Yang DiSaYAngi

Jumaat, 22 November 2013

One Minute Simulataneous Breastfeeding


Salam Jumaat yang barakah yee kengkawan...
10.50am baru nak Up entry..maap la kengkawan yang mana tunggu entry dari blog aku ni...

jap..jap..soalan kat korang..korang tunggu je entry up kat blog ni...blog selengge je pon...

ok petang semalam macam biasa sesambil aku layan FB..sekali aku jumpe kat FB member aku pasai ni..
ONE MINUTE SIMULATANEOUS BREASTFEEDING

ni kire menyokong PSI di kalangan2 mommy2 kat luar tu la...menyokong yang SUSU IBU ni adalah susu yang terbaik di dunia...

aku bila dapat tau ni macam nak join la...nak join pon ikut korang la korang kat mana pon berada..kat umah ka, kat luar jalan2 kat...tengah syoik2 makan ke...anywhere...suke hati la kat mana pon..aku sah2 waktu ni N tarikh ni kompom kat umah ..tak kemana..gaji tarak kot...lagipon en asbeen sebok nak OT..kasi je la dier OT..untung2 dapat duit OT boleh rolling balikkan..

so macam mana nak join tu..ada tertera kat situ..
3.30PM - bersiap sedia yee kengkawan..
3.40PM -jom menyusu anak2 korang..
3.45PM - bermula la ONE MINUTE SIMULATANEOUS BREASTFEEDING

seminit je..lepas tu terus amik HP korang...
3.46PM - SMS nama ibu/nama anak/duduk mana N hantar ke 
016-4464982

waktu ni jugak ada berlangsung seminar susu ibu di penang..aku kalo duduk penang mmg aku ajak en asbeen ni kan..korang nak anta gamba pon boleh...korang terjah FB MMPS ok...link tu nak register tu aku lupa la...korang G la terjah FB aku...SURAYA SYAWAL N AQLAN

tak pon korang G kat FB kawan aku ni.. DEEP ADIBAH ...


Aku suke menyusukan anak2 ..waktu syawal sampai umur dier setahun tujuh bulan...lepas tu wean off...si izz sehingga kini..lagi pulok sekarang ni aku semakin suke menyusukan anak sekarang..rasa tenang N aman je...aku tak rasa menyusahkan pon..dolu time syawal ada je rasa yg stress..asik nak menyusu je...stress aku sakit pinggang la bagai kan...mmg stress...en asbeen pon macam tak suport je aku...tapi syawal still BF ngan aku sehingga unur dier setahun tujuh....walaupun stress sana sini kan...


tapi alhamdulillah zaman BF kan izz sangat2 tenang..aku siap rajin offer izz lagi ajak BF ngan aku...kalo dier syiok2 main...mmg suke sangat dier kalo aku ajak dier BF kan...


 sekali terjumpe daa waktu izz kecik..dalam hari lag time ni..menysu ..sweet je...baru balik dari klinik..kena cucuk...


 time ni dah 4,5 bulan tak salah..kuat benar menyusu..

aku boleh tahu izz menyusu main2 atau tak..kalo dier menyusu sampai berpeluh..tu kompom nak tido dah...kalo idak..mahen2 sajoo la...


ni antara fav pose BF izz...kadang2 siap dier yg baring dulu sebelah aku N gelak2 gedixss minta susu..tahu dah aku...pandai selak jugak...


nikmat menjadi seorang ibu bila dapat menyusukan anak sehingga kini...alhamdulillah aku di beri nikmat dan keindahan ini...tanpa rasa stress dan terbeban...sujud syukur...

kengkadang aku tak paham nape la ada yang mengecam tentang PSI ni...pada ni bukan saja menjimatkan kiter dari segi kewangan, malah dapat mengeratkan kiter dengan anak..aku suke bila BF kan izz, tangan meraba sana sini....N perut dier mesti bersentuhan dengan badan aku...syiok wooo rasa kehangatan ibu dan anak ni...

alhamdulillah en asbeen sangat2 la suport akan PSI ni..alhamdulillah dier tak G mana2 kelas pon...tapi alhamdulillah en asbeen seorang pendengar yang setia bila aku berbicara tentang breastfeeding ni akan kebaikannya...en asbeen bukan macam dulu..hanya aku saja dengan anak Bf...alhamdulillah dier sekarang banyak membantu aku bila aku BF...

bila izz nak menyusu..padahal aku sebok buat keje umah..dier sanggup suruh aku berenti BF kan izz N dier ccontinue keje umah tu take turn ngan aku pulok...alhamdulillah di kurniakan suami yang terbaik di mata aku ni....



p/s : jom la reramai kiter sebagai ibu sokong akan susu ibu...setakat mana pon menyusu...janji kiter menyusu kan...dah tu rezeki yang allah beri pada kiter sebagai seorang ibu.....

17 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

great

lady butterfly berkata...

kte pon skong BF nih...mmg jimat pon kalo bf anak n yg paling ptg x perlu nk bgn mlm2 buat susu....bila nak nk susu, trus je sua nipple kt mulut die....hihi....pendek kata, sume jimat...

Falsya berkata...

Skang nie tgh gigih bf kan si qisya...hehe

Fiza Rahman berkata...

Nak join. Aku dah ada 2 sijil BF nih ☺☺

Myra Jay berkata...

Bestnyer... beruntung para Ibu dapat menyusukan baby, mudah2an rezeki myra nanti :)


p/s: Sue psl shaklee tu boleh je PM pn ok wasap pn ok :D

Mimi Azirah berkata...

anak kite yg no 2 breastfeed smp 2 thun..in shaa Allah anak yg seterusnya akan kekalkan jugak..

Hanie(SHMA) berkata...

nk join juga la..mudah2 an ingat..takut lupa plak

J.Syazwana berkata...

orang cakap masa BF kan baby ni boleh kurus eh kak? hihihi

Gieyana berkata...

Mmg sokong sgt2..weh, seminar tu hari ahad ni juga ka? Mcm menarik jer nih..leh joint nih..:-)

IntaNBerliaN berkata...

bagus betoi akob ni.. dia betoi2 memahami kan..

Shima Salleh berkata...

feel great kan dpt menyusu anak.. itu hak anak tu :)
Tp shima dah otw wean-off afiq la... dh 2mgu train dia ni... dah 2thn 3bln...

Shima Salleh berkata...

feel great kan dpt nyusu anak...

izan mama mia berkata...

nikmat seorang wanita bergelar mama kan... alhamdulillah akak sempat susukan mia sampai 2 tahun lebih...

Nora Karim berkata...

betul tu... kalau nak jadi ibu yang sempurna... menyusukanlah anak... kerana itu adalah hak mereka... alhamdulillah saya susukan Faris 1 thn 8 bln dan alisya 2 tahun.

Mama Idlan Irsyad berkata...

tahniah sue sb masih full bf ni.. tahniah2... ja jer yg x kuat mcm sue... tp irsyad masih menyusu lg.. cuma bkn 100%..

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah..
Moga diberi kemudahan utk bf kn izz sampai 2thn.. :)

IntaNBerliaN berkata...

suka tgk sue..!!

tajniah... sy minat event2 camni.. tp tu la, jauh..