Yang DiSaYAngi

Khamis, 21 Mac 2013

Check up 6bulan - izz dani aqlan - new progress again



Semalam aku bawak izz check up untuk 6 bulan...

berat : 6.12KG..(naik 100gram je sebab 2 minggu aritu kan dier tak sihat cirit birit..ni baru nak naik sikit...)
panjang : 60CM (mmg jenis tak tinggi, ikut abah dier..abah dier kan omeellll..kakakkaka)
ukur lilit kepala : 42CM
ukur lilit dada : 42CM

nurse dah mula nak bising sebab berat dier dah masuk boderline...tapi ada nurse tanya abang dier berat mmg macam ni ke...aku jawap ye...senang..pada aku sekarang senang..mmg nak pandang berat, tp kalo jenis mcm abg dier, ibu N abah dier pon mmg susah nak naik berat badan macam mana...tak leh nak buat ape2..dah genetik dier gitoo...

nurse suruh naikkan berat dier selepas dua bulan ni..sebab bulan 5 ni jumpe balik..harap2 naik la..malas aku nak dengar nurse bising bagai..ikutkan je,,


so far semalam jugak izz kena cucuk..bukan main susah nurse nak cucu, sebab badan suke benar meliuk lentuk...kikikiki...cucuk kali ni utk lindung dari kena radang hati...

nurse jugak suruh dah start makan kasi bubur kisar halus + minyak@mentega +ikan bagai


aku pon baru belajar2 pasai solid food bagi 6 bulan ke atas...bukan ke kenalkan makanan yg berbuah @ sayur-sayuran...

entah la...so far izz kat taska cikgu dier kata dier nak makan...mmg kasi banyak dier makan...tapi kalo kat umah tak nak pulok..takpe..mlm ni aku try lagi..


nak kasi puree buah ke atau bubur nasi...??????????????









p/s : doa2 la izz makan yee

7 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

Kak,saya tiga2x anak pon kalo check up selalo kena marah..berat underline..membebel nurse tu cakap tak cukup zat la..suh tambah makan la padahal mmg jenis kecik..kiut miut gitu..hehehe

Nad MamaZN berkata...

Dlm smggu ni kasi bubur kosong jek
Means beras nasi semata2..
Sangaikan beras, pastu blender
Nnt diabjadik cam bubur nestum bila masak
Masa nak kasi izz mkn, campurkan susu sue kat bubur tu, biar die tak pelik sgt..
Masuk mggu kedua baru try campurkan dgn puri buah or sayur

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

mana2 pun boleh rasanya...
moga izz makan banyak ari nie ye

LiYa HaNiF :: berkata...

dahboleh dah bagi dia makan bubur tu.. :)

fazilzura berkata...

bubur phtu blend + minyak yg lum gune.. bley jew..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

boleh jer tapi nurul start ngan puree buah

IntaNBerliaN berkata...

kalau tak silap saya, bubur nasi blend tu, start umo 8 bulan kan... awai2 ni, kalau tak silap samada sayur puri or buah puri... alisha dulu, saya start dgn carrot...