Yang DiSaYAngi

Selasa, 31 Disember 2013

Feeling Dizzy

Salam pagi kengkawan...pagi ni agak serabut+ngantok +pening...

korang pon tahu nape kan...mmm...nanti la aku update pasai izz tu yee...

30 min sahaja dapat lelap mata..tu pon duduk sambil tangan berendoi kan izz yang tak lena tido..mmmm....

tapi gagahkan diri jugak datang opis sebab cuti pon tak da kan....semalam pon terpaksa EL jaga anak...

izz masih dengan pasang surutnya...
nak tido..tp ......

page korang kengkawan aku dah bukak..nak membaca N BW...tp kepala ting tong..nanti la yee



p/s : sampai 1 masa gugur jua airmata ke bumi

Jumaat, 27 Disember 2013

Ikan Bakar Versi Pemanggang Ajaib By Jemah

Aritu aku ada citer pasai anak sedara aku nikah ahad tu kan..

so aku balik je dari kenduri tu...aku pon amik keputusan malam tu kami makan ikan bakar...
ini ikan bakar versi NAD IKAN BAKAR
perggghh macam nama restoran ikan bakar..mana la tau kan satu hari nanti..amminnnn.....

so malam tu settle je masak nasi, masak sayur sawi goreng..
N last but not least...

tararararrrrrraaa...

ikan bakar versi pemangang ajaib..

en asbeen suke..yela selama ni dier kalo buat ikan bakar suke sangat buat takda perasa..bakar semata-mata je..kosong tanpa perasa...

so kali ni aku buat...
menggunakan ini..

tara.....

perencah ikan bakar adabi..

"adabi melazatkan..adabi menyelerakan..megandungi berbagai rempah..melazatkan kari dan kuah.."

haa ko siap menyanyi bagai..suke la tu..

puas aku mencari tau..jumpe jua...suke jemah tau..nak la kasi tau yang binik kamoo ni en asbeen pandai jugak membakar2 ni walaupun guna pemanggang ajaib kan...ajaib la jugak tangan yang melumur ni..

ok la tu kan...perencah tu aku guna untuk 4 ekor ikan cencaru besar tu...kenyang weeii makan...siap bawak bekal G opis esoknyer..sebab ada lebey...
isninnyer malam makan ikan bakar lagi..pergghhh jilat jari..dengan en asbeen buat kicap cili padi ngan budu...adoiii.....


nak mencarik lagi la...buat hal..nak membakar sotong guna perencah ni pulok..boleh kan..janji masuk perut kan...yahooo...




Memori 2013



aku jumpe ni kat google account aku...kan account aku kan link ngan HP..so segala yang aku amik gamba akan di jadikan video kat sini...aku tak buat..aku tak tau macam mana boleh jadi gini..mmmm..kikkikikik..ok la tu...kire memori 2013 la kan..ada la gamba sepanjang 2013 ni kan..

lagipon blog aku pon link ngan google aku ni haa...

aku suke..yeeayyyy...

nampak la baca XTVT aku sepanjang 2013 ni...

ada gamba ngan bebudak opis, futsal, training futsal, amik gamba buletin opis, join rakaman betoi ke bohong, 1st time makan kat TGI, kem penyusuan susu ibu, birthday izz setahun, jumpe blogger, birthday maktok, jamuan raya, konvo taska, gamba anak2..macam2..suke..

TQ google..

Izz Dani Aqlan High Fever

Salam jumaat kengkawan..
arini hari jumaat penghulu segala hari...alhamdulillah masih kuat untuk bekerja walaupun mata ni agak berat untuk di bukak kan...


petamng tu aku ke klinik dolu...klinik bukak 2pm..so sempat la aku lunch dolu...izz mmg totally flat abis..di pangkuan saja...sedih tgk dier..merah2 dah muka dier...

sampai je kat klinik terus beratoq tunggu amik nombor...ramai sudah org kat klinik kesihatan tu...sesampai je kat kaunter , daftar semua bagai..sekali nurse kat kaunter triage tu suruh aku G kat kaunter depan bilik doc tu check temp izz..ok la..aku G sekali...G nurse tu check...nurse otai ni...terus marah2 menjerit...sore dah la macam petir..marahkan aku...siap bertanya...

nurse : ehhh ni dah tinggi suhu ni 40c...last bagi ubat apa..???
aku : last bagi PCM 5ml pukul 7.15am...patut bagi balik 1.15pm....
nurse : dah tu asal tak kasi balik...ni panas sangat ni..boleh kena tarik ni..
aku : mana la saya tahu suhu dier berapa,..saya keje..saya bawak G opis..tapi kat opis saya jaga dier...mandi bagai semua...dah saya datang klinik puul 1pm..tak la saya bagi ubat..(sudah amarah dalam hati)
nurse : ehh tak boleh ni..kena masuk ubat bontot ni..kejap carik doc...nape la tak jaga anak elok2...(sambil jalan G carik doc kat bilik doc)

aku dah mula menyirap ni...dah kembang kempis dah hidung aku..dengan malu org lain semua tumpu pada aku N en asbeen yang elok berdiri kat kaunter tu...gaya pandangan dorang macam beranggapan aku tak reti jaga anak..sampai sakit gitoo...

tak sekarang perlu ke nurse otai tu nak menjerit sore macam petir tu nak marah2 cakap gitoo...cakap la elok2 n pelan2 sudah...ni saja je nak meninggikan sore sampai semua pandnag aku...en asbeen tau aku dah mula berasap hidung ni./...di sabarnyer aku dengan pagang tangan aku...sambil mata bagi signal supaya bersabar...

soalan aku kat sini..aku ni org luar, pelanggan ko..tak boleh ke cakap elok2 ngan aku walaupun kalo ko rasa aku salah..aku menyirap sudah ni....mengenangkan anak yg merengek je aku sabarkan hati...terus G kat prosedur 22 masukkan ubat montot PCM 125mg n mandikan izz dengan air paip kat situ..menjerit n meraung tu tak yah kata apa la..mmg sebati untuk budak2 tecik bila demam kan....

