Yang DiSaYAngi

Selasa, 4 Jun 2013

Potty Training Syawal - PART 1


Pagi ni aku nak kongsi ngan korang pasai potty training syawal..

mana aku nak mulakan dolu ni..mmmm...
serius aku sebagai ibu kepada syawal pon tak tau macam mana nak comunicate ngan syawal nak ajar dier free diapers ni...tapi aku gagahkan diri dengan badan sakit akibat tournement jumaat lepas..

sabtu tu menggagahka diri jua...sowang diri mengajar syawal potty training, tanpa bantuan en asbeen...org sebok nak OT ni..mmmm...


hari pertama - sabtu
so far pagi sabtu tu syawal mandi jam 10.30am....start dari waktu tu, dier tak pakai pampers..risau jugak kalo dier berterabur kan...tapi aku selaloo pesan kat dier...

"syawal, nak kencing berak, bagitau ibu tau..kalo awal tak mo cakap, awal tarik je ibu G tandas tau...nnt ibu bawak...ok.."

syawal hanya mampu senyum...

setiap sejam jugak la aku bawa dier masuk toilet...boleh pulok dier gelak2 kan aku bila aku suruh dier kencing...pastu sebok dok la main bird2 dier tu..mmmm..benda tu berulang la sampai jam 1.30ptg...risau sudah...dier menahan, masalah kat aku ni...kalo pakai pampres, time ni dah penuh pampers, dah macam nak terlondeh..udah nampak berkilo..ni tak da pon...last2...aku G dapur cuci pinggan, sekali dier datang kat aku, mengangkang...terfikir dalam hati.."pehal lak ni...gini gaya jalan...????????"

rupanyer udah terabur..mmmm...tapi boleh pulok hati aku rilex je dier terabur sana sini kan, takda langsung perasaan marah..agaknyer mmg aku dah redho ngan keadaan ni kan...sebab mmg aku niat nak ajar..kena la terime kan....

dalam masa 1 hari...baru 2X dier kencing..tu pon terabur..mmm...

hari kedua - ahad

pon sama berterabur jugak..mmmm..tapi mak pak dier redho sajoo....
yang best aku mandi...sekali dier boleh berdiri depan bilik air..aku bukak pintu je..dier senyum2 mengangkang..udah terabur kat depan toilet...abis floor map...

hari ke tiga - isnin..

malam mmg ajar tak mo pakai pampers...tibe waktu tido baru pakai...pon sama terabur jugak kat depan pintu toilet kat luar tu..mmmm...tgk gaya macam nak beyak...tak da pon...banyak kali jugak en asbeen bawak G toilet...pon tak jadi...dier gelak2 kan ada la..mmmm..adoi...last2 pakai pampers,...sampai ke pagi tak beyak..auta lebey syawal ni....

malam ni kena ajar lagi....hati mak mak pak kena redo..mmmm...


p/s : nak G LPPKN jap...bye

14 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

:) salam sis
singgah pagi

eima berkata...

hmmm aku beruntung sbb cekgu taska ajar .... klu aku nk ajar ...mmg sakit tengkok je la ... darah tinggi naik ... hahahaha

cekgu taska fahim pesan .. setiap sejam bw pi toilet suruh die kencing ... berulang klai kena pi toilet ... pastu kena auta lebih sikit klu tahan nanti bebird ngan bontot sumbat ...bengkak kena potong ....

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

itu biasa mula2 potty training...lama2 dia ok le...ibu n abah sila bersabar ye...hahahahahhaa

aanie berkata...

ok la tu mula2...adam smpi skrg x reti nak berak kat toilet...kencing je blh...

Mama Vogue berkata...

Part yg memang paling memerlukan kesabaran tahap tinggi! Sedang dalam proses gak ni..hihi.
Semoga berjaya!!

Ya ALya berkata...

sabar la ye...mula2 mmg mencabar sesangat....

IntaNBerliaN berkata...

normal tu sue.. mula2 je camtu.. lama2 syawal akn paham.. :)

ohya, alisha pun sama gak mula2 nk ajar, jd kurang kencing.. dh gaya jd cam kita org besar ni

MamaFarah berkata...

hehehe..biasalah sue..mula2 memang kene kuatkan sikit kesabaran tu..jgn marah tapi kene selalu bercakap..sekurang2 kalo 10 kita cakap 3 masuk ok gak..budak2 fasa ni biasanya menerima sahaja belum boleh proses apa yang diterima.. In Sya Allah syawal boleh buat..Pqa alhamdulillah dah boleh bercakap kalau nak kencing atau berak tapi akak masih pakaikan pampers...MInggu ni kene sambung lagi latih Pqa..Doakan akak juga ye..

mama ila berkata...

hhehehe..ibu redho jer... xper..apa2 pun gud luck yer syawal... =)

Masya berkata...

pengalaman ..

nanti kalau tak syawal dah besra takda mak dia nak cerita kat dia..

Shima Salleh berkata...

mmg penat sue memula tuh...
Lama2 ok. Mcm aqil skrg dia yg kejut ayhnya 2-3pagi nak gi kencing hihihihii.. klu cuaca sejuk ado gak la terlopehh hahahaha

LYAfrina berkata...

permulaan ni mmg kna byk sabar sue.. asya pon g2, slalu tbabas.. biasa minggu pertama la.. lps tu dia ok.. lama2 dia leh pegi sndiri dah..

Eyda Sukiman berkata...

same mcm saya..skrg tgh training my 1st son qayyim 3y ..mmg susah..kncing pn xpndai nk bgth lg..main kncg je..hehe xpe..parents kna sabar..in shaa ALLAH lm2 die akn pndai nnt..btw jemput singgah blog saya..

http://mummyhealthyvitastore.blogspot.com/

Nad MamaZN berkata...

Sabar sue..
Zakwan pun lmbt, umo 4thn baru btul2 free huhu