Yang DiSaYAngi

Rabu, 29 Mei 2013

Perkembangan Tak selari dengan Umur


Sakit otak lak memikirkan hal ni dari petang semalam..

baru la tersedar beratnyer beban menjadi seorang ibu..tapi itu lah nikmatkan...seberat mana pon kiter ni kena pikul jugak untuk jadikan sesuatu tu terbaik buat anak2 kan...

dolu time muda2..(gayo dah tua..) kakakkakak...time tak kawen lagi, tak PK pon pasai ni...sekarang baru la terfikir seperti mana mak aku PK dok nak besarkan kami adik beradik...

nak di jadikan citer...petang semalam aku tergerak hati nak jumpe penyelia taska..saja nak tau perkembangan syawal selama hampir 2 tahun dier duduk kat taska tu kan...

aku : cikgu, juz nak bertanya...nape syawal masih lagi duduk kat kelas 2 tahun ye..nape tak 3 tahun???
cikgu : ooo..mama jgn risau...mmg kiter tak mo paksa2 budak, lagi2 macam syawal ni kan, dier budak yang sensetif...lagipon kami tgk syawal ni lain drai budak yang sebaya dengan dier...syawal ni jenis perkembangan dan pemikiran dier tak selari dengan umo dier...dier masih nak enjoy2 main...penah bagi dier duduk kat dalam  kelas 3 tahun, tapi dier macam tako..sowang2 je duduk, nangis...tu yg kiter tak mo paksa...so mmg masukkan dier kat kelas 2 tahun balik...

paaaaaaaaaaannnnnnnnnggggggggg....otomatik aku teringat akan FARISYAH - CIK JUE

tapi bila kau teringat akan farisyah mmg aku senyum sendiri...sangat2 petah budak tecik tu walaupun pelat...ramah macam jemah jugak tau...

nape cikgu cakap camtu kat syawal...aku rasa syawal ok, normal...cuma yela perangai dier 100% mmg ikut en asbeen..sape yang penah jumpe en asbeen macam NAD, NANA, UYUN, PASYA, DIAH,BIRAS JEMAH ANIM 

boleh tau betapa la kontra aku N en asbeen ni..macam tu la perangai syawal...yang agak lambat sikit dari segala benda..kalo dier khusyuk sesuatu...dier akan fokus yang tu je...suke sangat menyusun panjang2..., berat mulut sikit...tak suke bergaul dengan org...agak lambat panas nak main ngan kengkawan yang dier kenal...(cuma ngan adam je dier mmg tak yah tunggu panas, nampak je terus zasss)..

sedey jugak la bila cikgu cakap camtu kan...

so aku ada bincang2 ngan akak aku... ADAMNIGINA...dier pon kata..kadang2 dier tgk adam kat kelas 4 tahun, kadang kat kelas 3 tahun..tak paham...cikgu pon tak tau umo dorang2 ni berapa..mmm...cikgu selaoo sangat2 bertukar2...runsing lak aku..dah tu tgk macam tak da kemajuan je syawal duduk kat taska tu...yela bulan2 bayar mahal...dua org dah RM460...kopak duit aku...bulan2 pon makan ciput...tapi demi anak kan...tapi kalo bayar memahal gini, ada kemajuan dari segi pembelajaran dan perkembangan syawal..mmg berbaloi la kan...

aku tgk cikgu sekarang tak care macam cikgu2 dolu...garang tu...depan mak pak pon boleh jerit2 panggil budak kan..tak yah jerit2...tipu la aku tak penah jerit2 kat syawal kat...tapi bukan la selaloo..mmm..kalo dah jadi hijau la kan...tapi ni tetiap hari kot...bebudak pon jadi bila dah jerit2 gitoo, bila mak pak panggil pon kena jerit2 baru sahut..yela dah kat taska di ajar gitoo kan..mmm/..

