Yang DiSaYAngi

Rabu, 20 Februari 2013

Kali ni lagi teruk meh


Salam pagi semua...pagi lemau tak kengkawan..aku lema je pepagi..keluh kesah...mengeluh je pepagi...org kata tak elok..tp mengenangkan anak bujang sowang tu, apa pon susah nak buat..

semalam tu, pagi pon sama...kali ni lagi teruk...luluh hati aku tgk dier camtu..lagi2 bila dier mula paham akan semua benda kan..(taip entry ni pon mengeluh jaa)...

pagi ni ok je tuwun G ke kereta...sampai je kat taska, dier tak mo kuar kete..nak ikut abah dier..aku minta abah dier hantarkan izz N aku hantarkan syawal...

ussually syawal akan jalan N galas beg dier..ni tak, sebok nak berdukung N minta aku galaskan beg dier...tp hati kena kental beb, aku minta dier jalan jugak...susah jugak..mula dier nk buat peragai kan takmo jalan..

bila sampai kat depan pintu taska dah berdrama swasta dah..meraung2..adoi...di umpannya tgk oggy, citer fav dier, pon tersedu2, dalam masa yg sama, tangan kuat gengam kain aku..mmmm..bila aku nampak je adam, sepupu dier..aku ajak dier main ngan adam, pon dier melalak, takmo main ngan adam...

last2 aku jumpe ngan penyelia taska tu...cikgu leha...
aku pon mulakan..

aku : cikgu, nk tanya la syawal ok ke kat taska?
cikgu : ok..nape mama cakap camtu?
(cikgu ni mak org semua dier panggil mama)
aku : ntah la cikgu, dah 3 hari, termasuk hari ni , menangis je takmo G taska...sy pon heran...padahal sebelom2 ni dier ok je bila pegi taska kan....minggu ni je..takut jugak la kan..kot2 ada yg menyakat ke hape kan..yela setahu saya, syawal ni jenis tak melawan..nak tau la jugakkan..
cikgu : tak da pulok saya tgk dier kena buli atau sakat ngan kengkawan atau cikgu kat sini...tapi dalam minggu ni ramai cikgu yang baru masuk, mungkin dier tak biasa kan..lagipon ada jugak yang cikgu yang garang2 kat sini, mungkin budak macam syawal ni, walaupun dah 3 tahun, masuk ke kelas 3 tahun, mungkin dier belom boleh terime keadaan kelas 3 tahun dan kena pulak yang cikgu2 ada yg garang...tu yg dier takut...budak2 macam syawal ni kadang2 umo melebihi dari mental dier...tak boleh ditinggi suara camtu, dier tak boleh terima...
aku : ooo..yeke, tak tau pulak saya..tak pe la, sy pon juz tanya je,...risau pulak saya kan...tetibe kan
cikgu : takpe, nnt sy akan masukkan syawal ke kelas 2 tahun dulu, pastu pelan2 sy akan ajar dier sikit2, dah ok sikit nnt dier akan sy masuk kelas 3 tahun...kelas 3 tahun ni kan mula nak belajar...kelas 2 tahun tu kan main2 lagi..mungkin dier belom boleh terima..
aku : tak pe la kalo gitoo..juz nak tahu je..at least saya tahu jugak ape yang jadi kan..

kuar je dari bilik penyelia tu, aku bagi dier kat cikgu, melalak dier, larik laju2 pelok kaki aku...(dah gayoo si tanggang pulok)...hancur luluh hati aku tgk dier...en asbeen kat luar taska, tgk sambil pelok tubuh pon ngan seribu persoalan kat dahi tu...terpaksa la aku angkat kasi kat cikgu...sampai ke kereta aku nampak dier nangis lagi...


entah apa yg perlu aku buat lagi..makin lama, makin slow aku menaip..mengenangkan syawal ni...



p/s : ada yang bisa paham akan keadaan aku...hanya luahan rasa

14 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

sabar ya

izzain berkata...

anak aku pun sama.. last week dh ok dah.. mgu ni meraung.. anak aku ni dahlah jenis x melawan.. susah hti aku

♥cikmOt♥ berkata...

jadi mak mak ni memang la...kalu anak buat perangai, kita jadi tak tentu hala...tapi akak selalu buat hati keras jek kalu irfan wat perangai...

kang mak makin sakit hati...ada jek akal dia...hahaha

*azni* berkata...

bersabar la sue..anggap la sebagai dugaan membesarkan anak..mungkin dia masih lg tak biasa..pelan pelan ye..

