Yang DiSaYAngi

Jumaat, 22 Mac 2013

JOM MAIN TEKA-TEKI


Hari ni waktu lunch lama....so jalan2 jap...cuci mata..kuar duit...

so mcm berkenan ngan lip gloss ni...
bukan sebarangan aku nak membeli brand ni kan..brand mahal jugak ni, bagi aku la...


so jom teka-teka...

HARGA LIP GLOSS AKU NI..?????????????

hanya boleh jawap sekali je...
tarikh tutup arini sampai pukul 12.00AM..

ok...sila2..


elok pulok minggu depan gaji kan...rezeki korang la kalo jawab betoi kan...aku kasi something utk korang yg jawab dengan tepat...sila2 yee...


p/s : jawab jgn tak jawab yee

ikut perangai si abang


cerita malam tadi.....dah malas2 sangat..masuk bilik memasing...untuk time to sleep...

sekali sebok la si adik bila abah dier letakkan dier kat bawah...terus terjah laptop nak tgk citer pocoyo yang abg dier tgk/...


 dah macam nak masuk dalam laptop dah ni..kakakakka...dari jauh tu merangkak, nak tengok apa yang ada dalam tu...



dah penat meniarap pulok..nampak pulok haa posisi gitooo....tak kelip bijik mata tgk karton...sama sangat2 perangai abah, ngan abg syawal dier



p/s : bahagia rasa...sekejapan tgk dier dah membesar

depan kiter bukan main baik..kalo belakang!!!!!!!!




kejadian ni berlaku petang semalam waktu nak amik syawal N izz...petang semalam kami lambat amik dorang sebab en asbeen BZ jadi urusetia untuk temuduga chekgu2 ni...so kami labat dari biasa...

5.40ptg kami sampai...lepas tu dah settle amik syawal N izz nak kuar tu, mmg ada nampak ada pompuan ni, rasanyer dier ni budak sek.men kot..sebab kalo betoi dier cikgu2 kat situ, mesti pepagi aku anta dorang aku nampak dier...ni aku nampak time petang je, elok pulak lakai baju sekolah kan...agaknyer adik2 cikgu kat situ atau anak penyelia ke...mungkin...tp mmg muka dier sememeh je..

nak di jadikan citer ada sorang budak pompuan ni baya syawal, mak dier dah sampai...so pompuan ni panggil la dier..elok aku kuar dari taska ku, aku nampak pompuan tu tengking dier atas alasan budak pompuan tu pakai kasut terbalik..sampai menangis la budak tu...budak, bukan boleh PK kan mana nak paham lagi..kena la sabar N paham budak2 ni kan..adoii.....

aku pandang en asbeen, en asbeen pandang aku//...time tu dah tak ramai dah...terus aku cakap ngan en asbeen..
"do u thinking what i'm thinking???????????????"
ohhh giler speaking london ngan laki aku..kakkakak...kelas ko jemah..

lama lepas tu en asbeen diam, dier jawab bila sampai kat kereta..
"tahu...kalo depan kiter bukan main baik, kalo kat belakang...wallahualam...muka pon sememeh je pompuan tu"



kalo depan aku pon boleh gito...adoiiii tak terfikir aku...

nape taska ni tak mo amik org yang sememangnyer ada sijil AKK(ASUHAN KANAK2)...
at least ada pengalaman dan dier dah penah praktik benda2 ni kat sekolah dolu..at least pihak taska boleh minta call@cari kat mana yang ada org yg boleh handle dalam asuhan kanak2... 




p/s : nape la benda nu terjadi depan mata

Mereka pada jam 5.30AM



pagi ni tak break1st ngan geng jemah, sebab pagi ni kekenyangan air yang banyak di pagi hari, elok aku minum air rendaman halba+ESP SHAKLEE+milo+air suam 2 cawan+karipap sebijik..

tapi aku order gak kat geng jemah ni donut 2 ketoi..kakakkaka....buruk lantak betoi kawan korang ni kan...


