Yang DiSaYAngi

Jumaat, 7 September 2012

lama berhenti sukan boleh naik erk GULA DALAM DARAH????????


Semalam aku balik dari Check up....sembang2+gosip ngan mak aku jap petang tu...tetibe die sembang pasai dier klinik pagi tu untuk check up bulanan dier....

mak aku : tadi mak G check up..pastu doctor kata kolestrol, berat, darah semua ok...everything ok...under control..semua la....tapi ada 1 je yang tak ok....
aku : apo benda mak....?????????
mak aku : doctor cakap gula mak naik bacaan dier sampai 7...
(bagi yang tau pasai bacaan gula dalam darah ni tau la...7 tu tinggi atau tak kan....ni kan semua melibatkan potensi nak dapat kencing manis)
aku : tinggi gak la tu..abis tu doc kata pe...?????????
(sambil mata aku dok layan drama kat TV)
mak aku : tu la...doctor pon pelik..adahal semua ok...doctor kata mak makan mcm2 kot time raya...padahal mak makan pe je...kuih raya tak makan....mak cakap la ngan doctor
(perbualan antara mak N doctor...
mak : abis nak buat mcm mana doctor saya ni dulu atlet...semua benda olahraga saya main...sampai sekarang nak pencen pon saya main...tapi bila dah pencen 3 tahun ni tak buat pape...tak bersukan..
doctor : ooooo..awak ni atlet dulu..awak dulu makan jaga tak..pantang tak...????
mak : dulu time muda,...makan je...tak pantang pape pon...selagi boleh makan...makan je la..
docyor : padan la pon..bila sesorg tu atlet dulu, tak jaga permakanan N bila tetibe berenti dari bersukan tu, selaloonyer naik GULA DALAM DARAH tu...so awak kena la rajin bersenam sikit.
mak : mmmm...tu la saya pon dah lama tak jogging..tak pe la saya jogging esok pagi la...
doctor : asal esok pagi???? start petang ni la....
mak : ok la doctor...)

lepas pada tu aku tertido jap...aku bangun je PUAN ROBIAH sudah hilang...rupanyer G jogging..siap opismate aku nampak je mak aku petang semalam N pagi tadi...kikikiki...

aku pon baru tau info ni...mmmm..rupanyer kan...dari sekarang la kena jaga makan...tapi kiter ni memasing muda...nafsu nak makan macam2 tu dah tak egat dek akal dah...mmmmmm...rupanyer benda2 dolu2 ni boleh effect bila dah tua kan...mmmmmmm.....


aku rasa petang ni balik pon tak da kot mak aku ni...jogging gamaknyer...jogging la selagi boleh...janji kamoo sihat mak...

p/s : lapar lagi..nak makan...

Orang Rehat...aku Sebok Bekerja


Tengahari ni agak lemau sebab perut dah penuh...kenyang...macam2 makan...yela kata jamuan raya...selagi boleh makan, makan kan...

orang lain time ni sebok la panjang langkah ke alamanda la, jalan2 la, balik umah melingkor kat umah la...kat surau opis....

aku pulok...!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BUAT KERJA

sebok ngadap PC dengan senarai nama yang banyak N nak mengira nombor lagi...aku mmg tak suke benar ngan nombor ni..kkakakakka..last2 ni la keje aku..mmmmm....

sebok la dok update perjawatan...adoi....mata dah kuyu, tapi hati semangat kena buat jugak....sebab nak tinggal keje kat org kena la elok2...so org yang tanggung keje aku pon mesti la tanggung keje aku elok2...jgn aku balik lintang pukang sudah la...masak otak aku nnt...mmmmm.....

walau camner pon hati nak jugak update blog untuk korang....


p/s : makan macam2, mata pon kuyu...

31 Ogos dan 16 September

Sekarang ni proses menghitung hari..bila mak jemah ni nak beranak....

kalo tgk org sekeliling selaloo ramai yang nak 31Ogos....

 mmg menjadi tarikh buat ibu2 mengandung inginkan tarikh ni...kire anak merdeka la...kikikikiki....
tapi takkan ado tarikh ni je...aku je tak da perasaan inginkan tarikh ni..guano...

sebab aku inginkan tarikh ni...boleh tak..????????????
16 SEPTEMBER 

boleh tak...tak ramai yang egat akan tarikh 16/9 ni...bila dah declare 16/9 ni cuti umum sempena hari malaysia....baru la ramai yang egat..kalo tak mmg ramai egat akan 31 ogos je la..sama la ngan aku...nak kelainan sikit...boleh ke request ngan BB nak BB kuar time 16 Sept ni...kikikiki....

