Yang DiSaYAngi

Jumaat, 5 Julai 2013

moody di pagi hari



Salam Kengkawan...

2 hari aku nak up citer...ada yang mencari tak..puiii...carik la sangat kan...poyo je suraya ni..kakakkakak...

maap..cuba nak menggembirakan hati yang lara berapi ni kejap..mmmm...
geram sangat...pepagi nak kuar keje, mencari rezeki yang elok untuk anak2 dan keluarga..lain pulok jadinya...

nak di jadikan citer...mcm biasa aku N en asbeen anta syawal N izz G taska...izz...so far ok la...cuma aku tak suke dengan keadaan kat situ, dengan tak di kemasnya tempat tidur izz tu, di biarkan berselerak dengan lapit kain batik izz, tak di lipat elok, dengan bantal  izz tak bergelimpangan...selimut lagi..asik tak di sekalikan dengan bantal..asik la dok lipat letak tempat lain..mmmm...geram aku..mmmm...

tapi tu la geram sgt..boleh di terime dek akal...

yang aku geram sangat tadi...ko dah tau aku nak cepat, nak G keje...kuar awal dari umah pon, sampai opis pon beberapa minit pukul 8am...serupa tak yah kuar awal kan..mmmm..sebab pagi ni, bukan takat pagi ni la..hari2 syawal buat perangai, tak m G taska..entah la...takut dengan cikgu barangkali..adam pon takut dengan cikgu, tapi nampak la jugak adam tu kuat la jugakkan, tak cenggeng kan..ni si syawal, tak mo masuk kelas dier, dier melalak...dok la pelok kaki aku...en asbeen dah usha deringg...(muka dok tgk jam)..lambat dah kan...abis anak buat hal..mmm..

masalah kat sini...cikgu2 aku tgk, dok la sebok break1st, dok la sebok sapu sampah..ada yang lalu lalang depan aku buat tak tau je...yg sambut depan pintu pon buat tak tau je,,, padahal ko nampak kot aku kat tengah2 alam, cuba nak pujuk syawa..sorang cikgu pon tak layan aku yang sememangnya dah lewat nak G keje...akak aku dah selemat da G keje...arini dier anta rania je..mmmm..

ada yang pandang, pastu buat2 la tak pandang N tak nampak aku...yang aku geram, siap lalu lalang, sapu  sampah depan aku tu, buat tak tau..adoii...geramnya...

aku dah nampak en asbeen kat luar tu dah pelok tubuh, muka 14inch muncungnya...so signal ok...he's angry ok...very angry..nak jadi angry bird tu..mmmm...

en asbeen minta aku biarkan je syawal kat tengah laman tu, ..mana mungkin hati seoranng ibu sanggup tgk anak dier tanpa layanan gitoo kan...aku tetapkan hati jugak la...klo punch card merah, biar la...

last2 bila aku bawak syawal masuk kelas dier, lagi la dier meraung..baru la ada sorang cikgu ni datang pujuk syawal, tu pon lepas aku mula tinggikan suara..
"syawal jgn la, ibu dah lambat sangat ni nak G keje...syawal jgn mcm ni.."

baru la terkedek-kedek datang kat aku N syawal, pujuk syawal..aku G je , meraung, melalak la syawal tu...aku kuar je dari taska, en asbeen ters jalan, terus sembur..bukan kat aku la...
"dah tau waktu puncak org sebok hantar anak2..masing2 tak menyambut...pastu sebok la dok sebok sapu sampah sana sini...adoi...tak boleh ke sapu sampah sebelom budak2 sampai.,.....atau pon petang sebelomnya, prepare siap2 untuk hari ni punya..ni tak...hari ni punya keje, hari ni baru nak buat..mana tak kelam kabut..."


hammikkk...nampak en asbeen sudah marah....bukan mudah en asbeen nak marah ok...


nasib la memasing masuk keje, punch card tak merah lagi..mmmm...

kalo tiap2 hari gini kan, masak otak aku....mana la nak carik taska yang amik tengah tahun, takda...bukan mudah..kalo ado pon mungkin hujung tahun ni...mmmm....

baru nak citer pasai progress syawal kat taska...dah tak jadi...tunggu la aku citer nnt...

p/s : masak weiiii....