pagi ni buat entry awal2 sebab arini masa pendek...so nak sepahkan Meja yang kemas
dengan keja yang lain pulok pagi...main2 system sudah settle..hari ni kiter main2 kertas pulok...
of fine melalut ke laut...

malam semalam malas tahap gaban M mmg besar sgt2...adoi aku pon tak tau nape..nak masak pon malas sesangat tapi ku gagahkan diri jua jebat...so mmg banyak yg tak settle...en asbeen pon mmg tak kasi buat kalo malas, sebab kalo buat dalam M besar takut dier jd hijau N semua ibu dier ni balun..baik tak yah buat...

so pepagi ni bangun tersangat awal nak siapkan semua kerjaan..alhamdulillah settle..masuk bilik tgk 3 hero ni tido tak hengat dunia, korang tgk la jemah bukak lampu bilik..kakkakakka...

hammikkkk....

 macam besar jela masalah yang di fikir..padahal silau nak tutup mata ngan tangan..kakkakak...
opsss lupa...abg syawal sudah di botakkan sekali lagi oleh abah dier..

sekali tgk budak tecik ni...
 aikkk dah celik...tak da signal pon ibu dengar...kikikiki...bangun2 terus senyum je kat ibu dier...


terus meniarap minta di manja...mmmmm...abah dier dah selamat berendam kat dalam bilik air...




p/s : suke tgk muka anak2 ngah tido, tanpa secalit dosa kat muka dorang ni kan..seronok jadi kanak2, tak perlu fikirkan apa2...

Khamis, 21 Mac 2013

kemas tak????????





kemas tak meja aku arini..

mesti la kemas..sebab keje aku dah settlekan tadi...kalo ado yang bising aku tak buat keje..mmg aku ketok dier..akkakakkaka....

petang ni leh pump ngan tenang kan..kikikiki...sesambil buat keje yang tak memerlukan meje...hanya pandang PC je...semak data ok..kakakkakka..

pagi esok baru buat keje lain..semak lagi meja aku pagi esok...



p/s : semangat ko keje 

Check up 6bulan - izz dani aqlan - new progress again



Semalam aku bawak izz check up untuk 6 bulan...

berat : 6.12KG..(naik 100gram je sebab 2 minggu aritu kan dier tak sihat cirit birit..ni baru nak naik sikit...)
panjang : 60CM (mmg jenis tak tinggi, ikut abah dier..abah dier kan omeellll..kakakkaka)
ukur lilit kepala : 42CM
ukur lilit dada : 42CM

nurse dah mula nak bising sebab berat dier dah masuk boderline...tapi ada nurse tanya abang dier berat mmg macam ni ke...aku jawap ye...senang..pada aku sekarang senang..mmg nak pandang berat, tp kalo jenis mcm abg dier, ibu N abah dier pon mmg susah nak naik berat badan macam mana...tak leh nak buat ape2..dah genetik dier gitoo...

nurse suruh naikkan berat dier selepas dua bulan ni..sebab bulan 5 ni jumpe balik..harap2 naik la..malas aku nak dengar nurse bising bagai..ikutkan je,,


so far semalam jugak izz kena cucuk..bukan main susah nurse nak cucu, sebab badan suke benar meliuk lentuk...kikikiki...cucuk kali ni utk lindung dari kena radang hati...

nurse jugak suruh dah start makan kasi bubur kisar halus + minyak@mentega +ikan bagai


aku pon baru belajar2 pasai solid food bagi 6 bulan ke atas...bukan ke kenalkan makanan yg berbuah @ sayur-sayuran...

entah la...so far izz kat taska cikgu dier kata dier nak makan...mmg kasi banyak dier makan...tapi kalo kat umah tak nak pulok..takpe..mlm ni aku try lagi..


nak kasi puree buah ke atau bubur nasi...??????????????









