Yang DiSaYAngi

Jumaat, 30 Ogos 2013

22 Syawal 1434H - Majlis Jamuan Aidilfitri di Taska Syawal Yafiq

Salam 22 syawal kengkawna...alhamdulillah esok waktu bersuka ria buat muka tak tau malu G terjah umah orang sana sini nak makan...ada org buat open house, makan2, ajak jemah ni..mmg laju la kan..

so pagi rabu aku di beritahu yang taska syawal ni akan ada buat sambutan hari raya esoknya(khamis)...so ibu bapa, bawak la apa yang perlu yee...aku ni dok la pikir nak bawak ape...mmm...

last2 aku suruh mak aku buat seri muka...N aku baik hati sikit...saja nak jamu cikgu2 kat situ..yang baik n baguih dalam menjaga bebudak N anak aku kat situ...so aku buat la kek lapis persona chesse ...kali pertama ni wei buat...alhamdulillah nampak la oknya..mmmm....

majlis start pukul 11.30am...so aku tuwun ngan opismate aku...so far dah ramai dah..aku yg lambat..opismate aku suruh aku tuwun..sebab ni majlis untuk syawal pertama kalinya...so kesian kat syawal..mak pak org lain ada..ibu dier tak da...aku agak BZ...tapi mengenangkan syawal aku gagahkan jua...

aku sampai je syawal tengah makan bihun ngan cikgu dier..aku bagi salam je, terus lari tinggalkan cikgu dier..muka teruja ibu dier datang..berlari2 keliling taska tu kata ko..mmmm...korang tgk la...
 nampak keterujaan dia di situ...kikikikkikiki...
seronok ibu datang ye awal...


 ada jugak kengkawan opismate aku yang lain...so far..macam2 ada....
nak amik gamba pon kena sorok2 dari syawal,,,...kang mahu di ambilnya HP ni nak main game..naya..kakakkakak...


 aksi si ibu teruja dengan majlis syawal N keterujaan syawal di taska tgk ibu dier datang beri penghargaan kat dier...nampak muka dier teruja...

for the 1st time dier cakap...
"thank u bu..bu..."


so sweet...sambil cium aku...adoi...kawan aku pon teruja tgk dier asik la cium2 aku sampai aku nak makan pon payah..aku ajak dier makan tak mo..nak makan nugget N kerepek je...mmmm...

ada sekali opismate aku anak dier amik cawan yang isi air, nak tambah lagi..si syawal ni egat anak opismate aku ni amik air dier...di kejar budak pompuan tu, sambil tarik budak pompuan tu...ops syawal...nurani garang tau..muka marah je nurani syawal tarik dier..aku cakap la...
"jgn syawal..ni syawal punya..tu nurani punya...minta maaf balik..salam..."

di salam, cium pakej cium tangan...kakkakka...terus nurani senyum balik...suke la kena salam kan..kakakkaka....




ni aksi berdua si ibu n anak depan kamera..mmmm....time syawal sudah mula PK yang 
"itu HP ibu, nak main game..."

terus aku suruh opismate aku sorokkan..kakakakka...

ok time to sleep sayang...cikgu dah panggil....aku dah salam, cium2 pelok2 dier...sekali boleh dier nangis pulok..alahai...selaloo amik petang..ni tghari dah ada..ingat ibu nak amik sekali la tu..sowi sayang..petang baru ibu amik..mmmm...

aku pulok gatai G mengendap..sekali cikgu dier pon dalam bilik gelap tu siap mengendap aku jugak..akkakakka..tiru je tau...sekali si syawal nampak aku..adoi terus larik..kakkakaka..menyesal pulok tgk...

alhamdulillah petang tu aku amik syawal...syawal ok..la macam biasa nangisnya kejap je...dah time tido kan...

keterujaan aku hantar syawal pepagi kat taska sangat2 tinggi..suke tgk syawal yang sgt2 happy N senang nak masuk taska, balik pon hari2 senyum...suke sangat aku tgk dier..alhamdulillah...padamu aku bersyukur...



TQ cikgu2 taska sebab sudi jaga N layan kerenah syawal.....

