Yang DiSaYAngi

Khamis, 6 Jun 2013

Makin melampau ni

tak da mood pepagi ni...rasa nak letak kepala kat atas meja jaa...berat je rasa mengenangkan soal anak2 ni...semua benda atas kepala ni kan...


pagi ni hantar bebudak macam biasa...aku hantar izz, en asbeen hantar syawal..

syawal macam biasa...nangis dolu B4 aku pelok cium dier..N hantar dier kat cikgu yang dier selesa...

tapi hari ni aku hantar izz kat dalam bilik dier macam biasa..dah pesan2 bagai....semua...ok aku kuar...bila aku nak kuar tu aku terserempak ngan akak aku..ADAMNIGINA...

lepas punch card tadi, aku dapat we chat dari akak aku suruh call balik...
dah gaya macam walker talkie..akkakakakka.....aku call dier tanya mengapa...

sekali dier bagitau yang izz rembat susu sape tah yang ada kat situ minum..sah2 la izz tu lapar..elok lak kat bilik dier tu tak da cikgu...tak mana pegi tah...tadi aku B4 kuar tu tgk ada la cikgu sowang..pastu tgk ramai cikgu kat pantri dok bertenggek makan..mmm...

tu yang akak aku bising kat izz..tanya minum susu sape..sebab kat susu tu tak da tagging nama izz...so akak aku dok Pk la yg mmg izz rembat je susu mana yang ada depan mata dier kan..lapar agaknyer...susu dier mmg aku dah letak dalam peti ais...yang bestnyer akak aku kata..tinggal setengah susu tu dalam botol..tak tau banyak mana izz minum susu tu..mmm..

dari aku menghalang pihak taska bagi FM...jadi jugak kat aku..punya la aku halang...siap aku kata..
"kalo susu izz tak cukup..call saya...saya opis kat sini je..."

tapi entah la...kata akak aku, dengan tak da cikgu, dengan si rania pon nangis...izz pulok dok memanjat nak kan akak aku..merengek2..pening akak aku jap...

aku ada G tadi kat taska tanya...macam biasa...jawapannya..
"yeke..tak perasan pulok..rasanyer tak da..."

apa yang perlu aku katakan lagi...aku tak da kat situ kan....kang kata aku asik dok mengadu je kan...

lagipon cikgu2 kat situ suke sangat datang lambat...agak la kot..ko tau yang time tu, waktu puncak, mak pak sebok dok hantar anak...ko duduk la kat bilik yang ko kena jaga...tunggu amik budak2 kan..tau la ko lapar, nak sarapan bagai..dah tugas ko kot kan kena jaga budak..settlekan la bebudak dolu, tengok apa kehendaknya..mmm..ni tau dok la dalam bilik tu, tgk je, tak buat pape pon..nangis2 pon biar saja...
susah kalo yang menjaga, muda2 tak da naluri keibuan langsung...mmmm...semua pakat tau, hujung bulan ada gaji..mm..payah la kalo gini..kadang cikgu lagi lambat datang dari mak pak ni..,

dolu tak macam ni, cikgu2 ok je...ada XTVT..sekarang je...payah betoi..aku dah tak rasa secure dah nak hantar situ..makin la aku dok niat nak mencari taska baru..makin teruk dorang ni...buat aku runsing susah nak buat keje...

tapi mana ada kan taska yang nakkan budak dalam tengah tahun ni, kalo ada pon mungkin hujung tahun atau tahun depan..mmm..payah..kalo ada yang swasta pon..aku pon sedar aku ni bukan jenis yang berduit sangat kan...kurang2 pendaftaran pon mau terkoyak spenda aku ni ha..bulan2 apa tah lagi kan...mmmm..

mmg dah naik nak pecah kepala aku dok la PK mana nak cari taska yang elok dari segi managment, XTVT belajar...cara menjaga dengan baik..susah sekarang...

kata en asbeen..
"sabar la..awak susah hati gini, saya pon susah hati tgk awak gini...sabar la hujung tahun tak lama dah..tinggal setengah tahun je.."


tapi setengah tahun tu la, rasa allah..lamanya....


ni belom dok PK pasai syawal...yang asik2 pagi2 nangis..mmm...cikgu garang syawal..terime la sehingga ibu jumpe taska yang betoi2 ok yee...



p/s :  luahan hati seorang ibu,,....