p/s : doa2 la izz makan yee

production kurang



arini mmg nak clearkan meja yang penuh ngan keje menimbun sebab mmg aku datang awal giler pagi ni...

so dah settle semua..lambat sikit time pump aku..patut pukul 10.30am...aku pump 10.40am...tapi production pagi kureng sebab mungkin jugak aku tak sihat kot...

tekak rasa perit je..mata pon berat je...hidung mula dah tersumbat2 bagai..berair je...ni mmg nak selesema ni..mmg kena cegah ni...

so tu la hasilnyer bila pump dari pukul 10.40am - 11.45am...sambil tido aku pump...

harap2 petang ni ok la sikit kan...

hari ni mmg aku keje mcm lipas kudung..tu yg lambat up entry pagi ni..padahal dah bukak, tp tak jenguk pon...



p/s : mmg kalo tak sihat mmg production kureng erk...

1 Million women purle walk

citer ahad lepas...lupa nak up kat blog ni..

pepagi buter aku dah siap2kan diri nak join 1 Million women purle walk

excited mak jemah tau..EBM izz dah aku siap2 kan macam biasa bila tinggalkan izz ngan abah atau maktok dier...so senang untuk dorang kan..nak tinggalkan izz ngan maktok dier..tak leh..maktok demo ni pon join gak event ni..kakakakkaka...semangat tu..omak sapo la tu kan...omak den la....


time ni PM tak sampai lagi time ni...semangat ko..siap makan2 pagi lagi..


 sepanjang jalan purple je...aku tgk..


 jgn tak tau akak aku..ADAMNIGINA pon join jugak..pon sebok nak menempel ngan aku N kawan kami ni...katanyer.."aku malas la nak join geng2 opis aku...ngan korang senang..klo nak blk awal..senang.."

sengal punyer kakak...itu yg di fikirkan


ni yang merah2 ni bebudak IPT bawah kementerian pengajian tinggi

tak lama lepas tu dorang buat senam seni..mmg fav aku..berpeloh2 aku tau semangat buat senam seni..terasa syiok sendiri meh menari sowang2..kakakkakakka...

dah abis sekali pandang bebudak IPT tu dah duduk dah..katanyer..
"bukanminat kami la kaka...kami malas nak join..."

apa sengal bebudak ni...tak sportng lagsung...tak minat pon..tapi untuk kesihatan tak salah kot...


kalo korang nak tau, gamba aku 1 je..kakakkakka...ni je...sebab 2 org sengal tu sebok la suruh aku amik gamba...gamba aku harammm....sengal dorang ni..bajet  cun..kakakkakak...

nampak muka berkilat...tu namanyer semangat senam seni tu...

 dorang dua ni kawan dah lama dari tahun 2001 lagi..elok pulok bila aku masuk KPM ni...rupanyer geng ngan aku gak...elok kawan akak aku, kawan aku gak..kakakkakka

 pon sengal macam aku gak..

abis senam seni..
PM pon datang..ada la yang mengiringi..pancaragam PDRM, ATM..cheerleader...


 garang nampak akak ni


 haa..nampak pompuan sengal ni...dier kalo nampak ATM..mmg terkujat kejap..kakkkaka...last2 tersekat la kami ngan ATM ni..




 ok fine dah sebaris ngan askar...askar pon pelik tgk ada pulok si belang ni..kakkakakak
kalo jumpe jantan lagi la kan..mmg terkujat abis la..akak aku pon sengal gak..

 ok fine sekeping pon jadi la..sekeping..berkeping2 nok..





so far mmg memanatkan...tp sgt2 have fun ko...mmmm....
dah balik mak aku call...

mak : ko kat mana..??????
aku : kat umah la nak..dah abis kot.nape.????????
mak : apa la ko ni...ada makan free la...mcm2 ada...

alahai mak aku ni..pon kuat makan macam2 anak2 dier gak..bukan aku je..akak aku pon sama kuat makan..

aku bangun tghari tu tgk mak aku bawak balik lauk..kakkaka..sempat lagi tu...


tak sabar ahad ni join lagi...