Kalo BB bagi kerjasama alhamdulillah..at least...org akan egat kamoo wahai anak bila org bercuti pada tarikh ni setiap tahun...kakakkakakka....

tapi aku tak kisah pon kalo BB takmo kuar time ni...janji BB kuar ngan selamat, sihat sejahtera...itu dah cukup bermakna buat aku..ammminnnnnnnnnnnn



p/s : arini ado jamuan raya kat opis...makan banyak..G toilet sebab tangki asik penuh pon banyak kali jugak...kakkakakkakka

Untuk anakku tersayang




Di saat nak bersalin ni...mmg ini yang diperlukan....entah la..mungkin mengandungkan anak kali ni dugaan yang aku terima agak kuat berbanding mengandungkan syawal yafiq...tapi aku jadikan tu semua sebagai nikmat yang aku terime N tak da wanita lain terime...mmmmm..pada aku la....aku redho dengan semua ni...walaupun kengkadang termerungut...kiter sebagai HambaNYA..mana la nak lepas dari kesilapan N kealapaan dalam hidup kan....tapi aku tahu yang anak aku paham akan aku...N aku pon paham akan dier....

BB...ibu tak kisah kamoo nak kuar bile...janji kamoo kuar sebagai Hamba yang sihat, sempurna sifatnyer..dan jadi Hamba yang baik di pandangan ALLAH SWT..amiiinnnnn......

ibu tau yang kamoo dengar akan aper yang ibu katakan....
amiinnnnnnnnn.....

p/s : pagi jumaat ni terasa lemau, tapi redho dengan ape yang terjadi

CHECK UP 36minggu = Kepala BB enganged?????


Hari ni rasa macam tak da mood nak update citer...mana yang fren ngan aku kat FB mungkin tau...mungkin tak tau..ape pon aku mls nak PK lagi hal ni....

Semalam aku half day aku check up 36minggu@9 bulan beserta dengan check up lepas adcident...

so far...alhamdulillah..last aku check up 2minggu lps kat kluang...berat aku 55.8KG...tuwun lagi 100gram...
tapi semalam berat aku buat aku melompat depan nurse...kakakakka...suke mak tau....naik 1.1KG... 56.9KG..

alhamdulillah...ni mmg akibat dari muka tak tau malu aku nak G beraya umah kengkawan aku ni..kakkakaka..
so far dalam usia kandungan 36minggu ni...tinggi rahim 35cm...alhamdulillah....

lepas tu G scan kat doc N doc pon check kat perut N doc ngah check kepala BB..dah masuk ruang ke belom...sekali doc tu kata..."KEPALA BB ENGANGED"

aku blur..tak paham....apa maksud doc tu?????nak tanya doc tu malas nak layan je...kakakka....berat BB aku tanya pon malas je doc tu nak jawab...aku tanya air ketuban punyer bacaan...so far...normal...masih under control...alhamdulillah....lepas tu check up lepas adcident tu...doc tgk mata pon ok...

minggu depan aku akan terjah klinik lagi 13/9 ni..(lepas jamuan raya N berjemah ngan kengkawan la aku terjah)...untuk usia kandungan 37minggu....alhamdulillah...

moga ALLAH memakbulkan doa hambanya yang ikhlas meminta petunjuk dan keampunan dariNYA...


p/s : korang paham tak maksud doc tu...mmmmmmmm...

Khamis, 6 September 2012

CHECK UP 36minggu + Check up Lepas ADCIDENT

Hari ni aku update sikit je...nak G check up arini...

ada 2 check up arini..mmg sampai ke petang la gamaknyer....

1 - CHECK UP 36MINGGU (BB kamoo nak kuar kasi tau ibu tau)
2 - CHECK UP LEPAS ADCIDENT (kat kampong aritu la)


so tak BW sangat korang arini...esok atau ptg ni pas check up baru terjah K....

BEdah tong gas nak raya - review

 Semalam aku tak berapa nak sihat...tetibe tergerak hati nak tgk drama kat TV9..kata en asbeen macam best...

so aku bukak la citer BEDAH TONG GAS NAK RAYA ni...
kelakar la wei...kena pulok si khairiah ni yang dah mmg selengge...adoi...yang best en asbeen aku boleh kata...

