Yang DiSaYAngi

Jumaat, 12 April 2013

Bila nak Penuh

lunch arini, ketat perut aku makan...
bila stress datang bertandang...mmg makanan la aku mencari...so mmg layan..terbaik..kenyang, hati senang...tak da stress dah...

alhamdulillah...

petang ni ternampak pulok tabung yang aku beli last year tu...
 beli pon kat carrefour je...

sebenarnyer ada gula2 masam dalam dier...
so dah abis, taruk la duit syiling yang sedia ada terkumpul...

bila nak penuh kan..kikikiki...



p/s : terasa hati je tengahari tadi...so makan la penawar hilang stress

kami di pagi hari - purple N black theme


Di kala ini, izz dalam keadaan tak sihat...tadi pagi B4 mandikan dier...
check tempreture dier 38.5c...

lepas mandi ok dah...tapi dedar2 badan, tak la panas sangat.....

mak aku kata izz ni tak sihat sebab demam nak duduk..boleh ke...yela sekarang dah berdiri..nk meniti dah, dan jugak berjalan sambil abah dier pegangkan dier...

so teme pagi ni memasing G keje N taska purple, hitam..
nampak izz, agak blur muka dier..org tak sihat nak senyum pon susah...nampak kepala tu basah je...sebab abah baru lps basuh kepala dier...


ok tak mo tgk jugak camera ibu ni yee...

si abah dier..kat opis..klo org tanya..kenal tak dier..ramai yg kata...
"oooo..akob yang selaloo pakai baju melayu tiap jumaat tu ye.."

tgk..semua tau./..mmg dari sejak kawen lagi, aku dah sediakan baju dier baju melayu, bila tiba jumaat...sampai kan bila aku pantang tak sempat nak iron baju pon...dah pandai amik baju melayu jugak, bila tibe jumaat...


ok...fine..ibu pakai baju baru...baju duit sendiri...tapi dapat kebenaran abah...mau kena pancung kalo abah deme tak kasi beli.kkkakakka...

ok fine tak nampak kan sisi baju ni...

opss....tak nampak sangat....


haa...ni dia...aku beli aritu kat lunatots sini...
brand adrini nursing wear..


baju ni la...puas hati weii pakai...suke sangat...selesa...nak pump pon senang kat opis ni...elokpakai G keje N jalan2..berbaloi...

syawal dah pandai senyum bila si ibu cakap..
"awal senyum"..


 si adik yang temenung di pagi hari...merengek je malam tadi...cian dier..ni kali ketiga dier demam...alhamdulillah izz jenis yang kuat jugak...

tapi awak tgk apo izz..


 izz tgk abah la ibu..sebok dok lap2 kete..org dah lambat nak G keje ni abah..

abah pon redho je ngan ibu ni haa kalo amik gamba dier..




p/s : ingat kat syawal N izz

Milk Bosster yang terbaik


salam pagi kengkawan...

arini juz nak bercerita pasal breastfeeding journey aku...jauh lg perjalanan aku....walaupun waktu syawal dolu menyusu sampai umo 1T 7B, tapi syawal tak sepenuhnyerBF...dier tetap ngan FM kan...

so kire ini buat cabaran utk aku N izz la kan sebab izz sepenuhnyer susu ibu dengan ibu dier ni haa...

mmg lately ni aku mmg amalkan minum air suam banyak...lg2 B4 pump N after pump...

ni la botol aku...sebelom ni aku guna botol tupperware pink tu = 500ml...penat la jugak nk ulang alik nk amik air...elok je amik air...5min lps tu minum, lps tu, zasss abis...dah kena ulang blk..mls betoi,,....dah la asik kena ulang alik g toilet kan....

so aku pon buat la keputusan cari botol air berkapasiti 2Liter...alhamdulillah, jumpe....so kat opis setiap hari aku akan minum 2.5Liter...termasuk la ngan botol pink tu...

mmg penat la ke toilet...

kadang elok en asbeen sampai, mesti aku akan ckp kat en asbeen
"abg, kejap nk g toilet jap.."

dah sampai depan pintu umah pon, dah rasa terkucil...pastu kena elok pulak en asbeen lambat bukak pintu, mmg hijau kejap la..akaaakakakkaak...siap dier lak kata...
"laaa..ckp la nk kencing.."

akakakaaaak...sengal laki aku ni..

selain tu aku pon ada beli ni gak..