Khamis, 29 Ogos 2013

Padan muka ke sound


Tadi aku ada up kat IG aku G LPPKN putrajaya untuk appoiment seterusnya...masuk2 je ...aku cakap ngan nurse kat situ..sekali kena sound daaa..bukan la sound betoi2 kan...gurau2 gitoo..mmmm..salah aku juga kan...mmg di antara tarikh 27-29ogos ni aku selaloo tertukar2 tarikh...patut aku jaga kaunter 28hb..aku egat aku jaga 27hb..dah salah..pastu aku egat aku jaga kunci pintu opis 28hb...rupanya 29hb..kakkakak...yang appoiment LPPKN ni mmg lupa abis...malam td baru ingat..alahai...dah kena..padan muka suraya...

tadi alhamdulillah nurse bagi jugak inject ni..tapi katanya next time kalo jadi lagi kes lupa ni, tak leh inject dah...kena tunggu period...mmmm...aku last period pon 2 minggu lepas puasa...raya pertama baru takda...dier kire onn off la...arini ada....esok , 2, 3 hari tak da...seminggu tu ada pulok...gitoo la jadinya...jadi aku nak puasa pon was2..mmm..tak pe la bukan rezeki aku berpuasa penuh untuk tahun ni..yang geram sebab periodnya sikit sangat2 datang..mmmm..alahai..penat jugak...tp apa yg penting kiter redhoo...nak rancang sendiri..aku ni tak berapa nak bijak kire waktu subur tak subur ni...ni je la bantuan aku...

alhamdulillah aku bersyukur mempunyai seorang suami yang sangat2 memahami di kala si isteri ni pening dnegan period yang sporty2 ni..sikit2 sajoo...katanya..
"tak pe sayang...tu semua hormon punya pasai.."

aku cakap ngan nurse kat situ kalo aku tertibe missed lagi, dier tak bagi inject dah...kena tunggu period...tapi kalo tak period jugak dalam 4,5bulan..katakan...sebab aku tau aku BF kan...katakan..soalan aku pada nurse tu...jawapannya..

"puan kena pegi LPPKN jalan raja laut , sana ada makmal N dorang akan buat test tgk tahap kesuburan puan mengandung rendah atau tak...kalo rendah, boleh la cucuk...kalo tak...tak boleh la..."

tu la jawapan dier..aku tau yang kalo amik perancang ni mmg selaloo kaco period, kaco hormon kiter...kena tetap semua..aku paham..kang kalo amik..mana tau kiter pregnant kan..dah melibatkan si anak kat dalam tu dengan perancang yg kiter amik..dah jadi 1 masalah pulok kan....

so plzz suraya sila alert next time ok....kkikikikikikikikikkikiikk


p/s : nak buat shooting untuk jamuan raya pulok....

TQ INA


Dah lama sampai baru nak Up kan....alhamdulillah rezeki dari kawan2 blogger ni akan ku hargai..bukan mudah nak dapat kengkawan yang boleh sesama kiter susah dan senang ni kan...


alhamdulillah TQ INA sebab kasi sue ni..sue suke N izz melopong tgk macam muka dier kat dlm bookmark ni...kikikikikikiki......



p/s : menunggu en asbeen sampai..nak ke LPPKN...sudah terlepas dua hari dari tarikh appoiment ni..mmm

Rabu, 28 Ogos 2013

Rindu nak bergamba bersamamu wahai anak

Petang semalam selesai je APC KPM 2012...aku masuk, macam biasa buat keje jap...

petang tu terasa nak amik syawal awal je..elok punch card terus aku zass amik syawal...alhamdulillah mood syawal petang tu sangat3 la baik...aku suke tgk dier...elok amik tu turun tangga terasa nak bergamba dengan syawal...terasa jugak dalam HP aku ni tak banyak gamba berdua dengan syawal...banyak dengan izz je...tp tu la aku risau kan, si syawal ni pantang nampak HP mula nak amik, nak main kan....sekali tu bila aku keluarkan HP, elok pulok dier tak minta...terus aku cakap dengan dier..

"awal jom gamba dengan ibu..lama awal tak gamba dengan ibu...boleh..boleh..."

sekali lagi buat aku teruja bila dier kata
"ibu..bu...oleh..oleh.."


alahai..ibu touching tau...

yang membuatkan aku bertambah2 excited bila aku tgk balik gamba2 aku dengan syawal semua menjadi..semua cantik...syawal pon senyum elok je...banyak pulok mimik muka dier...cumill sangat..nasib baik la en asbeen pandai potong rambut+sodok rambut syawal ni..(adik dier pon kena sodok jugak)

lagi aku rasa bertambah2 suke tgk muka si syawal ni..bila aku kasi kat en asbeen suruh tgk...dier kata..
"alahai dah besar anak saya ni..nampak suci je muka.."

ya betoi abg...muka cumill je..aku up gamba ni kat FB..ada la pengasuh aku punyer anak...dier kata muka syawal macam muka aku kecik2 dolu..mmg dier tahu la..dah dier jaga aku waktu aku besar2 syawal...mmg dier tahu la kan muka syawal ada iras2 aku tak waktu kecik tu...

