Yang DiSaYAngi

Jumaat, 2 Ogos 2013

Syawal Selepas Hari Pertama

Salam 24 Ramadhan...

Semalam aku ada citer pasai HARI PERTAMA SYAWAL YAFIQ

So semalam aku amik dier selepas amik berkejar amik adik dier...agak penat jugak la..sebab kena lalu jalan jauh, sebab tetibe kuar je dari bangunan...Allah...hujan pulok...dalam hati nak redah ke tak..nak patah balik ke tak..last2 aku redho...untuk izz dani aqlan...mari kiter redah sajoo hujan itu...

settle amik izz, aku nampak abg ipar aku, minta dier drop dekat ngan taska syawal..nasib baik dah tak hujan dah...tp still kena bertutup jugak si adik ni kan...

bila aku sampai depan pintu masuk taska...aku nampak cikgu dier dah senyum2 tunggu mak pak amik anak2 kan...cikgu2 terus la panggil syawal...alhamdulillah aku nampak syawal keluar dari kelas dier.nampak dier riang gembira lompat2 kan...alhamdulillah...aku ada bertanya pada cikgu dier keadaan syawal lepas aku tinggalkan semalam...kata cikgu dier...
"syawal lepas akak anta tu dier nangis la, tapi tak lama 10min gitoo...lepas tu dier elok la main2..tapi lepas tu nangis jugak la..tp tak lama..teringat kot....pagi jual mahal org ajak makan...lepas tu petang baru nak makan..kikiki...tp so far nampak dier ok..nak main2 ngan kawan2..."

alhamdulillah..lega hati aku...aku nampak syawal balik tu pon bukan main pelok aku..macam lama tak jumpe kan...siap salam2 semua cikgu2 dier...yang best syawal siap...
"bye..bye...cee u coon...(see u soon).."

pengaruh pocoyo la tu...cikgu2 gelak je tgk syawal ni...

semalam berbuka kat luar...elok dalam kete..syawal dah selamat tido..mmm..nasib ada bawak stroller...dah lepas berbuka..siap tapau untuk syawal...dalam kete, dier jaga pulok..tp tak lama dier tido balik...dah sampai umah baru jaga balik...penat sgt la tu kat school tu...yanng best sebelom tido, aku mandikan dier petang tu..boleh pulok time aku lap2 kan badan dier..dier boleh sendawa depan aku...sekali bau mee hailam daa...kikikikki...kenyang la..

alhamdulllah taska ni...makan 3X sehari...

pagi ni..alhamdulillah still ok..sampai depan pintu...sampai kat kelas...dier tak momasuk...undur2 dier..lepas aku cakap la..
"awal jgn takut..petang ibu datang amik...tak mo nangis tau..main elok2 ngan kawan."

muka tak mo pandang aku..tp bila cikgu datang..pelok dier,,ajak dier masuk kelas,...nak pulok berdukung..alahai..segan pulok aku...
aku cakap..
"syawal ni mmg tau..asik nk kena pujuk je..."

cikgu dier sengih2 je...

dari jauh aku lambai kat syawal aku laung..
"dengar cakap cikgu tau..cikgu baik2 tak garang..nnt petang ibu dtg amik tau..."

pastu dier lambai aku balik...so hela nafas lega aku kat situ...



moga kamoo elok2 kat taska ye wahai anak...



Khamis, 1 Ogos 2013

Hari Pertama Syawal Yafiq


Salam 23 Ramadhan kengkawan...

alhamdulillah di beri kesihatan yang baik untuk meneruskan rutin harian hari ni...

Hari ni hari pertama syawal di Taska baru...
(Entry tanpa gamba..sebab nak control si syawal punya pasal)

macam mana aku dapat taska tu...dalam pertengahan tahun ni..bukan mudah kan...biar aku je la tahu kan..alhamdulillah masih ada rezeki untuk syawal...

pagi ni izz abah dier hantar sebab petang aku pulok amik...so fair n square la kan...so tinggal la aku ngan syawal kat dalam kete...asik la aku remind sepanjang minggu lepas dan minggu sampai la membawa ke hari ni aku dok la remind
"hari awal G sekolah baru, cikgu baru, kawan2 baru, kelas baru, suasana baru...dengar cakap cikgu, tak mo nangis2 ok...syawal budak baik...dengar cakap ibu tau, jgn buat ibu susah hati tau..ok..."

