Yang DiSaYAngi

Jumaat, 12 Julai 2013

1st Time makan SUBWAY

Selasa aritu aku cuti...so ada hal..nnt halnya aku share kat korang yee....

so kawan aku sowang ni teringin la nak makan subway...aku dah terkial2..mana penah aku makan subway kan..mmg langsung tak penah...

baru aku tau yang cara nak order tu kena beratuq N pick yourself..kikikiki..sowi jemah tak tau, jemah bukan tak reti mkn gini, tp jemah belom berkesempatan..mahai kot..seb baik ado yang belanja kan...mmg aku menadah je la..kakkakakak...


terkial la muka aku order benda alah ni...hasilnya...

Chicken Terayaki

roti oat...

ok la...kan roti oat...so far mmg sedap la...betoi la org kata kalo mkn subway ni sedap N kenyang...tp aku tak kenyang pon...nk carik nasi jugak...kakkakakakakkakak

sedap lak...rasa nak repeat..PK 2,3X..mmmm...kalo duit aku tak kot..kakakkak...klo org kata..ini FREE..FREE..FREE..mmg laju jemah tau

Khamis, 11 Julai 2013

350...TITIK

Semalam 1 Ramadhan...

1 ramadhan tu jugak aku di timpa dugaan yang pada aku...aku rasa susah jugak ni...mmm...aku memikirkan bulan ramadhan je...kalo tak, mmg masak la mulut aku zasss sana sini kan...adohai...sila belajar bersabar ye suraya...

nak di jadikan citer, petang semalam aku amik syawal awal, bawak ke opis, sebab taska tutup pukul 5pm...abis dah aku abis keje pon pukul 5, taska tutup pon pukul 5pm, mmg menapak la aku kan...bulan pose ni...sabar la wahai suraya...

tak lama tu aku dapat surat cinto dari taska..aku egat apo la kan...sekali baca...mak aiii...adoi...sakit kepala...stress sana sini....nak pitam dah aku rasa ni...

taska naikkan harga ni weii...dari RM230 - RM350...adoi macam mana ni..masalah RM350 bagi setiap kanak2..maksudnya untuk semua kanak2 yang berada di taska itu....kalo aku dah RM700 sebulan...macam mana tu...dah macam bayar untuk 3org anak..padahal aku ni 2org anak je...kecik2 lagi...

aku ni bukan ape..aku sedar diri aku, aku ni bukan jenis berduit...baru nak hidup berkeluarga...aku pon tak mo susahkan en asbeen nak bebankan dier bayar separuh2 duit taska ngan aku..mmg aku yang bayar full duit taska,....sebab aku tau en asbeen ada banyak benda lain yang dier nak settlekan..kami ni bukan nyer jenis yang bergaji besar...gaji pon celah GG je...

mmg gaji naik bulan 7 ni..tak merasa lagi gaji bulan 7..dah naik harga taska...aku G amik syawal semalam, dengar la mak pak kat situ dok la bising2...antaranya...

"gaji bulan 7 naik, tak rasa lagi...dah naik duit taska...adoi..."

"gaji naik 95engget..duit taska naik sampai 100+++...lagi tinggi dari naik gaji kami ni..adoi..."

aku pulok cakap depan syawal...time tu cikgu pon ada kat situ...
"syawal, takpe la ibu bayar la...ibu ngan abah tak yah la G keje pakai spenda baju bajan, tak mampu nak beli..semua duit dah bagi kat taska...mmmmmmmm"

runsing wei...aku dok la kire2 duit gaji aku segala hutang2 tetap...termasuk la duit taska yang naik RM700 untuk 2org ni..mmmm..masak...tinggal RM100 buat belanja untuk aku sebulan..nak makan ape...tu tak masuk duit susu, pampres anak2...nasib la izz tu pakai pampres kat taska je..kalo tak masak gak aku..ni pon syawal pon tgh belajar free diapers..pon amik masa...guano tu...

