Yang DiSaYAngi

Rabu, 18 Disember 2013

No pampers syawal

Salam Rabu kengkawan...

Pagi ni nak bercerita pasai perkembangan syawal yafiq pasai potty training dier....
alhamdulillah syawal yafiq dah di trained jadi untuk lebey baik...alahamdulillah mmg amik masa jugak la sebab syawal bukan mudah nak mengeluarkan kata2 untuk berkata-kata kan...

sebelom ni aku ada bercerita pasai potty training syawal..




dah bermacam2 gaya, waktu, hari aku syawal dan en asbeen lalui untuk syawal free diapers..kalo org lain amik masa sebulan saja....aku rasa aku lama...sebab 1st entry aku pon 04 JUN 2013..
sehingga kini..amik masa sehingga 6 bulan...

so far mula2 mmg ok syawal...weekday dier dengan aku N en asbeen ok je tanpa pampres...malam je pakai..ada sekali je la pon dier tak pakai..sebab en asbeen lupa nak pakaikan malam tu...ok la belom tahap banjir lagi la kan...

tapi ada satu inciden yang aku tak penah citer kat sini...syawal penah banjir...tapi bukan kat umah..tp kat kedai runcit bawah blok umah aku...kikikikiki..

al kisah en asbeen nak beli something kat kedai bawah...en asbeen ajak la syawal..mmg tau dier tak pakai pampres...so far en asbeen ok la...sekali dier naik atas...aku tgk syawal udah nangis...nampak muka geli...rupanya dier dah terbabas kat kedai runcit bawah N mungkin dier egat pakcik kat situ marahkan dier kot/....padahal tak kan....so sejak tu dier tak mo dah tak pakai pampres...dier nak jugak pakai pampres...trauma kot...adoiii....

tapi si ibu ni nekad jugak bila tgk syawal ni macam kuat pulok pakai pampres ni kan...
alhamdulillah dengan bantuan en asbeen as a bapa kepada syawal...alhamdulillah membantu.,,...

ajar punyer ajar...susah jugak la sebab syawal ni suke drama swasta kan....
ada sekali tu syawal punyer la tak mo tak pakai pampres kan...sampai terpaksa menyorok kat dier...dier meraung sampai penat terido dier....malam kedua ketiga pon sama jugak...ada satu hari tu en asbeen agaknya kesabaran dier dah makin menipis kot...di kurungnya syawal dalam bilik air..ada la dala 5 min kot...dier keluar je terus pakai seluar...lepas2 pada tu kalo dier takmo pakai seluar tanpa pampres..en asbeen akan tunjuk bilir air..diam la..redha je pakai...lepas pada tu ok dah..tak da drama swasta...

tapi susah jugak la kan..sebab syawal tak selesa bila pakai seluar anu burung dier selaloo tekena kat cawat seluar dier...so dier tak selesa,,...N nampak dier suke main2 anu dier...

last solution en asbeen belikan suar tecik untuk dier 3 helai untuk permulaan...sampai dier kenai la dinusour...sebab ada gamba tu kan...kikikikiki....so far sampai sekarang dah tak nampak dah syawal main2 anu dier...dier dah serasi ngan suar tecik dier...lepas ni kena beli lagi..beli kat aeon big je pon...

yang best part2 pilih tu boleh pulok demand di pilihnya hush puppies tu..sebab dalam kotak kan..cantik la..idok la beli...3pcs RM26.90..mahai..beli je 3pcs RM9.90..murah...

alhamdulillah sampai sekarang syawal dah boleh bagitau yang dier nak kencing..still tak cakap tapi dier panggil ibu atau abah dier N tunjuk anu smabil pegang..n buat la lompat2 macam nak terkencing kan....so terus la bawak....so far ok dah...sampai la ke malam tadi..mmg niat di hati takmo bagi dier pakai pampres time tido...alhamdulillah sebelom tido abis minum susu terus ajak G toilet N kencing...N alhamdulillah malam 2 tido sampai ke pagi tak da pon banjir...

so malam dah boleh la trained untuk malam ke dua....keluar jalan dekat2 ni pon kat alamanda pon tak pakai pampres dah...tp still jaga2..dalam beg ada pampres satu, towel, N suar spare untuk dier...

tapi ada satu masalah lagi..macam mana nak buat syawal tak berak dalam pampers..nak berak je cari pampers..mmmmmmmm


tapi ni pon satu perkembangan yang ibu tak sangka kamoo boleh syawal...


p/s : kat taska je pakai pampres..insysllah cikgu ajar kot tahun depan

12 ulasan:

Masya berkata...

good boy, insyaallah boleh lame² tak pakai pampers boleh berak.. sue ajar dia kalau nak berak jer terus pg toilet kdg budak ni dia geli.. ataupun ngeri lagi² mase nak keluarkan bende tu kan... su urut² belakang dia lepas tu bagi semnagat kat dia... moga dipermudahkan.. anak sy dulu kat kendui kawin terkucil kikiki.. elok jer kat atas kerusi.. mujurlah pakai seluar gelap.. kalau x haru..