tapi ramai kata macam muka en asbeen..tak pe la..muka siapa pon..tetap anak jemah tau..jom kiter tgk sikit aksi syawal....aku suke sgt2...rindu nak bergamba berdua....korang tgk la  betapa teruja si ibu..
 aku cukup suke muka syawal yang ni..ni pic last sekali aku amik...

 patutnya time ni dier cium aku..laju sgt..tak sempat ibu tau...


 cumill je rambut dier..nasib baik sedap mata memandang rambut si syawal ni...


 ramai yang bertanya..macam mana aku buat gamba gerak2 ni..

jawapan aku...
entah la...aku ni mmg amik gamba sekarang mmg guna HP aku je...aku tak da kamera yang khas utk bergamba....cukup sekadar kamera kat HP aku ni...so bila aku nak up citer..aku juz G kat picture kat blog ni...aku G kat "DARI TELEFON ANDA"

aku klik kat situ..kat situ semua dah ada gamba2 yang aku amik melalaui HP aku...sebab HP aku ni pon link dengan google N email Gmail aku...aku tau2 dah gerak...so aku pon up je la..kikikikiki....
ni pon bukan aku yg buat collage ni...dah mmg ada dalam blog ni..aku amik je la..kikikkiki...

yang penting nampak muka syawal tu bersih je...


alhamdulillah sejak syawal kat taska tu nampak syawal boleh handle sendiri semua hal dierm dari bukak kasut, letak kasut, bawak beg sendiri masuk taska...elok dah lambai2 say BYE kat aku sambil jinjing beg dier masuk kelas..kat depan kelas ada cikgu dah tungu dah..balik dari taska pon pandai kelua2 dari kelas senyum2 nampak aku, dengan bawak beg sendiri keluar...lepas tu pandai dah, tak perlu suruh amik kasut sendiri, tinggal tunggu sarung je..lepas tu terus dier carik tangan aku, salam kiri kanan tangan, cium PP aku kiri kanan, lepas tu BIG HUG...so sweet..semua tu dier buat sendiri..mmg bukan aku suruh..alahai...terasa dah besar anak aku bila gini...


p/s : harap2 petang ni sama seperti petang semalam...cepat la masa bergerak,...nak amik syawal ni...elok pulok jaga kaunter arini

KOIR anugerah Perkhidmatan Cemerlang KPM 2012 - hasil practice 1 1/2 hari

Alhamdulillah selesai sudah acara PC KPM 2012 semalam...
so alhamdulillah jugak..hasil training selama 1 1/2 hari...memberi hasil yang sangat2 berbaloi...memberangsangkan....sangat2 da'best tau...rata2 yang komen kata kami mmg sumbang sore mmg terbaik...ramai yg tak percaya yang kami ahli koir boleh nyanyi sebaik tu utk training selama 1 1/2 hari tu...

padahal B4 start nyanyi tu asik la memasing lupa2 lirik...N dinamik  sore semua agak ke laut sikit...
tp alhamdulillah cikgu2 pon senyum seronok...bermaknanya kami dah buat yg terbaik...suke sangat....

siap ada yg kata kami miming tu..kakakkakak....helllooo plzz kami nyanyi sendiri tau semua lagu tu...5buah lagu tau..semua sore sendiri yg kuar...no miming ok...nampak sore kami sedap tu tu yg kata kami mimimg tu.puuiiiii..kakakkakakak....
 nampak cikgu...tu la cikgu kami..cikgu rosli...dier mmg best walaupun garang tu...alhamdulillah aku rasa senang belajar bawah cikgu ni..sama ngan cikgu tecik jugak....senang...takda rasa takut..tp hormat sebagai seorang cikgu...

mesti la kena make up ..nak naik stage kan...
 ko tgk..punya buruk perangai si suraya ni..kakkakak....teruk benar tau..
 ko tgk tu...seronoknya make up2 kan...


sebelom naik stage, kenala warming up dolu...

 ko tgk...sorang make up2..dua lagi sebok hafal lirik....ngadap bangunan yg ada org ngah meeting..kakakkaka




 ni B4 negara ku....standby ok...banyak pulok media yang amik gamba2 kami ni...RTM, AL HIJRAH, TV3, BERNAMA..macam2..tp idok pon ada muka kami..kakakkakaka..amik je lebey deme ni...


 ni la kaum adam yang banyak berjasa dalam dunia seni koir KPM ni...terima kasih uollssss


 dah settle...negaraku N tranformasi pendidikan negara....kami duduk kat tempat..sempat bergambo lagi ok...kalo tak, kang ado yg tido pulok nnt...



 ok fine suraya dah ngantok sebenarnya...mmmm tu yang selengge tu...


 aku up instavideo ni kat IG siap tag kat hafiz AF n stacy tau..sebab deme yang nyanyi lagu ni...


haa...ni lagu2 terakhir...

