Yang DiSaYAngi

Jumaat, 10 Mei 2013

Perlu ke begitu...memalukan



tengahari ni makan kat food court RASA alamanda...

do waktu rehat panjang..kiter pon langakah pon panjang kat alamanda la...walaupun sekangkang kera..kakakka..

nak di jadikan cite..mmmm...
jangan tumpu pada aku dan makanan...tapi tumpukan mereka yang di belakang aku...

aku mmg saja suruh member aku amik gamba...gasak la ko budak..kena ngan jemah kan..mmg jemah pon...aku suruh kawan aku 2,3X amik..kakkakka...


perlu ke ko macam tu...
kaloo muka cun ok gak kot...
yang memalukan bila mana 
nampak spenda ko kot...

siap aku cakap nganmember aku..
"cun tak wei...??????????"

kawana kau balas..
"tak la cun mana, mengerutu je muka aku tgk..."

sengal kawan aku ni kan..kakakka...
dah gelap kot...tak segan ke macam tu,....

dah tu pakai tudung pulok..haii..malu aku..mmmmm....



malu aku weiii..sebagai seorang pompuan, aku malu dier begitoo...

nampak luruh segala kot...

takkan la tak sedar kot baju tuterangkat...
mesti boleh terasa punyer...

at least ko nak begitoo tak perlu la kat tempat org yang ramai kot...



p/s : gasak la ko masuk kat FB n BLOG aku..padan muka...

Dier yang teruja mendengar dan melihat




Kejadian ni berlaku waktu azan maghrib semalam..

tengah aku syoik2 lipat kain...
si tecik pon sebok nak mengacau gak..

tetibe si tecik berpaling pada Tv bila dier mula dengar laungan azan...

khusyuk ko...sambil duduk, ternganga..mata tegak ke TV...lama dier tgk...

aku kaco2 dier pon diam je...tak gerak..udah macam patung..sekali maktok demo bersuara...

"dier mesti dok teringat...aku macam penah dengar je azan ni, kat mana ya.."

pandai pulok haa mak aku buat dialog konon2 si izz yang cakap..kakakkak...
mungkin jugak..sebab muka dier mmg menampakkan dok berfikir kat mana dier penah dengar...


terus teringat akan en asbeen....
dua2 anak dier, dier sempat azankan kat telinga anak2 dier...sambil laung jugak la, sambil air mata jernih dier tu menitik kat PP anak2 dier ni..sayu kot..sebak pon ada bila tgk en asbeen ni...

untuk kali kedua jugak dier cakap...
"terima kasih sayang...macam tak sangka, akob kecik dah jadi abah kan...mesti org tak percaya saya ada anak.."

mmg itu yg dier sebut bila lepas di azankan syawal dan izz...bersaksikan hosital putrajaya dan hospital kajang..sweet je abang tecik ni...

opss muka jemah selengge

p/s : bahagia walaupun penat nk uruskan keluarga kan...



syawal yafiq yang makin maju






ada yang dapat tgk tak aksi si syawal ni...mmm....

syawal jenis yang tak suke akan gadget...jadi bila aku dapat tgk perubahan pada diri dier..aku teruja sangat..
die dapat sambung2 kan paip2 dalam game tu tanpa gantuan abah N ibu dier..sangat2 teruja aku tgk dier...


biar la org yang tgk ni nak kata..
"eleh anak aku dah jauh dah, dier baru nak mula..."

ada aku kesah...yang penting ni, la perkembangan anak aku yang buat aku teruja akan syawal...

alhamdulillah syawal semakin hari, semakin mendengar kata dan yang paling penting syawal seorang helper tau..sangat2 membantu di kala ibu atau abah dier sebok,....


dier pon dah pandai bukak baju n suar sendiri, dah pandai bukak pampres sendiri n masuk bilik air sendiri, dah pandai mendengar arahan walaupun agak lambat dier nak memahami, akhirnyer dier berjaya jua...



p/s : thuamb up pada kamoo syawal yafiq...

Kemalangan di Presint 8, Putrajaya

Salam pagi kengkawan...

pagi ni aku break1st pulut kuning...dah macam makan untuk kenduri kesyukuran pulok..kakkakak....

ni nak citer pasai semalam, aku G bank jap, ada urusan...so on d' way nak balik tu, nampak 1 kejadian yang tak di ingini...adcident..adoi...takkut pulok aku..aku ngan kawan aku berpandangan N terus la kawan aku u turn balik...elok pulok kete TV3 pon ado jugak u turn sama ngan kami, terus aku ni jemah tak hengat kan...bantai gelak kawan aku tgk aku siap2 ngan kamera bagai..kakakak...

 opss...abang polis...

kejadian ni berlaku kat depan sekolah aku, kat selekoh masuk ke kelab tasik putrajaya ni...



