Yang DiSaYAngi

Jumaat, 26 Julai 2013

Projek Di Hari minggu - esok jee

Salam Ramadhan kengkawan...

esok insyallah aku akan mulakan projek aku sendiri...kali ni aku buat sorang2..tak macam tahun lepas..ada assistant...syawal N en asbeen..tahun nii tambah sorang lagi...tp mmg tak boleh tolong kot..mmg tugas en asbeen esok hari adalah menjaga izz..syawal ok boleh tolong ibu...sebab izz ni jenis tak makan saman...org kata jgn...say no...dier pandnag senyum2..tangan laju je nak terkam..no..no..no..kalo syawal..ok sikit..agak behave..kalo kata.."tgk saja..."...dier mmg akan tgk sajoo dari tepi..mmg tak kaco..itu yg baguih kat syawal..pastu kalo bosan, dier G la main sendiri...


so esok pagi bukak je kedai...kiter terjah cari songkok syawal..pastu singgah kedai bakery kat bangi tu...beli apa yg patut..pastu tghari anak2 tido time tu yg best buat projek kan...

ada dua jenis biskut raya yang aku nak buat tahun ni...
 biskut cornflakes ranggup...aku terjah blog ZEE dier buat pulok biskut ni..semua ada kat umah..yg tak da butter..ok la..mmg boleh buat la...

tahun lepas aku buat cornflakes madu...tahun ni tak kot....

tahun ni jugak mcm tahun lepas aku buat lagi...
 almond cluster....
aku amik resepi kat blog CAHAYA CINTAKU

ni gamba tahun lepas..tak cun kan..takpe hasil kerja en asbeen....ku turutkan...elok dier nk tolong..kang komplen dier terus tak mo tolong naya...time tu takda kudrat sangat...sebab sarat mengandungkan izz...so tahun ni ringan sikit N boleh gerak sana sini..ok la...tp egat tahun ni tak mo taruk white choclate la sebagai hiasan..nak taruk chocolate rice atau colourful rice ataupun ceri beri yang warna warni....
nampak betapa rajin laki aku ni...

kena buat awai..tak leh kongsi dapur ngan mak aku..huru hara jadinya..kang semua tak menjadi..sebab kami anak beranak mmg tak suke kongsi dapur..siap tanya mak aku...
"ko dah abis guna...ko bgtau mak.."

mak aku kata nak buat kuih minggu depan...tgk la camno..aku request kat mak aku suruh buat tart nenas..tu yg tak beli tahun ni....N 1 lagi mak aku nak buat chocolate chip famous amous...sebab cucu dier kat penang tu suke sangat biskut maktok demo ni buat...


p/s : insyallah menjadi esok

Persiapan Raya - settle sudah

Salam jumaat..salam nuzul quran semua...
alhamdulillah masih lagi bernafas di muka bumi allah untuk sempurna kan kewajipan berpuasa bagi tahun ni..alhamdulillah jugak hari ni dah 17 ramadhan kiter berpuasa...

tak lama lagi syawal menjelang...ramadhan meninggalkan kita..mm...sedih pulok...walau apa pon kiter tetap teruskan hidupkan...!!!!!!!!

so persiapan raya alhamdulillah hampir2 settle...kain untuk buat baju syawal ngan en asbeen pon dah lama beli bulan dua aritu...G hantar tempah pon dah settle untuk en asbeen bulan 5 aritu....cuma syawal ngan aku punyer, mak aku jahitkan ..senang...tak gunting lagi tu kain...giler kentang mak aku ni..padahal nak raya dah kan...apa da hal kat dier kan...esok nak raya malam ni dier siapkan...itu maktok arrr terrer wooo..aku tak penah pertikai akan kredibiliti dier jahit baju anak2...walaupun lambat...tetap siap,,....tu yg best tu...

