Yang DiSaYAngi

Isnin, 30 September 2013

Syawal EXAM this week

Salam pagi kengkawan....pagi ni jemah neves kata ko...mmmm...sebabnya arini anak jemah si syawal tu exam untuk akhir tahun..mmm..kata ko...mmmm...neves jemah tau...ni pengalaman pertama syawal tempuh exam...

tak tau la boleh ke tak dier tumpu sepenuhnya pada exam tu...egatkan hari ni je..mak aii seminggu ni haa...baru perasan dalam FB cikgu dier semalam...

exam ni pon bukan apa...lebeih kepada nak tgk perkembangan bebudak kat taska tu...ada gak sore sumbang mambang yang dok la kata...
"alahai budak kecik lagi kot...exam apa benda nya biar la dorang main2..dah dunia dorang main2..."

tapi pada aku la...waktu kecik ni la kiter pupuk dorang dengan dunia pembelajaran...
anak2 tu fokus atau tidak, anak2 tu lambat pick up atau tidak, itu semua tolak tepi...janji dier tau tu adalah sessi pembelajaran untuk dier tempuh...bukan kiter nak memaksa pon...mana ada anak2 yang pandai terus tanpa belajar kan....

alhamdulillah sepanjang syawal berada di taska baru ni..dalam masa 2 bulan ni..nampak perkembangan dier...

dier banyak tau tentang shapes, buah-buahan...one to ten pon dah hafal..tp satu hingga sepuloh belom pandai lagi...banyak word2 english, banyak yg syawald ah tau, walaupun tak lepas...(pengaruh karton jugak ni)..

ada ke boleh dier panggil aku waktu aku jatuhkan sikit depan dier semalam..
"ohh dear.."

so sweet..kikkikikkikikkiki.....

sekarang pon dah pandai sikit...nampak lembu tepi jalan..mmm..di panggilnya aku..
"bu...a cow..moooooo..."

kalo nampak bas..
"bus..bus..bus...."

kalo nampak kete..
"bu...a car.."

dier lebey suke ada 'A' kat depan perkataan...agaknya pengaruh mickey mouse jugak ni kot...mmmm...mickey mouse kan banyak pelajaran dalam tu...

kalo ajar kat umah pon...
jumpe pintu di sebut "a door, a box,"
kalo itik di sebut..."duckie"

so far banyak la aku tgk perkembangan dier yg ok....


tapi aku tgk dier lebey suke english..sebab agaknya dier suke tgk akrtoon versi english kot...sebab kalo tgk channel disney ni, abah dier kasi tukar multiple tu ke BM...biar dier tau..dari kecik gitoo...bila besar, tukar ke BM, dier mcm malas nak tgk...

doa ibu sentiasa iring kamoo syawal..
pada ibu, ibu tak kisah kamoo dapat nombor berapa sekali...pada ibu kamoo boleh jawab, itu dah cukup memadai bagi ibu...ibu tak perlu yg lain..no last pon nombor jugak kan....

ibu tau, kamoo boleh buat...buat la sedaya mana, semampu mana yang kamoo boleh buat yee syawal...

so ini gamba pagi ni..mmm...
memasing blur je..mmm...

ops...ibu nampak bam bam la..salahkan kamera..kakkakakka




p/s : ibu sentiasa doa yang terbaik buat kamoo syawal yafiq



9 ulasan:

Myra Jay berkata...

Alhamdulillah Good job Syawal :D

lizz berkata...

good luck syawal..memang gitu anak yang nak periksa kita yang nervous kan...dunia kartun ngan anak2 banyak pengaruhkan dierang kan sama ngan sara dia suka norrr ngan upin ipin gaya cakap pun dah macam upin ipin...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

good luck syawal...
cik jue doakan kejayaan syawal...

izan mama mia berkata...

syawal bt sehabis baik yew

IntaNBerliaN berkata...

syawalkan anak yang pandai.. InsyaAllah boleh jawab..

Zee Suhaini berkata...

chaiyok syawal..tak kesah no bape pon janji boleh jawab..
okey la dah lain skit sejak tukar tadika ni kan..moga lebih maju pas ni..

anak zee yang kecik pon camtu sue..ape2 pon mesti nak sebut 'a' kat depan...panggil ibu ni dah jadi abu..hohohooo..

Nad MamaZN berkata...

Gud lux syawal
U can do it bebeh!

Nurzakiah Hanum berkata...

wow

wan nurul hezrina abd halim berkata...

Go go boy..budak skang advance n lebih bijak