 haaa...tu dia....sikit baru..ni ada lagi...terbalik kot...


 adoi...tapi yang pasti penumpang dier tak da..aku rasa tak da kemalangan jiwa yang berlaku kot...


 aku rasa kereta dier berpusing la...


 ko perasan tak kete yang bonet enjin terbuka tu,...ngan kete tu la dier berlanggar...sebab kete tu pon remuk kat depan....kete jabatan mana aku tak tau...yang tau, kete itam tu, kete agensi..


 ni patah balik...sanggup tau jemah2 ni..kakkakaka...


ok dah nak balik..mmmm...

takut aku..terus teringat akan KES ADCIDENT AKU DOLU


kesimpulannya..walaupun kiter n dah cukup berhati.hati...tapi kalo dah takdir nak kena, kena jugakkan

Khamis, 9 Mei 2013

pakai songkok ke sampan tu sayang

peel si kecik ni lepas bgn dr tido semalam...

aku dok la sebok kemaskan laci abah dier...dier g pulok amik kopiah lama abah dier..apa lagi mmg aku kenakan anak aku tecik ni la...

 ko egat ko pakai perahu cinta...

bak kata micheal ang kat dalam masterchef..kakakakk..kelakar intonasi dier..
 suke pulok tu haa..mmmmm


 ok saya mula dah tak suke..mmmm...rimas ok, saya macam abang saya tak suke topi...




macam2 peel la si izz ni, belom lagi citer dier dah berdiri sendiri N meniti sendiri kat tebing2 meja tu....semangat nak berjalan betoi...

Rabu, 8 Mei 2013

Puding Roti utk Belated Bufday



isnin aritu aku ada call INA@INTANBERLIAN nk bertanya2 tentang puding roti dier...dah sembang2 kencang...so mmg nk buat selesa pagi..mmg kena bangun awal la kan...

tapi hajat tak kesampaian sebab izz merengek susah nak tido mlm, pns kot...tu yg ruam tu...so mmg rabak mata mlm tu..hajat nk buat puding roti pagi tu pon, tak kesampaian...mmmmm...

so semalam la tgh mlm buat...tu pon izz masih lg merengek lagi...seb baik ada en asbeen,....

so dpt la buat ngan tenang...

 ni sebelom di kukuskan....

tiba masa utk buat sos kastard..mmmmm...
gatai tgn aku...g taruk milo..akakaakkaakak...tu yg kastrad aku warna cekelat..mak aku bising..kata warna kuning lg cantik..kui..kui..kui...


 mmmm..sudah masak n pekat..mmmmmmmmmmmmm...

so dah siap..ni la hasilnyer dah siap hias bagai n masuk peti ais...nikmat weii makan time sejuk, alhamdulillah tak keras...


taraaaaaa...ada chocolate chip, prune n strawberry...

kenyang lunch arini, tak g alamanda pon arini, elok lak member ada order spegeti..yummy..mcm mkn besar lak...teruja kawan  aku,....



p/s : alhamdulillah 1st time buat, tak sia2,....

Izz Ruam Panas selepas demam rindukan abah dan abang

pagi ni punch card, terus zassss tuwun balik kat kete terus ke klinik...

syawal pepagi dah anta kat taska...seb baik la mood dier baik arini, so senang la proses nak hantar ke taska tu kan...kalo tak, mmmm masak otak ibu dier ni...
 sampai terus amik no..alahai lama lagi ni...nasib la izz sempat tido dalam kete tadi..so sempat la bersenang lenang ibu N abah dier nak main HP kan...

lepas je izz demam panas aritu...naik ari isnin, nampak bintik2 merah..dah cuak dah...dalam hati terdetik...
"campak ke...???????????"

sebab sehari sebelom tu, aku ada G umah akak aku, rania kena demam virus, kire macam mizerrr...tah betoi ke tak aku sebut..kakakka
 si abah yang setia menjaga anak sedang nyenyak tido..mmmm tunggu turn nak amik darah...nak check sama ada campak atau denggi atau sebaliknya...

aku mmg surrender nk g teman izz amik darah..selagi ada en asbeen, mmg tu ka keje dier...aku amik darah pon cuak, pandang tempat lain...haiiiii....

sayu pulook haa hati  bila dengar sore dak tecik ni meraung kat dlm bilik tu....sayu je rasa...

 masih ketiduran


 tunggu turn nk jumpe doc pulok'




kami in black




so far x da pape...juz ruam biasa je....mungkin dier br lepas demam, so pns tu x kuar abis....tu yg kuar ruam tu...

mmg pns tau bdn dier aritu....


p/s : ngantok lak

sarapan di lewat pagi




nasi lemak lauk sambal kerang n telor mata..sama dengan air barli suam..