pening aku sampai buat keje pon tak dah tak macam buat keje..mmmmm...
kalo tak fikir, tak selesai masalah aku, kalo fikir, mau kusut, pecah otak aku memikir...macam mana tu...jalan penyelesaiannyer..pay N stay...mmm..tp aku la yang rabak...

aku mmg cuba carik taska yang berkemampuan dengan aku...tapi bukan mudah org nak terime tengah bulan ni...aku masih berusaha sehingga hujung bulan ni...

sebab RM350 tu berkuatkuasa ogos ni...bermakna gaji bulan 7 ni la...mmmm...masak aku wei...

aku ngan akak aku kalo boleh tak mo la bagi mak aku jaga, sebab kami tau, mak aku tu mmg aktif..tapi dier kata nak jaga jugak...sama ada dier jaga yang besar atau yang tecik..

entah la...aku ngan akak aku tak bagi kata putus lagi...

malas fikir la..fikir sakit kepala...
abis camno ni...



p/s : dugaan ini aku terima

Gaya Tido Izz sama macam ibu la

Salam pagi kengkawan...pagi ni so far bersemangat..walaupun ada hati duka, kusut di hati ini...ku gagahkan jua..nnt la share ok...

pagi ni mmg rasa semangat sikit...agaknyer kembung perut pagi tadi makan minum macam2...

pagi ni sahur
nasi+lauk berbuka semalam+oat+milo+Vsoy+susu putih(giler suraya minum susu)+kurma+air 1 cawan

tak kembung perut aku sambil layan masterchef sesambil la gosip mosip ngan mak aku sesambil la iron baju..kakkakakkaka...


so pagi ni nak citer pasai gaya tido izz..izz kalo tak sihat...sangat2 la manja tau..muka alahai, rasa nak geget jee....


 suke sangat la tido atas org tau....


korang tgk la....macam mana aku nak gerak...dah kalo suke sangat bertenggek kat atas aku...mmg lena la dier tido situ...kalo dier tak sihat, dier mamai, mmg tu la port dier sambil menonggeng...

en asbeen kata...gaya tido izz sangat2 sama dengan gaya tido aku waktu pregnantkan izz..sampai sekarang pon gitoo...kikikikikiki...tu yang izz terikut tu kan...alahai...


ops...CD pink...jemah tak kisah, janji pakai...


p/s : alahai anak..............=((((

Rabu, 10 Julai 2013

Hasil check up izz di klinik pagi tadi


Alhamdulillah pagi tadi bawak izz G klinik sebab muntah2 ...abis sampai pukul 10am..ok la tu kan, janji dah punch card kan...


hasil dari pegi klinik tadi...doc kata so far semua ok...juz muntah2 biasa..sebab izz masih aktif..dier tak cirit birit..klo dier cirit birit baru doc kasi ar garam...so far doc kata ni sebab pemakanan..doc ada tanya aku ada bg makan apa2 tak...????

aku jawab la..
"takda lak yang lain rasanya,...semua makanan yang saya buat untuk dier...saya buat oat campur dengan carrot, kurma, kismis, fillet fish ngan gatai tangan tambah AVOCADO...tapi semua benda tu semua dier penah makan N so far mmg ok la selama saya bagi...tapi AVOCADO tu la yang 1st time saya kasi...en asbeen saya pon kata semalam bagi dier makan, dier macam nak muntah2 sikit"

doc pon kata la...
"ooooo...ok....so kat sini kiter dah tau puncanya..AVOCADO tu mmg sesuai untuk baby...tapi tak semua baby boleh terime dek tekak kan...kalo baby org putih, mmg dorang makan N boleh terima...tapi kiter yang asia ni, tak semua boleh terima...ada yang ok..boleh makan N terima dek perut N tekak..tapi ada yang tak boleh...so anak puan salah sorang yang tak boleh terime AVOCADO ni...kadang2 ni pon sebab genetik...tapi dier ada tak jatuh2 ke apa..."