choccolate rice snack...yang ada halba...
mmg rasa sedap, walaupun ada rasa halba...tp aku suke sebab aku dah biasa ngan bau halba...sebab selaloo minum air halba kan...

so semalam mmg memberangsangkan dapat hasilnyer...
 ni semua hasil untuk di bawak bekal esok harinyer untuk izz...semua fresh..mmg aku kasi yg fresh je sekarang...

walaupun aku x dapat bekal kan yg banyak utk izz...janji dapat 1 lg botol penuh buat simpan stok pon dah memadai buat aku...mmg susu izz, sangat2 sikit je...sayu je hati tgk, tp aku kuatkan semangat...cr je apa saja milk bosster yg terbaik utk penghasilan yg baik buat izz...

so mmg banyak susu..ptg semalam pon lps mandi n tidokan izz, aku dah terasa penuh sebelah kiri, settle msk n buat puree utk izz, elok mandi, aku terus pump, alhamdulillah...aku dpt lg 1 botol..mmg itu utk simpanan izz..alhamdulilllah...sgt2 suke ngan air suam 2.5Liter n chocolate rice snack ni...
tgk pump sambil mkn chocolate rice ni..n sambil up entry kat blog....semua aku buat sekali...senang....


p/s : izz demam, x sihat,...hantar jugak ke taska


Khamis, 11 April 2013

Baby Bullet Already - make some puree..yahooo





minggu lepas lagi mak aku dah bagi kebenaran...ko tgk..mak bagi kebenaran..ko ado...

kebenaran beli blander baru..terus zasss la carik en asbeen kat bili, bagitau nak beli blander untuk izz..bukan ape...blander mak tu, banyak mak guna untuk buat kuih...mcm blander pandan la, cili la, mcm2 kan...so kesian kat izz ni haa...tapi time syawal ok je...ala tak pe la..mak dah kata ok..on sajoo la..

terus la zass terfikirkan baby bullet ni...suke jemah tau bila tgk ni..nak2 pulok time MEKCHU
dok la sebok suruh kengkawan dier beli baby bullet ni , sebab dier pon dah beli...

last2 dok la riki2..akhirnyer amik jua baby bullet...tu...eloknyer nak beli kat kedai...kot la ado yang menjual kat kedai..alahai banyak yang jual online la..aku malas la online ni kan..sebab kengkadang ado yang pre-order tu yg malas, lmbt dapat...aku dah la nak guna cepat..seb baik jugak la, ada bekalan izz kat freezer sebelom sampai blander ni kan...

G kat kasih ibu, tempat CUTE MUM
ado la jual..tapi blander Avent...mahal sikit dari baby bullet yang aku jumpe kat FB yang murah...

so pilih2 punyer la pilih...pilih jugak la baby bullet ni..kikikiki.....
lambat sikit la dapat...

so minggu ni masuk, baru la dapat...bebudak kat opis ni dah tau dah, klo parcel yang datang., mesti si suraya yang punya..kakkakakak...tu yg aku segan tu...al maklum la walaupun mak tok ni ado kat umah, tp kengkadang hilang jugak...so nak selamat hantar la ke alamat opis...senang...



so makanan izz baru abis semalam...so malam ni baru boleh buat...yahooo...semanagt nak memuree untuk izz ni..

aritu aku buatkan untuk izz nasi+puree pear+celery


izz ni kalo tarak ado nasi, mmg tak mo jalan...ikut abah dier jugak..apae2 hal nak ado nasi jugak...mmmm...nasib la...

so mlm ni egat nak bagi puree pisang n nasi+carrot+stok ayam...yahoo.....


p/s : en asbeen boleh awak masak malam ni...banyak kijoaan la..kakakkakakkaka

Suke Cover bulan ni




Salam pagi kengkawan...arini aku baru je rembat 1 majalah pa & ma ni...bulan ni punyer edisi..aku suke ngan cover front page pa&ma ni...cumill je....

lagi suke sebab ada... IBU...ikikikikiki....suke3 sangat...






buat keje dolu...pastu baru baca..


p/s : nnt pump baru nak baca

Rabu, 10 April 2013

Jom Wechat


sekarang gelombang hijau ni pulok selepas whatss app..

 sekarang ni org dok sebok wechat pulok...

macm si duta dorang ni cakap..