mmg nampak cikgu dier lain dari sebelom ni, sebelom nampak cikgu care ngan semua benda, belajar, ada tulis2, lukis2, kolaj..pastu tampal kat board luar..tp ni sekarang dah tak da..alahai.guano..nak berkembang kan...kalo setakat hantar, mmg kiter tau dier selamat kat situ, mmg tau dier kat situ, tp kalo nothing..rasa kiter sebagai ibu pon rasa mcm ,....mmmmmmmmmmmmmmmm...

dah la gaji ciput...bayar taska mahal kan..mmm...nak dapat permata mmg tak la..susah wooo..

akak aku ada cakap dier nak hantar adam kat tadika alif ceria kat tempat aku ni...so aku ada tgk blog dier pon macam menarik je, nampak macam banyak yg syawal mesti suke, lagi2 menyusun barang...

aku ada niat nak hantar syawal ke prasekolah 2015 nnt..bila umo dier dah 5 tahun...tapi cikgu tu kata takpe...hantar situ, sebab takut syawal tak boleh nak handle..sebab otak N perkembangan dier baru 4 tahun...baru nak kenal "apa itu belajar"

mana kengkawan yang penah jumpe N kenal syawal..boleh tahu syawal macam mana...




p/s : malas nak cakap lagi la...runsing PK anak dari semalam lagi..

12 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

hi sis
singgah pg

Zee Suhaini berkata...

salam sue...

jangan stress sangat..syawal ok lagi..bukan tak pandai cuma slow je kan..tapi ye la,kita sebagai ibu memang runsing tengok perkembangan anak..

cuba compare ngan budak yang lebih teruk ngan dia..mesti kita rasa bangga tau ngan dia..

syawal ni lebih baik dari anak kawan zee..kesian tau,dia dah 2 kali masuk tadika then 2 kali jugak kena reject..cikgu tak sanggup nak ajar..so skrng dah 5 tahun tapi tak sekolah lagi..

Mama Idlan Irsyad berkata...

erm ja paham keadaan sue.. tp sue.. alhamdulillah syawal xde nak ngamok2 ker.. kaco kawan2 ker... dia budak yg baik... mgkin la gen ayah dia kuat, tu yg penyengap tu...

kakak ja ada anak yg autisme..so, ja nmpak susah jaga anak yang bermasalah ni.. selagi syawal xde masalah yg menyusahkan kita.. ja rasa xpe... dan sue kenal sendiri anak sue cmaner kan...

tp kl sue rasa dia patut tukar angin, ok jer.. try antar ke tempat lain.... mcm idlan ni susah nak rasi dgn cikgu baru.. so, ja risau kl nak tukar tmpat baru...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

ingin sekali jue nak jumpa syawal...
dulu farisyah pun sama cikgu taska bagi dia duduk lewat setahun..masa jue bawak pergi jumpa doktor,doktor suruh ckp kat cikgu bagi kelas sama umur dia...
pastu jue tukar taska...
ddk kelas seumur dengan dia..akhirnya perkembangan makin baik..farisyah boleh bercakap dengan lancar...
kadang2 budak2 nie nampak pendiam dan slow tapi sebenarnya dia ada kepandaian di sendiri...
insayallah minggu depan jue akan bawak farisyah jumpa pakar psikologi-pakar kanak2...nanti jue try bertanya masalah syawal pada pakar tue...klu sue nak bawak syawal jumpa pun boleh ...ni pakar psikologi kanak2 dia bawah kkm-tapi kena buat temunjanji kat HUKM...
ok..nanti jue nak jumpa syawal bila free...dah ckp ngan poji dia pun sama...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

ingin sekali jue nak jumpa syawal...
dulu farisyah pun sama cikgu taska bagi dia duduk lewat setahun..masa jue bawak pergi jumpa doktor,doktor suruh ckp kat cikgu bagi kelas sama umur dia...
pastu jue tukar taska...
ddk kelas seumur dengan dia..akhirnya perkembangan makin baik..farisyah boleh bercakap dengan lancar...
kadang2 budak2 nie nampak pendiam dan slow tapi sebenarnya dia ada kepandaian di sendiri...
insayallah minggu depan jue akan bawak farisyah jumpa pakar psikologi-pakar kanak2...nanti jue try bertanya masalah syawal pada pakar tue...klu sue nak bawak syawal jumpa pun boleh ...ni pakar psikologi kanak2 dia bawah kkm-tapi kena buat temunjanji kat HUKM...
ok..nanti jue nak jumpa syawal bila free...dah ckp ngan poji dia pun sama...