"OK" tu je yg syawal balas...

so sampai opis, punch card dolu...dok kejap..dalam 10min baru gerak ke taska syawal..mmg 1 bangunan ngan opis aku...alhamdulillah mood syawal nampak baik dari umah membawa ke opis dan sampai la ke depan pintu taska...bukak kasut, terus masuk, terhenti kejap...terpegun..macam dok Pk si syawal ni..
"taska aku ke?????"

tapi dier back to normal..main2 pusing2..semua cikgu dier salam pelok cium...padahal tak kenal lagi cikgu2 baru tu...lepas tu dah buat sessi pendaftaran...maka nya bermula episod drama king sana sini...

dah settle, tunjuk bilik, salam pelok cium aku...lepas tu bila aku ngan abah dier nak beransur...tetibe dier mula la nak mengikut....argggggghhhh sudah..mood dier yg lain sudah kembali...teus duduk depan pintu, tak mo masuk pulok..aku pujuk2 pon tak jalan..last2 aku bawak terus masuk kelas 3tahun n main ngan kawan2 kat situ..mmg melalak la..tp yg aku susah hati ni...syawal ni kena pujuk baru dier ok..riso aku..tp aku tau yg cikgu kat situ boleh handle syawal...

so perasaan aku tak sama macam mula2 masukkan syawal kat taska lama dier waktu 2011..aku riso perkara lama berulang kembali...yela dolu dier 1st time masuk taska pon nangis2..pastu 2minggu lepas tu masuk ward n doc detect ada asthma..mmmm...tu yg aku takut waktu tu berulang kembali..tp aku yakin yang syawal budak kuat...sebab aku tak rasa hati aku neves sgt kan...


p/s : arini hari kedua berbuka kat luar selama puasa..alhamdulillah gantung kuali...

Rabu, 31 Julai 2013

Biskut Meringue Kisses


So TQ untuk my ex-boss yang dah kurus...bukan jemah yang baju pink tu..sebok menyelit tau...yang duduk tu..alahai hensem pulok dah kurus ni...dolu nampak bam bam diersekarang dah kurus..datang amik kuih raya..sebok la dok bercerita pasai kuih raya...mmm...


last2 aku dengar kalo buat kuih raya meringue pon ok...

terus zasss aku google...


wahhh nampak senang..N modal pon murah...banyak bahan dah ado...so jom kiter try buat weekend ni..klo jadi..mmg aku up kat blog, IG, FB ok..klo x jadi mmg tak la..kakakkakakka....


p/s : semanagt nak buat kuih raya..yahoo...giler tak sangka aku boleh buat kuih raya..selaloo pandang mak aku buat jee

TQ NAD - rezeki anak2+sebak+touching

Tadi G alamanda...mmg dah deal ngan NAD nak jumpe kat alamanda...

alang jumpe kan....alhamdulillah ada rezeki utk zakwan dan nayli..tak lupa untuk mama dorang jugak...

yang beso tu utk anak2 NAD
yang kecik molek tu utk NAD

yang bestnya...NAD pon bagi something pulok..alahai dah macam sistem barter pulok...
tara duit raya pertama buat syawal N izz..alhamdulillah rezeki kamoo anak2 oittt....


tetibe NAD hulur lagi sampul beso...ok la kan..sekali tu sampai opis je aku bukak...allah terus pegang dada, sebak tak sangka je NAD kasi ni utk syawal n izz..

 taraa...baju sedondon je..selama dua beradik ni dengan aku n en asbeen..mmg kami tak penah bercadang pon nak sedondonkan deme2 ni....lagipon mmg izz recycle je la baju bajan abg dier..dah saving kat situ kan..senang..alhamdulillah rezeki syawal jugak nak raya ni...ada akak kat opis akob ni, anak dier dah tak muat suar jeans...di kasinya kat syawal...yang best tu suar2 nya cantik2 belaka..tak macam recycle pon..yg terbaik semua branded2 suarnya..kalo aku mmg tak mampu la nak membeli kan....

ni pon kire pada aku boleh tahan jugak harga utk 1 baju ni...adoi NAD segan pulok...

betoi la pandangan aku...NAD ni satu2 nya hamba allah yang tak penah lokek dalam segala hal...sapa tak kawan dengan dier sangat2 la rugi...aku kire beruntung dapat kawan ngan nad...tak kire dalam susah atau senang...dier sentiasa ada...alhamdulillah...dier sentiasa ingat akan kawan2..yang mmg aku nampak pada NAD ni..mmg jenis bila dier seronok...dier pon nak kawan2 dier pon seronok...tu yg baguih...aku sendiri pon belom tentu lagi macam tu kan...