Selasa, 2 Julai 2013

seprise buat coach N manager futsal = muka touching memasing

petang semalam training futsal seperti biasa...

alhamdulillah sehingga kini, en asbeen sangat2 memahami akan ke taksuban aku ngan futsal ni...dah lama tinggal kot kan...sekarang dah beranak dua baru sebok nk join blk kan...

kena la give N take ngan en asbeen..,...baru smooth je keje kan...
en asbeen jaga anak sampai aku balik...aku dah bagitau awal2..kalo mak aku masak, tak pe la...klo tak da pape...tak yah masak...nnt jemah beli jaa...nak masak balik umah, udah tak larat kan....timing dah larik...so en asbeen ok...sebab aku balik umah, tak bukak tudung, stokin, terus zass settlekan beg anak2, botol2 anak2, baju bajan kat dlm laundry bag nak basuh, sidai, lipat..settle, iron baju, last sekali sessi pumping...settle...so kerjaan en asbeen..memastikan izz dani aqlan tak jaga dari tidurannya..kakakka...syawal dengan aku, aku jaga..duduk dlm bilik, tgk kartoon senyap2...senang keje..settle..senang la,...

so alhamdulillah semalam dah selamat merasmikan kasut baru jemah...suke sangat...
 kasut baru, tapi stokin je masih setia di sisi...ke mana sajoo stokin ni sentiasa bersama ngan aku...dah lama kot stokin ni,....dah nak masuk 8tahun...mmmm...sentimental value...

punya la tunggu, punya tunggu, punya tunggu...last2 yang datang dua org sajoo...
jemah N jemah...mmm..yang lain semua stuck dengan hal memasing...nak buat guano...
dah alang turun N fikirkan pengorbanan en asbeen....menurutkan hati turun training jugak...


lama menunggu, akhirnya coach N manager datang jua..konon nak larik la tu, ramai yang tak da...jgn harap..nk kena smash ngan jemah's ni ke...??????????ko buat la...

semangat ni..dah alang2 beli kasut, dengan semangat yang tinggi, tak mo la baru menang sekali, dah hangat2 tahi ayam kan..mmg kn la...kena semanagt..bukan untuk org lain pon...untuk kesihatan diri sendiri jugak..at least dapat kuarkan peloh...dah cukup baguih kan...

so, setengah jam yang pertama aku, coach n jemah ni jogging dolu...
 manager pemalas nak jogging...tunggu sajoo...
coach yang asik la alasan cramp..kakakka...dier yg semanagt nak joging.last2 kami yang mendahului dier..kakakka...pastu patah balik pon ikut short cut pulok tu...
"tak aci...kau tipuuuu/...(teringat arwah sudin)"


berkobar ko larik ngan kasut ni..mmmm...shinning2 je aku tgk kasut tu..kikiki...
berkobar tu...

setengah jam kedua pulok kami training passing2 bola...
N cara tahan bola B4 hantar ke player lain...

penat tau walaupun setengah jam...mmmm...penat aku..mmg basah la segala baju suar aku ni..mmmm..berlarik2 bagai, mcm2 coach N manager ajar ni, cara tahan bola, passing bola, bawak bola, bagi bola tinggi, cara defend..macam2...mmg fun...

dah memasing penat...aku N jemah ni..pon nak buat serprise kat coach n manager ni...
kami bagi ni...mmg kami yg kuarkan duit..tak mahal mana pon...tak kami cakap kat coach n manager...
"ni futsal team bagi demi mengahargai penat lelah coach n manager cari player n tubuhkan team...."

TAAARRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....

aku order ni kat UYUN...

alhamdulillah dah lama dapat..nk kumpul semua asik la tak da...dah alang2 bawak...egat nak kasi jugak..mls nak simpan lelama...akhirnyer sampai ke tangan coach N manager juagk...alhamdulillah...

muka touching, terharu, teranjat jaa...speechless..kikikiki...
terharu la tu team ko menghargai ko kan...


ni la coach N manager kami...
best tau dorang jaga kami...mmg lagi semangat dorang ni tau nak train kami tau...



p/s : muka berkobar tu

BMI, KOLESTROL, GULA

salam kengkawan..pagi ni aku lambat sikit nak bersiaran..al maklum la...bakal dapat SUB baru (boss baru)...so banyak keje pasal perjawatan aku kena settlekan...dah settle baru boleh terjah kan...mmm....


