Yang DiSaYAngi

Khamis, 12 September 2013

TQ DR WONG - demam adik, abg yg take turn pulok

Hari selasa aku keje...en asbeen cuti menjaga si izz yang tak sihat tu kan...

so dok la IG tetibe aku tgk si CIKMOT ada kata dier G klinik pakar kanak2 dr wong ni...aku macam familiar je ngan klinik ni, mana la aku dok dengar...sekali baru aku tau yang klinik ni si EIMA rajin G...

so aku call EIMA...borak2 sembang kencang bagai..aku pon call en asbeen.,..decide G sana...


nasib baik jugak la en asbeen N aku agak familiar ngan jalan sg chua ni...
balik je, tukar baju...terus aku amik izz bawak G sana..


kiter tgk la sama ada izz serasi atau tak dengar dr wong ni...

nampak muka tak sihat...cian izz...abg syawal tu sebok la nak melaram tau ngan spek paksu dier..


 tgk tu...mmmm...

mmmm..jalan lepas balik dari keje ni, tak yah kata la..jammed sana sini/..nasib baik jugak en asbeen ni junis penyabar, tempuh je la jammed tu kan...

sampai je sana...

dapat ni....lepas check temp 39.8c...terus dr wong bagi ubat montot kat izz..

baru la aku N en asbeen berfikir yang kami tak da simpan dah stok ubat montot ni...dolu time ada izz, kami selaloo buat stok untuk syawal, sebab syawal selaloo tak sihat...alhamdulillah syawal lepas ada adik ni, nampak dier dah kuat sikit sekarang..dah lama tak demam, sakit2...alhamdulillah....

ni kali pertama izz masuk ubat montot...elok lepas tu dr wong bagi ubat demam, selesema, batuk N atibiotik...

balik je, aku kasi semua kecuali ubat demam sebab dr wong dah masukkan ubat montot kan...malma sikit br bagi...so 2X mkn, pukul 6.30pm n 1am...

alhamdulillah ubat dr wong tu kire serasi dengan izz..aku bayar RM65..mmg kopak..tp takpe, demi anak la kan...sanggup la aku abiskan duit yg tak berapa nak ada dah ni...alhamdulillah usaha aku berbaloi

alhamdulillah jam 6.45am, suhu badan izz terus turun mendadak..dah tak panas dah..suam je...mlm tu masih lagi seram sejuk tgn n kaki dier..lepas tu pagi..alhamdulillah...
 muka jam 7.45am semalam, lepas abg syawal N abah G keje N taska...
kamoo ni adik, bila tak senyum, susah hati ibu tau...bila dah senyum, suke sangat...jadi windu pulok..

tapi tu la semangat dier agak merundum...
so kena la aku cuti jugak...utk pulihkan semangat izz ni, dah boleh jalan2 dah..tp melelong la lagi..badan baru nak kuat kan...tak pe la..ibu jaga sampai adik sihat betoi tau...

suke ibu cuti kan..asik la bergolek ngan ibu tau...

ygk TV tak pandang kiri kanan dah...


 mood lepas demam ni, suke benor bergolek kat lantai tau..


 tg citer fav dier...astro warna..


 ni pon mood lepas demam, suke benar tido gini..nasib la kain buai ni jenis besar N ada hood depan..ok la sikit kan...

tak lama abah N abg syawal balik...petang tu nak lepas mandikan adik dier...aku terasa badan syawal panas...argghh sudah...demam pulok ke..risau dah ni..mmmm...
 so malam B4 tido mmg kami laki bini bagi syawal pakai swater N stokin...

lepas pukul 3.30am, boleh pulok si syawal ni bangun, nyanyi lagu mickey mouse pulok..nasib la aku terjaga sebab si izz nak susu kan...boleh dier bangun berdiri kan..adoi..terus la aku kejut en asbeen...en asbeen tgk panas badan dier...terus la mandikan dier N lap2 badan dier...mmg sepanjang kami tau dier demam, mmg aku sediakan air sejuk je kat dlm besen mandi adik dier tu..kasi rendam lelama..sama la pagi td pon...tengah siap2 nak G keje...si syawal berendam lagi dalam besen adik dier..nasib dier nak kan ngan air sejuk ni...alhamdulillah pagi ni syawal boleh G taska..yeayyy sebab dah tak demam...hopefully la...i hope..i hope...

insyallah syawal sihat sepanjang di taska...



9 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

ceria kembali

izan mama mia berkata...

mg bertambah sihat

eima berkata...

ko dah tau kan bdn syawal panas nape ko pakai die sweater .... lg panas bdn terkumpul ... better bg pakai bj lubang2...

mudahan cepat sembuh ye anak2 berdua

aanie berkata...

Tgh musim skrg ni kan.....kita ni terpaksa la sediakan cuti aje la....huhu....

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah..
Serasi ngan dr wong tu ye
Takpela berkorban sket demi anak2 kan
Izz demam nak beralih tahun ni agaknya...

mama ila berkata...

semoga syawal dan izz cepat sembuh yer.. tengok cara tdo izz lam buai tu..comel lah pulok..hehehe

idayu096 berkata...

aah sis..rasenya kalo budak demam xpayah pakai kan baju....kalo pakai pun just pakai kan bj lubang2...senang panas nak klua...pastu mmg kena lap selalu & mandi kan..insya allah panas cepat kurang...sbb mase anak saya masuk wad mase umo 3 bln die demam...nurse tu pakai kan die pampers jer...lap kan..pastu bia die tdo mcm tu dalam air cond..

Ema Johari berkata...

boleh pula dia tidur tertonggeng kat dalam buai

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

ubat montot mmg kena spare gak kt umah kan...moga dua bradik ni cpt2 sembuh n sihat aktif blk