jemput makan pada korang yang dah sarapan ye...aku baru nak sarapan..

arini lewat masuk opis sebab bawak izz G klinik tadi..





p/s : cian dier nangis amik darah...dengar je dier meraung

Selasa, 7 Mei 2013

Pertama kali jadi Khidmat Pelanggan


Pertama kali menjadi pegawai khidmat pelanggan kat sini..kakakakka...dah tukar jawatan ka...sementara ni,....kena rotate selaloo ni, kalo kena pon nama 2X dalam setahun kot..sebab PKP memasing dah bergabung kat 1MOCC sana nun kan...so sekali la ngan PKP kat tempat aku ni...so kena la PT2 ni rotation kejap kan...

aku tak mengsah pon jaga kan...jangan selaloo ok la...kalo selaloo mmg masak aku..mmmm....

sebab aku tak suke jaga kaunter...duduk je, lagi2 kalo tak da org macam petang2 gini kan...mau buat ngantok tu...

tapi cuba kalo jaga pagi, mau tak menang tangan kan, mau dahaga asik bercakap ngan pelanggan je kan, lagi2 kalo ari isnin,...kakakkakak...

tapi naseb  jugak aku dapat jaga time petang...

 muka org takda keje, semua org sebelah pagi dah settlekan..so tinggal duduk, N tunggu pelanggan datang....


sementara2 ni kan...

terpaksa la skip time pump waktu petang ni...balik ni terus zass la pump kan...



p/s : ok fine mata dah start kuyu...

masih panas lagi

Apa2 pun tahniah buat BARISAN NASIONAL menang PRU13 kali ni..
masih lagi dapat meneraju negara ni....

kat Fb macam2..pening aku..malas aku nak rasa nak bukak FB sangat..kalo ado pon komen2 gitoo je..pastu tutup..macam2..banyak terpengaruh ngan steatment2 FB ni..mmm....

tahniah jugak kat tengku adnan, sebab PUTRAJAYA masih berpihak pada BN..

aku tak kisah pon sapa yang terajui..janji aman dan tenang...tu yg terbaik...

 ni gamba semalam cuti...masih tak turun lagi...pagi ni G keje pon masih ada lagi bendera2 ni....


sana sini penuh dengan gelombang biru


p/s : tinggi tak rumah aku..tinggggiiiii

Syawal Dikala umah Nenek dan Tok Wan

Entah mana dier jumpe spek maksu dier tu...terus amik N pakai..ni semua gamba whaatss app dari en asbeen..sweet je aku tgk...alahai...

dah pandai sekarang ni..lagi2 bila en asbeen kata..
"awal meh amik gamba tunjuk kat ibu.."

terus la dier pandang kamera...





suke gamba ni, sebab dier senyum, tapi kabur...



 abah nak masuk frame jugakkan...



p/s : suke tgk anak membesar ngan macam2 peel

CD di kala izz tak sihat




Citer semalam...mmg kerja aku semalam baru bermula...sebab izz dah sihat n boleh la gerak sana sini buat keje kan...kalo tak, mmg melekat mcm belangkas je la ngan budak tecik ni kan...

dari pagi membawa sampai ke 6.30pm, asik la membasuh, menyidai, melipat, mengemas baju..tu je la keja aku..sampai en asbeen N syawal balik tu sajoo la kerjaan aku...

ni la CD yang terkumpul sepanjang izz tak sihat hujung minggu ni..kalo tak sihat izz ni, mmg banyak la guna CD tu kan..kalo ok je budak tecik tu, mau 3,4keping CD je yang dier guna...



alhamdulillah ibu izz ni masih rajin dalam menguruskan CD2 izz ni, abah izz pon dah mula pandai nak menguruskan CD ni jugak..thumb up kat abah izz...baguih..dari menyidai CD, melipat CD, mengemas CD semua dah pakar dah en asbeen ni..cuma membasuh baru1,2X aku bagi dier buat..tu pon kalo dah tak terkejar nak buat kan...nasib en asbeen sangat2 mengikut instruction yang aku bagi..baguih ni...


alhamdulillah jugak kalo kuar jalan2 pon izz masih lagi dengan CD..mmg kami dah pandai handle CD2 ni kalo kat luar...sampai rasa lebey selesa pakai CD dari DD...tapi tetap kena pakai DD bila kat taska je...sebab tu DD izz tak selaloo kami beli...2 bulan sekali..ok la tu kan, ada duit lebey beli lebey..so lepas tu lama la sikit nak membeli balik kan...



p/s : alhamdulillah ucap syukur..izz buatkan kami pandai berjimat

mereka





korang boleh tgk tak...

seronok tgk dorang ni...