"bedah tong gas ni macam awak la sayang..selengge...kakakkakakka"

sengal laki aku...kakkakakaka..adao dier samokan khairiah ni ngan aku..kkakakak...
tapi serius citer dier mmg best...pecah perut aku, walaupun aku dah mula kontrasi palsu malam tadi....
mana taknyer...mak senah(syanie) mak kepada bedah tong gas(khairiah)...laki bedah pulok si jalil hamid...bell ngasri pulok anak tiri kepada khairiah N jalil hamid N cucu kepada syanie...

tak ke kelakar....pusing2...tua muda...sengal...kakakkakakakka....
adoi...kena pulok si RCW (rozita cik wan) jadi tonng gas CHE TA...saingan hebat bedah...adoi...lagi la...bila si RCW ni speaking kedah adoi...mmg pekat..aku org kedah pon tak sepekat gito...dier speaking kedah sebelah siam tu...

bila dah nak abis citer tu mesti part raya kan...seronoknyer aku tgk citer ni last raya....

pastu aku bersuara bila kuar lagu suasana hari raya
aku : Abg, saya tak suke la lagu suasana haru raya ni kuar tahun ni...
en asbeen : (sambil pandang aku, tersenyum)....sabar la sayang...nak buat camne, awak kena raya kat hospital..
aku : yela...sedey la tak dapat dengar takbir raya tahun ni...yela bukan ape...kiter ni bila nak merasa suasana hari raya ni bila tibe pagi raya, rasanyer lain tau....tapi bila dah lama raya...dah masuk setengah bulan syawal...terasa raya tu dah tak da...open house sana sini ada..kuih raya ada...tp suasana hari raya tu dah tak da rasa...sama je....back to normal je...mmmmmmm......
en asbeen : sabar la sayang...insyallah akan ada tahun depan untuk kiter..sabar ye...

maap la ye anuar Zain N elina...tahun ni mak jemah tak suke ngan lagu kome...tahun depan , insyallah mak jemah suke balik....



p/s : dah mula kontrasi weiii...

Rabu, 5 September 2012

Bunga Lawang hilangkan Batuk..memang berkesan




Orang kata rempah ratus gini ada khasitanyer...yang aku tau sodap bila buat masak kari , sup sebagainyer kan....

tapi kat sini aku nak kasi tau kebaikan bunga lawang ni boleh hilangkan BATUK...

betoi...aritu 2 minggu sebelom raya mmg aku tersangat la teruk batuk aku sampai nak terkeluar anak tekak ni, sampai boleh tengok anak tekak tu berlari-larian la...punyer la susah nak tido...bila dah sampai opis pulok, sejuk ngan aircond lagi la, kena pulok ngah pregnant...kesian pulok anak aku ni...

benda tu berlaku sampai haru jumaat sebelom raya 17.08.2012...
pagi sahur, sabtu sehari sebelom raya 18.08.2012...
MIL aku ada kasi air milo kat aku...di camporkannyer air bunga lawang kat dalam air milo tu...ada la jugak rasa air bunga lawang tu...tapi masih boleh telan la, sebab ada milo kan...cuba kalo air bunga lawang tu je kena telan...mau bercinto den nak perabis tu...mmmmmm...alhamdulillah bangun dari tido lepas solat subuh, lagsung tak da dengar aku batuk...langsung takda..time raya kat hospital tu pon tak da batuk...terus hilang...mmg bunga lawang ni sesuai ngan aku kot...sebab aku buat sekali terus menjadi...

ada kasi kat syawal yafiq, camporkan kat susu dier...minum jugak dier...tapi kena buat 2,3X la...baru ok...

malam ahad tu aku dah terasa perit tekak aku ni...tetibe batuk...pastu aku mula terasa macam nak ada kahak dah ni..terus request sama en asbeen buat air bunga lawang campor ngan susu
esoknyer en asbeen rendam air bunga lawang campor ngan susu aku...alhamdulillah lepas tu nak G keje, tetibe aku terus terasa kahak tu nak kuar...aku luahkan...kuar banyak je...batuk pon sekali...terus elok...tekak aku pon dah tak perit dah...dah tak da rasa....pagi ni en asbeen buat lagi....so far arini pon tak da rasa dah..so, esok tak yah campor lagi ngan air bunga lawang susu aku tu....

