Yang DiSaYAngi

Rabu, 31 Julai 2013

Biskut Cornfleks ranggup jemah


Semalam projek buat kuih raya akhirnya menjadi..yahoo...suke3...takda siapa yang kaco...izz tido, syawal mmg jenis tak reti kaco...main game sajoo...

so boleh la jemah buat dengan tenang...

aritu aku tgk kat blog ZEE dier ada buat biskut cornflakes ni..aku tgk bahan2 dier n cara pembuatan pon senang...elok pulok semua bahan2 ni mmg ada kat umah...tinggal tunggu beli butter je...ok la tu kan..

mmg aku copy bulat2 la cara buat biskut cornflakes ni dari ZEE ....
tapi nak jugak la share resepi kan...
boleh kan ZEE ??????????????

BISKUT CORNFLKES RANGGUP - MAK JEMAH PUNYER..

 - 250gram Butter/Mentega
- 3/4 Gula Aising (aku guna gula custor je...itu je yg ado kat umah ni...jadi la..)
- 1 bijik Kuning Telur
- 1 Sudu Kecik Esen Vanilla
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 250gram cornflakes
- Papercup...(kalo tak da macam mana nak cedok letak dalam papercup elok2 kan...)

 Step 1

korang pukul la 250gram butter dengan 3/4 gula aising patutnya...tp aku guna gula kustor...ok la tu...pukul sampai sebati..bila sebati sejiwa sherashi bershame kan...korang masukkan la 1 biji kuning telur pastu korang pukul sampai la dier berkembang n sebati dengan eloknya...ops jgn lupa 1 SK esen vanilla tau..lupa jemah tau..

 Step 2

bila dah semua sherashi bershamee...korang masukkan 2 cawan tepung naik sendiri...dan
 250gram cornflakes...cornflakes tu ko ramas2 la kasi emping2 tu jadi pecah2 sikit, kecik2 gitoo kan...jgn macam aku yg sengal ni...sekali masuk lupa nak ramas2, dah sudah ketok kepala sendiri..kakakkaka...tapi tetap aku hancur2 kan sikit kat dalam mangkuk beso ni...


 Step 3

bila semua benda alah kat ats tu dah masuk..tak yah guna mixer dah...korang guna la spatula ke sudip ke, sudu, senduk ke bagai korang gaulkan dier sekali..macam kat gamba atas tu...nampak sherasi jaaa....


 Step 4

korang susun la papercup tu N masukkan adunan yang di buat tadi dalam papercup untuk di bakar dalam oven yang aku sedang elok panaskan/....

ko bakar dalam suhu 170c dalam masa 15minit tau...jgn durhaka ok..aku pon tak durhaka...

yang best aku ada assitant yang sangat2 membantu....
 mula2 tu rasa tercabar jugak ni, mau jadi hijau je bila si syawal ni buat tak betoi..tapi sabar...ajar elok2..alhamdulillah syawal sangat cepat2 belajar....lagi suke bila aku asik cakap 
"yeahhh syawal pandai, yeaahhhh syawal bijak..."
di ajuknya cakap aku...apa gaya yang aku buat..semua dier ajuk...

siap bila aku high 5..suke dier...

 ni semua hasil kerja syawal tau 1 talam ni..aku sendiri pon speechless bila syawal boleh buat gini..
sangat2 terharu...

 alhamdulillah menjadi N en asbeen kasi THUMB UP pada aku n syawal..tahniah syawal...kamoo dan ibu berjaya...


alhamdulillah dapat la hasil dua balang..ni kalo beli kat luar...mau 40 - 50engget kan...so far..modal aku aritu kuar hanya rm 2.95 sajoo..beli butter je.,...yg lain semua ad kat umah....suke...



sabtu ni nak try buat almond cluster macam tahun lepas....

12 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

wow rajin kan

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

bangga dengan syawal...
berjaya....
high 5 dari cik jue buat syawal...

Zee Suhaini berkata...

yeayyyy jadik dah biskut jemah..ahaha..
patutla nampak ada yang selonggok coklat rice,ghupenya si syawal yang buat yer..gud boy..

takpe, share ajer..zee pon amik orang punya resepi..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

yey jadi, kita nak wat cornflakes madu, almond cookies & popia nestum weekend ni, last minit punyer planning....harap2 manjadila semuanya..

eima berkata...

tahun ni ko betui transform la jd sesyautu lebih terbaik .. yeay .. rajin masak dan baking hebat betui ...

Nad MamaZN berkata...

Waaaa rajinnya!

mama3heroo berkata...

salam ramadhan # 22
waa..rajin mak jemah buat kuih..ye..hehe
m3h biasa men tunjuk2 je..tp thn ni rasa cm nk buat pulak..

Falsya berkata...

rajinnye jemah..bile la nak merasa wat kuih raya sendri..

fazurybeuteq berkata...

terbaek beb .. mintk snap yew.. nk try buat .. cz senang , kalau susah2 kang maleh aku

MamaFarah berkata...

nak buat jugak la..hehehe

lizz berkata...

sedapnyer sue...teringin nak buat gak...uwis suka sangat makan biskut kornflakes ni...kalo beli 25 hinggit ni...kemain kusyuk assisstant 2 orang tu ...kirim kat sini sikit sue...hehe

Fiza Rahman berkata...

Tak start lagi buat kuih raya.