Mereka Sudah Pulang


Alhamdulillah mereka selamat sampai pulang jam 1.40pm petang semalam...

bila dengar ada org bukak pintu N dengar sore si kecik bagi salam...terus la si ibu ni lompat tak nampak macam mak org terus larik N tinggalkan izz dekat maktok demo ni..terus ke muka pintu N pelok ketat2 abang syawal...yeeee...dah balik...

terus en asbeen ajak kuar carik kasut aku..almaklum la....kasut tak cukup saiz tu dah jual kan..

suke la aku kan....

 jusco je pon..tak pe suke..janji ada masa bersama keluarga...rasa macam lama tak kuar umah tau...

 kesayangan2  hamba tau..yang atas tu pon sama....

mereka dalam tema merah...
aku je larik sini..kikiki...tak pe..mam beso kena lain..kakakakka

suke sangat bila dapat luang masa bersama walaupun cuma sekejap kan....suke sangat...al maklum la 1st time berjauhan, tu la gayanya...

bila berjauhan ni, nampak la syawal mula nak main2 ngan adik dier..N nampak dah dier dah mula belai2 tangan adik dier, usap2 kepala...tapi bab kedekut mainan tak hilang jugak...

yang bestnyer dier boleh mengekek gelak besar bila nampak adik dier..macam adik dier buat lawak kelakar sangat je..adik dier pon apa lagi mengekek gelak jugak la....suke tgk dorang ni


 ops...tak jadi pulok...

 ok fine..kat lif pon jadi kan...siap mengcangung kan...org tgk je...
syawal siap duduk...
tak lama abah datang menyelit lepas park kete...ikikikiki....


p/s : rasa bahagia bila nampak  muka dorang ni


Isnin, 6 Mei 2013

demi negara terpaksa berpisah



Ayat tak menahan...bgaya nak g perang...adoi ni la perasaan kali pertama berjauhan dengan anak bujang kesayangan selama 3tahun hidup bersama kan,....

demi tuntutan negara jugak la aku n izz terpaksa berpisah sementara dengan en asbeen n syawal...



Sedih jugak... Tapi ku tahan jua jebat...

Sekali bila kete nak gerak tu...tetibe syawal mcm pelik ibu n adik dier boleh rilex kat luar kete sambil lambai2 dier... Heran dier sampai la dier kete gerak terus tgn dier melambai2 minta aku ambik dier...sambil meraung dalam kete ko...tarik2 tangan en asbeen suruh berenti..sayu hati tgk syawal aritu...


Tapi aku tahan jua...

adik dengan muka blur..naik je rumah...terus zassss....

bahang dah terasa kat kepala...alamak demam ke ni...adoi...mmg sah...terus la aku bukak segala baju bagai...tinggal la cd dier je...turun bawah kat parking tu ada daun bunga raya...terus petik, ramas n lumur kat kepala izz...


Hanya cd yang menemani di kala diri tak sihat...

demam tak teruk...tapi nampak mood dier trs down sejak abah n abang dier balik kg tanpa dia


Bila tiba hari sabtu alhamdulillah izz dah sihat... Dah mula nampak senyum ditapi bila malam terus zasss demam membahang blk...

aku ada dengar kalo dier siang dan mlm demam...dier mmg demam...tapi klo siang dier ok...tiba malam dier demam...tu bkn betoi2 demam... Mungkin sonething...

ya aku pon rasa something...sometging rindukan abang dan abah...aku perasan bila aku tunjuk izz gamba abg syawal dier..senyum2...gelak2 sendiri dier..lepas tu dier temenung...alahai beremosi pulok kamoo anak...

Mmg mlm tu rabak mata aku weiii izz mmg tak bagi aku tido...juz jaga dier...ko bayang la dalam 1 mlm langsung aku tak tido...walau sejam..izz tak bg...tersengguk2 aku..nak lelap mata pon sambil duduk n tgn longlai membuai si izz ni...

kejap msk bilik...kejap kuar ddk kat ruang tamu sambil tidokan izz dalam buai...

merengek je izz...tapi mata tutup rapat...mulut bising je...sampai la ke pagi...

gagahkan diri nak mengundi jugak... Demi negara 

Kalo tak rugi la berpisah sementara dengan en asbeen syawal kan...


Tapi nasib baik jugak la tak bawak izz dtg mengundi ni...mak aiii ramainyer...mmm

seb baik la ada mak aku nak jaga kejapkan..

tak lama aku blk...mak aku lak kuar..nak g suruh org mengundi lak...

ooo jaga raih undi ni...kikikiki...


so boleh je en asbeen nak blk kan ahad tu..takmo di extend 1hari lagi... So arini la blk...


p/s: alhamdulillah dah nampak balik senyuman izz...tak sabar tunggu abah n abang balik kot...dah nampak sihat