Yang DiSaYAngi

Jumaat, 20 September 2013

ZERO oh ZERO




tadi aku terjah blog INA

pasai BLOG SEO ...aku pon try kat blog aku...

kakakkakakakkaka...gelak guling2....peratus aku ZERO..kikikiki...ok la kan, dari takda nombor langsung

Cikgu lambat lagi????????????


Menyirap aku dengan taska izz ni tau..pepagi buat org hangin je...tak sia je pintu rezeki tak terbuka..hangin2 gini kan..mmmm...

al kisahnya jadi lagi cikgu2 kat taska izz ni lambat datang...
suke sangat la datang lambat...

ko tau ko cikgu kat taska tu, datang la awal..time puncak la kot mak pak datang nak hantar anak2 awal2...takkan nak tinggal kat ruang taska gitoo je tanpa pengawasan org dewasa kan...geram pulok aku...

7.45am baru nak datang..dah la dengan en asbeen hantar aku N syawal dolu, baru G opis dier..punch card lagi..tak fikir langsung dorang ni mak pak hantar awal sebab nak kejar punch card tak mo merah2..nak la rekod baik kan..adoi...dah tinggal penyelia je kat situ...

katanya consultant kat situ pon lambat jugak datang...aku hantar izz balik pukul 8.15am, dier baru datang...apa ke benda nya tu..adoi....plzzz la datang la awal...jangan la biarkan kanak2 kat dalam tu terbiar gitoo je...

en asbeen hantar izz macam biasa tadi..tinggal aku n syawal dalam kete menunggu en asbeen...tapi last2 en asbeen datang semula bawak izz...so jawapannya mmg aku dah tau la...cikgu2 datang lambat..adoi...tolong la weiiii.....

akak aku N abg ipar aku pon dok la menunggu kat taska tu jugak...takkan dorang nak tinggalkan anak2 dorang gitoo je...

cikgu2 ni duduk kat hostel yg di sediakan pihak taska...yg best datang lambat pon beramai-ramai..adoi....geram weii....terbantut sudah rutin harian aku kat opis ni kan..nak kena hantar izz balik..aku tak mengesah tu..tp korang sebagai cikgu sila la paham, plzz la ada etika sikit la...disiplin sikit...


p/s : geram aku...


Jom Makan...




korang percaya atau tidak yang semua ni makanan aku???????????

sila percaya..kikikikiki....org yang lalu lalang kat workstation aku pon terkezut...tp yg mana 1 unit aku dah tak heran ngan makanan sebanyak ni aku amik..deme pon paham..bos pon paham..kikikikkiik...

badan tecik, tong beso..kakakakkakakk

pagi ni ada buat baca yassin..alang2..cawangan aku cawangan yang besar...so masing2 potluck sana sini...mmm...aku tukang bawak perut je../nak isi semua ni...alhamdulillah tinggal dua jenis lagi...lepas abis...

nak amik lagi makanan..nanti dulu la kot...

tghari ni tak yah ukur alamanda la, perut dah ketat..jom reramai tido...kikikkikikikiki


Khamis, 19 September 2013

Dia Tempat RujukanKu



kalo korang perasan pagi tadi aku ada up pasai perkembangan syawal di taska

...tak lama lepas tu INA comment kat entry aku...membuatkan aku rasa terpanggil nak up entry ni...pada aku...INA seorang ibu yang sangat2 la pandai dalam segi mendidik anak2..kire ni ala2 wardina la ni..ikikiki..sebab tu aku banyak refer dari entry dier...sebab INA ni lebeih berat kepada parenting hood tau...aku suke...sebab aku bukan seoarang yg baguih dalam mendidik anak2...aku pon perlu rujukan...bila aku dapat comment dari INA ni..aku tak rasa INA ni seorang pencipta alasan...sebab dier kalo dier nak buat dalamsesuatu benda berkaitan anak2..mmg dier akan buat...buatkan aku rasa kerdil pulok..tp tak salah..kiter sebagai kawan2 yang menjadi ibu kepada anak2..saling menegur dan memberi pendapat untuk kebaikan si ibu untuk masa akan datang kan...