 JOM WECHAT..

haaa...mmg dasar terpengaruh ni suraya..kakkakakak...
elok lak aku dok wechat ngan si ZURA...

gere elok...dier dok senang lenang CUTI2 DUDUK RUMAH...mmmm..jeles je...
gelak2 aku dok dengar sore dier...


sape nak wechat ngan aku..jom...wechat...kasi cari nama aku ok..sama je..syawalsimpsons je...



p/s : dunia IT makin maju

Mereka Di pagi hari


Takmo emo2 ngan citer aku pagi tadi..jom kiter tgk sikit bebudak yang mula nak berkawan ni..pepagi buter dah bangun..si adik tu 5.40am, dah erkkk..erkkk..errkkk..nak susu..macam tau2 je ibu dier ngah buat bekal untuk dier kan....so dapat la tandem nursing kat budak tecik ni kejap..kejap je la tapi...elok lak tu di temahnyer ibu dier ngah buat bekal kat dier bawak G taska...


 muka org mamai lagi ni...

nak jugak pegang susu dier tu....

time ni abg dier tak bangun lagi...di kaconyer abg dier, sampai menangis tau si izz ni...di tendnag2 muka abg dier...sanggup tu pusing 360darjah nak tendang2 abg die yg nyenyak tido tu tau..kikikiki...

bangun2 minta susu...

"bu..bu...su..su..."...dah dapat susu..minta kartoon pulak..
toon...toon... kkakkakakka..sabor la si izz ni..

pastu bila si abg khusyuk tgk kartoon, mula si adik mengaco kan...

 si abg mula nak menolak adik dier yg sebok kat tepi dier



 muka gaya macam paham je tgk kartoon, berkerut dahi tu haa...

abaikan si abah, kejut banyak kali mandi, punya la liat nak bangun..asik la dok sebut...5 min..5min..tu la. ..sape suruh tido lambat main game..padan muka
it's me..pocoyo...

elok lps solat subuh, tgk memasing dah jauh ke belakang..pandai pon tgk belakang2 kan...

ni kalo tak, dah macam nak masuk dalam laptop tu...



p/s : sukenyer tgk anak2 bahagia..muka dorang ni penawar untuk segala2nyer

Pengajaran Buat Diri Ini Jugak


Salam pagi kengkawan..pagi ni sampai je kat cubicle ni, letak beg segala bagai, bukak PC...bukak Blog, nak story mori kat korang yang fresh lagi ni, hangat lagi...

BW korang..jap G pas aku up entry panas hati ngan sikap sesetengah manusia..

*********************************************************************************

citer dier bermula dalam 15minit yang lepas...

elok aku sampai je kat taska pada waktu yang biasa...aku keluar dulu dari kete...N seperti biasa, aku jugak la yang hantar izz dolu, di susuli en asbeen ngan syawal kat belakang aku...nak di jadikan citer...waktu aku nak masuk taska tu, aku nampak ada sorang pompuan ni dalam keadaan kelam kabut...agaknyer dah lambat nak G keje kot...elok pulak dekat ngan pintu masuk tu ada sowang budak laki kat situ...so aku PK tu mesti anak dier kan yang tunggu dier...


nak di jadikan citer...elok je aku naik tangga follow pompuan ni dari belakang nak ke taska, dalam masa yang sama ada pompuan lain gak, baru lps anta anak N nak turun tangga, tetibe ada sesuatu berlaku...pompuan yang kelam kabut ni, dah menjerit2 kat anak dier yang dier dah lambat..N di tarik telinga anak dier N pukul bahu anak dier...meraung2 la anak dier...sambil naik tangga nak ke pintu masuk taska di mana, ramai ibu bapa N cikgu2 yang hantar anak2 N tunggu budak datang ada kat situ...boleh pulok sambil di tarik tangan anak dier, dier boleh sebut...
"ko ni dari lahir  sampai ke besar ni menyusahkan hidup je..."

tergamam aku kejap..terus berenti naik tangga..N pompuan yang br lps hantar anak dier pon, pandang pompuan tu, N dier pon ternganga pandang aku jugak..saling berpandangan kami.....

sampai ke depan pintu taska dier dok menjerit kat anak dier, dier dah lambat...

ya allah...sayunyer aku tgk budak tu, pepagi tgk bebudak lain di hantar ibu bapa dorang dengan kucupan mesra, pelukan sayang2...tapi dier....serius aku tergamam...terus picit dahi aku tgk, sambil masuk taska hantar izz...masih terbayang2...elok tu aku kuar, keadaan kat luar dah reda,..aku bertanya kat en asbeen..