LANGKAH JOM CERIA BERSAMA PM..
aku dah register..
sekali mak aku balik dari alamanda semalam..dier kata dier dah register sekali utk aku N akak aku..adoi...padahal aku dah register..so ahad ni mmg jinjing anak la kot...mungkin aku kasi kat en asbeen...tgk la kalo dier nak G kan...



p/s :  jemah suke tau event gini..

Rabu, 20 Mac 2013

Bersemangat hari ni


Hari ni keje menimbun kat atas meja pon aku bat tak tau..hari terasa macam semangat je..buat keje pon mcm nak masuk dalam PC je muka aku ni..siap bersila kat atas kerusi ko...


sekali bila semangat berkobar2

sekali bila system buat hal..mmg nak kena hempuk gak PC ni.kakkakak..
nampak semangat nak hempuk PC..kakakkak..


semangat ko buat keje, sampai menyanyi2 bagai..boss tak da baru semanagt buat keje..kakakkaka...


ada ke org macam aku..



hari ni baru bukak HP setelah M aku besar nak charge HP kakakakkakak..sengal kan..sekali bila on..mak aiii banyaknyer yang mencari,..bila aku on tak da lak yg mencari..senyap je HP ni.kakkakak




p/s : lapaq

Izz Dani Aqlan - 6 month - New Progress




Alhamdulillah ahad lepas 17.03.2013 genap izz dani aqlan 6 bulan..
alhamdulillah ibu kamoo SITI SURAYA layak menerima SIJIL PENYUSUAN IBU SECARA EKSKLUSIF untuk 6 bulan pertama..masih jauh lagi perjalanan kiter izz...


progress yang terbaru sekarang dah pandai menyusu ngan ibu dier sambil meniarap...cukup suke...tak boleh dengar sore abah time menyusu, mesti berdesupp sebok muka jemah dier nak tgk apa yang abah dier buat...

alhamdulillah dah pandai merangkak..tak menyusur pon..terus je merangkak...dah langkau 1 step kan..kakakka...dah pendai memanjat ibu dier..


saya jugak dah pandai main sembur2 bila nak makan ubat..mmmtapi habit saya nak masuk tangan dalam mulut masih lagi...

muka saya mmg jemah bila ibu ngan abah saya berborak..sebok nak mendengar jugak..


tapi saya dah 6 bulan..puas la ibu saya try macam2 hari2 makanan untuk saya...1 pon saya tak nak...saya nampak je sudu, saya dah meraung..pastu bila ibu saya kasi jugak, saya mesti buat nak muntah bagai..adoi....kesian saya tgk ibu saya

ibu saya pon tak tau nak buat macam mana...ibu saya tak nak paksa saya,. tapi saya tak mo..sy nak susu ibu gak..itu yg lebey sedap...



p/s : ada kengkawan ibu boleh tolong ibu saya tak.,,..petang ni ibu nak bawak saya check up...mesti berat saya tuwun sebab aritu saya tak sihat...

Selasa, 19 Mac 2013

Exercise boleh membuatkan pengeluaran susu yang baik



Ni citer ahad lepas..aku ada join purple walk..

so mmg dari ahad pepagi bute tu lps solat subuh aku dah kuar...sampai je kat persiaran perdana tu aku semangat meh senam seni bagai..mmg menjejeh peluh aku kuar...best woo..semangat aku bersenam seni N purple walk bagai...mmg terserasa segar badan aku.....dah lama sangat aku tak exercise..bak kata laki aku...kalo badan tu selaloo aktif sana sini kuarkan peloh...bila dah lama tak buat mmg rasa lain sikit..

