Yang DiSaYAngi

Jumaat, 11 Oktober 2013

3X Demam

Salam pagi kengkawan...baru nak up entry sebab tenet kat opis ni ada hal sikit..mmm..dari semalam lagi kan...


so arini nak bercerita pasai izz dani aqlan...
dalam bulan 10 ni...3X dier demam...risau aku..mmmm...

1st demam - 04.10.2013 (sekejap je...malam sampai ke pagi je...pastu dah sihat)
2nd demam - 08.10.2013(demam tengahmalam jam 2.30am..pastu pagi tu G skool dah sihat)
3rd demam - 09.10.2013(demam jam 4pm...G klinik lepas tu terus sihat lepas taruk ubat montot, jam 10.30pm dah sihat)

ni waktu ari rabu aritu baru balik dari taska...nampak kan muka tak sihat..mmmm....\


ni demam sebabkan batuk ngan selemo dier sekali datang berganda..mmmmmm....

balik je dari taska, terus siap2 mandi2 bagai, terus la G klinik kesihatan..nak G klinik DR wong...mmmmm...pulus pon kureng..mmmm..tak jadi la....

lagipon demam izz tak heavy sangat...


izz ni kalo demam nampak sangat la muka tak sihat..alahai...

sampai sana terus dapat ubat montot....
balik2 je dah tak panas sangat badan dier...dah dedar...so far..tp dier letih ngantok...
tido dolu..lepas tu jam 10.30pm bangun nak makan...en asbeen kasi nasi kat dier...makan..terus la sihat..alahai...


ibu pon tak tau nape la izz demam gini..mmm..kejap2 je..risau ibu...

so far arini nampak dah sihat..cuma batuk dier still bersisa...

Rabu, 9 Oktober 2013

Sama Besar kaaa????????


Salam pagi kengkawan...dah nak masuk tengahrai dah ni..
mmmm arini agak lewat aku up entry sebab menolong rakan dalam kesusahan...sape lagi kawan jemah aku yg femes kat dlm blog aku ni la...

CIK JUE tau kan!!!!!!!!!!!!!!!! :)

so pagi ni nak bercerita pasai kesayangan2 hamba ni...


ni gamba petang semalam, balik je dari taska...

up dalam IG ramai yang kata dah sama besor dah..mana tak sama besar...si adik tu tak da erti fullstop bila makan...macam si syawal ni boleh tahu, bila dier tak mo makan, dier dah geleng2 atau mengelak dari di suap....tapi si izz ni...mmmmmmm tak tahu sudah...sua je la makanan, semua dier makan...risau jugak aku kalo makan banyak, takut perut dier tak boleh terime kuantiti makannan yang banyak kan..mmmm..tu yg aku takut..melibatkan usus ni kan...yela kiter sebagai ibu ni pon macam doktor...tahu je setakat mana besar perut anak2 ni kan..

tapi yang aku perati, dari segi ketinggian, izz mmg ikut abah dier, rendang tak berbuah...N syawal ikut aku...tinggi yang tak berapa nak galah...kurus melidi je...tu yang nampak sama besar je kan...

so far syawal amik masa setahun untuk main2 ngan adik dier...kire dier dah boleh terime je la...tapi tu la yang risau tu si syawal ni main, ganas, asik nak menolak...kalo berlarik  tu tak pandnag dah adik kat depan ke idak, terus zassss je..mmmmm..

lepas tu pulok izz mula la menangis, tp berlakon je lebey budak tecik tu..tunggu sampai la ibu panggil datang..minta pelok...alahai...syawal pon dah pandai agah2, cium2, pelok2, lambai2 kat adik dier...



p/s : lapar la pulok

Selasa, 8 Oktober 2013

Syawal dan Mainan

Syawal ni sejak dua menjak ni rajin la tak terkire ada je la something dier nak bawak kuar dari pintu rumah rtu terus membawa ke taska,....adoiiii..

bila abah minta something yang dier bawak tu, mesti tak bagi..ye la bawak la..janji tak melalak..

suke sangat la bawak kereta serba macam dier tu..adoi...saboo je la..terpaksa bila sampai kat opis ni aku terus lekakan syawal bagi pen, pensil kertas bagai kasi dier tulih2..pastu aku terus amik mainan dier yg dier lepaskan N sorok..so tak la dier mencarik dah...

so far 2,3 hari ni nampak gitoo la tak mencari....terus je ibu punch card bila dengar ibu panggil..
"awal..jom G school"

di campaknya segala macam atas meja, terus G school...

ni la dier..ko tgk jentolak bagai...


kereta merah pulok yang di angkut pagi ni...







Izz sama abah

Susah kalo izz ni duduk ngan abah..asik menjerit je..sebab abah dier kuat menyakat dier..mana la dier tak marah balik

lagi satu mmg tak boleh duduk sekali dorang ni...susah betoi dier nak ngan abah dier...korang tgk la dier punya nak larik dari abah dier, nak ke ibu dier...

asik ngan ibu je...ngan abah tak mo...







susah betoi dier nak duduk elok ngan abah dier...



p/s : lapar la weiii

Port Zaman Bercinta hingga kini

Ni la zaman2 bercinta sampai la dah beranak pinak...

ni la port yang pertama yang aku rasa aku suke N sedap N kenyang bila aku makan...
RESTORAN TUAN FARIDAH, AYAM KAMPUNG, PUCHONG..




Ni la port kami N ni la lauk yang selaloo kami amik dari zaman 2007 hingga kini...mmmmmmm...tak jemu ke???????? tak..sebab lauknyer mabeles...

ayam goreng kampung sama, lala masak lemak cili padi, nasi putih n yang paling terangkat sambal belacan terbaik ...