settle je...tunggu nombor sampai di panggil..

muka budak tak pakai suar..pampres saja...
mmg flat abis izz tu...ngantok bagai semua...pakej la tu...


tido di ribaan je...takmo lepas2 dari aku...dengan en asbeen pon tak mo...

masuk je jumpe doc..doc check temp...turun sikit la sebab baru lepas mandikan...
39.4c...tapi still kena pantau N wajib bagi ubat ikut waktu..itu wajib..baik doc saya turuti...
kat sini doc saya suke...nurse..hempeh...rasa nak lempang je...

pastu aku ada la tanya dos pasai cacing tu..kata doc
"so far kalo dier tido gitooo...tak semestinya cacing..lagipon puan dah bagi ubat cacing...so itu bukan penyebab la...lagi satu pasai bung angin busuk tu...even kalo org yg sihat pon boleh kuarkan bau dari yg biasa jugak..ini semua sebab permakanan..mungkin anak puan ada makan something yg kurang elok la...tp tak pe..still pantau la..jgn risau pasai cacing..lambat bagi at least bagi, tak pe...bukan effectnya tu..."

so tak la aku risau sangat...posisi tido tenggeng tu kan mmg dah tekenan dek ibu kan...waktu pregnantkan dier..syawal pon sama...

lepas tu amik la ubat 3 serangkai tu...batuk+selesema+demam...selamat....

aku amik time slip kat kaunter nurse amik temp tadi pon muka ketat je nurse tu...adoi ringannyer tangan aku ni...nasib baik la en asbeen geliga sikit...dier suruh aku g amik ubat kat farmasi..dier settlekan time slip ni...so tak da aku jumpe nurse otai tu kan...TQ en asbeen paham binikmu ini...

sampai je umah settle G klinik amik syawal sekali..
hujan lebat semalam...

balik mandikan izz, bagi ubat N tido..alhamdulillah lena dier tido..lama la jugak 
izz tido..sampai la abg dier kejutkan dier kat buai tu..

"adik wake up adik...wake up/.."

aku cakap ngan syawal jgn kaco adik...dier kaco jugak...mmmm...
 pukul 6.30pm aku mandikan izz lagi..meraung la dier..si abg tu gelakkan dier pulok...

sampai aku call en asbeen, aku tak dapat settlekan keje umah sebab izz asik nak melekat je..nasib la en asbeen paham...dier yg settlekan keje umah lepas balik keje..

aku hanya mandikan anak2...

malam tu...panas masih tak surut...
hammmmikkkk...still tinggi..terus en asbeen turun bawah blok amik daun bunga raya nak lumur lendir kat izz...

en asbeen naik je...dier tumbuk2 daun tu..malas nak ramas katanya..kikikikkikiki//
ni la hasilnya

 amboi kemain macam tumbuk sambal belacan kan,...

terus en asbeen amik izz dari aku n mandi ngan en asbeen..en asbeen ni mandi lama...mmg berendam lama la izz ngan en asbeen..meraung je la aku dengar..so boleh la aku rehat...alhamdulillah syawal behave sangat buat hal sendiri di kala adik tengah tak sihat kan.....


settle je en asbeen terus lumurkan izz dengan daun bunga raya ni..tapi tak lama sebab izz rimas..dah besar kan dier..dah pandai rimas...pukul 10pm aku mandikan sekali lagi sambil kuarkan daun2 yang melekat kat badan tu..lepas tu aku lumur dengan air asam jawa..alhamdulillah makan ubat pon dah settle...

sampai malam tadi..so far tido lena la jugak si izz,...tp merengek jugak bila aku lumur air asam jawa kat badan n kepala...

alhamdulillah pagi ni dah surut demam n panas dier.. 36.8c...alhamdulillah..tp aku tak bawak G taska takut cikgu tak bagi pulok makan ubat..(walaupun depan kiter dier kata bagi kan...)biar la dier rehat secukupnya di bawah pantauan maktok dier..aku lebey percaya n selamat bila izz dengan maktok...

pagi tadi bangun pon terus poo poo...alhamdulillah dari buang angin busuk sangat tu...poo poo jugak akhirnya...alhamdulillah....



p/s : 1st time terasa izz igh fever paling teruk setakat ni


Khamis, 26 Disember 2013

Izz Di Opis Lagi



Pagi ni aku ada teman bermain  sepermainan di opis..main la sgt..bekerja jugak ni..kejap2 je kena main ngan dier...

arini izz tak sihat..aku tak mo la hantar ke taska...maktok dorang ni arini G amik darah kat klinik...dengan nak hantar kuih lagi..aku malam nak minta tolong dier...tak pe la...dah ujung tahun..ramai yang cuti..kena pulok tempat aku terentak hujung dunia tu...so org takkan perasan akan kemunculan si kenit ni..

mmg org tak perasan pon...so senang tak yah masuk surau..BF kat bawah meja...tido pon kat sini..senang...izz demam sejak malam tadi jam 2.45am...3.15am aku mandikan dier..meraung ..tapi nak dier sihat aku kena hati kau keras roy..mmmmm...

so pagi tadi so far dah better dari semalam...ngantok gamaknya...tido tak cukup...arini sampai opis...tido dalam 2 jam..makanya ibu kelaparan sebab izz tido tak bangun lagi..nak makan dengan dier...dah makan ngan dier..dier yg abiskan makanan ibu..ibu redho sajo...agaknya tak sihat...tido balik jam 11.40am sambil berdukung...aku berdiri sambil tangan sebelah kanan menaip...terrer tak jemah...mmmmm..keje kena buat jugakkan..kalo tak..kang ada kata aku bawak anak, tapi tak buat keje..puiiii...jemah keje tau..