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

sabar ye sue....ibu kenal cekal..mungkin jugak dia tak biasa dgn persekitaran baru....insayallah minggu depan mesti oklah tue...

Mama Vogue berkata...

Paham sesangat..! Hakim last year pun camtu. Asek menanges. Rupa nyer ada sorang budak yang dia tak suka kat umah pengasuh tu..huhuhu.

Tanye pengasuh mmg dia jwb hakim ok je tak gaduh atau dibuli.

Pelik gak tgk tahun ni Hakim tak meragam. Rupa nyer kata pengasuh ade sorang budak laki dah pindah ikut mak dia dapat transfer.

Jadi benarlah tekaan ku.. Tapi bukan la Hakim kena buli, cuma dia tak suka budak tu..

aizu's life berkata...

mmg x sampai ati nk tggl kalo gitu keadaannya.. tp mgkn betul ckp ckgu tu. syawal baru nk sesuaikn diri ngn keadaan baru kot.. cikgu baru, kelas baru.. akak saba je yer.. insyaallah, lelame nnt ok la :)

aanie berkata...

ye la tu kot sue...dia x biasa dgn kelas 3 thn kot....maybe dia nak main2 lagi....

ari tu pun adam ada gak meraung2 camtu...sb dia tgk ada budak2 meraung time mak bapak anta g taska...esoknya dia pulak yg meraung....

fazilzura berkata...

emm kan btl beb , aku rs sure got something tu ...

cer la ko tny syawal plak .. kut2 ado cikgu pukul dia ke?

even akil tu cikgu cubit dia smp lebam pun dia x bgtau aku tau, aku ni bile mandi anak2 aku suke belek2 bdn diorg skali ado lebam , mmg terus aku sms penyelia diorg ... tup2 mlm tu cikgu yg cubit tu col aku mintak maap ..

nk ajar budk2 kne saba dan ada ilmu, kalau x syg budk xyah jga budk2.. aku sound cikgu dia, kalau ye pun nak ajor budk jgn la cubit smp lebam gitu, aku x mrh kalau cubit nak ajr.. tp berpada2..nw cikgu tu dh kne sound dek penyelia..

Falsya berkata...

sabar kayh jemah...

mimie.. berkata...

mungkin sebab dia takut dengan cikgu garang tu kot sue..anak mimi pun pernah camtu,bila masuk taska yg 3thn ni,amik masa 3mggu dia nak sesuaikan diri..dia nangis sampai kuar2 ingus..cikgu dia cakap.."dia ni belakon je ni,nanti mama dah balik dia terus okey" hmm camtu lah selalunya cikgu dia cakap..tp lama2 dia okey balik..

izan mama mia berkata...

laa..cian dia...

wan nurul hezrina abd halim berkata...

sabar ek yang..rasanya mmg btul syawal belum boleh berubah arah..mcm sofia dr baby2 nak masuk kelas 2 tahun memula dia takmo g.menangis bila hantar..mmg paham perasaan hancur luluh2 dear..tup2 dia lari nila cikgu buka pintu kandang 2 tahun n masuk kandang baby2.caner2?huhu dia nak cikgu lama jugak.selalunya budak2 kalau dah sayang 1org cikgu mcm2lh kan..huhu.problem kat taska selalu bertukar cikgu.budak dah serasi tapi cikgu sik baru kena plak cikgu garah.fhewww berpeluhnya kita gak sue oii

Nad MamaZN berkata...

Sbr byk2 sue...
Syawal amik masa nak sesuaikn diri dgn cikgu n kelas baru kot
Tgk dulu 2-3 mggu lg
Harapnya syawal ok la pasni