so nak citer pasai jumaat lepas aku ada teman opismate aku G LPPKN putrajaya ni...dier nak buat check up diri...aku pon join la sekali kan...ok la RM10 je...mmmm...at least aku tau tahap kesihatan aku macam mana kan...


so far opismate aku Punyer ok...
bacaan
KOLESTROL = 5.01
GULA = 5.3

cuma opismate aku BMI dier overweight sikit...

tapi aku...mmmmmmm.....
KOLESTROL = 5.44
GULA = 5.4

nurse kat LPPKN tu dah senyum2 kat aku...dier kata kolestrol aku bagi yg berpuasa dari jam 10pm - ke pagi agak tinggi...dier tanya aku mkn pe...aku jawab la...
"last mkn nasi n daging msk kicap..."

nurse tu dah senyum2 dah...
"sebab tu la kolestrol tinggi, sebab puan mkn nasi ngan daging "

mmg aku tau yang nasi tu kalo makan banyak2 boleh jadi gula dalam badan ni...N nasi jugak salah 1 karbohidrat yang tinggi jugak..mmg elok amik karbohidrat ni, tp klo banyak2 lain pulok jadinya kan...mmmm...

jangan di sangka yang kurus keding macam aku ni, kolestrol tak tinggi, B4 datag aku tak expect apa2 pon...maybe normal aku PK...tapi bila dah tau result cuak kejap..mmmm...

mmg lately ni aku cepat lapar N makanan utama yang aku mmg nak makan adalah NASI..
tak kire la pagi, tengahari, mlm mesti nak makan nasi...mlm tak yah kata la...tetiap mlm aku mkn nasi, sebab en asbeen kalo tak da nasi , mmg tak jalan dier...

dolu mmg 1hari aku akan amik nasi 2X dalam 3X pengambilan makanan aku kan..kire kalo mkn nasi pagi, tghari atau mlm je la aku amik, pastu mkn yg selain nasi...tp ni sekarang tak boleh, mmg 2, 3minggu ni asikla NASI, NASI, NASI..mmmmm...

kalo daging tu satu benda kolestrol yang kekal dalam badan kiter...kalo nak nutaralize kan dier balik , senaman antara salah satu perkara yang boleh nutaralize balik kandungan kolestrol dalam badan ni....mmm...

aku ada tanya ngan nurse kat LPPKN tu...boleh ke kalo nak nutralize balik, boleh ke minum green tea atau buat air limau nipis..katanya boleh...tp mungkin dalam 100% dalam badan...dalam 25-30% akan nutralize balik...better lepas mkn heavy senaman tu yang penting...tak kisah la apa jenis sukan, janji kuar peluh, N smua organ dalaman kiter berfungsi..

balik aku citer ngan mak aku...sebab mak aku mmg rajin buat check up gini...mmg mak aku rajin bercerita ngan aku pasai ni...

bila aku citer je...ni la yg mak aku smash...
"ko ni...kolestrol ko lagi tinggi dari mak ni...mak pon tak tinggi camtu..."

masam sudah muka kena smash...
mak aku smash balik...
"tu la kalo mlm tu, jgn la mkn nasi..mkn la benda yang lain, macam roti ke, biskut cicah milo ke...ko ni banyak makan benda manis ni..tu yg mak tak makan sangat mlm nasi...nasi tu kan kalo mkn banyal2 boleh jadi gula...tu akob tu pon suke sangat mkn nasi..ko nnt try bawak akob G check up camne...lagipon bukan elok mkn benda yang organ2 dalam ni mcm hati, paru, perut bagai ni...tu yg mak selaloo pesan kat korang jgn mkn sangat...mak tak suke korang makan..mmg la sedap...tapi yang sedap tu la gini jadinya...dah tau gitu ko kena rajin senam..."

abis berderet maka ku smash aku..bertalu2...terus kata dalam hati...
"menyesal pulok cito..kakkakakakka..."

so sekarang ni mmg bila tgk makanan , lagi2 nasi, mmg nak mkn,tapi kena jaga jugak la..mmmm...lagipon aku ni menyusu, so nurse tu maafkan jugak, tp dier suruh jaga jugak permakanan jugak...


p/s : panjang tak aku membebel...mmmm...nasib la...