ada INA kata kau rajin..dier tak tau, kalo datang M beso aku..adoi..kakakakkakaka....

mmg untuk syawal aku perlukan usaha yang lebih dalam membantu dier lebey baik dari akan datang....walaupun alisha (anak INA) sama baya dengan syawal..tp alisha sangat2 matang..aku suke sangat baca perkembangan alisha tau..matured benor...sampai terberangan..
"kalaula aku ada nak pompuan..".....kakakakkakakka...tak menahan berangan..insyallah..

yang penting aku dah cuba, bukan tak cuba kan...insyallah kalo allah nak memberikan hasil, insyallah ada...tp kalo aku usaha tp masih tiada hasil..nak buat camno, anggapp itu bukan rezeki aku..senang...

2 benda yang aku belajar dari INA dan CIK JUE, 
- Jangan pandai mencipta alasan
- Jangan suka suki nak membandingkan anak kiter dengan anak org lain...

yang betoi..aku tahu tahap mana kelebihan yang ada pada syawal...

aku pon suke rujuk pada CIK JUE...suke baca tentang CIKJUE didik farisya..(click aku tu..)
banyak memberi aku semanagt untuk terus hidup mendidik anak2..bukan semata-mata menjaga perihal anak2..biar didikan tu 100% pada sekolah(yang mana hantar kat school kan)..no..no..no...

aku dah tak mengesah apa saja org kata tentang anak2 aku...aku tahu siapa syawal yafiq..siapa izz dani aqlan...ayat bongkak tak???????? tak kan...insyallah tak...kikikikkikikikkikikik.


p/s : TQ INA...

ada orang tergolek - jom gelak guling2

bila kenangkan balik hal petang semalam, buat ak sendiri pon gelak guling jugak/.
 korang tgk..soya tergolek..kakakak..

alkisahnya..dah settle keje, bukak FB sekali tgk ada la video lawak kat FB jep sepahtu ...aku mmg minat dier...sekali dah tgk, rasa nak balik la..dengan kepala tingtong sebab selemo ni...

tetibe bila jalan je..nak lalu belakang kerusi kawan aku...boleh pulok terhuyung hayang...kawan aku ni dok la sebok buat keje kan...

sekali dier tgk2 aku dah jatuh kat kertas2 putih dalam plastik hitam tu..adoi...tu la bebel lagi pasai plastik hitam ni..kakakka...
 kawan aku ni speech less je...dier nak bantai gelak kuat2...mmg ye la..kakakkak..
aku sendiri pon gelak guling2 wei..macam mana la aku boleh jatuh ni..
ni kes tingtong la ni...pening sebab selemo...sekarang ni lagi teruk


p/s : korang tak rasa ke kawan korang ni selengge..kakakakkak

Demi Anak Ku Turutkan Jua


Salam pagi kengkawan...

kalo korang perasan akan SILA UNINSTALL

in adalah kerana syawal yafiq...mengapa..???????????


pada yang penah tgk N tau macam mana betapa addict syawal pada game kat HP ibu N abah dier...korang akan faham mengapa ibu dier uninstall game kat HP tu...
syawal kalo main game mmg tak pandang benda lain dah..kalo nak minta tolong dier, mmg susah la nak bergerak n menyahut bila kiter panggil...dier bila dah fokus 1 benda, susah nak pandang benda lain dah...

dolu dok la kata, mengapa la syawal tak ke depan mcm budak lain suke main game..sekali bila dier dah tau main, kalah ibu abah dier, menyesal la pulok..mmmmm...