tadi bila borak2 ngan NAD pasai dier nak pindah...aku pulok jadi sebak, mengenagkan zakwan kan...tak pe la NAD ada hikmah di sebalik penghijrahan ni ye...insyallah kami kengkawan still ada kat belakang NAD .....
yang bestnya bila aku citer ngan en asbeen pasai NAD nak pindah...dier terus kata...
"saya tau...aritu zaini bagitau.."

aik...aku yg lambat sebenarnya..alahai...
ni pon aku nak up..tanda penghargaan aku pada nad..

sebak je bila berpisah ngan NAD tadi..mmmm.....


p/s : TQ sangat2 NAD

Biskut Cornfleks ranggup jemah


Semalam projek buat kuih raya akhirnya menjadi..yahoo...suke3...takda siapa yang kaco...izz tido, syawal mmg jenis tak reti kaco...main game sajoo...

so boleh la jemah buat dengan tenang...

aritu aku tgk kat blog ZEE dier ada buat biskut cornflakes ni..aku tgk bahan2 dier n cara pembuatan pon senang...elok pulok semua bahan2 ni mmg ada kat umah...tinggal tunggu beli butter je...ok la tu kan..

mmg aku copy bulat2 la cara buat biskut cornflakes ni dari ZEE ....
tapi nak jugak la share resepi kan...
boleh kan ZEE ??????????????

BISKUT CORNFLKES RANGGUP - MAK JEMAH PUNYER..

 - 250gram Butter/Mentega
- 3/4 Gula Aising (aku guna gula custor je...itu je yg ado kat umah ni...jadi la..)
- 1 bijik Kuning Telur
- 1 Sudu Kecik Esen Vanilla
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 250gram cornflakes
- Papercup...(kalo tak da macam mana nak cedok letak dalam papercup elok2 kan...)

 Step 1

korang pukul la 250gram butter dengan 3/4 gula aising patutnya...tp aku guna gula kustor...ok la tu...pukul sampai sebati..bila sebati sejiwa sherashi bershame kan...korang masukkan la 1 biji kuning telur pastu korang pukul sampai la dier berkembang n sebati dengan eloknya...ops jgn lupa 1 SK esen vanilla tau..lupa jemah tau..

 Step 2

bila dah semua sherashi bershamee...korang masukkan 2 cawan tepung naik sendiri...dan
 250gram cornflakes...cornflakes tu ko ramas2 la kasi emping2 tu jadi pecah2 sikit, kecik2 gitoo kan...jgn macam aku yg sengal ni...sekali masuk lupa nak ramas2, dah sudah ketok kepala sendiri..kakakkaka...tapi tetap aku hancur2 kan sikit kat dalam mangkuk beso ni...


 Step 3

bila semua benda alah kat ats tu dah masuk..tak yah guna mixer dah...korang guna la spatula ke sudip ke, sudu, senduk ke bagai korang gaulkan dier sekali..macam kat gamba atas tu...nampak sherasi jaaa....


 Step 4

korang susun la papercup tu N masukkan adunan yang di buat tadi dalam papercup untuk di bakar dalam oven yang aku sedang elok panaskan/....

ko bakar dalam suhu 170c dalam masa 15minit tau...jgn durhaka ok..aku pon tak durhaka...

yang best aku ada assitant yang sangat2 membantu....
 mula2 tu rasa tercabar jugak ni, mau jadi hijau je bila si syawal ni buat tak betoi..tapi sabar...ajar elok2..alhamdulillah syawal sangat cepat2 belajar....lagi suke bila aku asik cakap 
"yeahhh syawal pandai, yeaahhhh syawal bijak..."
di ajuknya cakap aku...apa gaya yang aku buat..semua dier ajuk...

siap bila aku high 5..suke dier...

 ni semua hasil kerja syawal tau 1 talam ni..aku sendiri pon speechless bila syawal boleh buat gini..
sangat2 terharu...

 alhamdulillah menjadi N en asbeen kasi THUMB UP pada aku n syawal..tahniah syawal...kamoo dan ibu berjaya...


alhamdulillah dapat la hasil dua balang..ni kalo beli kat luar...mau 40 - 50engget kan...so far..modal aku aritu kuar hanya rm 2.95 sajoo..beli butter je.,...yg lain semua ad kat umah....suke...



sabtu ni nak try buat almond cluster macam tahun lepas....

