Yang DiSaYAngi

Rabu, 10 Julai 2013

Hasil check up izz di klinik pagi tadi


Alhamdulillah pagi tadi bawak izz G klinik sebab muntah2 ...abis sampai pukul 10am..ok la tu kan, janji dah punch card kan...


hasil dari pegi klinik tadi...doc kata so far semua ok...juz muntah2 biasa..sebab izz masih aktif..dier tak cirit birit..klo dier cirit birit baru doc kasi ar garam...so far doc kata ni sebab pemakanan..doc ada tanya aku ada bg makan apa2 tak...????

aku jawab la..
"takda lak yang lain rasanya,...semua makanan yang saya buat untuk dier...saya buat oat campur dengan carrot, kurma, kismis, fillet fish ngan gatai tangan tambah AVOCADO...tapi semua benda tu semua dier penah makan N so far mmg ok la selama saya bagi...tapi AVOCADO tu la yang 1st time saya kasi...en asbeen saya pon kata semalam bagi dier makan, dier macam nak muntah2 sikit"

doc pon kata la...
"ooooo...ok....so kat sini kiter dah tau puncanya..AVOCADO tu mmg sesuai untuk baby...tapi tak semua baby boleh terime dek tekak kan...kalo baby org putih, mmg dorang makan N boleh terima...tapi kiter yang asia ni, tak semua boleh terima...ada yang ok..boleh makan N terima dek perut N tekak..tapi ada yang tak boleh...so anak puan salah sorang yang tak boleh terime AVOCADO ni...kadang2 ni pon sebab genetik...tapi dier ada tak jatuh2 ke apa..."

aku pandang en asbeen...so en asbeen pon bersuara..sebab dier ada kat tempat kejadian..semalam aku cuti...so mmg tak da la 
"semalam amik dari taska dier ada jatuh dari car seat...tapi tak jatuh ke bawah...dier jatuh kat kusyen seat tu la...kepala dier tak kena mana2 pintu...so far saya tgk, dier tak nangis...N dier respon pon ok..aktif, gelak2...dier start muntah2 ni pon pukul 10.30pm..."

so doc pon kata...
"ok la...tak da yang serius..(sambil check kepala izz)...so far kalo dier jatuh, tak nangis...bukan tu la masalahnya,,.."


so faham la aku...salah aku ok..mmmm...so mmg semua makanan izz yang aku buat tu, aku kena buang la..so aku dah suruh en asbeen letak kat tepi sinki..nnt aku settle kan...

doc pon tak bagi apa2 ubat..juz terus continue bagi makan yang elok...jauhkan dari AVOCADO n still BF...demam izz pon on off..so far izz kalo demam mmg aku N en asbeen mmg bagi daun bunga raya lumur kat badan atau mandikan izz..


p/s : tak pe la...at least tau apa yang izz boleh dan tak boleh kan

10 ulasan:

MamaFarah berkata...

la ye ker.. x per la sue..pelan2 bagi dia mkn makannan yang baru..kalau dah tau dia x leh mkn itu ini senang la..Harap2 izz cepat sihat tau..

IntaNBerliaN berkata...

ooo izz xleh mkn avocado.. tp best ke buah tu ek.. sy pun xpnh mkn.. hihii

lizz berkata...

nasib baik izz ok tak der apa...alhamdulillah...

Nurzakiah Hanum berkata...

take care

fazilzura berkata...

ooo psl avocado kew

aku x try lg bg amni mkn yg lain dr yg lain ...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

ooo kesian izz...
klu bab jatuh tak boleh lawan faez..
hari2 dia jatuh teratuk kepala..naik risau pergi klinik doktor ckp kalau jatuh terantuk kepala tapi tak muntah takpe...

take care izz...
selamat berbuka puasa sue

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah...
Riso ciknad dibuatnya...
Moga izz cepat sembuh ye sayang...

LYAfrina berkata...

lya pon rasa sbb avokado tu.//maybe x kna dgn tekak izz..tu jd nk muntah balik.. sama kes cam asya dulu.. bila bg sesuatu y dia x suka mmg dia akn muntah2 balik.. klo sbb jatuh biasa muntah blarutan & anak akan merengek sbb sakit..

eima berkata...

ok la tu ,... tak de pepe yg serius ... aku pun tak penah bg alisha mkn avocado wlupun dah beli ... sbb aku rasa pun dah tak sedap takan nk bg anak kite mkn ...hmmmm

Hani Fadhlina Abdul Rahman berkata...

Oh, ade jugak yang allergic avocado eak ?