Yang DiSaYAngi

Jumaat, 29 Mac 2013

Kepada dia kita datang..Kepada dia jua lah kita pergi - AL-Fatihah


Al-fatihah kepada kawan en asbeen faizal(gemok) yang kembali ke ramahtullah pada pagi ni..akibat sesak nafas...

ceritanyer berlaku pagi tadi...tengah aku dok sebok nak punch card, FIL call bagitau yang BFF en asbeen dah meninggal..terkejut, terduduk aku...

*********************************************************************************

al kisahnya, sebulan sebelom raya tahun lepas, BFF en asbeen ni adcident berlanggar dengan kete di arah bertentangan..bukan dier yang salah..dier naik moto...tapi dah takdir, melambung dier ke jalan yang sebalah, berlanggar dengan kereta yang datang di arah bertentangan...tempat kejadian tu, tempat yang sama 

dier koma hampir sebulan lebey...waktu lps aku bersalinu, kami ke rumah arwah...tp dier rupanyer masih di ICU...bila en asbeen g sana...balik je, muka sedey sgt..terus dier kata..
"sedih sayang..tak mcm rupa gemok"

baru2 ni kami balik lagi...saja balik...so kami pegi lagi umah dier...mmg nampak la perubahan dier, nampak kurus, nak bercakap, kotak suara dah tak da...dah kena tebuk kat leher tu...sedey bila aku kenangkan..bukan pe..dari zaman aku bertunang ngan en asbeen aku kenai dier...mmg tiap2 tahun kami akan G umah dier bertandang untuk raya...alhamdulillah dier pon dah jadi sebahagian dalam hidup kami satu family...itu saja la kawan en asbeen yang ada..en asbeen ni jenis tak suke bergaul...dengan arwah je la kawan dier..setiap kali balik KG...dengan arwah je la dier bercerita semua...

dengar kata dari FIL kata, 4 hari arwah di bawak ke hospital johor...dengar citer dier sesak nafas dengan tebukkan di leher tu..tapi allah lebey sayangkan dier, dier pegi dulu...tadi FIL call en asbeen takdapat, tu yg aku call en asbeen, terkejut dier..terus ayat yang kuar dari mulut dier..
"sayang...saya dah tak da kawan lagi dah..dia je kawan yang saya ada"

ungkapan sabar je la yang aku mampu cakap nan en asbeen...aku cakap ngan en asbeen
"dah la..sedekah al fatihah banyak pada arwah..saya kan ada..saya kan kawan awak jugak.."

tapi en asbeen balas..
"kalo awak kawan saya, awak pon tinggalkan saya...saya tak da kawan lagi sayang"

ya allah sayu je aku dengar suara en asbeen...nak balik tak dapat..sebab x da sape kat umah sebab FIL n MIL balik penang, ada hal...



p/s : moga arwah di tempat di kalangan org yg beriman

Anak Memilih makanan


Salam pagi kengkawan...

arini rasa mcm pening2 lalat sikit...rasa mcm x sedap hati je..nape erk....


ni citer mlm semalam...aku msk dading msk kicap utk syawal, siap suap utk dier, x mo pulok dier mkn..

mmg payah abg tecik ni nk mkn, klo nasi lagi liat.,...adoi...
sanggup makan telor je....



mkn telor sambil tgk kartoon..mmmmmm...punyala aku pujuk kasi mkn nasi, di tolak jugak, nk kata mkn sebelom, x da pon...mmmm...

syawal ni mmg jenis memilih sikit mkn, mmg nk tgk dier mkn mcm2...mmmm...ni pon ok la sikit, dah mula nk mkn coklat, tp jenis salut coklat tu la...yg ada biskut...

mmmm...tp slh aku gak, aku bg dier mkn makanan tertentu je...mmmmm



p/s : no in mood la...

Khamis, 28 Mac 2013

Stok susu Kelmarin


salam pagi kengkawan....arini lambat up date sebab BZ buat keje, kasi kemas meja macam aritu...so ni pon curik2 jugak..kan...kakkakakak....suke ni bos tarak, coti, soo sila buat keje ngan tenang..kakakkakak...

ni gambar semalam aku pump untuk sehari bekerja ni...

semangat tu bekerja sebagai seorang pekerja dan seorang ibu...



 jemah pump kat tempat je...kengkawan laki yang datang kat tempat jemah pon dah tak heran ngan jemah bila jemah pump ni..kakakkakakak





ni hasil pengumpulan kelmarin...3 botol je...korang rasa penuh tak....


semanagt tau pump dari pagi sampai ke patang...