aku pandang en asbeen...so en asbeen pon bersuara..sebab dier ada kat tempat kejadian..semalam aku cuti...so mmg tak da la 
"semalam amik dari taska dier ada jatuh dari car seat...tapi tak jatuh ke bawah...dier jatuh kat kusyen seat tu la...kepala dier tak kena mana2 pintu...so far saya tgk, dier tak nangis...N dier respon pon ok..aktif, gelak2...dier start muntah2 ni pon pukul 10.30pm..."

so doc pon kata...
"ok la...tak da yang serius..(sambil check kepala izz)...so far kalo dier jatuh, tak nangis...bukan tu la masalahnya,,.."


so faham la aku...salah aku ok..mmmm...so mmg semua makanan izz yang aku buat tu, aku kena buang la..so aku dah suruh en asbeen letak kat tepi sinki..nnt aku settle kan...

doc pon tak bagi apa2 ubat..juz terus continue bagi makan yang elok...jauhkan dari AVOCADO n still BF...demam izz pon on off..so far izz kalo demam mmg aku N en asbeen mmg bagi daun bunga raya lumur kat badan atau mandikan izz..


p/s : tak pe la...at least tau apa yang izz boleh dan tak boleh kan

1Ramadhan-kami di sini demi izz

Pagi ni 1 ramadhan kami disini...klinik kesihatan presint 9, sebab bawak izz jumpe doc...dier muntah2 teruk mlm td...ni dah kali ke-6 sampai ke pagi ni..demam pon on off jee mlm td.. Mmg x tido lena la izz ni...

Kesian dier bila nampak tak sihat...susah nk nampak dier nk senyum....

Isnin, 8 Julai 2013

Tiada Lagi Mereka Disisi Kami - mood sedey

Salam pagi kengkawan..pagi ni aku nak bercerita pasai kengkawan N boss terbaik sepanjang aku keje kat sini...

dorang semua bertukar ada yang naik pangkat...ada yang balik kampong duduk ngan anak bini kan...

so pagi ni ada dua citer...

1st..
ucapan tahniah buat en fikri sebab naik pangkat N bertukar Ke KKLW..kem kemajuan luar wilayah...

dier satu2 nya boss yang aku rasa sangat2 humble dengan org bawahan..walaupun dier boss unit kewangan akaun, tapi dier sangat2 friendly dengan semua org..suke sangat la datang unit aku, bukan memantau, tapi mmg suke tegur2 org bawahan N bersembang ngan org bawah...untung la org bawahan dier yang baru akan keje ngan dier...

sedangkan member aku yang mmg keje bawah dier pon nangis bila tau dier bertukar ni...apatah lagi kami ni kan...

dier pada aku tak macam boss yang penah aku jumpe...sangat baik, humble, lembut je orgnya...cakap pon slow...tau org tu buat salah, dier tegur elok2...

yang paling best....kami kat sini, org bawahan kena jaga kunci ikut giliran nama yang di senaraikan oleh admin....so yang mana ada anak2, ada hal lain, kalo tak dapat jaga kunci sampai 6.30ptg...mmg en fikri ni la penyelamat kami semua...dier pon tau kalo ada yang hantar kunci kat dier..sebab dier mmg selaloo balik lambat...settlekan keje dier...so mana yang tak boleh tunggu tu, mmg dorang terus zasss la bagi kunci kat en fikri ni...en fikri mmg tau dah...so dengan senang hati la dier terima kan...

tak mudahkan nak cari boss macam dier..sangat2 memahami org bawahan dier...1 lagi..en fikri ni senang kalo nak di bawak slowtalk ngan dier...suke mendengar kuahan rasa org bawahan dier...


 antara yang banyak2 korang rasa dier yang mana...

tu yang hujung tecik tu haa...hujung sebelah kiri...tu la en fikri...yang buat peace tu ex boss aku a.k.a anak kawan mak aku...dier pon selengge gak tau...tp dier sangat2 memahami org bawahan dier...dorang ni bagaikan bukan yang jenis suke adakan jurang antara org bawahan dan boss...sangat senang bekerja dengan dorang...dorang ni mmg terbaik, sebab aku cakap gitoo...sebab dorang ni hormat org bawahan sebagai yang bekerja di bawah deme...dan hormat org bawahan sebagai seorang manusia...sebab tu ramai yang hormat dorang..kan senang kalo org hormat kiter, baru kiter org kan....

so kepada en fikri selamat di tempat baru...selamat menempuh enviroment di tempat baru dah org2 di sana..jgn lupa kami di sini yee...

ni citer en fikri...ada lagi...