pagi semalam aku G hantar susu tertinggal kat taska syawal, so syawal mmg tak perasan la aku datang kan..so dapat la aku sembang2 teh tarik ngan cikgu syawal ni..so far utk 2 bulan  ni, syawal ok la, tak menyusahkan cikgu kat taska...tp dari segi pembelajaran (sebab kelas syawal dah mula belajar guna buku, N kalo nak tau dorang pon ada exam tau).. cikgu dier kata , syawal so far ok la, tapi kalo pegang pensil tu mcm tak berapa reti lagi..pada aku m ungkin dier pon dah alam tinggal kan...kat taska lama pon cikgu tak ajar kan...selain tu dier ada la fokus, tp tak lama...kalo di tanya ni huruf atau nombor apa...jawapan yang di beri..hanya la pandangan kosong...

lepas tu bila cikgu2 panggil syawal, kena banyak kali sebab syawal susah nak menyahut bila cikgu panggil...aku tau tu, kat umah pon sama...so far syawal ringan tulang...tp kena sabar bila nak minta tolong dier, sebab dier kalo kiter panggil, mmg kena banyak kali panggil..baru menyahut..mmmm...

lepas tu aku tanya cikgu dari segi pergaulan syawal dengan kawan2..katanya cikgu, tak da kawan2 nak kawan sangat ngan dier..sebab syawal lebey suke dengan dunianya sendiri...syawal pon tak bercakap sangat dengan kengkawan, kalo ada kengkawan yg ajak dier main, main la jugak..tp tak havoc la sangat..mmg syawal tak banyak bercakap kat taska...itu aku mmg paham sepahamnya..mana yang kenai syawal. ,syawal mmg tak bercakap sangat..susah nak dengar sore dier..


N setelah aku bercakap ngan cikgu, aku balik opis aku call en asbeen..tp en asbeen pon tak tau nak kata apa...so aku inginkan pendapat..aku cuba call org yg mungkin boleh bantu aku dari segi pendapat..iaitu 
CIK JUE...alhamdulillah aku dapat pendapat yg bernas..mmg betoi kata cik jue kalo aku nak anak fokus, better buang semua game tu...mmg bila org dengar, org akan kata..."kesian anak bagai semua.."
bagi la main sekali sekala...bukan dier tak main pon...main oe..main mainan dier...tp bukan game la..mmmm...kalo tak susah nak pandnag benda lain...

lagipon mak aku N paksu syawal ni dah bising cakap yang syawal ni kang esok besar anti sosial..payah..sebab mmg kalo dier main, mmg dier tak pandang benda lain dah..susah sangat...

sebab tu aku mulakan rutin baru aku sekarang , selepas balik je keje, settle baju bajan anak2 utk esok, iron baju, sidai baju, lipat baju, masak bergabung tenaga dengan en asbeen."awak masak lauk ni, saya masak lauk ni"..senang...lepas tu guide syawal utk sessi pembelajaran utk dier..setengah jam pon jadi la...bergilir2 dengan en asbeen, ajar syawal dalam bilik, tutup pintu...malam td dah buat...

so far pagi ni syawal nampak buku transport dier...dier pon belek2 buku tu, dah la dengar sikit2 bicycle, a car, a bus...helitopter...tetapi...ok la kan..en asbeen pon kata semalam, dier ajar syawal, syawal boleh fokus ada la dalam 20min..lepas tu dier mula nak main..ok la tu kan...dari takda kan..semalam ena sbeen ajar syawal funa flash card N kasi pegang pensil2 colour dier..




p/s : moga di beri keberkatan dan kesejahteraan hidup..moga di permudahkan urusan aku , en asbeen bersama anak2..

Rabu, 18 September 2013

18.09.2013 - happy bufday adik

Arini 18.09.2013...

genap la usia akak aku..

yang ke....entah...
korang rasa dier berapa erk/....jom la teka..tanpa tgk blog dier..sah2 kat situ dier dah mention umo dier berapa kan....

tgk je la muka dier yg bajet "artis" la sangat ni kan...korang rasa umo dier berapa...mmmmmm...

aku muda lagi uolls...mmmmm....tu yg aku tak suke aku di panggil akak..sebab aku tau aku muda...macam akak aku ni bajet muda sentiasa sebab dier asik la org dok panggil "adik"...sebab mak aku la ni terbiasakan panggil dier adik, sebab dier ada kembar kan...sampai la ke tua ni pon panggil adik..elok semua panggil dier "adik"...sampai ke makcik, pakcik, anak sedara, sepupu sepapat..semua panggil dier "adik"

happy bufday tu akak aku ADAMNIGINA...

p/s : untung la makan kat T.G.I.