14 ulasan:

ieyda berkata...

teruk jgk aku baca kes taska izz nie...xpelah, ko kene kuat n tawakal moga2 xde apa2 yg terjadi.

klau cikgu muda remaja, mcmnilah. kalau tua pun mcamnilah...so mcmne tu

Masni Syafie berkata...

Hadapi dengan tenang, In Shaa Allah
Ade hikmah sebalik semua yg terjadi

Nurzakiah Hanum berkata...

teruk gak nie

Zee Suhaini berkata...

ishh memang tension kalo gini sue..susu tu kalo yang FM takpe lagi..yang takotnya susu ibu jugok yang kita tak tahu sape punya..mungkin cikgu tu malas kot nak panaskan susu si izz..

sebab ni jugakla zee tak pernah antar anak gi taska..better cari baby sitter..nasib jugakla dapat yang okey..anak pon takde masalah..

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

sabar ye sue..
tapi bab susu tue memang boleh buat hilang sabar...
susah betulkan..
nak hantar yang swasta duit terberapa nak ado...
huhuhuh

Nad MamaZN berkata...

Aduhhh
Tak dpt nak tolong apa2
Terkilan gak rasa..
Sabar jek banyak2, tu je la yg kita bleh ckp huhu
Tp berat mata memandang, berat lagi bahu yg pikul..

Sue, igt x dulu sue ada share kt fb taska kat pinggiran putra tu?
Xmo try?

♥cikmOt♥ berkata...

hurmm...perkara gini pernah terjadi pada akak dulu masa anak2 kat taska bawah opis ni...
tapi mengenangkan anak2 dan hati tak tenteram...dan dan tu kuarkan anak2 p taska lain...nasib menyebelahi ada taska yang leh terima sampailah skang...

memang taska swasta bayaran dia leh terkoyak spentot semua bagai...tapi tuk keselesaan anak2 mak kena redha la...

dan so far anak2 di taska skang, perkembangan pun banyak...iris pun dah leh mengira walaupun pelat masih ketara...oklah tu...

pepun all da best to you sue...
moga ada jalan tuk korang...inshaallah...Allah sentiasa bersama kita kan...

lizz berkata...

kadang sakit hati tau kalo ader kes gini..adoi..kesian dekat izz dierang buat kejer..acaner la...kena report kalo cenggini...

LiYa HaNiF :: berkata...

sakit hatikan kalau cam ni.. kita bayar apa kerja mereka tu tapi bila mereka ni buat sambil lewa je tu yg hangin tue.. sabar le yer.. try cr taska lain... moga ada jalan penyelesaiannya ye sue..

Mama Vogue berkata...

dugaan ibu bekerja..huuu.
Sabar ye sue, mmg kena cari taska lain ler kalau dah gini jadi nyer. Utk ketenangan kita kat tempat keja gk. Cane nak keja kalau hati tak senang pk kan anak kan..

Fiza Rahman berkata...

Sedih plak daku membacanya. Complain lah kat owner tu. Sabar yer. Survey taska lain dulu.

Mama Adam berkata...

memnag sedih bila berlaku macam ni. dulu saya, bertukar-tukar taska juga masa awalnya. akhirnya, dapat jumpa yang elok. syukur....

bukan apa, kebajikan budak-budak kan...

MamaFarah berkata...

sue, try tanya taska lain yg leh terima dah tgh bulan ni..sue cerita la masalah pada taska lain tu.. Kalau ada rezeki maybe leh terima..jgn lengah2 kalau dah tau ada masalah di taska anak..jgn terlambat hanya kerana nnt2 la.pengalaman akak yg bape kali tukar taska anak atas tak puas hati dr segi keselamatan,kebersihan,sosial,...kat rumah kita jaga anak2 kita sebaik mungkin dan itulah yang kita harapkan pada orang yg menjaga anak kita sbb kita bayar bukannya percuma.. Maaf teremosi skit...

wan nurul hezrina abd halim berkata...

izz taska mana ek?teruk kan nursery2 kat sini.managmt mmg hampeh.tapi setakat nie kat cendiakawan bolehlah tahan..

sue kena komplen kot.teruk gak taska izz tuh..cian izz