2.5oz - jam 8.30am
3oz - 11.00am
3.5oz - 3.30pm


tu je la hasilnyer...kerisauan semakin melanda...tapi aku PK +ve...N teringat akan kata en asbeen
"janji ada sayang sikit atau banyak, janji ada hasil dari tak da kan.."

sejuk jugak la hati ni....

kat umah pon kengkadang aku marmet je, kengkadang aku pump...tapi tugasan aku kat umah dah beralih tangan ke en asbeen, aiitu lipat baju..tugas lipat baju di serahkan pada en asbeen...so ada la masa aku nak pump kan...insyallah....



p/s : sikit pon tak pe la, janji ada rezeki izz...

Rabu, 27 Mac 2013

stok berkurangan


arini, aku try x break1st ngan kengkawan opis...aku break1st kat cubicle jee sebab nk pump susu awal arini..nk try pump 3x sehari...

pagi td aku pump pukul 8.30am - 9.30am  = 2.5oz
sekarang pukul 11.30am - sekarang tgh menaip pon pump = 3oz


aku pon tak tau nape...

stok susu berkurangan ni...setiap kali aku pump, mesti aku akan bawak blk utk izz di bekalkan esok, 2, 3 hari ni mmg tak da simpan dalam frezzer pon...semua yg pump kat opis mmg utk di bekalkan esok...

bila kat umah, aku pump pon sikit jee...dapa la 3oz..pon utk di bawak esok harinyer...

nk pump barang 2,3jam lps tu susah, semua kerjaan aku kn ssettlekan mlm tu...

klo tghmlm aku dah give up dah nk bgn...asik la tak terjaga..geram pon ado..mmmm...dah alarm pon tak terjaga..pelik aku nape tak terjaga..sampai satu masa en asbeen bersuara..
"tak payah la pump time mlm, kalo dah tak terjaga, kalo jaga pon, pump pon tak da kuarnyer.."


alahai...

tadi aku call akak aku...minta dier tolong urutkan belakang aku..masih sakit, dari lps adcident tu, lg bertambah sakit lps aku join tarian cuti2 1 malaysia awal bulan disember tahun lps...hingga kini, kesan tetap ado...bangun je dari tido, mesti rasa sakit, kat belakang aku..

aku citer ngan akak aku ni, pastu aku minta dier urut gak utk susu, sebab bila aku pump dalam 1 jam, mesti dapat 2.5oz - 3oz...tu yg en asbeen suruh G mengurut ngan akak aku tu...

bila aku citer, dier kata mungkin sebab saraf susu aku tersumbat...sebab aku pon dlm masa sama mmg sakit belakang...entah aku sendiri pon tak tau...



p/s ; moga lepas mengurut ni elok la sedia kala

Tabik spring pada mereka - supermak





Tabik spring pada mereka yang sememangnyer duduk rumah , mmg menguruskan anak dan rumah saja kat rumah tu..bangun awal2 pagi mcm org lain nak G keje jugak...siap2kan sarapan...kemas rumah, basuh baju, lipat baju, sidai baju, masak, kemas rumah lagi...angkat baju..mmg memenatkan...

aku yang jadi housewife untuk hujung minggu pon tak menang tangan..bila kemas tang sini, sana sepah. kemas sana, sini sepah..mmmm....mmg menguji kesabaran tu...

bukan takat buat tu, lain2 pon buat gak kan..

mmg  lately ni en asbeen sabtu mmg dier akan OT sekarang..tp ahad duduk rumah je..mmmm...
 ni semua hasil kerja syawal yafiq N izz dani aqlan...

tak menahan tu dua2 nak gak di tangan tu...si abg mula la buat perangai nak tido..nak tido pon nak ajak ibu, si adik ni tak mo pulok haa tido..mmm...

last2 dorang ni menyepahkan rumah je la tau...si syawal pulok sebok dok buka tutup buka tutup peti ais,,,,kalo tutup pelan2 takpe...ni di hempasnyer...mmmmm...sikit lagi la kamoo nak tengok ibu kamoo jadi hijau...




last2 ketiduran jua...mereka kepenatan jaa...suke sgt..yeeee...
last ibu pon tak leh tido..ada keje yg perlu di selesaikan....


p/s : bangga aku dapat kengkawan yang jd housewife, dapat settlekan semua....


sudah berdiri... - ibu yg risau lebey



izz dani aqlan baru 6 bulan 2minggu...
gg tak tumbuh lagi...