SELAMAT HARI RAYA
SETANGKAI MAWAR - killer song kami ni..
MALAYSIA BARU....


alhamdulillah selesai N tahniah pada semua penerima2 APC KPM 2012 tahun ni...

Openhouse wit my blogger

Alhamdulillah selamat selesai sudah openhouse aku ahad aritu..

1st time buat..patut la org kata penat kan..mmg penat pon..al maklum la tak penah buat pon..kalo org datang pon selaloo, hidang kuih2 n air je..mmmm...

so di kesempatan ini nak berterima kasih sangat..kire juta2 lemon la terima kasih pada en asbeen sebab sudi settlekan semua menu aritu, sesambil jaga anak, sesambil layan tetamu(tetamu aku je pon), sesambil tambah2 makanan yang dah nak abis kat atas meja, sesambil mandikan anak(si ibu sebok gebang sakan kat luar), semua....alhamdulillah di beri chinta hati yang sangat2 ringan tulang seringan badannya  untuk bantu aku untuk menjayakan majlis ni...alhamdulillah...

so malam tu mmg hari dier...kiter kasi rehat..tak payah buat pape...so sessi kemas mengemas mmg tugas aku..aku dah cakap dengan en asbeen...tak payah nak kemas2...biar aku yg kemas..mmg lompat bintang 10X kali la dier terus masuk bilik carik laptop tgk kartoon..mmmm...


so menu kami pada hari tu...
SOTO - en asbeen kot buat...aku buat bergedil, sambil kicap sajoo..
AGAR2 OREO - aku buat...1st time tau, mak aku kata menjadi..yahoo..
KOLE KACANG - mak aku buat..kalo aku buat..tak jadi sesedap tu..
AIR OREN - en asbeen buat..

kuih muih raya N kerepek2 sana sini...

so aku dapat panggilan dari seseorang yang dier dah sampai...alamak..ayam carik2 en asbeen OTW..mmm..tak pe jom2 masuk...

sembang2 sana sini..sekali aku dok la perati husband blogger ni...dalam hati dok la kata..
"macam ku kenai..tapi di mana yaa...mmmm mcm familiar...serius mcm kenai.."

tapi aku abaikan je...

so dah makan2...sessi bergamba wajib ok...

 ni la blogger yang aku cakap ni...
FIZA RAHMAN...
mmg muka husband dier familiar...mmm...

fiza mmg best...seronok borak sana sini...yang best..anak2 dier mmg senang bawak diri...elok si qhaliff tu asik la si izz ni datang dekat dier, nak ajak main..si syawal time ni, tido..mmmm....

ops muka tak ready..sekali lagi en asbeen, selaku photoG aku aritu...
 haa...baru ready....kecik molek je orangnya...kurus macam aku..puiii..kurus la sangat aku...jgn pandang dari luaran tau si suraya ni...kikikkiki...bila tgk muka si qhaliff n izz ni nampak sama pulok...

tak lama lepas tu terjah reramai lak..macam bawak geng la dorang ni tau...sape lagi si EIMA n NAD..mmm....teranjat je jemah tau...

alahai fahim buat hal tau..nasib mak dier yg keding mcm aku ni pon senang handle si fahim ni..kikikkik...aku pon pujuk sekali nasib nak masuk..kalo tak mo masuk, mau pening mak dier ni..mmmm..tak lama adik dier ngan husband dier datang pulok..mmm..tema dorang aritu purple...cun...EIMA ni dah selaloo aku jumpe...opis sebelah je kot kan..
 fahim nak merajuk je ngan aku sebab aku amik pistol angin dier..suke la sangat menyakat adik dier..lepas tu aku yg bantai gelak kat adik dier sebab adik dier mcm rasa seriau bila angin tu kena kat muka dier...pastu di jerit2 nya alisha tu..kakakkak...kelakar tgk gaya die marah kat abg dier...abg dier dalam nak nangis nak balik, ada gak masa dier menyakat adik dier..mmmm...kelakar aku tgk si fahim ni...