17.09.2013 - Rezeki Kecik untuk Adik Tecik

Semalam, ada la sikit rezeki untuk izz, kami sambut bufday izz semalam kan...alhamdulillah...bukan tak da duit...tp duitnya kurang..lagipon banyak nak ke arah lain..

tak pe la...kecik besar maknanya pon..lagipon kami 4 beranak je pon malam tu...maktok petang2 lagi dah kuar elok kami balik, G kelas anjuran KEMAS, lepas tu zass ke masjid..tak da sape pon kat umah...beli kek besar2 pon bukan nya org dalam umah ni suke makan kek pon, aku je yg lelebey...nak makan 1bijik beso aku sowang, mmg tak la..mmmmm...

tapi yang best tu kecik2 ni la yang syiok, sebab semua sebok nak makan, semua sebok nak berebut..baru nikmat makan kek, kalo tak , kek besar tak abis, main buang2 je kan..kkiikikkikikik///

mlm tu izz tido pulok..elok jam 8.15pm, dier jaga..mmm..sedang elok..aku pon dah abis masak...ok la tu kan...

en asbeen bentang plastik ben 10...
 tara..semangat ko..en asbeen beli dah lama candle tu, katanya..
"saya beli saja, untuk izz, mana tau ada rezeki sambut bufday, boleh guna candle ni kan...

bukan tiup pon...hiasan semata-mata..kikikikikikikikiki...
 udah nak runtuh kek nya..senget...

 ni la antara aksi kanak2 riang ria excited tgk kek...padahal abg dier..sebok nak menyucuk ngan garfu tu..


 ngantok ke dik..????????????


 boleh pulok duduk berdua tu kan...

sila abaikan rupa yang sememangnya bersepah tu..malas nak kemas lagi..kang sepah balik...

 ops adik larik..nak G kat ibu..pantang la ibu takda kat sebelah...

 udah rupa bibik je muka ibu ni kan..kkikikikki...



yang aku tak percaya tu, nak pulok si syawal ni makan kek, izz tak yah kata la...semua dier bantai kan...

mentang2 kek mahai kan syawal..makan yee kamoo..cer ibu beli kek kat baker cottage kan...kikikikikki...lagipon kek kat scret recepi ni kurang sikit aising kan dari kedai lain...tp tak leh la selaloo ye anak2...


p/s : alhamdulillah selesai jua....nnt izz dah besar sikit, ibu beli lagi kek besar utk izz yee

Wordless Wednesday - Sila Uninstall






main puas2 hari  ni yee...sebab petang dah start UNINSTALL....

sebabnya...nnt2 la citer

Selasa, 17 September 2013

happy birthday izz dani aqlan - 17.09.2013

Salam 11 zulkaedah bersamaan dengan 17 september 2013..

setahun sudah berlalu...saat aku menaip untuk entry kali ni...jam menunjukkan jam 10.18am...saat2 aku dok la dalam toilet kat labour room hosp kajang tu dok la ulang alik2...sebab tahan sakit nak beranakkan izz dani aqlan..bukan nak kencing bagai pon...nak menahan sakit je lebey...dok dalam toilet sedap sikit...terasa panas..idok la sejuk kat labour room tu kan...bila sejuk, mula tak sedap je badan ni rasa kan...bila dah elok sikit perut tu baru boleh kuar dari toilet..saat ni jugak la, masing teringang saat nurse kelate tu gelak besar kat aku sebab mmg dah masa nak beranak..udah bukak jalan 8cm..aku pon join gelak..camno...