MIL aku dapat tau pon...dier tgk kat TV rancangan 5rencah 5rasa kat TV3...tu yang dier buat kat aku aritu....

tak susah pon..korang juz rendam ngan air panas bunga lawang tu dalam 3,4 kuntum tu dalam cawan...pastu korang biarkan dalam setengah jam ...ke kalo korang boleh minum gitooo mmg terbaik la...tapi tak leh, jgn di paksa...G la campor ngan milo ke, susu ke, ape ke...asalkan boleh minum air rendaman bunga lawang tu...insyallah sihat...

alhamdulillah aku menjadi...cuba la mana korang yang sakit tekak atau batuk teruk berpanjangan tu....


p/s : nak tido jap la...ngantok...caya la tak lunch...sebab tadi pagi break1st lambat..so dah kenyang...kakakk

Lambat bersiaran sebab lambat masuk opis


Hari ni lambat bersiaran akibat dari lambat masuk opis...

punyer la cun aku arini..(cun la sangat...muka dah mcm mael lambung...ada hati cun)...
serba hijau aku....tuwun je..pehal tak leh bukak kete ni...

rupanyer....adoi...bteri sudah kong...en asbeen lupa tutup lampu kete petang semalam...yalo amik syawal semalam...hujan...bukak la lampu...tu la kot gamaknyer alasan...mmmmm....so mencari jugak bengkel untuk di caskan selepas di cas sekejap dek abang ipar aku....kete abang en asbeen ni guna bteri air...kata en asbeen  tak yah tukar bteri takpe...sebab airnyer masih ado lagi...cuma cas je...tak tau la betoi ke tak....kalo aku tipu...tipu la en asbeen kat aku...kakkakakakka...bukan aku tau pon...so, memasing lambat G keje N school...

syawal pon lambat G school......die org last sampai opis...
G la cari bengkel...mano nak ado bengkel bukak pepagi ni...mmmmmm..tawakkal je la petang sikit ke en asbeen settlekan...sebab tengahari ni dier takleh...sebok jaga gerai...JPM buat jamuan raya kat PICC...mmmmm....

so aku buat jugak entry pagi untuk mengatakan yang aku wujud lagi di alam maya ni...blog korang pon aku dah terjah....

aku nak settle keje dolu...nak kasi take note pada yang akan tanggung keje aku selama 90 hari ni...mau kasi tampal kat patition tempat aku...buat keje aku, ikut cara keje aku....ape yang aku buat, buat, ape yang aku simpan, simpan...jgn aku masuk  selepas 90 hari...nothing..makan kasut nanti..kakkakakka.....

nnt aku terjah korang lagi...

Selasa, 4 September 2012

Takut nak menghadapinya


 Tadi aku ada buat entry pasai BRAXTON HICKS-36minggu (tapi kuar tanda)

elok ngah baca komen2 member kesayangan aku ni..tetibe aku teruja N senyum ngan komen member aku sowang ni...
EB

bila  EB  cakap camtu mmg cuak..padahal waktu kejadian pon dah cuak...tapi mmg waktu kuar tanda tu tak sakit....bukan tak mo G hospital...tapi malas nak kena seluk2 ni..adoi...aku rasa mana2 hamba Allah di muka bumi Allah ni yang penah menjadi wanita mengandung pon akan tak suke dengan kes kena seluk2 banyak kali ni...mmmmm...entahla...aku tak mola...bila G, tak da pape...mmmmm...tu yang payah tu....elok pulok kena tunggu lama...lagi la....siap boleh update status kat FB kot....tapi pada aku mungkin jugak sebab effect dari cucuk ubat matangkan paru2 BB kot....

TQ  EB  sebab amik berat...tapi benda tu berlaku waktu kat kampong..time tu pon aku baru 34minggu...entah..sekarang ni dah nak masuk 36minggu, tak da pape dah...cuma mengeras je lebey..BB still gerak aktif....event B4 balik dari KG pon aku dah scan..N BB dalam keadaan ok, aktif N sihat...alahmdulillah..mmg itu yang aku nakkan...


harap ALLAH dengar doa aku selama ni permudahkan jalan untuk aku bersalin pada kali ini...


p/s : baguih kengkawan aku ni...amik berat...


braxton hicks...tapi kuar tanda bersalin....CAMNO NI???

Dari lepas adcident aritu sampai la kini....aku selaloo sangat di serang BRAXTON HICKS

apa itu BRAXTON HICKS?????????
tak mo copy  N paste kat sini...korang G la terjah kat SINI

banyak info kat SINI

kat sini aku nak citer pasai aku....mmmmmm...mmg sangat2 tak selesa N tak larat...rasa berat je peyot cumill ni tau bila di serang BRAXTON HICKS ni...mmg benda ni dah jadi sehari selepas aku kuar dari jospital aritu....

al-kisahnyer terjadi
********************************************************************************
hari aku kuar dari jospitak petang 1 syawal tu...aku ngah tukar baju...mmg waktu tu aku dah terasa mcm tak selesa...lepas tu aku masuk toilet nak tikar baju, aku tgk ada tanda....tanda????