Masterchef Suraya - mood mari belajar

Salam Ramadhan..

ni tengahari semalam punya citer...
patutnya aku nak tido..rasa malas nak ukur jalan kat alamanda tu...

sekali boss2 aku panggil aku daa suruh ajar buat tiramisu...tu pon tak tau ka..kikikiki...aku pon belajar kat resepi blog  KAK AMY kan...tapi takpe la org minta ajar...kiter ajar la kan...ikhlas tu penting..aku tak mengharapkan apa pon...

sementara tunggu boss2 ni nak belajar cara2 buat tiramisu...moh kiter bergambo...
barang yang perlu ada untuk tiramisu...

banyak sessi lak tu...mmg pada aku tiramisu ni mmg sedap tau...senang pon senang kan...dari la boss besar ke boss kecik semua nak tau macam mana nak buat...mmmmm....dah macam chef joe je..kikiki..masterchef kononnya..kakkakakkaka...


yang penting boss yang sama nama ngan syawal pon nak join buat...ada gaya tu buat ayak coklat kat atas tiramisu tu....





tukar putar mmg aku la guna mixer..lama tak guna mixer yang mmg guna tangan tu...lenguh jap tangan aku...


boss beso aku yang pregnant pon nak buat jugak...tp pada aku, aku rasa dier tau buat ni kan...sebab dier pon jenis macam aku suke dengan desert ni....


nampak ada gaya kan...





tak lupa tuan tanah kedaung yang dah lenguh tangan....

alhamdulillah semu suke...yang best aku pon dapat 1 bekas...tapi aku amik setengah je..setengah lagi aku kasi kat akak aku ADAMNIGINA...en asbeen ngan syawal bukak makan manis sangat ni...


 tapi 1 keajaiban bila syawal pon makan tiramisu..yahoo...aku suke dier makan hasil air tangan aku...aku bangga kejap...berulang datang kat aku minta di suap tiramisu ni..

pagi ni aku datang opis..semua say TQ sebab katanya sedap...yahoo...jemah suke sebab menjadi...



p/s : malam tadi projek menjadi...

Selasa, 30 Julai 2013

Tiada Mood Bekerja..Lebey Mood Raya

Salam 21 Ramadhan kengkawan...

mmg dari semalam lagi aku tak mood nak bekerja...opismate aku kata mungkin sebab hari isnin...monday blues...tapi asal still melarat sehingga hari ni..mmm...sengal sungguh suraya..adoi...mood kerja sudah melayang jauh...padahal ada masa lagi seminggu nak raya...patutnya aku punya mood kerja still on lagi..patutnya sehari sebelom aku cuti la kan mood takda semangat nak keje tu dtg..ni tak..lagi seminggu nk raya baru datang..tak mo la...


 gini la keadaan aku sekarang ni..serabut je..tgk keje kat atas meja pon pandang sepi je..mengeluh je..hati nak buat keje...tp mood tarak mari la...

nak tgk betapa kesengalan aku elanda di kala aku tak da mood nak bekerja

ok fine jadi cat woman kejap..kakakkakakka...
nampak betapa sengal aku kan..

G tempat org aku buat sengal kat sini...

rasa macam tak sabar nak balik raya selasa pagi depan..aku rasa nak rehat puas2 kat kampong...nak rilexkan badan dan otak yang serabut ngan kerja, anak2, family...rumahtangga jemah ...



p/s : mood raya lagi menebal dari mood kerja

Isnin, 29 Julai 2013

Ayam Percik yang tak berapa putih + Nasi Goreng Cendawan


Aritu aku tgk KAK AMY up pasai ayam percik...aku ni bukan penggemar ayam percik..so tak tau rasa N bau dier macam mana...kalo lalu kat PARAM sebelom ni pon..alhamdulillah belom terjebak lagi...tp kali sudah terjebak dengan ayam percik KAK AMY ni...so jom terjah resepi dier kat sini..





 walaupun tak berapa nak putih..still ok lagi..ni kuning ni sebab aku gatai tangan, durhaka punya anak murid..G lumur ayam ngan kunyit..kakakakak...sengal...tapi so far bak kata adik aku yang mmg penggemar ayam percik..ada rasa sama jugak...yahooo...angkat tangan tinggi2...mulut nganga yeahhhh...kikikiki..

yang buat aku bangga tu LICIN ok...tak sempat nak tinggal buat sahur..mmm...tape..at least licin tu yg aku suke tu...

dan yang paling penting dari sifu memasak aku en asbeen kata ayam aku di masak dengan elok dan cantik..isi dier sedang2 elk je masak.yahoo..TQ my pemanggang...ko penuhi impian aku..kakakka...mak aku punya la...

so di makan dengan nasi goreng cendawan..pon abis jugak...
suke.....



p/s : arini mood sudah ke laut..keje pon dah mula tarak mood...masak apo laei kan...so en asbeen kata "arini saya masak..awak settlekan anak"...yahoo..suke