2nd...

ni citer pasai juruteknik kat tempat aku ni...aku egat lagi dier masuk tahun 2009...elok lak tau yang dier ni org kedah...elok sudah, gru ngan aku ni...aku mmg klo jumpe gru...otomatik tau, kuar semua slanga kedah ni...

nama dier mohd yusri..muka dier nampak lembut, ramah N yang paling best, dier sangat humle, N senang kalo nak minta tolong...

abg yus mmg aku dah anggap dier macam abg dah...senang berurusan dengan dier..dier pon jenis yang senang kalo ada org yang meluah rasa N ketidakpuasan hati pada sesiapa..dier mmg pendengar yang baik...
dier balik kedah sebab anak bini kat sana...bini dier cikgu kat sana...takkan la dier kat sini kan...mmg kena ikut la kan..selagi boleh minta tukar kan...

anak sulung dier pon baya syawal..tp anak dier pompuan...nama syakirah...teringat2 je muka syakirah ni tau...syakirah ni beza 3 bulan muda dari syawal..tp dier sangat la bijak tau....

 ni tahun 2011...time family day BPSM...nampak muka sama tak..kikikiki...en asbeen pon kata gamba ni muka sama jaa...kikikiki...tp abg yus ni mmg seorang yang sangat2 friendly tau...

sangat2 senang kalo nak minta tolong...dier sorang yang sangat2 rajin, N sangat2 senang jumpe apabila diperlukan...best kan dapat kawan gini kan...


 nampak tak....


ni la unit T/W....elok duduk kat depan tu...

petang tu sebelom dier balik kedah...kawan aku ni...pon kawan baik dier kat sini jugak la...mana2 berdua jaa...yela dorang ni 1 bilik kat opis ni, mmg mana nak cr abg yus...mesti carik hafiz mesti jumpe...


so nak di jadikan citer si hafiz ni nak la kasi hadiah kengkonon kat abg yus ni...
kantoi je ngan aku..kakakkaka..terus la aku amik gamba kan...
hafiz ni dah senyum2 sengal dah...

touching la tu hafiz...kakakkaka...nampak muka hafiz sedey...nampak je bergenang je air mata dier abg yus ni nak balik kedah kan...



sebab tu boss kat sini kat lepaskan abg yus ni, sebab abg yus sangat2 rajin, apa yang boss arahakan, laju je dier buat...apa yang kawan2 minta tolong, laju je dier buat..dier sangat2 tak lokek dengan pertolongan dier...dier pon bukan berat montot kalo nak apa2 pertolongan dari kawan dier..sanggup la datang kat tempat aku minta carta bagai, bukan tak leh call pon kan..kikikikiki...

tapi abg yus ni mmg buat org berat hati ngan dier tau...

aku citer pasai abg yus kat en asbeen, en asbeen pon kata...baguih la ada kawan yang baik camtu...

kan...untung kan kami sebab kenai abg yus ni kan...

sedangkan hari kami semua buat majlis perpisahan untuk dier, dier bagi ucapan pon tak abis, sebab dier sebab , nangis jaa..terus ramai yang bergenang tgk dier nangis..susah kan tgk org laki nangis depan org ramai kan...dier je satu2 yang mudah tumpah air mata tau...terus si hafiz ni pon teriak jugak..kakakkak...egat aku tak perasan la tu hafiz kan...



apa pon pada abg yus...moga selamat di tempat yang baru, selamat semuanya di sana...insyallah saya balik kedah, sungai petani sana, saya roger abg yus tau....


p/s : sedey dier pegi..tiada lagi penyelamat kami