tanda mcm nak bersalin la...
kuar tanda warna coklat2 lendir gitu...(sama ngan keadaan mcm nak bersalinkan syawal...tapi tu bercampor darah)....tapi ni hanya lendir coklat2 aje...aku egat tu keputihan....tapi dah gitu...guano....aku egat ok la...aku tak kasi tau kat sesape pon....sampai la ari isnin tu malam aku nak mandi sekali aku tgk lendir yang sama bercampor dengan darah...banyak la jugak...aku terus pangiil en asbeen N tunjuk bahan bukti kat tisu tu...en asbeen dah cuak...aku pon citer hal sebenar...pastu dier balas...

en asbeen : asal tak kasitau kat doc waktu kuar aritu????????
aku : tak mo la...nnt susah...nak kuar, payah pulok..adoi....
en asbeen : saya rasa ni mungkin sebab effect dari awak kena cucuk ubat matangkan paru2....
aku : saya rasa la kot....

benda tu berlaku sampai la ari ahad aku balik sini...dah tak da dah....tapi peyot cumill aku ni selaloo sangat mengeras setiap masa...setiap masa...penat aku kengkadang...adoi....risau aku...aku slaloo cakap ngan anak aku...
"jangan kuar dulu BB....ibu nak berjemah ngan kawan2 ibu time jamuan raya ni dolu"

tendang2 BB aku...tp BB aku sangat la aktif...selaloo sangat terkeluar2 kaki atau tangan dier...entah la...bila dah mengeras tu...en asbeen pon takot nak pegang..mcm nak pecah..katanyer....mmmmmm....


p/s : risau....

review - 1st episode Bini2ku Perkasa


Lepas settle makan malam tadi, aku settle sidai kain, iron baju, angkat baju kat ampaian...kemaskan baju bajan syawal untuk ke taska...pukul 9mlm tak buat ape2...aku duduk depan TV tgk citer 

BINI-BINIKU PERKASA...

sambil tangan aku laju bersilat melipat baju yang dah tinggi menggunung minta di lipat N di kemaskan...

kire adaptasi dari filem BINI-BINIKU GANGSTER la....cuma yang berlainan hero dalam citer ni...hero filem Shaheizy Sam....hero Drama citer kali ni Fedzrul Khan....

so far aku tgk 1st episode citer ni ok la....tapi dah tengah citer aku dah mula bantai gelak tak hengat akan watak fedzrul khan ni sebagai hairi seorang yang nerd gitoooo...mmg lurus weiii org nyer...selengge, tapi kalo jumpe awek cun tak hengat...aku bantai gelak bila tunang dier curang...pastu BF tunang dier nak belasah dier, muka nak kental si fedzrul ni, siap bersilat N berpantun....pastu tak leh blah...dier yang terkena...adoi....muka kental...dalam hati ado taman..asik la nak nagis...adoi....

mmg selengge wei dier dalam citer ni..jarang la watak dier dalam drama bawak watak gini....

mak aku sampai sound aku tengah syiok2 dier dok buat kuih kat dapur...
"ko pehal gelak kuat macam nak pecah rumah"

kakakkaak....mak aku boleh sound aku..kakkakak..aku siap ajak en asbeen layan sekali...dier pon bantai gelak siap cakap...
"bodo la citer ni..sengal...tapi mmg buat org gelak.....sengal hero dier..."

kakkakakak...sengal laki aku...lagi pulok dier tengok aku dok bantai gelak, sampai umah sebelah pon dengar sore aku gelak..kakkakakak...


tapi aku yana samsuddin dalam citer ni...aku rasa aksi tu semua dier buat sendiri..dier gado pon mmg nampak real..dari dalam filem lagi..berbanding si intan ladyana tu agak tak real sikit dier bergado..nampak kepit2 N takut2 gitu.....yana samsuddin aku tgk dier bawak moto..terbaik la....nampak rempit tu....

p/s : ni baru 1st episode...kite tgk next week, 2nd episode..ok tak...

aku ni bukan jenis layan citer2 SLOT AKSI kat TV3 ni..tapi ni kire ok la..

haaaaiiipppp!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! duduk bawah....