balik dalam pukul 11am, mmg tak la sempat pepagi tu nak pump kan...balik pulok si izz ni tido..alahai baru nak kasi zass suap kat mulut dier susu fav dier ni..bila ngan en asbeen, izz ni tido lama tau lepas susu...kalo ngan aku duduk, tak sampai 2 jam, sebok nak bangun..adoi...


elok tu aku perasan miss B tak bengkak, tapi rasa penuh, nak pump, terus lupa, dah penat+ngantok..elok tidokan syawal...terasa basah baju aku..mmg dah lama tak rasa nikmat basah baju akibat susu ni..last pon time pantang aritu..mmmm..kikikikiki...elok je aku nak buat projek pump, sekali en asbeen masuk bilik, bawak izz.alahai  ini budak macam  tau2 je...mmg selaloo camtu, elok nak pump, mesti dier jaga..mmm...elok la kasi kat dier...

dah petang pon sama jugak basah lagi baju aku...terus la aku pump sambil main2 ngan syawal N izz...semangat weii 15min terus dapat 5oz...pergghh aku dolu nak dapat 5oz ni kalo ngah bengkak...tp tu tak la bengkak pon...bestnyer...tu la nikmat kot bila org yang dapat pump 15min dapat hasil yang memberangsangkan...

gamba aritu mmg tak amik la...tak sempat..

ni gamba jumaat lepas..


 alhamdulillah rezeki yang di beri...
hari jumaat tu..pagi dan petang..tak penah aku dapat gini tau...rasa nak nangis je bila dapat gini..

semalam elok aku "fly " g  "abu dhabi" ngan fahrin ahmad...elok aku pump sambil izz tido..alhamdulillah 5oz lagi...rezeki dariNYA...


ni la perasaan dorang yang selaloo dapat gini kan..aku tak la selaloo tapi adalah jugak...so far petiais tak la penuh...tapi alhamdulillah cukup untuk izz..



p/s : tapi kalo tandem nursing ngan izz, mmg tak la..dier tu cepat rimas..dier tak mo ada yang mengganggu selain dier sajoo di ribaan tu.adoiiii

Malas on HP...


Hari ni HP bawak, tapi screen gelap gulita..padahal aku dah charge pagi tadi..mmmmm..pastu break1st tadi dah gelap gulita...malas aku nak charge balik..mmmmm...


HP ni mmg lately ni selaloo meragam...charge punya la lama...pastu bila guna, tak sampai 2 jam, kejap je dah nak abis bateri..kalo tak sentuh pon HP ni bteri laju jugak nak abis..

bila sampai kat umah pepetang balik opis mmg dah kong dah bteri HP tu..malas aku nak charge..walaupun tau HP tu dah abis bterinyer..mmmmm...

so di biarkan je dalam beg..

tadi pagi cakap ngan en asbeen malas bawak HP...tapi dier tak kasi suruh bawak jugak..aku bukan malas nak charge...suis plug kat  cubicle aku ni..1 je berfungsi..mmm..mana aku nak pump, nak charge..HP ak ni hari2 aku charge tau..hari ni je malas..mmmm







p/s : sesapa cari maap ye..

Makan masalah, tak makan pon masalah



bebudak opis yang sengal ni..pelik tau dorang ni..

kalo aku makan pon masalah buat dorang...aku taka makan pon masalah buat dorang..

mana taknyer..aku mmg kuat makan dari dolu lagi..en asbeen pon tau yang aku mmg jenis kuat makan...dier redhokan ajo...dier lagi suke tgk aku makan banyak..dari tak makan langsung..lagi2 bila aku makan masakan  dier sambil menikmati ko...kakakkakakak...

tapi dorang ni sengal..sekarang pon sambil buat keje +blogging aku ngah mengunyah...sambil minum air teh kurma+longan...dorang panggil aku buat tak tau sebok...dorang pandang2 dah gelak..sekali kawan aku ni cakap...

"makan banyak..biar nnt umo 40 dier gemok mcm kiter..sekarang dier kurus tak pe.la...kakkakaka"

last2 aku bidas..