opismate aku tgk izz tido menonggeng..dier takut izz cacing..tp aku kata izz mmg suke tido gini..sebab aku pon gitoo..tp bila aku kata 
"egatkan izz berak...rupanya kentut...tp budak demam kalo kentut busukkan dari biasa.."

opismate aku bals...
"yela..demam kan..tp takut cacing sue sebab kentut busuk ni boleh sebab cacing...nnt G klinik cer try tanya..."

aku jadi cuak pulok..mmg last week izz ada check up 17.12.2013 ari selasa aritu...tp aku lupa nak bagi ubat cacing...makanya sabtu 21.12.2013 baru bagi..lupa..korang rasa effect tak kalo bg lambat ...sebab dari syawal mmg aku tak penah missed bagi lambat..ni baru 1st time lambat kasi...



so sekarang dah jam 1 petang..en asbeen kat bawah..tp tangan aku laju lagi menaip untuk entry ni...so jom nak G klinik nak bawak izz..daa kengkawan..maap la tak dapat BW korang...aku settlekan kerja+jaga anak...maap ye..nnt aku terjah korang yee..daaa...

Selasa, 24 Disember 2013

Kerja Bermusim sudah mari


Salam selasa kengkawan..

kekangan kerja..so tak dapat nak BZ korang..terjah korang...tapi tak pe..aku settle je kerja petang ni boleh BW korang dah..almaklum la aku ni kerja bermusim kan...

musim org bertukar keluar masuk..mmg serabut la meja aku ni haa..tak nampak rupa meja...cer kalo tak da keje...alahai kemasnya meja aku ni haa..

ni kes PTD lapor diri balik dari DPA ni..mmm...aku kan buat penempatan dalaman ni..carta pon carik aku..giler glamer aku..org nak tau pegawai ni keje kat dalam ni ke tak..carik aku sajo...zas..zas..zas...egat..sat je...umat manusia dalam 660org dalam opis ni..giler semua aku ingat N duduk unit mana...kui..kui..kui...kui....



p/s : nnt aku terjah korang ye..page dah bukak..comment je idok..ikikikikikikikikikkiki

Isnin, 23 Disember 2013

Syawal Menitiskan Air Mata Di Malam Hari


Malam Tadi settle tidokan izz..N en asbeen settle tidokan syawal..memasing pon tido lena termasuk la ibu N abah ni..alhamulillah lena...

tp biasa la si ibu ni mana la nak tido lena sangat kalo dah ada anak kecik ni kan..kalo anak pon dah besar macam syawal..ok la kan, dah pandai tido sendiri...

sekali tu tetibe aku dengar ada bunyi tangisan kat sebelah aku...aku terfikir dalam tido...
"aku mimpi ke ada org nangis ni..???????????"

sekali aku bukak mata...rupanya syawal manangis...tapi bukan menangis meraung gitoo...menangis gaya tersedu-sedan gitoo...tak tau pasai apa...aku terus bangun N tanya syawal..

"Syawal nape????...nape syawal menangis ni...cuba cakap ngan ibu????????"

sambil aku pelok dier...dier diam je...sedu sedan dier menangis..aku pon tak tau nape...en asbeen pon bangun..aku suruh dier handle izz..sementara aku redakan syawal...macam2 la dok PK kat otak ni..nape ngan syawal...sakit ke...mimpi ke..macam2 aku tak tau...

aku pelok dier...bila aku baringkan dier sambil tido...lama jugak baru tido balik..terus aku cakap ngan dier..
"syawal jgn risau ibu ada...tido nyenyak2 yee...ibu ada pelokkan syawal yee...jgn risau..."

terus dier bangun N pelok N cium aku...adoi syahdu pulok aku rasa..makin risau aku dengan peel syawal ni..aku nak tido pon jadi takut...takut kalo apa2 jadi waktu aku tido...aku pandang je syawal sampai tak tau waktu bila aku terlelap...

alhamdulillah syawal bangun, baik pagi ni...alhamdulillah....

p/s: korang rasa nape yee...

Syawal Yang dah Pandai Mula Beraksi

Selesai sudah majlis Ijab dan kabul anak sedara aku tadi....kami pun berangkat pulang..en asbeen ni jenis tak suke duduk lelama  lepak kan....lagipon tak da yang dier kenai sangat..lagipon en asbeen ni jenis tak reti nak bercakap sangat...so kesian jugak la kat dier kan...ate moh la kiter pulang cik abg...kiter nak ke tempat lain pulok ni....

macam biasa...bila binik dier kaki lens kan...kena pulok binik dier suke abadikan semua captire anak2 dan laki binik ni..so on da way ke kete tu...kami la sedas selfie kan..binik dier ni kan suke selfie ni...

 alah molek si izz senyum...aku tak yah kobar la...mmg pon..en asbeen tu..penat la tu..malas senyum...banyak kali la dok kata..
"abg cepat senyum...1, 2, 3...mmm..."

hampeh..senyum idak..malas la tu...

bila mana si izz mula gelakkan gelagat abg dier kat depan kiterorg ni...en asbeen pon kata..
"syg..awak tgk syawal..dier egat awak amik gamba dier..."

aku pon terus la panggil dier N nak snap gamba dier..
alahai jauh pulok anak ibu ni...seronok dier..dah mula pandai posing..ikut mood jugak tu..seronok main ngan adam tak hengat donia..menjerit sana sini dengan adam je...

tgk tu mengangkang bagai..adoi wahai anak..suke ibu tau...
melompat2 dier bila ibu seronok gelakkan dier..


alamak bersalji pulok kat malaysia ni..udah jgn tipu suraya...tu semua dari HP kamoo kan..kikikiki...aku pon tak tau mana datang sajli ni..kikikikiki....




seronok ibu tgk kamoo ni syawal uiiitt...bukan main happy dier kan...


bila ibu minta abah n izz sekali gedixs depan kamera macam syawal..sekali syawal pulok spoilt...syawal gelak lebey dari bergamba...



 aku suke gamba ni..bukan sebab aku di depan N lebey nampak aku je..tp aku suke sebab gambar ni nampak cun...dengan aku kat depan..elok pulok anak beranak tu kat belakang siap peace n senyum..nak pulok haa senyum en asbeen ni...tampa karang..kikiikikkik...

aku suke pic ni macam unik la...


seronok yee syawal..ibu pon suke bila tgk syawal suke tau..

masuk je kete..aku pon cakap la ngan en asbeen jadi ke nak tgk dinosour...dier pon ok...sekali aku pandang syawal kat belakang..udah selamat mengeroh..kikikikikik..penat la tu..terus aku cakap kat en asbeen...