Syawal Yafiq menjelma kembali...

lepas seminggu beraya di kampung en asbeen..selamat la sudah kami sekeluarga balik ke putrajaya...syawal masih dalam mood raya...bila dier nampak aku dok kemas2 baju dier, dier nampak baju raya merah dier...sebok dier amik punggah2...kasi kat aku, minta di sarungkan....mmmm...mmg tak la...last2 lepas settle mandi, aku kasi syawal pakai baju raya 2 tahun lepas...mmg sangat kecik, tapi tu sebab aku jahit kasi pendekkan labuh seluar N lengan baju tu, so dah tinggi ini budak, aku tetas la balik jahitan dier...nampak sangat sesuai baju tu ngan dier....

pandai la dier sekarang ni...akal tu panjang je nak buat itu ini kan...adoi.....mmmmm...

korang tengok la...
 korang tengok la...dolu mmg decide beli TV ni senang...sangkut je kat dinding...alasan takmo kasi syawal tengok dekat2 ngan TV...sebab TV lama tu dier suke sangat nak duduk depan TV sampai aku tgk, dah macam dier sekali nak masuk dalam TV tu....

alih2 udah panjang dek akal ni....dah aku tgk tak tercapai dek akalmu dah...
pandai la pulok, G panjat kabinet tu...mmmm..dolu ada aku cakap ngan en asbeen, alihkan kabinet tu, takmo en asbeen..katanyer syawal takkan naik punyer....nah...haaammmmikkkk ko....siap bersimpuh lagi...

yang best siap pakai kasut lagi tu kat dalam umah...adoi....benda ni mmg dah jadi kebiasaan pada dier, lepas mandi...dah hensem2 gitoooo....dier akan panjat stroller dier, amik kasut, pastu suakan kat ibu atau abah dier minta di pakaikan....adoiiiiiiii...guano la ni...

 bukan main lagi...aku dah hijau macam baju dier pon tak mo tuwun lagi....penat tau bila setiap kali naik, aku twunkan, pastu dier naik balik...adoi....

dah la tu pandai pulok...aku dok PK mana la menghilang kete2 dier banyak2 aku simpan...rupanyer di G sorokkan banyak2 kat belakang kabinet tu...jenuh la aku nak amikkan...tangan pon mula pendek sekarang ni bila peyot udah ke depan..adoi....

muka tak bersalah nampak, dah buat salah tak reti nak tuwun kot....



p/s : nampak makin tembam pulok PP anak aku ni...tembam ke soalan???????....kakkakakakka....

Isnin, 3 September 2012

Beraya bersama mereka lagi


Tahun ni mood raya lambat sikit sampai berbanding dengan kengkawan yang lain....yalo...udah berantakkan...hilang terus la mood raya ni berlanggar dengan pokok...kakakkaka....

tapi bila mood raya menjelma...aku pulok sebok la dok mencari mana2 umah yang aku nak terjah....

waktu aku kat kluang aritu...umah FIL aku...
aku dapat mesej dari si dia...ajak datang beraya...kire open house jugak la....dah berjemput..suke la mak jemah ni...org dah ajak, laju la langkah aku ni....

petang tu dah settle aku, en asbeen N syawal tido tak hengat...siap2 solat asar, terus zasss ke taman delima...seb baik la senang jugak nak cari umah si dia ni....

sampai2 terus terjah laki dier....nak salam2 laga2 PP, kang kena parang ngan en asbeen...kakkakakak...
aku terus buat muka tak tau malu, G terjah masuk umah...sebelom tu...terjah kucing mak mertua dia...alahai cumillnyer...geram aku...rasa nak pelok je...mmmm....laki dier dah gelakkan aku dah...masuk umah je mak jemah terjah dier....salam2 laga2 PP gitooo..kakkakakka..siapa dier./....

dia ni la....

teruja aku tau jumpe nana ni...ni dah kali ke-3 (tak slaah aku) jumpe ngan dia....
waktu berjemah la kiter kan...mmmmmm....sedap weeiiii choclate cake ngan mihun sup nana ni....cake je, 3,4X aku tambah...mmmmm...mihun sup lagi la sambal kicap tu lebey2 taruk...pppeerrrggggghhhh terbaik, sedap weiiii...walaupun nana kata mihun nyer agak lembut sikit sebab lama rendam dalam air panas...pedulikkan....yang penting 3X aku tambah...hammmikkkk ko...laki aku ngan syawal dah kat luar berburak ngan amrul....en asbeen pon kata sedap mihun sup...damia mmg terbaik la berburak ngan aku....mmg macam bertih jagung itu damia tau..kena la berburak ngan aku...dah mama dier malu....jgn malu nana...anak kamoo mmg best...kalo jemah dapat anak gini...mmg gebang lebey la berburak ni..kakkakakak

tak lama lepas tu....


