Yang DiSaYAngi

Selasa, 28 Mei 2013

Hasil Susu di kala Berpuasa 1 Hari


Alhamdulillah semalam aku dah selamat menggantikan puasa aku yang terpaksa di batalkan akibat 

boleh tak sedar yang diri tu dah memang2 batal pose...nak gak gagah, berbuka bila org lain (nurse) berbuka..bila en asbeen bagi minum, muka pelik sajoo...di katanya..
"apo bang...pose ni.."(dalam keadaan baru lepas kena jahit)

tak sempat en asbeen sound...udah kena sound ngan nurse..kakakakak
"nak pose apa lagi./....dah memang batal pose...dah berdarah bagai..."

ops baru tersedar..kakakkakka...

so selamat sudah menggantikan pose itu..mmmm..

sehari sebelom tu cuak jugakkan nak pose..(gaya macam tak penah pose jee..)...
ye la ni kire 1st time aku pose dalam breastfeeding kan..kena la jaga kuantiti susu, moga kuar dengan jayanyer macam sebelom pose kan...

walaupun aku ni sekarang mmg bagi fresh milk je kat izz..yang mmg khas pump arini untuk bekalan esok, tapi tak pe, aku kuat..bak kata en asbeen aku...kata..
"saya tahu awak kuat...kalo awak boleh bagi susu kat izz pump arini untuk esok...selama 4 bulan ni, nape awak tak leh continue sampai 2 tahun..at least sampai setahun...kalo tak dapat sangat..tapi kalo dah 2 tahun camni, baguih la...kire mmg awak kuat la, tanpa bantuan EBM awak kan.."

lega aku dengar kata en asbeen tu...mmg hari ahad tu, aku banyakkan minum air, makan makan kabohidrat..aku minum milo, air suam bergelen sampai kembung perut, halba, nestum, kurma, madu...

gigih jugak bangun pagi sahur, walapun makan pon rasa macam tak abis, tapi gagahkan jua makan sampai abis, minum madu, kurma, air 1liter, milo N cilok susu kotak en asbeen..

mmg bangun pagi nak solat subuh, terkencing2 jugak la kan...

so kat opis, mmg pepagi dah rasa lapaq sesangat...tapi aku kuatkan hati kan...bila aku pump seperti biasa...alhamdulillah macam biasa jugak kuantiti susu aku bila sekali pump...


8oz...alhamdulillah...sama macam aku tak pose gak la...

alhamdulillah aku boleg bawak balik bekal 12oz...sehari..tak banyak, tapi tetap bersyukur sebab susu aku sentiasa ada untuk izz dani aqlan..alhamdulillah...


so org lain pakat berkejar ngan kumpul EBM untuk bulan pose...tapi pada aku, kalo dapat lebey dah kire bonus bagi aku...boleh simpan untuk hari seterusnya...malam kat umah pon aku pump jugak, tak banyak, dapat 1 botol, mmg bersyukur...pada aku sekarang hanya sujud syukur saja aku mampu, sebab takat tu je usaha aku untuk menjayakan PSI ni untuk anak aku...takat tu anugerah yang allah bagi, nape kiter nak menidakkannyer kan...terima seadanya...

ramai gak yang cuak bila aku kata dah hampir 4 bulan aku pump hari untuk esok, mampu ke aku..?????
kalo dah sampai 4 bulan allah masih memberi kemampuan pada aku..nape tidakkan...

mungkin jugak aku tak da stok EBM sebab aku salah perkiraan waktu berpantang dolu kot..tak kumpul banyak2...akak aku kat penang tu pon walaupun suri rumah sepenuhnyer...ni la kali pertama dier jadi breastfeeding mom sepenuhnyer..tanpa bantuan FM...sebelom2 ni dier campor kan...walaupun dier duduk umah, dier pon ump macam aku, n simpan stok, siap mak aku kata stok akak aku banyak sangat..kkakakak...untung la kakak...tahniah...aku pon bantu dier poskan artikel2 yang MAMATISYA penah bagikan kat aku pasai PSI ni..aku belikan buku untuk kakak aku...alhamdulillah kalo dier call pon banyak bercerita pasai PSI ni.,...alhamdulillah aku menjadi sumber dier untuk terus menjadi BF MOM...walaupun stok EBM aku tak meriah macam dier..tapi aku tetap bersyukur..insyallah anak akan datang aku jadikan pengalaman ni sebagai 1 pengajaran buat aku..

alhamdulillah aku mempunyai seorang suami yang mmg care pasai PSI ni, dier la rajin egatkan aku bila cuti, sila pump...mak aku pon ok, jenis tak kondem...mmg sokong..kata mak aku..
"selagi ada, bagi je la, buat ape nak membazir beli susu, kalo dah mampu nak bagi susu sendiri kan.."

tahniah mak sebab percaya anak kamoo...



p/s : alhamdulillah atas nikmat yang di beri..

8 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

great

MamaFarah berkata...

Tahniah.. Sue boleh buat..In Sha Allah dipermudahkan..

mama tisya berkata...

tahniah sue...tkpe selagi bole kita bg susu bdn....jgn risau insya allah cukup...akak dlu pn stock tk byk jugak tp alhamdulillah kita kena selalu pk positif insya allah pengeluaran susu tu akan berjln lancar..if kita riso susu tk cukup nanti automatik susu tu akn berkurang...

Cute Mum berkata...

chaiyok sue..
takper.. sue dah mencuba apa.. betul kata akob tue.. sue kuat.. pasti boleh..
lepas nie anak 3rd boleh perbaiki..

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah
Bangga dgn sue!

IntaNBerliaN berkata...

tahniah sue!!

sbnanrnya dlm bf ni, sokongan dr org2 terdekat sgt2 perlu.. sbb kadang2 yg kndem kita pun, org2 terdekat keliling kita ni jugak...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

insayallah selagi ada rezeki izz tak kemana

ch@ berkata...

Terbaik...
Boleh jd inspirasi utk 4th bb nnt.
Nanti, bkn skrg. X de dh preggy terkojut-kojut lg. Hehee...