"masalah betoi..aku makan korang masalah..aku tak makan pon masalah jugak..mmmmm..."


terus diam..mmm..hammikkkk...nak buat guano aku menyusu, lapar..makan la...takkan nak tahan kan..

dorang ni bila aku tak makan dengan dorang...mesti muka dorang akan kata..
"pelik bin ajaib ko makan"..

sengal demo2 ni...


p/s : korang masalah tak aku makan banyak...


Isnin, 18 Mac 2013

kejadian pelik di pagi hari - part 2


korang ingat tak akan kejadian pelik haritu

pagi ahad tu berlaku lagi..kali ni video citer oggy yg syawal suke tgk..mmm...

elok aku mandi pagi tu, tetibe kat lengan kanan aku ada bekas ni..




nampak kesan mcm cap jari...nampak mcm bekas jari org genggam lengan aku..bila di fikirkan, tak da pulok enasbeen pegang tgn aku, mahupon syawal...mmmm....

aku ckp ngan en asbeen..
"awak pk tak ape yg saya fikirkan?????????????"


pagi ni nak g keje, mandi pagi pon ada lagi..padahal bekas pagi semalam dah x da dah...




p/s : pelik berganda

Mengapa begini



Salam pagi kengkawan..

arini aku nak bercerita tanpa gamba pasal sesuatu yang mengusik jiwaku ni..mmmm...
sedey sangat bila kenangkan..

sabtu petang elok aku ngan anak2 dok golek kat ruang tamu rumah..mak aku balik bawak kawan dier..MAKCIK "M" ...

rupanya MAKCIK "M"  ni dari KL nak amik sesuatu kat kawan mak aku lagi satu...so mak aku terserempak ngan MAKCIK "M" ni..ajak la dier singgah rumah sebab kawan mak aku belom ada kat umah lagi...rupanyer dier ada anak kat blok sebelah aku...anak tunggal dier..

nak di jadikan citer malam tu aku kuar G mamak ngan en asbeen N syawal...

esoknyer mak aku citer...
mak : yaa ko egat tak kawan mak semalam tu????????
aku : haaa...MAKCIK "M" nape???????
mak : semalam malam, elok je ko kuar, 5min lepas tu dier kuar jugak nak G jumpe kawan mak ni..lepas tu mak cakap kat dier.."akak kalo lepas amik barang tu, nak G umah anak tu, kalo anak tak da kat umah lagi, meh la datang sini..tidoq sini jaa..nak balik KL dah lewat sangat ni.."lepas tu mak tunggu la dier..lama mak tunggu, mak egat dah ada kat umah anak dier la...sekali pukul 12.30am dier call..
"Bee...akak dah sampai umah dah..umah kat KL"
terkejut la mak..cakap ngan dier nape tak datang umah...katanyer takmo susah2..alahai...

dah la muka MAKCIK "M" ni muka sedey je...kesian lak aku tgk..

korang bayang la dari umah aku ni dier naik sendiri bas sampai erl train sampai ke kl sentral..pastu naik bas lagi sampai umah dier..pukul 12.30am baru sampai...

aku tanya ngan mak aku...dier kenal tak anak MAKCIK "M" ???
katanyer mak aku kenal..penah tanya mak aku, ada cakap ngan anak dier...mak aku ada tnya kat anak dier..g tak umah mak dier...katanyer ada g...rupanyer tak penah langsung...asik ke rumah mertua je..alahai...yg paling menyayat hati aku sebagai seorang ibu...bila mak aku kata..penah
MAKCIK "M" tunggu anak dier balik dr jalan2...sampai pukul 3am duduk depan umah...ya allah terguris hati aku dengar...

nape la ada hamba allah gini....sebak aku rasa...

tapi aku doa sangat...jgn la terjadi di antara kalangan kami...


p/s : pengajaran buat aku jugak...aku pon punyai ibu..dan aku jugak seorang ibu