7 kebawah....selaloonyer kalo 33minggu ke atas ni selaloonyer bacaannyer akan berbelas-belas...tapi aku punyer doc kata still maintain normal....tapi kena jaga jugak....

macam2 la...adoi....yang penting aku nak enjoy raya2 ni...


p/s : enjoy la sangat...batuk khok....khok..khok...tak abis2 lagi....cian BB, ibu batuk2 kamoo yang terasa kan...

Isnin, 13 Ogos 2012

ada yang Mencari ke????



Ada yang mencari????????????????

mmmmmm....tadi aku dapat 1 comment dari uyun mencarik....sehat ke??????

ntah la...sekarang ni tak da mood nak bekerja...kepala berat je..dari hari jumaat lagi aku tak sihat...ini kali kedua selama aku pregnantkan adik si syawal ni aku batuk+selesema...aku tak moo sakit2 waktu pregnant ni bahaya untuk kandungan...tapi kali ni sangat la tak seronok sebab kalo batuk je, asik nak terkucil je...mmmmm...asik bertukar la aku..dah macam BB lak aku ni...mmmm...

Dari ari jumaat aku batuk2..sangat2 heavy...mmm..di tambah pulok arini aku pening+berat kepala+malas nak masak+malas nak bangun sahur sebab malam tadi aku ke emergency PPUM tgk abah aku dikejarkan ke sana akibat strok...tapi so far dah ok...strok tu tak sempat nak merebak ke kepala+otak sebab akak aku lain mak ni m=pandai mengurut..dalam on da way tu dalam fon dier kasi tau akak aku 1 lagi urutkan celah2 ibu jari tangan abah aku...itu la point saluran saraf untuk strok..alhamdulillah abah aku ok...

so bergegas ke sana...pagi ni G keje, aku syawal N en asbeen muka kuyu je memasing walaupun dah mandi..mengantok...mmmmmm....

so pagi ni mmg bukak blog..itu perkara yang aku utamakan dolu....bila bukak PC...tapi aku juz BW korang..tak komen...tak larat jari jemari ni nak menari kat keyboard ni...mmmmm..dah pulok pagi tadi hanya sahur kan susu sajo...mmmmm..tak larat sangat2..pagi ni masuk opis..rehat jap...tak leh masuk surau lelap mato sampai 9.30am..pastu buat keje pon macam tak siap..kepala berat, mata berat...adoi...

tengahari ni en asbeen ajak aku blk umah rehat kat umah N dier minta aku bukak pose sebab dier tgk aku tak larat sangat..tp aku tak nak...tp dier paksa..takmo anak jadi apa2...so berbuka la aku tengahari tadi...mmmmm....petang ni en asbeen berbuka aku cakap ngan dier..aku belanja KFC..aku tak larat nak masak...dier nak masak,,tapi aku tak kasi, sebab tak mo susahkan dier....


so kepada mereka yang mencari aku..(carik la sangat)...aku pegi blog korang jgn esau tapi aku tak BW..sowi sesangat....aku terlalu penat nak berkata-kata....


p/s : kat opis ni buat deco2 raya untuk pertandingan bukan main lagi...tapi aku tak join..melepet je..nak gagahkan diri bersemangat pon payah