"tak jadi la bang..syawal udah selamat..."

pukul 8pm baru syawal bangun..elok la tu..adik dier..4.30pm baru tido..sampai pukul 7pm..sama ngan abah dier..ibu dier jugak tido tak lena..banyak kerjaan menunggu....


p/s: walaupun tak kemana...ini sudah cukup menggembirakan kami sekeluarga bila melihat mereka tersenyum gembira...insyallah minggu ni kiter tgk ada tak dinosour atas pokok ye syawal..

Selamat Pengantin Baru Zetty


Ahad semalam aku ada attend majlis nikah anak sedara aku..dah lama dorang bertunang...dah 2 tahun..alhamdulillah semalam selamat di ijab dan kabulkan..alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar...amiinnnnn...

ni anak sedara aku lain mak...kire mama pengantin ni kakak aku mak...tp lain mak...paham tak..paham je la...

aku penah la duduk ngan akak aku ni...mmg seronok ngan dorang ni..jenis suke hangout sesama..alhamdulillah anak sedara aku ni zetty pon baik ngan aku..dorang panggil aku cik ya..singkatan dari nama aku suraya...kiikikkiik..yang untung akak aku si NIGINA tu la...di panggil cik adik..sebab dier kan ada kembaq...dier adik..paggil la adik..sampai anak sedara pon semua panggil cik adik...untung la...


 selamat nikah dengan dua kali lafaz..alhamdulillah..geng ngan en asbeen ni..kikikiki...

nampak izz dengan skin colour dier...
sebab dier hangat,...untung la....


tak banyak gamba ngan pengantin pon ..al maklum la paham pengantin BZ kan..aku pon penah jadi pengantin kan....


kepada zetty...selamat melayari bahtera kehidupan yang baru...hadapi dengan tenang yee...cik ya datang wedding tu nanti , tapi datang ngan cik adik je...sebab cik akob BZ dengan OT keje...ok....

XTVT di hujung minggu

Ni citer sabtu lepas..kononnya lepas en asbeen balik je dari OT petang tu nak G tgk dinosour....si syawal dah sebok cakap dinosour atas pokok kan...so bila memasing dah standby nak siap2...bahagi dua kerja pada en asbeen...en asbeen uruskan anak2...aku settlekan bahagian tumah..sebab rumah tak serupa rumah...udah raya tongkang pecah..malas aku nak layan..dengan dapur selerak mak aku BZ dengan org order kuih..mana tak terlayan nak kemas dapur...so nak tak nak aku kena kana bagi pihak mak aku kan..malam tu dah BZ nak buat kuih 100 bijik karipap denngan bertalam2 kuih kan...dengan rumah serupa tangkang tu..mana taknya kalo setakat syawal N izz main tak selerak mana...tp kalo adam n rania datang...syawal mula nak memunggah semua barang ajak si adam sekali..ikut la si adam tu kan...aku tau dah kalo umah aku selerak mesti kerja syawal ajak adam memunggah..malas layan..korang main la sampai lebam...dah penat main baru ibu ni settle kemas...

elok tu tak lama en asbeen kata adik dier call...ajak main bowling...aku pon 
apa lagi cargas saja la....terus cakap ngan en asbeen posypone la G esok tgk dinosour...en asbeen pon ok la sebab dier tau binik dier mmg suke main bowling N dier pon tau yang dier kena jaga anak sabtu ni sebab binik dier ada tournement kan...

aku egat main 1 game je..sekali terlajak duduk sampai 3 game..nasib baik jugak anak2 memasing behave je..si izz tu gaya dah macam nak masuk dalam lane..asik berlarik nak masuk dalam lane je...si syawal pon behave tau...suke ngan syawal aritu..sepanjang hampir 3 jam tu...syawal keluar tanpa pampres...N alhamdulillah, 5.30pm, 6.30pm n last 7.30pm dier G toilet elok je...sekali bila tukar CD adik dier..dier nampak pulok pampres dier yg mak pak dier spare terus nak minta pakai pampres..adoi..tp ok la B4 pakai pampres tu dier kucil dolu baru pakai...

tetibe syawal nak jugak baling...ibu dier pon ngah practice...mmmm..kasi turn abah la...ibu nak tgk score ibu la sayang...

bila turn en asbeen...en asbeen kasi si syawal..kali pertama n kedua masuk longkang..seklai lagi...slow je bola tu lalu..sekali ke 9 pin daa..terrer..kiikikkikiikki
ada gaya ni syawal di celahan abah..belajar main kan...suke dier...lepas minta main lagi..sekali seronok main, pastu dier tunggu bola dier baling datang..sekali bola tu datang..tak menyempat nak amik..macam ringan sekali bola tu lalu atas tangan dier..muka stand by nak nangis..sekali tgk ibu gelak..tak jadi..pastu diam seribu bahasa..ibu ajak main..tak mo..kikikikkikiki..merajuk la tu....



insyallah nanti kiter main lagi tau syawal..TQ kat pak njang syawal sebab belanja 3 game...seronok ibu syawal n izz main kan....

