Yang DiSaYAngi

Rabu, 17 April 2013

Perkembangan Syawal Yafiq


Dalam waktu sekarang syawal mula nampak tak sihat dari semalam, badan mula panas..dah lama betoi dier tak demam, last dier demam waktu izz lahir aritu...dah 6 bulan berlalu...alhamdulillah syawal abang yang kuat...

untuk mana yang tak tau, syawal masih lagi ibu N abah dier bawak check up...walaupun dah  3 tahun...percaya tak..sila la percaya ok..!!!!!!!!!!!!...budak yang baya dier dah tak G check up lagi..tp dier masih lagi jadi pengunjung setia klinik kesihatan putrajaya ni..

syawal masih lagi di bawah pemantauan nurse dan pakar paedtrik berkaitan dengan simptom lambat cakap dier...


dier bukan tak boleh cakap..boleh je kalo mengajuk cakap2 ibu dier kan....tapi dier mmg jenis 
"berat mulut" nak kuarkan kata2 macam bertih jagung..tak mcm adik dier la...baru 7bulan...mulut, mcm bertih jagung...
cok cet..cok cet..


tapi alhamdulillah syawal mmg jenis anak yang dengar kata walaupun lambat...alhamdulillah syawal jugak dah boleh dengar kata contoh mcm masukkan baju dlm laundry bag, bukak pampres sendiri...minta tolong dier...pandai kemas katil...pandai buang air yang bertakung dalam tab mandi adik dier...dah mula boleh makan cekelat sudah...tapi mesti ada waffle kat dalam dier..

tapi perangai yang suke menyendiri da suke duduk sowang2 masih tak boleh di elakkan...mmg itu la perangai dier..pilu jugak hati ni.....tapi kena terima sebab syawal yafiq mmg bersifat begitu..

masih belom boleh buat ayat..tapi nak minta, susu, air, makan, ok dah boleh...tapi kalo ajuk cakap ibu n abah dier boleh..tapi kalo nak buat ayat sendiri, mmg tak boleh..sebab tu la dier kena refer pakar..

sepatutnyer syawal kena G jumpe pakar pada 1 april aritu...tapi aku lupa..kakakkaka..ingat 10hb..hamikkk, tgk buat temujanji, sekali salah..adoi...tak tau macam mana...




























p/s : hati runtun pilu tgk anak ni..

11 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

takpe sue..pelan2..
anak buah zee pon sampai umor 5 tahun baru boleh cakap..kami sume ingat bisu dah tau..

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

takpe sue..
pelan2 nanti syawal akan ok ...
jue pun sama chek up farisyah sampai umur 4 tahun...
pasal salah tarikh tue..boleh call mintak tarikh lain tapi call petang ye...

Nurzakiah Hanum berkata...

slow ok sis

Dzil Khadeeja berkata...

jgn risau kak, tengok pada gambar syawal budak yg aktif & ceria je mcm budak2 lain..anak buah saya pun ada yg lmbat ckp, menjelang umo 4 tahun baru tersusun je percakapan dia =)

Mama Idlan Irsyad berkata...

insya allah xde pa2.. ja tgk syawal ceria, happy cm budak2 lain.. mgkin pengaruh sue n asbeen kot..korang kt happy go lucky jer...

hehe, suka tgk dia cium pipi tu... pandai dia sayang ibu...

Ya ALya berkata...

ya ada sorang murid cam syawal ni...dah 6 tahun tapi masih tak nak bercakap dgn guru n kawan2.....

family dia kata kt umah dia cakap....pastu suka sangat menyendiri....

apa yg di suruh dia buat,tapi cakap tak nak buat....kadang2 sian gak tgk dia,tapi dah cam tu perangainyer...

syawal ni pemalu kot...teruskan usaha sue...maybe syawal malu untuk bergaul n bercakap dpn orang selain family dia sendiri...

Nad MamaZN berkata...

Syawal anak yg baik
Rasenya die ikut gen apak nya kot
Apaknya kan xbyk ckp
Izz ikut maknya peramah
Takde ape la, syawal anak yg bijak
Sampai masanya nnt syawal bakal membanggakan ibu n apaknya :)

mamafarah4 berkata...

ye ker? baru tau sue syawal lambat cakap.. x apalah la sue..tapi dia aktif ok..cuma try sue praktis kalo berdua dgn dia ajak berborak..tapi rasanya kene sabar la kot sbb mesti dia malas kot nk layan..hahaha..bila baca pengalaman jue dan lain2 yg ada kes mcm sue leh jadikan panduan.. Anak adik ipar sy ni dah masuk 3 tahun masih x leh cakap lagi..tapi sy pikir sbb dia pra-matang memang lambat la kot..just buat pemantauan hospital la..

Shima Salleh berkata...

anak buah shima dah 4thn.. pun masih kena cek-up sebab berat dia 10kg je hohohoho... anak buah perempuan

IntaNBerliaN berkata...

kita ibu2 ni mmg susah hati kan...

sue jgn risau tau... InsyaAllah syawal ok... lgpun sue sendiri pun lmbat ckp kan dulu.. mana tau nanti dah msk seolah rendah, dialah yg paling hero...hihii

hero belajar dapat no 1, hero juara sukan yg dia join... pe2 pun, sue terus berusaha yer....

Masya berkata...

insyallah syawal ok.. sue jgnlah risau.. lain anak lain perkembangannya.. anak sy pun dulu x pandai bergaul dgn org, pemalu sgt².. tp alhamdulillah dah sekolah ni okk sikit.. tau... walaupun jumpa org yg tak dikenali dia masih malu² lagi...

sue kene rajin bercakap dgn syawal, sebab mungkin dia nak cakap.. tak pandai nak mulakan lg.