elok aku balik je dari Kluang ari ahad aritu....aku sampai putrajaya...isnin tu aku msj si dia ni lagi nak datang raya...boleh pulok tak kenal den yang jemah ni....untung la....opssss lupa dah tukar HP baru..kakkakakkaka...ok la tu...walaupun dier leh agak siapa...ok gak la....

terus malam tu pas keje, siap2 solat maghrib, aku terus gerak G umah dier...dah pandai dah tak yah call2 tanya jalan...kakkakak...tau2 sampai je....
sampai si anak datang jemput kedatangan kami sekelurga...kikikiki....

sape lagi...mak jemah jumpe dier ni la...UYUN a.k.a CUTE MUM
tahun ni berbeza sama2 memboyot tahun ni...ado BB dalam peyot....kikikikiki
dania cukup suke la ajak si syawal main2....syawal bukan nak main pon...bila en asbeen main bunga api...ehhh seronok pulok anak beranak ni....terlebey bijak si syawal ni org pegang bunga api kat batangnyer...dier sebok la nak pegang kat apinyer...mmmmm..selamat kena kat tangan...adoii....bijak terlebey,....kakakkakakka.....

seronok la bergebang ngan uyun ni....ni kali dua aku datang raya umah dier....insyallah kalo dier bersalin sebelom aku, aku akan ke umah dier terjah BB nanti...tgk la guano...mmg EDD aku beza  2 minggu je....

p/s : seronok terjah umah blogger2 ni..ado lagi nak ajak aku tak...mood raya masih membara ni

Saree oh Saree

 Saree oh saree....

aku tak penah beli sebelom ni....tengok je lebey kengkawan aku membeli kat kawan aku sowang ni...jiran dier suruh kawan aku jual saree dari india ni...mmmm...mmg terbaik design2 dier....

bila dah belek2...alih2 aku terbekenan ngan saree ni....aku whatss apps kat en asbeen..dier kata cantik...soalan dier...

en asbeen : cantik....nak ke???????berapa harganyer?????????
aku : cantikkan...harga dier RM130, 2X bayar....nak rembat 1 boleh kaa....
en asbeen : cantik tu...mahal tu...tapi amik la sebab awak tak penah ado baju relip2 gini...tapi bila awak nak pakai ni...N 1 lagi soalan saya...awak nak buat baju pe...
aku : banyak pulok soalan saya...boleh erk saya amik...yeee.......saree ni panjang...7m...sorang pon 4m...ada baki dalam 2m ke 3m...so saya egat nak buat 1 kain silang depan boleh di sesuaikan baju kurung N kebaya...so buat la baju tu....saya takkan pakai sekarang...tunggu hari pertama lepas bersalin la mak jemah pakai ko....baru kelass....org pandang je...kkakakakkakak

terus en asbeen kasi greenlight....kakakkaka....cukup suke la kalo bini dier nak buat baju kebaya....dier kan mmg suke bini dier yang kerempeng macam tiang letrik ni pakai baju kebaya...kakkakakak....


saree ni kalo dah siap bajunyer, dah tak nampak saree india nyer....


p/s : 1st time beli baju harga mahal tak hengat...

Ya Allah.....IBU


lama tak cerita tentang progress syawal yafiq ni....

semalam tengah sedap2 aku lipat baju sambil layan citer korea aku kat TV9 - MY BF IS TYPE B..
dengan en asbeen dok layan citer cina kat you tube....stephen chow dier....
syawal yafiq tah mana hal...sebok dok pakai kasut kat dalam rumah...bila si ibu N si abah malas melayan dier...lagi seronok melayan cerita...mula la si anak menjelajah keluar dari bilik kaco mak tok dok sebok buat kuih seri muka untuk ibu dier nak anto ke jamuan KPM esok pagi...(ado org tempah..)

tetibe si syawal masuk...cium2 aku macam biasa...tetibe bila si abah bersuara..(nak jugak la tu)

en asbeen : syawal...ala asik cium ibu je...abah nak gak...
aku : sebok abah kan syawal, nak gak...pantang tengok tgk ibu ngan syawal senangkan..nak gak menyelit..kakkaka....sayang ibu kan...

tetibe si tecik bersuara...
syawal : bu...bu...bbuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.......iiiiiiibbbbbuuuuuuuuuuuuu....

aku ngan en asbeen terus pandang dier...aku lagi excited la menjerit tak hengat....en asbeen dah gelak2...siap amik HP dier rakam sore syawal sebut perkataan IBU...

syawal sangat la susah nak panggil atau kuarkan perkataan IBU ni....
bagi dier...
ABAH la ABAH
ABAH la IBU..

guano....

adoiiii....excited aku....pelok erat aku kat syawal ni...pastu dier dok sebut2 banyak kali...
alhamdulillah...doa aku nak dengar syawal panggil aku ibu tercapai...ammminnnn...walaupun lambat daripada mereka yang sebaya ngan dier..pada aku...1 nikmat tau....

lagi satu syawal pandai mengikut abah dier kire one - ten...nak dalam english je...kakkakaka...sweet je sebut tu....

alhamdulillah..pengaruh UPIN IPIN mmg sangat membantu syawal yafiq....