FM lagi... alhamdulillah - TQ ALYCIA

Tadi lunch hour ni G alamanda sebab nak setting internet cannot accesspoint DIGI...bila dah settle...tetibe dapat whatss app dari ALYCIA nkjumpe..alang2 kan akuk kat alamanda..ok la..rezeki tu...
terus call..jumpe kejap je pon..aku pon ada hal lain...


alhamdulillah sampai ke tangan FM yang aku menang GA kat blog ALYCIA
aku sendiri pon tak egat mana 1..kakkakak.....


 ni dia...cantikkan...suke sangat..besar tu..

elok pulok ALYCIA murah rezeki di bagi aku 1 lagi FM dari bandung..alahai terharu jemah tau...
 ni dia...suke sangat...akan ku hargai..gitoo...kkikikiki..

suke sangat dapat kawan2 gini...alhamdulillah...itu sajoo yang terucap...
gamba bukti aku jumpe ALYCIA
taraaa....



ada sesapa nak kasi aku FM lagi tak..kakkakakka...gurau sajoo...



p/s : masalah tadi udah selesai...akhirnya en asbeen amik outstation kat sungai petani...so direct la cuti 06/08/2013 - 18/08/2013...termasuk sabtu ahad la tu...so cuti raya balik johor...zasssss terus balik umah akak aku kat penang..elok mak aku N tok aku pon insyallah ada kat sana jugak nnt...tahun ni kire raya sama adil la....

Waktu Yang Ditakuti Telah Tiba


Salam Ramadhan yang ke-20..alhamdulillah masih di beri kekuatan untuk menjalani ibadah puasa di bulan ramadhan yang barakah ni...

Waktu Yang Ditakuti Telah Tiba


apa tajuk tak menahan..mmmm...
apokan dayo..tetibe dapat call dari en asbeen...

en asbeen : sayang...saya kena G outstation jaga interview cikgu...
aku : bila...kat mana..sini je kan..(sebab selaloo dapat kat area sini)
en asbeen : tak bukan area sini...kat melaka..19/8 - 21/8..lepas raya..
aku : (ok fine mata sudah membuntang..) mmmmm..abis saya camne?????????
en asbeen : awak kalo nak amik la cuti iku saya...
aku : tapi saya pon baru cuti lagi kan...lepas balik raya tu ken acuti sebab taska izz tutup...camno..nnt "rimau" tak kasi cuti lagi..
en asbeen : abis..awak G la ngan adik (akak aku si nigina tu)...
aku : ala..susah la..adik pon abg zafran selaloo hantar..kesian pulok kat dier...
en asbeen : abis camno..awak pakai kete la...saya boleh bawak kete opis..kalo awak pakai kete..
aku : (gulp!!!!!!!!...stress pening kepala tetibe)....mmmmmmmmmmmmmmmmmm...
en asbeen : nape..takut ke..?????????????
aku : yalo..takut la..kalo kete auto boleh gagah lagi..ni manual..mau terberak saya nnt..abg walaupun muka saya ni muka gangster muka pecah rumah..tapi bab bawak kete ni...telan iar liur saya ni...(ok fine sila bantai gelak guling2 kat aku...kakakakkakakka)
en asbeen : ala awak boleh..insyallah ok..
aku : selaloo kalo saya bawak, awak ada, awak guide...tp ni awak takda..ngan anak2 lagi..adohai...mmmmm...lagi lak...basement saya tu bukit..i hate bukit tau..mmm...tak suke..saya mmg tarak ong ngan bukit ni...
en asbeen : tak pela...B4 saya G...kiter try bawak seminggu..insyallah ok..lagipon awak tak yah masuk basement awak tu..awak parking kat luar kat opis tu...insyallah boleh..saya tau awak boleh..kalo tak macam mana awak boleh lepas amik lesen kan..sebelom ni amik lesen cukup susah..ni lepas berankkan izz dah boleh bila sekali amik..
aku : malas nak cakap la...awak la decide...saya dah pening kepala..
en asbeen : awak mmg kalo pening je stress..ikikiki...tak pela nnt kiter bincang...

kan...suraya takut bawak kete..kakkakaka..sila la gelak...aku sendiri pon gelak dengan diri aku ni...
muka kental..tp penakut nak bawak kete..aritu dah kena bantai gelak ngan CIKMOT..kakkaka..aku pon join bantai gelak ngan dier,....tp dier pon kata..aku kena jugak kuat bawak kete..kalo kes2 gini la kiter tak tau kan...



p/s : malas nak cakap panjang...sengal otak..kakakkakak