Yang DiSaYAngi

Khamis, 17 Oktober 2013

Izz Take A Neb

Salam tengahrai kengkawan...arini aku baru masuk keje...N lewat sikit up citer pasai sebok ngan keje yang ada balik atas meja ni... + tenet kat opis ni ada prob sikit kan...so sekarang baru ok/....


so far alhamdulillah sepanjang perjalanan percutian aku ngan MYLITTLEFAMILY balik johor untuk aidiladha berjalan lancar...baru je balik semalam, cumanya ada la sikit B4 sampai johor oTW balik aritu...

yang mana follow aku kat IG, FB bagai tau la kan apa yang terjadi...tapi kat sini aku tetap nak up untuk kenangan aku bila boring2 baca,....tgk ada kisah ni...macam kisah SYAWAL BERKAPUNG DI HOSPITAL PUTRAJAYA-RAMADHAN 2011

Pagi tu kami dah siap2 bagai semua...so far semua dah siap2...N kami pon dah decide nak bawak izz G klinik An Nur P15...sebab tgk semacam je nafas dier..laju+batuk pon tak baik2 lagi..dah lama dah sejak izz demam teruk waktu bawak G jumpe doc wong aritu...so far dier tak demam...tp batuknya yang teruk...aku N en asbeen pon dapat agak yang izz akan kena neb ni...
 sebelom gerak...nampak muka budak yang sakit.tp aktif, dier saja yang tahu..mmmm..

sampai je klinik...aku terus G masuk bilik doc...waktu tu awal lagi..baru jam 10.00pagi...tak da sape pon lagi..masuk2 je doc terus suruh amik neb, sebab nafas dier dah tak teratur...boleh nampak kalo dier bernafas laju + hidung dier kembang kempis yang ketara..kat situ doc dah kata yang dier mmg kena amik neb...

adalah dalam 10min jugak amik neb....
ini kali kedua izz amik neb...

sebelom ni waktu bulan 4...waktu tu dier kecik lagi...
 sedeynya tgk muka dier..tapi aku kena keraskan hati demi kesihatan anak2..

bila dah settle tu, jumpe balik doc...doc check N still ada sikit la lagi bunyi whizing kat situ...still berkahak lagi..kahak dah tutup paru2 kan...

amik lagi untuk kali kedua...amik masa 10min jugak...
aku kat klinik tu adalah dalam 1jam jugak baru settle semua..
dah redho dengan apa yang terjadi..dah tak larat nak meraung dah....cukup la sekali tadi kan...mmmm...
letih yee sayang...ngantok lagi lak tu kan...



 settle semua....amik ubat...mmmm...juling kejap la bijik mata aku..tp aku mmg dah redho kan...kuarkan duit pon banyak tu..banyak tu jugak la abis kat 1 tempat je..,mmmmmm...tak pe la izz demi mu anak...

doc check still ada lagi..tp dah kureng sikit dari biasa kan...
doc bagi surat refer untuk amik neb lagi jam 3pm n 7pm....tapi aku terus je G hospital kkuang sampai sana...senang...lagipon kalo klinik biasa...duit lagi kan...

sampai je kat sana....aku daftar bagai...
en asbeen bawak izz terus G amik neb lagi untuk kali ketiga dalam 1 hari...aku dah risau..hampir sejam..apa la lama sangat kan..aku call en asbeen kat dalam tu kan...apa la halnya lama sangat..mmm...

tapi aku sangat la kagum dengan syawal yafiq...dier sangat2 pandai bawak diri..tak merengek...pandai duduk elok2..tak larik sana sini kan...alhamdulillah syawal paham akan kerunsingan ibu  n abah dier dengan adik dorang...

en asbeen kuar je...terus cakap...
en asbeen : saya lama sangat kat dalam...doc suruh amik gas, pastu doc suruh amik darah N X ray..nak tgk kalo2 ada hal lain kan...tunggu dalam masa sejam baru boleh tau result dier....
aku : arggghhh sudah..jgn kena admit bang...saya takut la...
en asbeen : insyallah tak da pape...kiter doa je...

so far izz mmg dah letih dengan keadaan tu..

 tgk la tangan izz..kesian sangat tgk tangan kecik ni...


 nampak muka letih tu..sabar ye sayang....

tak lama lepas tu nurse panggil nama izz..elok aku aku ngah pegang izz...en asbeen suruh aku masuk jumpe doc...

aku masuk je...doc kata 

doc : so far tak da yang serius pada anak puan....jangkitan kuman kat paru2 tu ada...tapi tak banyak..sikit je..tak serius la..tapi still kena pantau...
aku : doc ni boleh declare asthma ke???????
doc : tak...biasa la budak besar2 ni saluran penafasan dorang kecik, pastu bila dah dorang terlalu lama batuk, jangkitan tu mula serang...dan saluran penafasan tu mula sempit, sebab tu kiter nampak dorang bernafas laju...so far anak pon bernafas ok...kalo tgk kat tulang2 rusuk kat tepi badan ni boleh nampak dier bernafas melalui ruang2 tulang2 rusuk tu...tapi ni tak nampak...so dier ok..jgn risau...
aku : ooohhh...itu saya penah tgk kat anak sulung saya..dier pon pengidap asma la...tapi so far dah lama tak kena la...
doc : jgn risau..juz kena pantau je..
aku : tapi saya nak tanya, nape anak saya demam selaloo on off..?????ari demam, pastu esok tak...lusa demam balik??????
doc : itu sebenarnya si ibu tak bagi ubat pada anak ikut waktu la tu...sebab selaloo saya dapat tahu yang si ibu selaloo bila anak dah baik sikit, tak bagi ikut waktu ubat tu...tu  yang datang balik sakitnya...
aku : ohhh yeke..doc macam tahu2 je kan...kkikikiki..ye la tu saya akui...
doc : takpe..saya faham...mmg semua ibu kebanyakkan pon gitoo...


 di kala jam 3.06am aku masih berjaga N still monitor kesihatan izz...sehingga kini jugak...

alhamdulillah selepas 2hari di rumah MIL...izz kembali sihat...tp still mmg kena pantau lagi...


alhamdulillah izz dah ok dah...TQ pada aunty2 yang doakan kesihatan izz...




3 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

Moga cepat sembuh yer izz...dugaan jugak raya ni..sedih nengok budak kecik kenan neb sebab tak selesa kan..

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

kesian izz...
nasib baik dah ok

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah...
Moga izz trus sehat