1st time jugak kami sekeluarga beli kain buat baju kat jakel..selama ni tgk je org membeli kain berpapan-papan...aku pandang sajo...ready made sudah...en asbeen N syawal pon sama...

tapi mengenangkan en asbeen dah jadi kebiasaan dier pakai baju melayu setiap hari jumaat G keje...so ok what kalo buat 1 baju dier yg di tempah ikut ukuran badan dier sendiri kan...lagipon tahun ni kami semua sedondon ngan family en asbeen...siap baik hati kami kasi kat FIL, MIL ngan SIL kain untuk buat baju raya tahun ni...saving sikit kan...boleh pakai sama di pagi raya..tu yg best tu..

so apa tema tahun ni...
 taarrraaaa....korang rasa warna apa itu??????????...

tu la baju en asbeen yg di tempah..aku sangat2 puas hati dengan kekemasan jahitan dier dan letak baju tu..elok je tersarung kat badan en asbeen...en asbeen pon puas hati...so far pon murah..berbanding tempat lain...baju aku tu mcm ready made je...ya betoi mmg ready made...so tahun ni si ibu ni ada 2 pasang baju..yahooo... baju kat atas tu aku beli sendiri...tak sama dengan sesiapa...


 satu lagi yang ni...ni la sama ngan MIL n SIL aku tu....tgk tak potong lagi kain kan...takpe...baju aku tu minggu ni mesti saip..mak aku ni kan pandai target....apa da hal kat dier setakat baju kurung je kan....

syawal punyer baju melayu tak settle lagi..tak potong pon lagi..kakakkakkaka...takpe..maktok da best kan...

so semua dah ada baju rayakami dah settle...tinggal izz...izz tak da baju raya ke..bak kata en asbeen kasi adil dengan abg dier..sebab abg dier pon 1st raya tak pakai baju melayu..pakai tshirt sajoo...

so semalam gaji..(pon tak serupa gaji..kakakkak)
settlekan barang2 wajib anak2...N terus la sekali beli baju untuk izz...ingat nak beli untuk izz sajooo...tapi kesian pulok rasa syawal tak da baju jalan..sebab dah lama sangat tak beli baju2 jalan untuk dier...so ikut la hati si ibu ni,,,beli jugak..melayang la beberapa keping not RM50 kat tangan cashier tu..mmmmm....

tak pe la demi anak...
so ni la baju syawal N izz...baju izz tu saiz M sajo beli beli..kalo syawal pon muat pakai..tp tak pe..syawal pakai saiz L..boleh pakai lama kan..sekali la dengan jeans demo ni...pon masih mengikut tema raya tahun ni..

yang buatkan aku sangat2 terharu adalah...syawal sudah mula excited dengan apa  yang dier dapat...kalo dolu setiap tahun kalo tunjuk baju ke, kasut ka...buat tarak tahu...kikiki...tahun ni aku try ukur kat badan dier semalam..siap cakap..
"awal..ibu beli baju raya untuk awal ngan adik...tgk ni.."

siap berenti main game N berdiri...yang best bila aku dah abis ukur baju tu kat dier..dier amik baju tu bagi kat aku...suruh ketak blkg badan dier...ukur balik..sweetnya..pagi ni aku sangkut dolu B4 cuci baju bajan ni..aku tunjuk kat dier..
"awal..ni baju awal ngan izz...ibu simpan tau.."

dier dtg N amik baju tu siap pelok baju tu....so sweet..terasa di hargai jee...

so misi esok mencari songkok syawal je...sebab syawal dah mula tunjuk minat pakai songkok...pakai songkok abah dier...suke sangat..sampai ke pagi tadi G taska pon pakai songkok abah jugak....harap2 suke la pakai...kiter cari bawah 10engget ye...pakai tak lama pon kan....


p/s : kasut untuk syawal N izz pon settle..syawal tu dah 2 tahun tak tukar kasut...pakai la sampai lenjan...ibu je rajin tukar kasut..kikikiki

Khamis, 25 Julai 2013

Iftar 15Ramadhan - Menu penuh kasih sayang


Salam pagi...salam 16 ramadhan...

pagi ni aku rasa lemau sikit walaupun izz tido lena malam tadi...tak tau sebab apa..kenyang sangat kot sahur pagi tadi..sental semua makanan yang ada atas meja..senang sekali basuh..clear meja...sedap mata memandang tak da lagi lebihan makanan.kikikikkik..

so menu iftar 15ramadhan masih bertemakan masakan di rumah...NO PARAM..alhamdulillah masih tetap pada pendirian dan azam diri...