Jumaat, 20 Disember 2013

Rindu dengan Abg Syawal



Salam jumaat kengkawan..pagi ni agak BZ...BZ pon sempat aku call EIMA

saja call tanya pendapat dier n alang2 tanya la tentang alisha sekali kan...


sejak2 abg syawal pandai bercakap ni...kire cakap tak lepas tapi still paham kan...
hari2 hantar taska rasa rindu je dengan syawal hari2...izz pon rindu...tp lebey pada rindu akan syawal sebab suke dengan keletah dan mulut banyak dier...

semalam amik syawal..ada la cikgu dier kata...
"akak syawal dah ok sekarang tau..banyak cakap dier sekarang..asik nak bercakap...bila dier cakap dengan cikgu dier, cikgu tak pandang, sanggup tarik dagu cikgu pandang dier.."

kire dier nak cikgu tumpu perhatian pada apa yang dier cakap la kan..walaupun cikgu agak2 paham ke tak apa yang syawal cakap...kikikikiki....


alhamdulillah sejak2 dari syawal masuk taska tu dari 01.08.2013...alhamdulillah mengambil masa selama 4 bulan..aku nampak segala perubahan dari syawal...

* syawal dah mula balas setiap apa yang org kata..walaupun org say hai kat dier pon, dier akan hai jugak..kalo org bye kat dier pon dier akan bye...
* syawal sekarang dah lantang sore dir bila berkata-kata...dengar jugak la bait2 kata tu kan...alhamdulillah...
* syawal bila org panggil nama dier..dier akan say  "YES" ...aku tak ajar..serius...mungkin jugak di taska atau pengaruh TV kan...
* syawal dah boleh mengira 1,2,3 dalam english...tapi dalam BM sikit2 jee...
* syawal dah baguih dalam handle bab2 potty training ni..kire kalo dier dier nak kencing dier dah boleh bagitau ibu N abah dier...dah ok bila tido tak pakai pampres...dah boleh sikit kuar umah tak pakai pampres...jauh2 belom lagi...cuma poo poo dier je belom boleh trained lagi...tunggu la bila dier dah bersedia..nak berak dalam pampres..suke hati kamoo la syawal..
* syawal mesti nak ada something di tangan bila pegi taska...mesti..pagi ni dier nak bawak sudu N garfu aku pulok..kasi tamtam..tak pandang dah sudu garfu tu...alahai anak...
* syawal dah pandai nyanyi lagu old mc'd tu....cikgu ajar katanya..aku tak ajar..sebab aku tahu ranggap 1st je..kikikikiki....
*alhamdulillah syawal pandai disiplinkan diri..contoh jadi rutin bila kat sekolah dier akan bukak n susun kasut dier kat rak..bukan letak rata2...kat rumah pon sama...bila sampai je depan pintu dier akan bukak n susun kasut dalam rak..siap dier yg bukakkan pintu rak kasut tu..so ibu pon alang2 minta tolong syawal masukkan kasut ibu sekali..kemas tau penyusunan kasut dier..teratur...setiap hari..TQ syawal susun kasut ibu sekali...
*syawal jugak dah pandai tolong ibu kemas katil, kemas mainan, kemas buku N sidai baju...TQ syawal..
* syawal suke tegur ibu banyak kali bila ibu marahkan adik nakal tau...walaupun ibu kadang2 tak paham apa yang syawal cakap..tapi ibu tahu yang syawal tak suke ibu marah2 adik..
* Syawal dah pandai main dengan adi dier..suke main mengekek2 gelak...dah pandai geletek2 adik dier..tp still kedekut dengan barang mainan dier..padahal tak main pon...suke main guling2 kat toto berdua...

lagi 3 bulan abg syawal ni nak masuk 4 tahun..kejap je masa berlalu..walaupun syawal agak lambat dari kanak2 sebaya dier..tp pada aku dier tetap no.1 yang terbaik di hati..setiap apa yang dier lakukan, terdetik kat hati aku ni..bangga menjadi ibu syawal...



p/s : aarrrrhgggggghhhhh ..cepat la petang...tak sabar tunggu esok spend time wit my family...

Kembaq


Salam Jumaat kengkawan.....dah makan..aku selamat sudah makan...

selama G beli magazine PA&MA...sudah menjadi rutin aku beli magazine ni untuk bacaan aku..sebab aku suke..pada aku anak2 masih kecik, perlu aku untuk dapatkan ilmu dalam magazine ni...


comey je cover front page ni....suke3...kembaq gitoo...

siap aku berangan la kalo aku ada kembaq mesti syiok kan...aku ada la borak2 ngan en asbeen...dier pon teringin nak dapat kembaq..insyallah ada rezeki ada kan abg tecik..

tapi jaga anak kembaq ni kire kena kuat fizikal dan mental kiter kan...terutama dari segi mental kan...

insyallah boleh kan...







Khamis, 19 Disember 2013

Suraya 2 pinggan Nasi

Waktu lunch tadi unit aku sama2 makan kat nasi ulam presint 15 ni makan nasi kukus ayam berempah..mmg sedap kat sini..aku suke makan...korang carik je papan tanda kedai ni nasi ulam, sebelah ngan lunatots sini...

makan2 ni sempena sambut bufday dari bulan 8-12/2013 ni...so aku pon terlibat sama..

yang di raikan..kompom la aku...kak ida yg pakai inner biru, nana pakai tudung paridah pink, kak wan tudung kuning, abg jihan yg duduk depan aku N kak odiex..nun jauh terletak hujung sana, yang pakai tudung purple...

 kompom semua gamba dari aku kan...
blogger..mana boleh ada XTVT tak amik gamba kan...


yang baju oren tu la apak kami..CC yahya...dalila ko kenai kan...




haa ni la nasi kukus ayam berempah aku..ni pinggan pertama...pinggan kedua selepas 10 minit...org lain makan dolu atau selepas aku tak abis lagi..aku makan lambat dari dorang aku yang abis dolu..org pertama makan tu...abg jihan N CC yahya makan dolu pon lambat abis..kakakkakak...

last2 tambah lagi untuk kali kedua..po licin..alhamdulillah rezeki dari allah..kenyang...