NAD still stay kat umah aku jap....kasi sembang kencang ngan PAPAzn...en asbeen cukup suke kalo NAD datang sebab ngan PAPAzn je aku tgk dier senang nak berbongak sana sini...kikikikkiiki...

seronok tgk zakwan N nayli buat macam umah sendiri tau...siap dah tau mana tempat mainan kan...tak payah di suruh, terus pegi..bila aku nak tolong zakwan bawak kuar mainan...sekali dier cakap daa...
"takpe aunty soya saya boleh buat..saya main kat sini jee...nanti tak sepah"...

alamak aku pulok yg kena..akkakakak...

opismate aku yang datang aritu...si jemah2 ni..
seronok la dok borak2 ngan zakwan tu...seronok sebab dier dok "saya..saya" kan....
elok pulok opismate aku yg tudung hijau tu pon bawak anak dier..elok bergabung meletop, boommmm...kakakakkak...

tak lama elok NAD nak balik...datang pulok si PASYA ni....ngan MOK MOK...ooohhh MOK MOK janji sajoo ngan jemah tau...sama colour je kiter pakai aritu kan..puuiiii...
 haa..nampak zakwan dengan pose yang sama...

 ok sekali lagi...seronok sembang sana sini ni...

seronok tgk memasing sembang2 sana sini...
bila NAD balik..tak lama datang pulok si 
CIK JUE....yahooo ada farisyah N faez..boleh jumpe geng.....

MOK MOK nampak diam je..mata kutu sudah...bila di kata...
"G tambah lagi..kasi abis...masak utk org makan..tak leh makan sekali je..."

sekali dier boleh balas pulok...
"alamak..dah suruh tambah, kena tambah la..."

terus zass dier bangun...gila muka sengal macam aku jugak..kakkakak..bila aku cakap kat en asbeen tu la MOK MOK...en asbeen pon kata...
"oooo...ni la MOK MOK yg awak selaloo cakap senget mcm awak tu kan.."

ya betoi...ikkikikiikikki....

alhamdulillah tak lama lepas tu datang si EIYDA, FIZA NAMAN, ALYCIA...
maap la tak da gambo ngan demo2 ni..al maklum la...HP dah bertukar tangan sudah...dengan syawal..selamat....

mmg sembang kencang tau...yg aku suke CIK JUE..si CIK POJI pon mmg rilex brader rilex...mmg best, sembang kencang tu...ramah abis....dengan FIZA, ALYCIA, pon mmg dah enah jumpe..mmg ok la..NAMAN pon dah biasa ngan kami semua...so tak la malu mana kan...si EIYDA ni tak yah kata la...sdier mmg schoolmate aku...so mmg kenai, tak yah malu2..
tgk sempat bergambo ngan farisyah tau..seronok dengan dier....


so far mmg seronok aritu...alhamdulillah insyallah panjang umo tahun depan insyallah aku cuba buat lagi...ada sesape nak ajak aku datang umah tak...

Isnin, 26 Ogos 2013

Koir untuk APC KPM 2013 - stress


Salam 19 syawal...

pagi ni mmg aku tak da kat opis...sebab stress kena training koir untuk APC secara paksa, tanpa ada rehabilitasi pada diri sendiri..

mmg bawak lagu yg sedia ada..al maklum la..dah lama tak bawak...mana nak kejar key dier...sore forseto nya..harmony nya..melody nya..mmg terkejar semuanya...

ini adalah kerana pemberitahuan untuk latihan koir last minit baru tahu..mana tak nya semua ahli baru tahu khamis lepas...so baru bincang jumaat lepas..terpaksa jua dtg sabtu lepas sampai ke tengahari dan hari ni, isnin kena practice sampai ke petang terus rehersal...esok pagi dah hari kejadian....perggghhh gila artis pro..puiiii...artis pro nak buat show/konsert pon makan masa sebulan kan kurangnya nak practice vokal kan...kami yg amatur ni..mmm..mau tak terkejor tu..alahai...


so nak tak nak. kena jua persembahkan atas arahan kata ko...so kena la walaupun dalam keadaan paksa rela kan...so walau macam mana sekali pon kena buat yg da' best walaupun masa yang di beri amat2 la singkat...bak kata cikgu koir...

"kita boleh...kiter tunjuk walaupun masa singkat..tp kiter tetap boleh buat..."


ya betoi cikgu..saya sokong...walaupun otak dan badan penat...


so ni pon kesempatan balik kat opis...nak rehat jap..lepas tu pukul 2pm dah terus ke presint 2...zasss ke dewan seri siantan...putrajaya....

petang ni kalo lambat..mmg en asbeen la kena amik syawal N izz...nasib baik la dah inform awal2 kan....kalo tak mau parah aku ni kan...


so chow dolu..umah korang yg mana sempat je tengahari ni akku singgah..mana tak,, sowi yee....


p/s : citer openhouse ngan blogger2 ni esok la citer...