alhamdulillah semalam rasa masak macam kejap je masa berlalu...sebab rasa ni la 1st time masak paling cepat n laju...suke3...menu pon pada aku yang tak pro ni susah jugak kan...kalo stok makanan yang tumis2 gitoo ok la...

 menu semalam...ketam masak lomak cili padi...
perghhh den raso berlomak jooo tau...adoi....selaloo buat macam tak siap je masak lemak aku ni...cair je...tapi semalam terbaik la...bawang besar, putih, halia, kunyit, serai cili padi 8-9bijik di blend sekali..perghhhh rasoo sonang ja keje kan..pastu tumis...masuk la santan..alahai santan sikit...tambah susu cair pulok...dah tu tgk ado pulok tomato puree dalam peti ais..rembat kasi masuk 2 sudu...garam n lada sulah...preghhhh...den raso terangkat jaa...selama ni semua benda alah tu di tumis, tumbuk, tak hancur abis..so nampak la sikit kat kuah tu kan...ni terus zasss semua, senang kijo...


aku suke 1st time aku buat masak lomak menjadi..selaloo macam ado jaa kurang tgk..cair la..bila di tanya en asbeen...
"sedap kali ni, tapi tak podeh...tak rasa macam dolu.."

mak aii tak podeh...apo lidah buayo ko apo..adoiii...aku dah berasap..kakakkakka....


en asbeen bukan penggemar ketam..tp bila dier kata minta aku masak ikan masin masak lomak...aku pon kata la..
"kalo nk masak tu, ada nenas, sedap la...tapi makan ketam sedap jugak..."

sekali balik umah nak masak ikan masin, tgk ketam sudah si potong2 cantik...yahoo...suke...
hamiikkkk...berbuka makan setengah...yang beso en asbeen kasi...sahur tadi tgk ada sekor lagi...kasi licin semua untuk aku, senang nak basuh periuk..tak yah la buang makanan kat tong sampah..buang je dalam perut aku...sonang...


 selain tu ado sayur kangkung goreng ayam bersos tiram n blackpapper..ni pon main campak..apo yg ado kat dalam dapur..sekali nampak serbuk BP kat dapur tu..aku amik, kasi masuk 1 sudu..yahooo ...ni pon en asbeen suke..aku suke kalo en asbeen suke..lagi laju aku makan...bukan dier la..kikiki...
tapi siap tambah kire berbunga riang la hati ni kan...


 ni untuk syawal telor dadar goreng...tapi mak pak dier yang banyak abiskan..sebok la dok makan, dok mengire..mmmm..

popia crabstick ni untuk syawal...tapi makan sikit..so sonang citoo ibu la abiskan...senang nak clearkan meja..tu je point kan suraya ni...



alhamdulillah rasa senang berbuka semalam...semua menu masak denga penuh kasih sayang..rasa semua menjadi..alhamdulillah N smooth je bila masak..tau2 dah siap...


p/s : arini en asbeen tuntut masak lomak ikan masin bersama nenas..dah siap beli..kena la masak..berlomak la laie yoooo

Rabu, 24 Julai 2013

Tak Tahu nak Update Apa



Salam 15Ramadhan..sekejap je sudah setengah bulan sudah berlalu kiter berpuasa...alahmdulillah masih di beri nikmat berpuasa pada tahun ini...

pagi ni tak tau nak up citer pasai apa...sebab kontang idea jap..tapi tak update rasa ralat...

nak up citer...semua biasa2 je...
macam biasa pukul 4.40pm aku berkejar jalan lelaju amik anak2..gendong bawak ke opis..sebab taska tutup pukul 5pm..tunggu en asbeen dah 5.20pm..balik umah terus masak, dengan tak bukak tudung bagai...rasa macam ada 4, 5 tangan je..semua benda nak buat...malam dah rilex sikit..alhamdulillah...tu la rutin selama berpuasa ni....

mmm...keje banyak...kena settlekan B4 raya ni...
alhamdulillah separuh dah settle...tinggal keje rutin jaa..


so nnt aku BW korang lagi...



p/s : ngantok la pulok walaupun izz tak banyak ragam tido mlm tadi

Selasa, 23 Julai 2013

Dah Start Dengar Lagu Raya



Salam Pagi kengkawan...alhamdulillah arini 14Ramadhan..

