Yang DiSaYAngi

Isnin, 21 Oktober 2013

Adakah itu petanda dier mula tunjukkan minat??????


Salam petang kengkawan..baru lepas lunch szilling..menu senang..sama ngan kengkawan..beli sekali je..senangkan..kikikiki...

petang ni terasa nak bercerita pasai abg tecik ni syawal yafiq..

sebelom tu a big thanks to CIK JUE

sebab akan ENTRY INI

Aku tak sangka yang CIK JUE up jugak citer pasai abg syawal kat situ....sungguh terharu dan bergenang air mato den membaca...terus la call en asbeen N bagitau N respon en asbeen pon sangat2 touching sama CIK JUE atas apa yang di tulis dalam blog tu...

ini antara coretannya..

dalam masa yang sama aku berkongsi rasa dengan seorang lagi anak yang begitu istemewa dimataku...
setiap catatan ibu nya di fb atau pun blog...
buat aku sendiri secara automatik mengucap tanda syukur...
setiap perkembangannya membuat aku menangis sendiri...
kerana setiap perkembanganya aku tunggu dan tunggu...
setiap hari aku tunggu catatan dari ibunya tentang perkembanganya..
aku kadang2 rindu ingin tahu perkembangannya...
dan setiap kali si ibunya update kisahnya...
aku akan baca berulang2 kali...
kerana setiap perkembangannya buat aku bangga...
seperti mana aku bangga dengan perkembangan farisyah...
inilah kisah syawalyafiq.


aku sendiri baca banyak2 kali pon rasa sayu je dengan penghargaan dari CIK JUE ni...
walaupun apa pon kekurangannya dier tetap anak aku...N aku bangga ada anak yang bernama syawal yafiq..


ok ni kisah dier last week..jumaat balik dari school...balik2 je aku kan bukak pocoyo kat TV..sebab dier akan sampai umah jam 5.30pm..so citer tu mmg dah ada..mmg tu antara fav citer syawal N termasuk la adik dier izz...tetibe petang tu dier balik je bukak kasut, simpankasut kat rak kasut ters dier G kat rak buku N terus amik buku...duduk kat tilam maktok dier suke landing..N mula belek N membaca...

korang tgk la aksi dier..
  
khusyuknya syawal..

awal ibu amik gamba awak ni sayang..



ops baru perasan...kikikikikkikik

itu bukan buku baru...itu buku dah lama sangat2..waktu umo dier setahun lebey lagi...dolu beli nak pupuk minat membaca...idok jugak..lori kete yang di carik...

sekarang baru dier mula nak amik balik buku tu nak membaca...mmmm..suke ye buku tu awal...
aku mula teruja dengan setiap perkembangan dier...sayup2 sore syawal sekarang mula panggil nama aku.."ibu...ibu...ibu"..kadang tu kejap2 "abah...abah..abah.."

apa saja yang dier buat..."nah ibu...nah abah"..

bila aku mula bising kat adik dier 
"adik masuk..jgn main kat luar..."

dier pon mula mengajuk.
"dik...cok..ngan main uwa"

kikikikkik...sweet je...
ramai yang tak menyangka umo dier dah 3 tahun setengah...tapi masih belom boleh bercakap...
pada aku, aku tau mak2 yang hantar anak2 deme kat taska tu, yang sebaya syawal...mesti pelikkan...tp aku tak nak paksa syawal..biar la dier pelan2 bercakap..takpe la...insyallah kalo umo dier 4 tahun..masih susah nak cakap...nnt aku akan usahakan...sekaran pon dah nampak sekarang dier mula nak bercakap..beri la dier masa...biar masa yang menentukan segalanya...

TQ pada abah sebab sanggup spend time bersama syawal belajar...so far banyak en asbeen yang spend time dengan syawal time belajar..sebab aku agak susah sikit...izz dani aqlan tu susah nak handle...asik nak ngan aku je...ngan abah dier langsung tak mo...kalo terpaksa je abah dier jaga...

syawal mula paham akan setiap bait2 kata yang aku N en asbeen katakan pada dier...

tapi aku kengkadang marah jugak ngan dier..asik la suke main ngan adik dier ganas2...suke pelok adik dier N jatuhkan dier secara telentang...takut la aku...kedebab...je bunyi..seriau aku dengar...mmm...selaloo la kena bising ngan aku...dier mmg nak main ngan adik dier..seronok bila tgk dorang main bersama...tp masalahnya itu la...main ganas benor...



pesanan ibu buat syawal....biarla apa yang org kata..yang penting ibu tahu takat mana keupayaan kamoo...ibu tahu akan kelebihan kamoo syawal...doa ibu moga kamoo teruskan usaha kamoo menjadi anak yang baik, soleh dan yang paling penting ibu ikut je apa yang baik buat kamoo wahai anak...


p/s : rindu sama syawal lak ptg2 ni

7 ulasan:

aanie berkata...

alhamdulillah....ibu mana tak bangga tgk perkembangan anaknya kan....

insya-Allah, syawal blh....:)

Shima Salleh berkata...

Good boy syawal

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah
Banyak dah perkembangan syawal...

izan mama mia berkata...

mg makin banyak yg dituturkan nnt..good boy yer..

IntaNBerliaN berkata...

ololooo suwitnya syawal ni.. nnati dtg jumpe auntie ina, kita sembang2 tau.. dah tak blh main game lagi.. ibu dah delete kan.. :-)

Masya berkata...

Makin bnyk perkembangan positif alhamdulillahhhh

Sidratul Muntaha berkata...

syawal kenapa ye?
rasanya normal je mcm ank2 lain kan?!
aqil ni dh msuk 5 thun
bercakap pun tak pndai lagi
rasanya syawal punya wording base on mak dia tulis dlm entry ni ok je.
untung ade bunyi dan maksud
dak aqil lansung la
tak berbunyi
klu bunyi
ade bunyi2 menda lain
sabo jelah