Sya Nadia berkata...

sis..kalau anata anak ke taska, bagtau je kat cikgu tu..ni ikut pngalaman sy la jd cikgu taska..Insya Allah, dorang memahami.. :)

IntaNBerliaN berkata...

alahaiii syawal... terujanya acik ina baca entry ni.. meh sini nak peluk meh....

Syawal ni pandai...!! kalau kita tak wujud alasan.. comnfirm berjaya.. macm sue ni haaa.... pandai akob takut2kan dgn bilik air... taktik tu.. hihii

haaa saya mmg terpikir pasal seluar kecik tu time sue gtau saya dulu.. yela, sbb dorang rasa ada "something" kan... selama ni xpernah rasa... tak pernah ada.. tiba2 ada.. tu yg pelik.. hihii

yg pasal berak tu plak.. cuba sue try cari pelapik tandas... @ pelapik tandas duduk t7u... umah sue tandas duduk ada kan?

mana tau nanti dia tengok ada pelapik tu, dia jadi teruja sbb nampak tandas tiba2 cantik... ahhahha...

betoi tau.. saya baru perasan bila sue tanya pasal berak ni.. sbb alisha dulu, saya beli pelapik tu kan.. murah je... 9.90 kot... dia mmg nak terus je g tandas... dia plak yg ambik pelapik tu letak atas tandas... kira nmpklah dia excited dgn pelapik tu kan?...

eh, sue paham tak pelapik apa yg saya maksudkan ni?.. kalau tak paham or xleh imagine.. nnanti gtau saya ek...

Gieyana berkata...

Alhamdulillah..gd boy.
Kita sulu 4thn gak br nureen free diapers. Tu pon awl thn dia nk gak pkai pampers time nk poo poo..

Zee Suhaini berkata...

alhamdulillah..berjaya gak syawal..
suka kan sue biler dier dah pandai..
ada sesetengah budak memang gitu sue, asal nak berak mesti cari balik pampers..kena take time jugak tu..pelan2 ajar dier..insya'allah lama2 kang okay la tu..

jenis anak zee yg kecik tu, dier taknak berak dalam bekas tu..mesti nak dok kat mangkuk tandas terus..geli gamaknya..takyah ajar pon, dier sendiri yang buat sebab nampak abg2..

dalila berkata...

bagusnye abg syawal..
alhamdulillah sue..berkat sabar ko n husband jgk..kire awal jgk la tu ko 'train' die..
lps ni dah jimat 1 kos..
thn depan bole tambah lagi..
kikiki..

eima berkata...

ok la tu ko berjaya train die .. aku hantar kat taska je .. cekgu2 yg train fahim hehehehe

Nurzakiah Hanum berkata...

good boy

Cho Zila berkata...

anak2 memang gitu... anak akakpun gitu dulu dah ok tapi bila nak buang air besar jer cari pampers .. lama2 ok...

Nad MamaZN berkata...

Takpe take time sket sue
Anak2 pun buat dgn rela hati takde paksaan..
Klu pasal berak tu try cara ina intanberlian
Cuba cari yg ada corak2 ke kartun2 ke

Tp klu xde pun xpe sbnrnya
Save cost
Klu nmpk mula syawal mcm nak meneran
Ajak je masuk bilik air
Biar dia dok lama2 pun xpe
sambil2 tu kasi kata semangat
Hehe

Zura@Iwan berkata...

alhamdulillah..
pekembangan yg baik tu
kita dh la tk de pgalaman lg ni..
tp tu la..irfan pn kan bila buka pampers dia..dia sll main anu dia..haha...
sbr je la...

aanie berkata...

good boy syawal...

adam je la belum blh say no to pampers lagi...sejak perut kita dah besar ni kita dah x larat nak berulang pegi toilet sb dia xnak pegi sendiri....nak suruh teman jugak....last2 pakai pampers je la...