dah lah skip step by step progress dier...
3bulan - mengiring
3 1/2bulan - meniarap
5 bulan - merangkak 

dier skip 1 step iaitu menyulur...

tapi kejadian ni terjadi pagi td, terkejut jemah tau...

buat aper tu....
haaa ada la projek dier tu kan....



haaaippp..kang jatuh nnt....tak mo la...bosan la tu...abah ngan abg mandi lama sgt kan...


tak lama dier diam...aku pon siap2 la nk g keje kan...
sekali aku kalih je kat dier...


 dah berdiri sendiri...


dah tu mengekek2 gelak sorang2 depan laptop...risau aku...

dalam risau2 pon sempat snap ta...

cikgu kat taska pon kata yg izz ni mungkin nk berdiri...nmpk sgt dier angkat montot sgt2 tinggi



p/s : mcm skip 1 step je lg...x kot

adik sakat abang


salam pagi kengkawan...

kejadian ni berlaku isnin aritu....
si adik bising2 sebab abg dier main ke hulur ke hilir kejar2 ngan abah dier, x da sape pon hiraukan dier...sebab ibu dier sebok dok buat keje umah...

last2 abah dier tolong dier angkat bawak ke kereta abg dier...

dier tgk abg dier dok la gediks2 depan dier, menjerit2 dier...pastu terus la abah n adik menyakat si abg...aakakakakakaaakakak...


korang tgk sampai atas katil abah n adik menyakat si abg..aakakkkkkak....

mengekek si adik gelak2 kan si abg menjerit2...



p/s : marah sekarang izz ni klo org main x ajak dier

Selasa, 26 Mac 2013

mak arab...

mak arab yang guna bedak arab kebosanan kat meeting keskep..

nampak ini org dah buat perangai

semalam aku g dating ngan en asbeen..g lunch kat tnpt fav kami,dari zaman bercinto laie mmg suke sgt g sini,dari tahun 2008 sampai kini menu yg sama je aku akan amik,x penah try yg lain,

suke sgt2,lagi2 sambal belacan dier,mmg terbaik..suke sgt..

last aku g sini time pregnantkan izz 9bulan..mmg ni la tempat aku selain wong solo..

p/s : ngah meeting keskep jaaa..dok bising pasai family day

tindakan refleks - terjadi padaku



kejadian ni berlaku petang semalam B4 nak balik keje..kat opis la..aku ni dah settle pump, nak la G amik ice pack N susu yang dah di simpan dala peti ais pagi tu kan...

nak di jadikan citer, aku ni nampak la member aku baru lps amik anak2 dier dari taska N bawak la ke opis sementara tunggu laki dier sampai kan...

sekali tu, aku G la kat dier, tak perasan ape2 pondok la main2 ngan anak2 dier...kat tangan masih ada coller bag aku...sekali tu kawan aku yg lain datang dalam keadaan bising2...
"eh..nana ko kasi anak ko pakai baju ular...!!!!!!!!!!!!"

aku terus la...ko bayang la kan, perbuatan seiring dengan percakapan...
"mana2...ular...eh sengal la ko kak ann..bising2"

terus zassss aku balik coller bag yang kosong tu kat anak dier yg sulung tu(baya syawal)...terus mak dier pon menjerit, aku menjerit, kawan aku pon menjerit...kononnyer tak nangis lagi anak dier..sekali tgk kiterorg dok la gelak2+jerit2...terus la dier nangis...rupanyer mata bawah sikit merah kena zip cooler bag tu..adoi....serba salah aku..dah cuak dah..bukan takat dier, adik dier baya izz pon nangis..adoi...korang bayang la dalam kelam kabut tu kan..kkakkakakakka...adoi mmg lawak tau..

aku say sowi pon dari jauh je si irfan tu, bila dier dah berenti nangis...garang tu, siap angkat kasut dier tunjuk kat aku..kkakakakakka...

bila nak balik, mak dier la sebok dok menyakat aku suruh anak dier salam ngan aku...aku pon pe lagi, cakap la..