dengan saat atas wheel chair tu lagi..sempat la jam 10.25am aku sms kat en asbeen
"abg..sayang nak beranak dah ni..minta maaf ye..bye"

kikikikikiki...aku sendiri yang teringat ni pon kelakar je rasa...

tapi tu la nikmat menjadi seorang ibu...
alhamdulillah 10min lepas sms kat en asbeen...kuar la sang putera cumill ni..
 IZZ DANI AQLAN..
17.09.2012

fresh lagi time ni , lepas beranak je, minta fon kat nurse nak amik gambo...kata ko...kakakkakakkakakak...padahal sakit nak bersalin tu tak abis lagi..masih bersisa..mmmm...


macam cina muka kamoo wahai anak..suke ibu tau..kikikiki...putih sajoo..geram je rasa...

macam2 la ragam sepanjang setahun ni kan...izz mmg banyak bawak keceriaan pada kami sekeluarga..syawal pon alhamdulillah dah mula boleh main dengan izz ni...dier mula kenai siapa izz dani aqlan dalam keluarga ni....tapi kalo korang cuba nak amik adik dier..bila di soal..
"syawal..aunty amik adik ye..."

jawapannya...
hanya la pandangan kosong...

kikikikikikikkikiki...syawal belom pandai lagi bab2 na jeles kalo ada amik adik dier,....

sejak2 baik2 demam ni...ragam yang terbaru pada izz adalah...susah sangat2 nak berenggang dengan aku tau...kalo duduk dekat ruang tamu, kalo aku bangun je, nak P amik air je pon, dah melalak...aku G dapur buat keje, pon melalak...terpaksa la aku buat keje sambil izz melekat pelok erat kaki aku..terpaksa la..tak mo duduk sekali dalam dapur..kalo ado pon kejap..banyak melekat kat kaki je...

masuk bilik kejap pon sama, meraung, masuk bilik air meraung, tuwun katil  pon meraung..adoi...wahai anak...yang best..lepas ibu mandikan, kasi kat abah siap2 ...pon melalak...nak jugak ngan ibu..adoi...kata en asbeen dier mula nak membesar..dah mula boleh berfikir gitoo la...

entah la...alhamdulillah izz dani aqlan masih breastfeeding dengan aku...alhamdulillah sujud syukur sebab izz sangat2 kuat melawan sakit2 yang datang pada dier...izz pon baru 3X demam yang teruk...mmg aku bersyukur sangat..tp bila dier sakit, mmg hilang senyum dier tu..

rasa macam tak percaya je izz dah setahun...tahun depan dah 2tahun..alhamdulillah kerana ALLAH berikan aku kesejahteraan hidup dalam menjaga putera2 aku ni...

teringat lagi akan ENTRY 31.08 ATAU 16.09?????

kalo korang rasa saat2 aku nak menjadi seorang ibu untuk kali kedua..




gamba pagi tadi..takmo pandang kamera..lebey suke akan keadaan sekeliling luar kereta...

teringat lagi..boleh jadi sejarah tau...2hari sebelom aku G umah NAD, beraya kat sana..siap makan nasi ayam NAD..dok la PAPAzn tu dok nujum aku, lepas makan nasi ayam NAD kompom sehari dua lepas tu kuar...giler masin mulut dier..mmg 16.9.2012 pon aku tak makan sangat..lebey jaga syawal sebab syawal tak sihat..muntah2....nasib jugak aku tak beranak time tu kan...kalo tak haru jugak en asbeen , mana nak settle si syawal, mana nak settle dengan aku lagi kan...

tu pon saat2 pecah air ketuban jam 4.30am pon dah kelam kabut en asbeen tu kan..kikikiki...G la hantar syawal kat umah akak aku pon dier jaga pulok, mau melalak..alahai...

tp tu la pengalaman...org yang sempat teman aku sepajang aku nak beranak tu..CIKMOT...rajin la dier dok bersms ngan aku..kikikiki...TQ kakak



petang ni nak G check up izz dani aqlan/...

HAPPY BUFDAY IZZ DANI AQLAN
TURN 1