Yang DiSaYAngi

Selasa, 2 Julai 2013

BMI, KOLESTROL, GULA

salam kengkawan..pagi ni aku lambat sikit nak bersiaran..al maklum la...bakal dapat SUB baru (boss baru)...so banyak keje pasal perjawatan aku kena settlekan...dah settle baru boleh terjah kan...mmm....


so nak citer pasai jumaat lepas aku ada teman opismate aku G LPPKN putrajaya ni...dier nak buat check up diri...aku pon join la sekali kan...ok la RM10 je...mmmm...at least aku tau tahap kesihatan aku macam mana kan...


so far opismate aku Punyer ok...
bacaan
KOLESTROL = 5.01
GULA = 5.3

cuma opismate aku BMI dier overweight sikit...

tapi aku...mmmmmmm.....
KOLESTROL = 5.44
GULA = 5.4

nurse kat LPPKN tu dah senyum2 kat aku...dier kata kolestrol aku bagi yg berpuasa dari jam 10pm - ke pagi agak tinggi...dier tanya aku mkn pe...aku jawab la...
"last mkn nasi n daging msk kicap..."

nurse tu dah senyum2 dah...
"sebab tu la kolestrol tinggi, sebab puan mkn nasi ngan daging "

mmg aku tau yang nasi tu kalo makan banyak2 boleh jadi gula dalam badan ni...N nasi jugak salah 1 karbohidrat yang tinggi jugak..mmg elok amik karbohidrat ni, tp klo banyak2 lain pulok jadinya kan...mmmm...

jangan di sangka yang kurus keding macam aku ni, kolestrol tak tinggi, B4 datag aku tak expect apa2 pon...maybe normal aku PK...tapi bila dah tau result cuak kejap..mmmm...

mmg lately ni aku cepat lapar N makanan utama yang aku mmg nak makan adalah NASI..
tak kire la pagi, tengahari, mlm mesti nak makan nasi...mlm tak yah kata la...tetiap mlm aku mkn nasi, sebab en asbeen kalo tak da nasi , mmg tak jalan dier...

dolu mmg 1hari aku akan amik nasi 2X dalam 3X pengambilan makanan aku kan..kire kalo mkn nasi pagi, tghari atau mlm je la aku amik, pastu mkn yg selain nasi...tp ni sekarang tak boleh, mmg 2, 3minggu ni asikla NASI, NASI, NASI..mmmmm...

kalo daging tu satu benda kolestrol yang kekal dalam badan kiter...kalo nak nutaralize kan dier balik , senaman antara salah satu perkara yang boleh nutaralize balik kandungan kolestrol dalam badan ni....mmm...

aku ada tanya ngan nurse kat LPPKN tu...boleh ke kalo nak nutralize balik, boleh ke minum green tea atau buat air limau nipis..katanya boleh...tp mungkin dalam 100% dalam badan...dalam 25-30% akan nutralize balik...better lepas mkn heavy senaman tu yang penting...tak kisah la apa jenis sukan, janji kuar peluh, N smua organ dalaman kiter berfungsi..

balik aku citer ngan mak aku...sebab mak aku mmg rajin buat check up gini...mmg mak aku rajin bercerita ngan aku pasai ni...

bila aku citer je...ni la yg mak aku smash...
"ko ni...kolestrol ko lagi tinggi dari mak ni...mak pon tak tinggi camtu..."

masam sudah muka kena smash...
mak aku smash balik...
"tu la kalo mlm tu, jgn la mkn nasi..mkn la benda yang lain, macam roti ke, biskut cicah milo ke...ko ni banyak makan benda manis ni..tu yg mak tak makan sangat mlm nasi...nasi tu kan kalo mkn banyal2 boleh jadi gula...tu akob tu pon suke sangat mkn nasi..ko nnt try bawak akob G check up camne...lagipon bukan elok mkn benda yang organ2 dalam ni mcm hati, paru, perut bagai ni...tu yg mak selaloo pesan kat korang jgn mkn sangat...mak tak suke korang makan..mmg la sedap...tapi yang sedap tu la gini jadinya...dah tau gitu ko kena rajin senam..."

abis berderet maka ku smash aku..bertalu2...terus kata dalam hati...
"menyesal pulok cito..kakkakakakka..."

so sekarang ni mmg bila tgk makanan , lagi2 nasi, mmg nak mkn,tapi kena jaga jugak la..mmmm...lagipon aku ni menyusu, so nurse tu maafkan jugak, tp dier suruh jaga jugak permakanan jugak...


p/s : panjang tak aku membebel...mmmm...nasib la...

5 ulasan:

lizz berkata...

samala kiter suka makan nasik memalam...huhu...risaulak raser hehe biler time makan takder ingat semua tu...biler dah kenyang semua nyesal makan banyak...

betultu...kita memang kena exercise saya jarang2 buat macam sue selalukan...

tapikan biasanyer orang kurus memang kolestrol tinggi..takper nak puasakan nanti bolehler nak kawal makan hehe..

Nad MamaZN berkata...

Kite mesti kolestrol tggi gak
Dh berat pun mcm mencanak naik dh ni
Lama dh tak p checkup huhu
Bmi sue ok x?

Fiza Rahman berkata...

Nak kena check juga ni. Last check up pon kolestrol aku tinggi. Tak padan dgn kurus kan.

eima berkata...

tu la org kurus lagi tinggi kolestrol sbb mkn tak de pantang2 ..bedal je ..aku nk pi check jugak nanti ..huhu

klu tak mkn nanti kurus plak .. pakar diet yg aku jumpa dulu tu suruh lebih pengambilan protien berbanding mkn rugi malaysia nasi ... tp aku tak suka sgt lauk .. nasi kosong ngan kuah kari je pun jln klu ngan aku ni

jaakechik berkata...

jaa pulak BMI mmg x okeyyy... huhu...
xcukup berat...huuuu!