"ko fan, nak salam, nak jumpe aunty soya, jgn pakai baju ni...egat tau"

ko bayang la baju dier t-shirt biasa tp ular dier tu, mcm ular plastik yg di lekat kat situ...

aku mmg tak boleh gitoo..tindakan refleks aku laju...kalo tak, x da la kawan aku ni..

aritu aku hempok surat khabar kat kepala dier..kakakkaak...mana tak nyer aku ngah syiok2 baca paper kat belakang dier, sekali ternampak ular..mmg laju la paper tu melayang dari tangan aku ni..N tangan aku ni mmg laju la apa yg kat depan aku kan...tu yg bila dier beli je paper...nampak je ada something yg aku tak suke..dier akan kata..
"bai, lu jgn baca paper arini.."

mmg aku tak baca la..klo tak jd mangsa la ngan aku...dah kata duduk sebelah kan...


p/s : korang penah jd gini ke

Isnin, 25 Mac 2013

Izz sudah maju



Sebelom ni aku dok la runsing si izz ni tak mo makan kan..seb baik jugak la ada kengkawan yang baik hati bagi kata2 semangat kat aku supaya tak down kan..sebab si izz ni tak macam syawal molu2 nak makan dolu..semangat dier nak bukak mulut makan...tapi si izz ni nampak je sudu dah melalak....

alhamdulillah jumaat lepas en asbeen bagi izz makan malam tu sementara aku namdi lepas dah settle semua kerjaan kan...elok je si izz ni makan ngan abah dier..

petang tu kami ke pasar malam beli buah pear untuk di jadikan puree untuk izz

abg syawal yang pilih ok...pandai bag syawal ni...pilih..elok2 pulok  tu....10biji - RM10

elok je dier makan...sekali tu aku settle je mandi...dier nampak je aku, terus melalak...adoi....masalah...mmmm...payah...mmmm...terus en asbeen halau aku masuk bilik..kakkakakak...giler kentang halau aku..kakakkaka...

dalam bilik still dok dengar dier melalak...
tapi last2 abis jugak makan...

malam tu aku dah siap2 buat puree dier dalam bekas puree tu..

 aritu aku kirim ngan mummy uyun ...semangat bila dapat...tapi lebih semanagt bila izz dah boleh mula makan ni...

semangat berkobar2 aku tau...

ahad petang semalam pon alhamdulillah aku bagi lagi 2 kiub..pon abis jugak makan...tak mo kasi banyak2,,...kang tak abis, membazir..lagipon biar izz mula dengan pelan2 kan...senang...

malam tu dah selesai makan malam...aku pon bukak peti ais nampak 
pisang embun yang mak aku bawak balik dari larian langkah jom ceria bersama PM pagi semalam...aku punyer dah abis aku melantak time dapat tu..kakkaka...

semangat aku makan, sekali si syawal pon sebok la nak makan, bukan makan pon, menjilat lebey...last2 bila aku cuit2 sikit bagi dier makan, ok la pulok..tetibe datang la dier dengan pose merangkak yang laju+mata bulat nak datang terkam ibu n abg dier...kakkakkaka...

aku pon kasi macam aku kasi kat syawal, elok pulok haa makan...last2 en asbeen kata, jgn abiskan...dier suruh aku lenyekkan kasi izz makan...cebek aku..adoi, baru nak menikmati..kakkakak...

aku pon buat la seperti apa yang en asbeen suruh...

alhamdulillah untuk kali kedua, izz makan sangat2 laju N abis..yeeee..tahniah buat kamoo izz...tapi makan kena bukak kartoon la, kalo tak, sebok nak ke sana sini...

so malam ni nak shooping barang rumah..nak shooping jugak 
baby bite pulok....



p/s : semangat aku arini..

JAWAPAN TEKA-TEKI


salam pagi kengkawan..dah abis kan JOM MAIN TEKA-TEKI JUMAAT LEPAS

so ramai jugak yang join ni..baguih la demo2 ni tau join..baguih2...
so siapa yang mengena?????????????

tak da sesape..kakkakakak...cian korang...tak da sape yang bagi jawapan yang tepat...tapi aku tetap akan kasi tau pemenang berdasarkan jawapan yang paling hampir..

seb baik jugak la akak aku ni..ADAMNIGINA tak join...klo tak kantoi..korang tgk la dier kata..

sengal kan..geram pulok aku...


harga dier RM5.90....murah giler..
aku pon tak percaya tau...

so siapa yang jawap paling hampir dengan harga aku..

1.  MAMA TISYA - RM9.90
2.  *AZNI* - RM9.00
3.  MUMMIE BERRY - RM9.90
4.  GEWECUN - RM 9.90



semua jawap harga yang sama...kikikikiiki...baguih demo ni berteka teki ni...

so siapa yang kena..mari kiter tgk......
aku pilih guna random je...
haaa.....hammikkk beso tu...so pemenangnyer...

MAMA TISYA

so yang tak menang tu, tak pe la..nnt kalo rezeki aku murah, aku buat lagi yee...



p/s : kepada MAMA TISYA, sila kasi detail kat mana yang kamoo senang yee =))