balik ni nak sental ni pulok lepas meeting unit pukul 3 jap lagi..

chocolate chip walnut..fav mak aku ni....aku pon suke...

korang terkejut tak aku makan 2 pinggan..aku sowang je tau..yg lain, ada yang tak abis..ada yang menggah, ada yang kekenyangan..aku kikikkii..melantak lagi..tak terkejut kan...sebab korang mesti kena tau kawan korang ni suraya memang makan banyak..tu yang anak dier izz pon ikut dier jugak...kuat makan, kata en asbeen...en asbeen suke aku makan banyak...dier kata kalo tgk aku makna banyak..dier senang hati tgk aku gitoo...but at the same time jemah jaga jugak diri ni..adakan supliment untuk kesihatan diri sendiri..


p/s : pergghhhh perut belom ketat..kkkikikkikkiki

Tak Tahu Nak Update Apa


Arini macam biasa bukak blog dari pagi tapi sampai kini dah masuk waktu lunch baru nak update sebab arini blank tak tau nak update apa...kui..kui..kui...

sedang menaip ni pon perut berbunyi sampai org sebelah perasan kan..mmm..lapar ni..

tengahari ni ada farewell buat makan2 kat presint 15...sajoo untuk bufday 8-12/2013..termasuk aku la tu kan...giler tak masuk aku..aku bakor umah deme sowang2..aku bab makan mmg tak boleh di pisahkan..makanya suraya arini sekali lagi akan menjadi DBKL lagi..kakakkakakakka....

arini pon keje pon suam2 kuku..tak banyak dah kan...banyak dah settle..sebab ujung tahun kan..alhamdulillah....

so hujung minggu ni nak bawak syawal G jumpe dinosour..yeeaayyyy sebab syawal asik sebut la dinosour ni kan...ada ke die tunjuk dinosour atas pokok...adoi..sabo je la....sambil tunjuk kat aku..pastu cakap..

"ibbuuuuu...dinosour.."

adoiii dinosour mana boleh panjat pokok...dier pijak pokok dier tau la..sebab dier tinggi...

dier sesejak boleh mula nak bercakap ni alhamdulillah aku suke bercakap dengan dier..kkkiikikkikikikiki...aku suke sebab aku pon banyak cakap..kalo tak, tak da la jemah ni kan...

dah la...nak menghitung waktu nak kuar makan...makan free...free la sangat..yg free tu kek..yg bayar tu makanan....jadi la...




p/s : ehhh tak tau nak update apa..tp banyak pulok ko menaip kan suraya..auta lebey ni..kui..kui..kui...dah kata jemah kena banyak cakap...

Rabu, 18 Disember 2013

Lebih Indah By Siti Suraya OPSS SALAH by Siti Nurhaliza


Pelangi..
Terlihat tika adanya
Titisan hujan begitu resam alam
Perlu ada kepelbagaian
Cabaran dan dugaan
Membuat hidup lebih indah

Di sekelilingmu ada dinding dinding
Yang menghadangi dan menghalangi
Di sekelilingmu ada laut – laut
Yang menghampari dan merintangi
Jiwa serta raga
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya
Kau harunginya

Umpama
Purnama jingga
Cantiknya.. di langit senja
Warnanya yang tercipta dari debu zarah udara
Mengajar hidup kita ragam tak menghasil yang indah

Di sekelilingmu ada dinding – dinding
Yang menghadangi dan menghalangi
Di sekelilingmu ada laut – laut
Yang menghampari dan merintangi
Jiwa serta raga
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya
Mengharunginya

Tiada yang mustahil di dunia
Segalanya mampu ditawan
Sejauh mana kemahuan
Demi ke sana

Di sekelilingmu ada dinding – dinding
Yang menghadangi dan menghalangi
Di sekelilingmu ada laut – laut
Yang menghampari dan merintangi
Jiwa serta raga
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya
Mengharunginya


sesejak AIM20 sabtu aritu..waktu dato siti nurhaliza nyanyikan lagu lebih indah ni...sedap je lagu dier..mendayu gitoo..lama aku dok PK mana aku penah dengar lagu...rupanya baru aku egat lagu ni ada kat iklan perfume simple siti tu...tapi bukan full version la..kata iklan kan....

aku suke part corus yang aku colourkan font warna magenta tu...sebab apa suke bait tu....sebab aku kat opis memang menghadap dinding...mmg keliling aku dinding sajoo...udah duduk ceruk dunia....akkakakkakakakkakka...giler ado kena mengena bait2 kata tu...





p/s : korang rasa ada kena mengena tak...kakakakakkakakka..giler selengge ko  ni kan suraya

Hobi dari kecik


ni la hobi syawal dari tecik membawa ke sekarang.....cukup suke la menyusun..apa saja barang mesti dier nak menyusun..G kedai pon ada je segala macam rempah dalam paket...tin susu, tepung bagai...semua dier nak menyusun...padahal benda tu dah susun elok teratur dah kat tempat dier...

bak kata anmum sel-sel otak berhubung kan...ikikikiki...suke hati kamoo la syawal, janji kamoo suke...

G aeon big pon kat tempat air pon menyusun...sementara tunggu ibu n abah pilih barang...
ni la dier hasil dier menyusun,,,...ada lagi...


kan..nampak bukti suke benar menyusun..kalo ada yg sepah2 kat atas meja ni..mesti syawal akan susun sumbat semua dalam bekas ruang makanan toyogo biru tu..





p/s : sel2 otak berhubung


No pampers syawal

Salam Rabu kengkawan...