Arini jugak dah start berkemundang la sana sini lagu raya...

tetibe rasa sayu pulok bila terkenang akan 29RAMADHAN 1433H..tahun lepas..pada org lain mmg biasa2 je..tp pada aku tak..sebab aku bawak 1 lagi nyawa pada waktu tu..sangat2 la menakutkan..tp alhamdulillah allah sayangkan aku sebagai hambanya...dan ingin kan aku menjadi seorang ibu dan merasa nikmat seorang ibu...sebab itu lahir la izz dani aqlan ke duani ni dengan selamat..alhamdulillah...bersyukur padamu ya allah..kerana kau sentiasa ada melindungi kami sekeluarga ketika musibah datang bertandang pada kami sekelurga....



tapi tu la kiter sebagai hambanya mampu merancang..tp yang menentukan ALLAH...

masih ingat lagi punya la persiapan raya tahun lepas kaw2 punya untuk syawal ngan en asbeen..last2 beraya la di hospital menemani aku sampai ke petang..sanggup tau demo ni duduk dalam kete dari pagi sampai ke petang semata-mata nak tunggu aku kuar dari ward..sebab doc dah mention yang aku boleh kuar dari ward jika CTG BB(izz dalam peyot ibu) memberangsangkan...ok..alhamdulillah izz mmg aktif N sihat dalam perut aku waktu tu..


ramai yang kata..usah di kenang lagi..tp macam mana tak kenang..bila tiba hari raya...mesti benda tu yang menerjah kan..lagi2 bila dengar lagu raya ni..sayu je hati...insyallah , alhamdulillah kami tahun ni dalam kesederhanaan tahun...macam tak prepare apa2 pon..sebab baju untuk aku N en asbeen dah settle bulan 5 aritu...baju syawal aku kasi mak aku jahit..tak tau la dah jahit ke belom..tinggal baju adik je...pakai tshirt sudah..kang hangat pulok pakai baju melayu kan...mmg dalam kesederhanaan...mmg itu la yang di tuntut oleh allah kan...



p/s : moga tahun ni kami sekeluarga dapat merasa nikmat raya yang sebenar

Isnin, 22 Julai 2013

KUCING JALANAN

al maklum la umah sekangkang kera daeri opis..so mmg balik la tghari ni tido kat umah...boleh bawak kuar apo yg nk di masak untuk berbuka ni...

dari pagi tadi lagi aku nk g keje nmpk ada sekumpulan kucing yg ibunya ngah BF anak2 dier...aku tgk jadi teruja...aku seorang penggemar kucing yg sangat tegar tau...

aku tau ni kucing jalanan kat bawah blok aku...aku tau sebelom ni dier bunting..tak tau dah beranak..ni aku nmpk kat sebelah umah aku...dorang berteduh kat situ...geram rasa nk buat bela...

 tapi aku takkan lupa kata2 mak aku...

"mak takmo jadi kejam tambah dosa lagi...klo dier buat hal, mak marah, tertendang ke hape..mana la tau kan...dah tambah 1 dosa...."


mak aku mmg tak suke kucing...en asbeen n syawal tak boleh dekat dengan kucing...asthma..mmmm

apo kan dayoo..tgk je la dr jauh


geramnya

Beraya dengan kasut baru

Suke sangat kaco2, main2 kasut abang dier...elok abang dier letak kat rak kasut elok2...dier datang dier campak2 kasut tu, buat main...dah kena marah ngan bag syawal...\


last2 ibu abah dier decide beli je kasut murah2 gitoo...

nak cari yg cantik2 tp murah tarak...last2 jumpe yang ni...

dari kejauhan nampak pinky je..padahal warna peach pink purple...tu je ado...jadi la beli pon tak ralat sangat..

last2 pakai sekejap je...sebok nak bukak2..mentang2 dah boleh berdiri kan...seronok je berdiri sendiri...
last2 di bukaknya kasut dier...di carik kasut abg dier..adoi...itu jugak yg dier minat..last2 en asbeen kata...