Syawal 1433H - Ada ke gambar raya tahun ni??????


Tahun ni ada ke gambar raya macam sebelom2 ni...
korang rasa...??????????entah la...korang decide la lepas korang tengok gambo2 ni...
jangan nak muak pulok erk...nak tgk, tgk la, tak mo tengok....lantak korang...kikikiki....

ni semua bagi aku kenangan yang mmg susah untuk aku lupa...mmg tak lupa la...kalo dah berparut di muka tak hilang...mana mungkin aku akan lupa...asal nak lupa je, terpandang cermin nampak..guano./...kkakakkakakak
******************************************************************

pagi raya tu 19.09.2012 bersamaan 1 syawal 1433H

en asbeen ngan syawal terpaksa dalam rela beraya di hospital kluang akibat dari ibunyer siti suraya ni terlantar la bagai kat hospital kan....mmmmm...cian demo...padahal aku dah suruh dah demo2 ni balik KG en asbeen kat kota tinggi jumpe ngan tok dier...tak mo pulok...

aku tak mo raya demo tahun ni tak happening macam org lain...biar aku sowang je yang rasa...aku tak mo la orang yang aku sayang rasa ni semua kan....tapi dah si apaknyer degil bonar nak gak datang...suke hati kamoo la sayang....mak jemah ikutkan je...mmmmmm.....

syawal di pagi raya B4 jumpe aku....seronoknyer tengok dier sebab ini adalah tahun pertama bagi dier...dier sihat walafiat...takda sebarang sakit..alhamdulillah sangat...
(kepala n mata ke atas serta tangan menadah muncap syukur pada yang ESA sebab memakbulkan doa ibu mengandung ni)

yela sebelom ni 
1 syawal 1431H - syawal 6 bulan...mula sakit N demam...
1 syawal 1433H - syawal 1 tahun 5 bulan ..di serang asthma N demam..
1 syawal 1433H - syawal 2 tahun 5 bulan...alhamdulillah syawal yafiq sihat walafiat..

 ya allah seronoknyer tengok muka dier happy pada pagi syawal di atas namanyer ni..mmmm....

en asbeen kata syawal sangat la seronok pakai baju raya..sampai dier sendiri yang amik baju tu kasi kat abah dier...seronok..pakai kasut baru dalam rumah...1st time dier seseronok gitu....sayunyer tak dapat tengok kegembiraan syawal pada pagi tu...

 seronok dier bergamba...macam2 tau je abah dier amik gamba...suek al pandang kamera sana sini..


comeynyer la anak aku ni

tema tahun ni sepatutnyer warna merah....tapi udah bercampor.....
korang tengok la...
 hensem pulok laki aku berbaju melayu sedondon ngan anak aku ni...mmmmm....

 mmmmm...datang dah jemah ni mengerjakan anak dier ...syawal memula tengok aku...takut je...
 ado gambo berdua...nak buat frame saiz 12R boleh tak...letak kat dinding umah...kakkakakak...
serabai wei...ni pon laki aku ikat rambut aku..nak ikat rambut tak boleh....tangan udah bercucuk ngan jarum, susah nak gerak tangan tu..

ni aku minta adik ipar aku snapkan...TQ diah ahmad

 syawal takut tengok muka aku ke, muka en asbeen...kakakkakak.....




ado gamba sekeluarga...en asbeen, mak jemah, syawal yafiq + adik dier yang aktif dalam peyot ni...


boleh nak frame kaa....kakkakakaka....
dari tema sepatutnyer merah...udah bertukar campor2 gitu....merah+pink...baju hospital...kakakkak


p/s : pagi ni ado jamuan rayo KPM....EIMA ko tuwun ka....tapau makanan untuk aku boleh..malas nak tuwun la...boleh request...kakkakakakka

H12-Media Ads

jGn x KLiK yE..sAYA pUn kLiK aWAk gAK