Pagi ni nak bercerita pasai perkembangan syawal yafiq pasai potty training dier....
alhamdulillah syawal yafiq dah di trained jadi untuk lebey baik...alahamdulillah mmg amik masa jugak la sebab syawal bukan mudah nak mengeluarkan kata2 untuk berkata-kata kan...

sebelom ni aku ada bercerita pasai potty training syawal..




dah bermacam2 gaya, waktu, hari aku syawal dan en asbeen lalui untuk syawal free diapers..kalo org lain amik masa sebulan saja....aku rasa aku lama...sebab 1st entry aku pon 04 JUN 2013..
sehingga kini..amik masa sehingga 6 bulan...

so far mula2 mmg ok syawal...weekday dier dengan aku N en asbeen ok je tanpa pampres...malam je pakai..ada sekali je la pon dier tak pakai..sebab en asbeen lupa nak pakaikan malam tu...ok la belom tahap banjir lagi la kan...

tapi ada satu inciden yang aku tak penah citer kat sini...syawal penah banjir...tapi bukan kat umah..tp kat kedai runcit bawah blok umah aku...kikikikiki..

al kisah en asbeen nak beli something kat kedai bawah...en asbeen ajak la syawal..mmg tau dier tak pakai pampres...so far en asbeen ok la...sekali dier naik atas...aku tgk syawal udah nangis...nampak muka geli...rupanya dier dah terbabas kat kedai runcit bawah N mungkin dier egat pakcik kat situ marahkan dier kot/....padahal tak kan....so sejak tu dier tak mo dah tak pakai pampres...dier nak jugak pakai pampres...trauma kot...adoiii....

tapi si ibu ni nekad jugak bila tgk syawal ni macam kuat pulok pakai pampres ni kan...
alhamdulillah dengan bantuan en asbeen as a bapa kepada syawal...alhamdulillah membantu.,,...

ajar punyer ajar...susah jugak la sebab syawal ni suke drama swasta kan....
ada sekali tu syawal punyer la tak mo tak pakai pampres kan...sampai terpaksa menyorok kat dier...dier meraung sampai penat terido dier....malam kedua ketiga pon sama jugak...ada satu hari tu en asbeen agaknya kesabaran dier dah makin menipis kot...di kurungnya syawal dalam bilik air..ada la dala 5 min kot...dier keluar je terus pakai seluar...lepas2 pada tu kalo dier takmo pakai seluar tanpa pampres..en asbeen akan tunjuk bilir air..diam la..redha je pakai...lepas pada tu ok dah..tak da drama swasta...

tapi susah jugak la kan..sebab syawal tak selesa bila pakai seluar anu burung dier selaloo tekena kat cawat seluar dier...so dier tak selesa,,...N nampak dier suke main2 anu dier...

last solution en asbeen belikan suar tecik untuk dier 3 helai untuk permulaan...sampai dier kenai la dinusour...sebab ada gamba tu kan...kikikikiki....so far sampai sekarang dah tak nampak dah syawal main2 anu dier...dier dah serasi ngan suar tecik dier...lepas ni kena beli lagi..beli kat aeon big je pon...

yang best part2 pilih tu boleh pulok demand di pilihnya hush puppies tu..sebab dalam kotak kan..cantik la..idok la beli...3pcs RM26.90..mahai..beli je 3pcs RM9.90..murah...

alhamdulillah sampai sekarang syawal dah boleh bagitau yang dier nak kencing..still tak cakap tapi dier panggil ibu atau abah dier N tunjuk anu smabil pegang..n buat la lompat2 macam nak terkencing kan....so terus la bawak....so far ok dah...sampai la ke malam tadi..mmg niat di hati takmo bagi dier pakai pampres time tido...alhamdulillah sebelom tido abis minum susu terus ajak G toilet N kencing...N alhamdulillah malam 2 tido sampai ke pagi tak da pon banjir...

so malam dah boleh la trained untuk malam ke dua....keluar jalan dekat2 ni pon kat alamanda pon tak pakai pampres dah...tp still jaga2..dalam beg ada pampres satu, towel, N suar spare untuk dier...

tapi ada satu masalah lagi..macam mana nak buat syawal tak berak dalam pampers..nak berak je cari pampers..mmmmmmmm


tapi ni pon satu perkembangan yang ibu tak sangka kamoo boleh syawal...


p/s : kat taska je pakai pampres..insysllah cikgu ajar kot tahun depan

Selasa, 17 Disember 2013

bored + messy

Arini terasa malas je nak update blog..tak macam semalam..sampai 4,5entry aku up kan dalam sehari kan...

arini macam agak serabut sikit..walaupun dah settle semua yang terjadi kan..tapi rasa perasaan tu membawa je sampai nak mengarang pon malas je rasa..sebab rindu akan kengkawan..ku gagahi jua....

arini opis sejuk tahap gaban lagi...
terpaksa pakai sarung tgn ni..kalo org call kena bukak sarung tgn ni sebab dier tak leh touch screen HP...ingat gaji ni nak beli kat uniqlo la sarung tgn tu...tak da la aku guna sepanjang hari sarung tgn tukang kebun ni kan..kakakakkakakakka....


ni la perasaan aku sekarang..sangat2 sengal sekarang...
jari jemari ni malas je nak menari kat keyboard ni...

kena pulok opismate ada bg makanan...alhamdulillah dapat la mengubat perasaan aku yang sengal ni...jom makan....


tengahari ni halfday nak bawak izz check up untuk setahun 3 bulan...arini dah setahun 3 dah adik tecik yang banyak akai tu...