"kasut bumble gummers syawal tu bagi kat adik dier la bila dah besar sikit..."

si syawal pulok kerja menyepahkan rumah..alahai...penat ibu..


tak menahan la kalo kemas mesti sepah balik...tunggu la deme2 ni tido baru kames..senang

PROGRAM MINGGU PENYUSUAN SUSU IBU SEDUNIA 2013 - entry bergambar

Ahad pagi semalam aku tinggalkan izz n syawal kat umah dengan en asbeen..sebab aku nak join program minggu penyusuan susu ibu sedunia 2013/....aku dapat tau benda ni pon kat group KIM kat FB...so dah alang sekangkang kera je ngan umah aku kan...kat alamanda ni..mmg aku nak join la...nasib en asbeen izinkan...so mmg lone ranger la pagi tu...kalo org tgk pon aku bukan ibu beranak dua...bukan breastfeeding mom tau...tp aku tak kisah...sebab waktu aku sampai kat center court alamanda tu..semua bawak anak..aku lak..dengan berseluar jeans, Tshirt i luv BF...ngan kasut baru je...en asbeen kasi...tp aku bayar..kikiki...

 semangat ko G alamanda pakai flat shoes...kalo tak selipar sudah..tp berkobar ko nak join program ni..semangat membuak2..kakakkakak...



 ni antara panel2....dan artis2 jemputan yang akan hadir untuk program ni...

 lambat lagi..pukul 12.00pm/...program baru start pukul 10.15am...

so lama la lagi..jom kiter dengar ceramah sikit....



 aku suke DR HARLINA ni dari HUKM...dier sangat2 friendly N sangat2 menyokong BF..dier jugak banyak citer pengalaman waktu menyusukan anak2 dier....

tak lama lepas tu ada fashion show..
dari AL-MAYESA dan DANEEN BY ALIA

kebanyakkan busana muslimah ni more to nursing wear...


macam2 patern....

yang best sekali..
ada wardina safiyyah...
pon naik jadi model jugak....siap bawak anak lagi..







lepas abis tu baru la sampai artis2 jemputan tu...di ajak sekali wardina berbincang mengenai bfeastfeeding...wardina sekali bercakap pasai breastfeeding ni...mmg dier cukup suke..nampak beratapa sukenya dier dengan susu ibu..banyak pengalaman yang dier ceritakan...

time sharifah aleya baru sampai....
leya ni pon best..sapa sangka badan tecik macam aku ni haaa..kakakkakka..ppuiii perasan suraya boleh menyusukan anak dier yang kembar tu sehingga dua tahun...bila dengar pengalaman dier...pahit jerih dier berulang sana sini mmg betoi2 bagi semangat pada ibu2 yang lain nak BF kan anak2 comey dorang....

SUSU IBU KAN HAK KECIL SI COMEL...

tak gitoo..






 wardina sangat2 friendly...baik sangat..siap tegur ada akak sebelah aku tu baru lepas pantang 44hari datang semata2 program ni...







 very sofy spoken..


tak lama lepas tu datang la pasangan sejoli ni...
irma dan redza...

siap bawak anak lagi..

 adohaiii....cair hati tgk betapa lembut, humble ramah si redza ni...adoi...

si tecik ni pon tak kurang jugak...
 dah sama besar izz....
3bulan = 7.2KG...tapi tak bam bam pon dier..padat je dier...pon macam izz...








ni dah nak abis..sessi terime hadiah ....dari pihak penganjur...






last but not least..aku tetap ado jugak...

 taraaaa...

suke...cantik sangat2 irma ni, halus mulus je kulit dier..kalo aku dah rupa jalan tar..kakakkakka...
 leya sangat2 friendly dengar semua org...siap tgk baju aku lagi..siap tanya mana nak dapat...
kan...jemah menyokong kata ko...


balik je dari tu..singgah beli barang sikit..

balik2...bukak pintu dengar si tecik tu dah menjerit2...

kata en asbeen mula2..minum susu ok...lepas tu tak lama sebelom aku bukak pintu dier melalak...padahal tak nampak aku lagi...dengar sore pon tak..
instinct kuat erk adik ibu dah balik....terus minum ngan ibu...abis je....dah kenyang...senyum2 tau...




p/s : banyak ilmu yang aku timba walaupun banyak yang aku tau..tak salah aku nak tau lebey lagi...TQ en asbeen jagakan anak2 N izinkan bini kamoo join