Yang DiSaYAngi

Rabu, 6 Mac 2013

Cuti menjaga anak


Semalam aku terpaksa emengency leave (EL) sebab izz tak sihat...bukan tak sihat pe...dier aktif...tapi mata dier yang tak sihat..

petang isnin aritu amik dier kat taska dah perasan mata kanan dier kat mata putih dier tu merah2 sikit...anak2 ni kalo sikit pon kiter dah risau kan..terus la malam tu terus zass ke klinik kesihatan...doc kata ada infection sikit, tapi tak teruk..mayB kena habuk pon boleh jadi gini...so dier kasi la ubat titis mata tu Ngan titis hidung, sebab izz pon selesema sikit...

pagi semalam bangun macam biasa, siap2, pastu bila izz bangun mata dier tak boleh bukak, penuh ngan tahi mata..mmmm..sedey meh tgk dier..teringat akan syawal pon gitoo gak..nak minta mak aku jaga...dier pulok dah janji ngan kawan dier nak G stadium putra bukit jalil, ada program komuniti 1 malaysia...so nak taknak aku terpaksa la El kan...risau pulok tgk anak macam tu...takkan nak hantar taska jugakkan..takut taska takmo terime pulok...hanya abg syawal je la yang G kan..


ni pon lepas mata dier dah di bersihakan oleh abah dier sambil BF ngan aku...



sayu tgk muka ak tecik ni...nampak la sikit mata dier bengkak...itu sebelah kanan je..tak lama aku jaga dier aritu, sebelah kiri pon sama...tapi tak teruk macam sebelah kanan tu la...tapi still ada tik mata tu...taik mata sampai tak leh bukak tu selaloo akan berlaku waktu pagi2 je...bila tghari, petang malam tido, tak sangat dah...tp still ada lagi...aku tak bersihkan guna tisu basah atau kain...sebab takut tertonyoh...so aku n en asbeen guna cotton bud je...takut kang lagi bengkak..

mata putih dier tak teruk merahnyer..dah ok dah...cuma bibir mata je la bengkak2 sikit kan...


aku ada post kat FB pasai izz ni...so ada la kawan aku ni opismate aku - ain

dier la kasi petua suruh taruk susu ibu kat mata izz tu...sebab anak dier pon kecik2 selaloo mcam ni...sebab dalam pada masa yg dier dorang ni selesema so saluran hidung tu sempit, tu yang kengkadang boleh jatuh ke mata, atau telinga...aku pon baru tau hal ni...so aku try la...so far nampak jugak la perubahan dier, walauapun pagi tadi pon sama, susah nak bukak mata, sebab taik mata still ado...

tapi aku gagahkan diri jugak anta ke taska sebab nampak sikit la perubahan kan...lagipon aku mmg kena ke opis sebab nak settelekan keje yg mmg kena submit esok...

 pandang sepi je 


ops ibu saya amik gamba saya..




satu doa ibu moga izz baik2 N sihat di taska




p/s : windu pulok nak bergolek ngan dier



18 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

get well soon :)

♥cikmOt♥ berkata...

cepat sihat ye...anak anak tak sehat memang tak senang hati

izzain berkata...

lg kerap taruk susu ibu lg cepat baik.. pagi2 masa mata tu bertaik , ko taruk and lap guna napkin lembap.. so takdelah men'gasari ' mata dia.. xdelah bengkak..

Cho Zila berkata...

mmg sangat sedihler kan kalau anak2 kurang sihatni .. kita keje hatipon tak keruan..

syiela berkata...

hope now dah ok.. kesiankan bila anak2 sakit.. kita pulak tak senang duduk

Nad MamaZN berkata...

Suciiii jek muka izz
Makin ensem, makin berisi

Che Rosliza Che Mat berkata...

Semoga adik cepat sihat ya...geram tengok...comel..

Nana berkata...

ala sian dia...
Mmg susah ati tgl anak klw xsihat

Noor Izmaliza berkata...

sian izz ... seb baik baby tak pandai lagi nk genyeh2 mata kan .. klu lagi la teruk .. dulu pun zaman fahim kena bertaik gitu aku letak susu bdn gak ...

time alisha byk hari sgt die kena aku bw jumpa pakar mata ... ...

aanie berkata...

betul tu sue...letak susu ibu...masa pantang aritu adam pun sakit mata....kita letak susu ibu je...berkesan...

jaa jaa berkata...

irsyad pun pernah kena jugak..so, bl terjaga dr tidur mengamuk sb xleh buka mata..huhuh.. moga izz cepat sembuh..

Ya ALya berkata...

Ank ya pun baru kena gajk..taik mata byk...smpai xboleh bukak...xtahu lak petua air susu ibu...klu tahu dh cuba dh....

Mmg risau pun klu ank sakit...

LYAfrina berkata...

siannyer izz...
sakit mata ye..
mudahan cpt sembuh ya...

izz--> kekuatanku...

fazilzura berkata...

cian dia.... amni aritu pun ado skit2, tp aku lap ngn air je ... now sjak dh beso ni x de dh ..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

get well soon izz...anak2 nurulpun tak bape sihat n diri sendiripun tak sihat sangat..ku gagahkan jugak menapak di blog mu..hehehe=)

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

comel..walaupun mata bengkak...

CheNamNam berkata...

alolooo sian dia..memang petua org tua titis susu ibu tue dear..


pilu plak hatey kecik cnn neh tengok sikecik tue tido..hukhukk

wan nurul hezrina abd halim berkata...

singgah jumaat tgk izz.mata dia dah okeh ke sue??