Isnin, 16 Disember 2013

Di ribaan Ku rebah jua - Harga pon makin naik menggunung

Sabtu malam..makan kat umah..sekali aku cakap ngan en asbeen 
"abang..lapar lagi..."

padahal dah makan dah..adoi...klo perut tong tu susah nak kata kan..sekali kat umah pon tak da air...terbantut nak masak bagai...last2 en asbeen kata...
"jom la kiter makan kat luar.."

padahal memasing dah makan ni...aku pon kata la..
"nak makan biasa2 aja..."

sekali singgah alamanda...
en asbeen kata lama tak makan johnny..

mmg sejak ada anak dua ni mmg jarang2 sangat2 kami makan kat luar..kalo makan kat luar pon selaloonya kat gerai2 biasa je...port yg kami selaloo G SOFINA SEAFOOD...yg mana duduk putrajaya N sewaktu dengannya tau la mana kedai ni kan...kedai ni mmg murah N dekat ngan pintu kuar ke bangi...

berbalik ke johnny tu...sekali kami juz makan steambot je...kata en aseen lama sungguh tak makan..last makan bulan 2/2013...kalo dolu zaman bercinto, membawa ke ada syawal dolu..mmg selaloo kami makan sini..kire fav en asbeen n aku la ni..

so far banyak steambot yang kami anak beranak boleh makan...sekali aku minta 
banana split..sekali bayar...tanya ngan en asbeen berapa rege..
sekali en asbeen kata RM59.90..mak aiii mahalnyer...
en asbeen kata banyak rege makanna dah naik...adoi..kalo aku tahu tadi..tak la minta banana split bagai tu..mmmm...

rege makin naik...jadi naik pon seciput je..tanggungan makin banyak N ramai...adoi...en asbeen kata..
"lama tak makan sini..bila makan..hamikkk terduduk..."

mmmm....bersalah je muka...aku..
en asbeen kata..
"ala takpe...awak nak makan kan..sesekali boleh la,...selaloo..mau koyak  gini kan..."

kami balik je..memasing dah kenyang...mata mula la layu....si izz ni pon sama..dengan ibu sebok lipat kain..mata ibu hala ke TV tgk AIM20....time tu la menyendeng nak tido..en asbeen nak masukkan dier dalam buai..kata ak takpe...dier nak susu la ni...bergesel semacam je...

dah menyusu..mmmm...sekali pusing2...selamat..
di ribaan ibu...sesambil tu la ibu melipat kain kan....

udah semangat kamoo ni adik...naik kebas kaki ibu pangku kamoo ni....
kenyang sangat la tu..kejap je dah rebah kan..makan banyak, minum banyak , main banyak, tido pon banyak...



p/s : ada yg perasan aku banyak buat entry arini..kakakkakak...giler mood menaip datang N jari jemari ni rajin je

Kami di pagi hari....

Seperti biasa...
ibu syawal ni akan selfie di pagi hari sementara en asbeen G hantar izz kat taska...kami berdua selfie la kejap dalam kete...

semendang la si syawal buat muka tau...

arini wearing aidijuma ....dah lama beli...baru arini nak pakai bawak G keje...mmm...nak gak try pakai macam dalam video FB aidijuma tu...ala2 shawl tu kan...belum confient lagi..tunggu belaj2 dolu..lepas tu baru boleh pakai gitoo..now pakai macam biasa sajoo...

so far kat umah sekarang banyak shawl N aidijuma ni...mano poei tudung instant sarung barung tu...tarak..semua dah anto ke mangsa banjir...alhamdulillah dari terbuang gitoo je kan..dah lama tak pakai..elok je lagi..tu pon en asbeen tak kasi derma..mmm...tak pe la...dari tak pakai, baik bagi org lain pakai kan...kite pakai mana yang nak pakai sekarang ni jee....

baru semengah muka kamoo syawal...
menahan la kamoo syawal..ibu kamoo kan suke jadikan kamoo sebagai alasan untuk ibu kamoo selfie kan...tak gitoo..ate tak paham2 lagi si syawal ni tau..kasi senyum lain kali ok...

sudah menjadi kebiasaan syawal pepagi akan ada something di tangan untuk di bawak ke school...
ada sekali dier G bawak botol bedak besau pureen tu G sekolah..udah malu mak dier...manita2 tak kasinya...mmmm...last2 cikgu simpan dalam beg dier...

ada pagi tu jugak...di ambiknya ambipur spare bottle kete abah dier punyer...di minta pon tak kasi..last2 cikgu dier masukkan dalam beg..alahai malu for twice si ibu ni ok...

last2 bila tetiap pagi G school, singgah opis ibu dolu, kasi punch card, lepas tu baru hantar..kasi syawal ralit dengan barang2 kat atas meja ni...sesambil tu ibu dier nyorokkan barang yang dier bawak dari rumah..nasib dier tak egat...so barang2 tu la akan teman ibu dier sepanjang di opis ni kan...

tp dalam on da way ke school ni si syawal sudah pandai pow ibu pagi2..gasak la kamoo suraya, ajor anak gitoo...pepagi nak G kedai runcit kat opis ni, beli tamtam...nasib 30sen...tapi 30sen pon di kali dengan setiap pagi mau sebulan...banyak jugak tu..boleh ibu kumpul duit tu kalo tak beli tamtam untuk kamoo syawal..kikiki...takpe la..janji kamoo happy syawal..itu dah memadai buat ibu...

Lagi Jauh, lagi nak dekat

NI la perangai dorang bila masing2 mula banyak akal tau..dengan adik mula membesar dengan banyak akai dier..ada je dier nak buat..
dengan si abg yang dah mula paham segala benda baik buruk...macam2...

ni la keadaan mereka bila di malam hari...menjadi kebiasaan syawal akan tido dengan abah kat bawah...dan adik dengan ibu kat atas katil..tp sesejak 2,3minggu ni syawal cukup suke nak tido sebelah adik dier...adik pon tak menahan, nak ruang beso, dengan tak padan diri tu kecik, nak bergolek je seluas-luas alam tu kan...

bila tersekat pergerakan tu mula nak bising kan...si abg syawal tu bila tido ngan abah kat bawah..tau2 je esok pagi kat atas katil, bila di ubah ke bawah tido sebelah abah...tgk2 ada jugak berpelukkan kat atas katil dengan adik dier...

.
ni la gaya dorang..abis si ibu ni terpaksa tido di hujung katil...kang tido bawah ngan abah...si adik sebok nak mencari susu ibu dier kang..malas je rasa nak turun naik katil..last2 hujung katil je la ibu tido...abah jugak selesa..tak da yang mengganggu kan....