aku : abang...abang perasan tak budak tadi ngan mak dier..?????????
en asbeen : perasan....budak tu dah masuk dalam, cikgu dier amik, bawak dier G meja makan, elok je diam makan kat sana...
aku : mak dier, dah blah la tu...
en asbeen : yela..dah la kot...tadi pegi pon muka masam...

aku pon meluah  rasa kat en asbeen dengan apa yang berlaku...serius aku kata..aku sebagai seorang ibu, aku malu dier jadi seorang ibu yang dalam masa yang sama,  dier menjatuhkan maruah anak dier N maruah dier sebagai seorang ibu dalam masa yang sama...kenapa perlu ko nak pukul anak N herdik anak ko di khalayak org macam tu sekali...kot ye ko marah kat anak ko sekali pon, jgn la tunjuk depan org...ni tunjuk depan cikgu, lagi la cikgu tu PK..."kalo mak dier boleh gito...mmmmm...entah la..." korang PK la sendiri kan...

cuba la pujuk anak tu, kalo tak makan pujuk gak...paksa dier dengan cara baik masuk ke taska, tak mo gak..ko kasi je la kat cikgu, pandai la cikgu tu layan kerenah anak ko...ni di herdik gitoo, semua memandang..ko tak malu ke haa...???????????aku yang tgk ni pon malu tau sebagai seorang ibu...tipu la aku tak penah marah2 ngan anak aku...mesti la ada, tapi idak la sampai tunjuk depan semua org kot...adoi....serius aku masih terbayang2 lagi keadaan tadi..dalam kete pon en asbeen kata..
"itu pon pengajaran buat kiter untuk bertindak...."

yee aku setuju...kengkdang pon kiter tak sedar kan bila marah...tapi aku harap la benda ni tak sampai kat aku...sekeluarga..amminnnn.....


p/s : ngeri weiiii

Selasa, 9 April 2013

Budak Yang Tak Reti Duduk Diam


Sepanjang balik semalam dari Kg ke putrajaya..aku terasa 1st time penat giler..mcm aku pulok yg drive...mmmm.. 

mana taknyer penat di kerjakan oleh budak tecik yg mula nak membesar ni..

 port belakang je dier punyer...

abg ngan ibu dier pon tak dapat port..minta si abg duduk depan, tak mo pulok  si abg tu haa meneman abah dier...





 kesian si abg tu haa sampai duduk bawah..si adik tu, nampak je si abg duduk dalam car seat dier, sebok la nak G duduk jugak..org kasi duduk, tak mo pulok...bila abg dier tuwun dari car seat dier duduk kat bawah..nak mengikut jugak..mmmm...



last2 si ibu N si abg terpaksa beralah, duduk kat bawah...seat depan kosong tak da sesiapa nak duduk...abis kang aku G depan..semua sebok nak melekat G depan jugak ni...



p/s : baru perasan baju polkadot t nampak gegurl pulok muka izz ha...pedulik..janji ada baju kan izz...kikikiki

1st Time jadi gini..




Salam pagi kengkawan...

Arini baru masuk keje...al maklum la..sesekali balik KG en asbeen ni...so boleh la duduk lama sikit dengan mengorbankan cuti yang sedia ada ni kan....

bukak2 je blog pagi ni...mak aiii kejut jemah tau...tgk 23comment..walaupun tak banyak dari org lain...tapi banyak dari biasa untuk aku...kire terkejut jugak la...ada jugak yang datang bertandang di kala aku tak da kat umah aku ni kan...suke3...

citer pasai balik KG...tak da yang menarik..jumaat malam sampai, sabtu duduk umah, ahad jalan JAKEL BATU PAHAT, isnin balik PUTRAJAYA...

nothing kan..kikikiki...lebey banyak rehatkan diri kat umah N gebang2 ngan MIL n FIL semua...suke sangat...sesekali jumpe kan...riuh rendah ngan sore bebudak kat umah tu...

up date blog pon thru HP je..nak tgk ulasan, tak leh...



p/s : nama terselit dengar ceramah la pagi ni, dah ada 1 kursus ni...


Isnin, 8 April 2013

Coti....coti...coti

Di kala entry di taip, aku ada kat kg en asbeen...coti2 jaaa, esok la aku terjah korang yeee