ch@ berkata...

setuju dgn pendapat kakJue, pendiam bkn bermakna dia x improve. dia sdg belajar. mcm auni jg dulu, org usik dia, dia bg muka nk mkn org. x bercakap, skrg...pening nak layan dia bercakap. adli pendiam sket, lyn blues je, tapi mmg dia blaja. bila dia pandai pun x perasan cuma lmbt sikit banding auni. arrizqi, sgt cpt belajar, tapi kurang dgn org. anak emak. perkembangan anak2 ni mmg bergantung kpd alam sekeliling, byk yg dia tgk, byk yg dia belajar. byk yg dia belajar maka byk la dia pengetahuan. cewah! ada mcm motivasi x? hahaa. sharing je.

MamaFarah berkata...

setuju pendapat jue tu.. jue ada pengalaman, rasanya sue blh tanya pada jue.. bagus kan kawan2 alam maya ni..semua ambil berat..

Ya ALya berkata...

Sue dulu pun ya pernah inform kn..ya ada sorang budak prasekolah mmg tak bercakap dan susah bergaul dgn orang yg dia xkenal...baru2 ni kami jpa family dia mintak bawa kt jpa dok pakar....sb apa yg kami search dr internet ank murid ya ni ad masalah susah untuk bersosial....kami tanyer parents dia...kt umh dia mmg petah berkata2...tp kata ayahnyer keluar je dr rumah mulut dia terus terkunci...family dia pun risau gak...dan lg satu masalah dia suka pakai kasut terbalik dan suka buat nombor n tulis huruf secara terbalik...jln terbaik sue bawa g jpa doktor pakar....dari situ kita akan tahu apa masalah syawal yg sebenar....

Nad MamaZN berkata...

Kite penah jumpa syawal. Pada pendapat kite syawal takde masalah pun. Btul la cakap sue, syawal ni byk menurun gen apak dia. Sape kate encik akob tu senyap? Pertama kali jumpa memang la. Cuba dah byk kali jumpa, amboi nauk sheikh sama ngan papazakwan jugak haha!

Ada nigina pm kite tanya pasal sekolah alif ceria. Sbb zakwan kan tadika alif ceria jugak. Nigina mintk pendapat kite. Kite no hal, mmg nampak byk perubahan pada zakwan. Cumanya kite nafikan yuran mahal, huhu. Tu pun zakwan tak amik daycare. Tp demi anak apa salahnya kan?
Sbb sekolah ni bagusnya bila belajar bukan pd buku semata mata. Dia bermain tp dlm masa yg sama belajar jugak. Syawal mesti happy kot.

Tp tak salah jugak kalau sue n akob nak tanya pada yg pakar demi syawal. Itu lebih baik la.. Tp bg kite, syawal takde masalah apa pun. Mungkin kalau tukar taska, angin syawal ok gak kot nak campur dgn org

Shima Salleh berkata...

ibu mana tak runsing bila pk psl anak.. sekurnag2nya syawal dah gi jumpa ramai kwn2.. tak mcm abg aqil ni, pun masih igt main aje.. loriii aje huish!... bila tanya nk hantar gi skool, kejap nak, kejap tanak

IntaNBerliaN berkata...

sue, saya mintak maaf, sbb xtau nak komen apa.. mcm sy sendiri.. si alisha ni pun, kalau hantar taska, xtau dia duk kelas mana..

sy xreti sgt bab2 pembelajaran kat tska ni.. sy xtau sgt apa yg dorg ajar... ilmu sy ttg taska zero.. tu yg xreti nak komen tu

jaakechik berkata...

tak elok laa cikgu tu ckp mc tu kan... buat kita makpak ni risau jer... btw, smoga ank akak cpt myeduaikan diri di taska tu... biasa la kak, baru2 lagi maybe si syawal tu mcm kejutan budaya lagi tuuu...