Yang DiSaYAngi

Jumaat, 20 Disember 2013

Rindu dengan Abg Syawal



Salam jumaat kengkawan..pagi ni agak BZ...BZ pon sempat aku call EIMA

saja call tanya pendapat dier n alang2 tanya la tentang alisha sekali kan...


sejak2 abg syawal pandai bercakap ni...kire cakap tak lepas tapi still paham kan...
hari2 hantar taska rasa rindu je dengan syawal hari2...izz pon rindu...tp lebey pada rindu akan syawal sebab suke dengan keletah dan mulut banyak dier...

semalam amik syawal..ada la cikgu dier kata...
"akak syawal dah ok sekarang tau..banyak cakap dier sekarang..asik nak bercakap...bila dier cakap dengan cikgu dier, cikgu tak pandang, sanggup tarik dagu cikgu pandang dier.."

kire dier nak cikgu tumpu perhatian pada apa yang dier cakap la kan..walaupun cikgu agak2 paham ke tak apa yang syawal cakap...kikikikiki....


alhamdulillah sejak2 dari syawal masuk taska tu dari 01.08.2013...alhamdulillah mengambil masa selama 4 bulan..aku nampak segala perubahan dari syawal...

* syawal dah mula balas setiap apa yang org kata..walaupun org say hai kat dier pon, dier akan hai jugak..kalo org bye kat dier pon dier akan bye...
* syawal sekarang dah lantang sore dir bila berkata-kata...dengar jugak la bait2 kata tu kan...alhamdulillah...
* syawal bila org panggil nama dier..dier akan say  "YES" ...aku tak ajar..serius...mungkin jugak di taska atau pengaruh TV kan...
* syawal dah boleh mengira 1,2,3 dalam english...tapi dalam BM sikit2 jee...
* syawal dah baguih dalam handle bab2 potty training ni..kire kalo dier dier nak kencing dier dah boleh bagitau ibu N abah dier...dah ok bila tido tak pakai pampres...dah boleh sikit kuar umah tak pakai pampres...jauh2 belom lagi...cuma poo poo dier je belom boleh trained lagi...tunggu la bila dier dah bersedia..nak berak dalam pampres..suke hati kamoo la syawal..
* syawal mesti nak ada something di tangan bila pegi taska...mesti..pagi ni dier nak bawak sudu N garfu aku pulok..kasi tamtam..tak pandang dah sudu garfu tu...alahai anak...
* syawal dah pandai nyanyi lagu old mc'd tu....cikgu ajar katanya..aku tak ajar..sebab aku tahu ranggap 1st je..kikikikiki....
*alhamdulillah syawal pandai disiplinkan diri..contoh jadi rutin bila kat sekolah dier akan bukak n susun kasut dier kat rak..bukan letak rata2...kat rumah pon sama...bila sampai je depan pintu dier akan bukak n susun kasut dalam rak..siap dier yg bukakkan pintu rak kasut tu..so ibu pon alang2 minta tolong syawal masukkan kasut ibu sekali..kemas tau penyusunan kasut dier..teratur...setiap hari..TQ syawal susun kasut ibu sekali...
*syawal jugak dah pandai tolong ibu kemas katil, kemas mainan, kemas buku N sidai baju...TQ syawal..
* syawal suke tegur ibu banyak kali bila ibu marahkan adik nakal tau...walaupun ibu kadang2 tak paham apa yang syawal cakap..tapi ibu tahu yang syawal tak suke ibu marah2 adik..
* Syawal dah pandai main dengan adi dier..suke main mengekek2 gelak...dah pandai geletek2 adik dier..tp still kedekut dengan barang mainan dier..padahal tak main pon...suke main guling2 kat toto berdua...

lagi 3 bulan abg syawal ni nak masuk 4 tahun..kejap je masa berlalu..walaupun syawal agak lambat dari kanak2 sebaya dier..tp pada aku dier tetap no.1 yang terbaik di hati..setiap apa yang dier lakukan, terdetik kat hati aku ni..bangga menjadi ibu syawal...



p/s : aarrrrhgggggghhhhh ..cepat la petang...tak sabar tunggu esok spend time wit my family...

7 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

Rasanya kan mesti ada something wrong somewhere kat taska lama dulu kan? Heee ^_~

Takpe biar la yg dh berlalu tu

Alhamdulillah happy sgt dgn perkembangan syawal
Bila kita nak jmpe lagi ni syawal???

Falsya berkata...

Yeayyyyy!...syawal kan cerdik..Lain budak lain caranye kan sue..lega dh hati ibu tgk syawal petah berckp ye...bgs3..suke aunty sya..aunty syantau dak syawal nie kan mmg cerdik bdknye...hehehe

Zura@Iwan berkata...

Alhamdulillah..
happy dgn perkembangan anak2 kita kn
mereka la yg TERBAIK pada kita..

msredcheesecake berkata...

Anak sy yg no 3 lambat cakap....skang nia 3 thn baru cakap 2 perkataan baru... Kalau hantar taska mesti boleh bantu perkembangan di kan...

Seri Selaseh berkata...

Seronok tengok progress anak2. Kalau nak dibandingkan dgn anak2 orang lain, memang la ada yg lebih dan ada yg kurang. Kira normal la tu.

dalila berkata...

gud boy la abg syawal ni..
xpe la sue..
setiap budak lain perkembangan die..
tu dah kira hebat dah..
kita sebagai mak ayah ni patut bangga..

IntaNBerliaN berkata...

yeayyy syawal ppandai!! seronok saya baca prkmbangan syawal ni