Belom gaji dah ada reward untuk diri sendiri

salahkan kawan aku yang menjual tu..bukan aku..jahat tau...aritu B4 gaji bulan 10 aritu aku dah rembat 2helai halfmoon plain dier....

dier tau aku mmg pakai halfmoon...saja je trick aku tau...
sekali semalam dier kata nak bawak lagi yang berone2 ni..jahat tau...yang sebelom ni pon aku tak pakai lagi...nak kena tau si nadia sengal ni....

pagi2 aku datang...dier dah tunjuk kat aku...
"aku pakai halfmoon cara ko...."

sengal ko nadia...saja nak pancing aku kan..siap cakap...
"aku letak kat surau..nnt ko tau jemah.."

natam la ko nadia...mmg nak kena ni tau...
aku malas masuk...tp dek kerana teringin nak tgk....
hammmikkkkk sekali dua aku amik tau...

1 halfmoon bertone..
1 selendang dwi tone(pink)...

nasib la harga ko murah dari kedai N kualiti kain pon ok..kalo tak mmg aku tembak ko nadia...
bebudak ni suke benor tgk aku pakai halfmoon ni..

nampak kemas je....kena la kemas...baru rasa konfiden je kan....

nasib baik la aku dah kabor sama en asbeen..N dier redho..katanya..
"takpe la...awak asik egat kat anak2 je..sesekali untuk awak, apa salahnya"


p/s : gaji nnt aku bayar kat ko nadia..sengal ko nadia...

Izz Dani Aqlan bersama Betul Ke Bohong!!!!!!

Salam pagi kengkawan...

pagi ni nak bercerita perihal izz..

alhamdulillah bergabung bersama en asbeen semalam, kerjaan umah cepat selesai jam 9.30pm..dah boleh golek2...yahoo...sementara tunggu pukul 10.00pm...jom kiter layan izz yang asik la nak berkepit ngan ibu je tau...

tepat je jam 10.00pm , ibu dah terpacak depan TV...yeaayyy episod kali ni ibu ada time rakaman tu...
melangut izz tgk betulkebohong ni tau....
khusyuk yee izz tgk citer ni tau...yeayyy ibu ada geng...suke...


dier dah malas nak tgk..sabar ye izz ada masa lagi...10min je lagi yee sayang..lepas tu kiter tido tau...


seronok tgk dier sekarang..en asbeen kata dah boleh bawak dirik kat taska...pepagi abah anta G taska pon dah tak nangis dah bila abah amik dari ibu...G taska pon terus je G kat kawan2 dier..tak pandang dah cikgu2...alhamdulillah izz makin ok N serasi dengan taska...

tapi nak anta taska tahun depan camno la pulok...kata en asbeen..tak pe...dier boleh bawak diri...so far ok...mesti dier ok kat taska baru dier nnt...

i hope so..




p/s : boss takda..kena buat keje...tapi ada ahli baru kat sebelah aku..rasa mcm malas je tau...mmm...sebab tau ahli tu camne...wahai hati bersabar la...kena jadi kura2 la ddk kat tempat..malas nak layan ahli baru..

Isnin, 7 Oktober 2013

Port izz yang hampir runtuh

Korang perasan tak arini aku banyak citer pasai perihal anak2 aku kan..kikikkki...

alhamdulillah banyak perkembangan dan kerenah doranga aku coretkan kat sini..ok la simpanan aku...at least aku tau aku ada kenangan yang aku simpan kan...kikikikkiki....

petang ni nak citer pasai izz dani aqlan ni...

petang semalam tinggal aku N izz sajoo di ruang tamu tu...abah ngan abg syawal dah selamat beradu, tak hengat tau...

port yang paling izz cukup suke kat dalam rumah ni..adalah....

taraaaa...port letak kasut...adoi...sebelom ni tempat letak kasut ni elok je...
bila si izz asik dok punggah2 sampai dah nak runtuh rak kasut tu..adohai....

ada sekali tu aku solat maghrib, si izz ni dok la memunggah..sekali rak kasut N kasut tu sekali timpa dier..adoi...nasib baik la tak nangis bagai kan..kakakkakakka...mak aku siap gelak2 tgk dier...



p/s : mmg kena beli baru la ni...bila nak beli ni abah

Peningkatan Syawal Yafiq

Hampir 4 tahun  untuk aku dengan en asbeen tgk perkembangan syawal satu persatu...

anak org lain dah laju ke depan...tp tak pe...ni anak aku..aku tau akan kelebihan dier..biar lambat janji ada kan...betoi tak awal..!!!!!!!!!!

so far banyak peningkatan syawal sejak dier bertukar taska ni..sangat2 la aku teruja akan setiap perkembangan yang syawal tunjukkan kat aku ngan en asbeen..

 semalam aku ngah susun2 baju dalam lemari...en asbeen BZ ngan komik kat laptop...izz dani aqlan sebok memanjat...syawal sebok nak main kete kat map dier tu...

aku tau aku halang perjalanan kete dier...sekali dier boleh kata..
"i can move"...

speechless jap...betoi ke apa aku dengar ni...aku tanya balik ngan en asbeen dengar tak apa yang syawal cakap..dier pon dengar syawal cakap..i can move...

aku macam tak percaya je...kikikkkiki..aritu aku jatuhkan bedak depan dier...dier boleh tutup mulut N cakap...
oh dear...

aritu kat opis...boss aku lalu depan dier...terlanggar kerusi...dier boleh kata..
oh no...

adoiii mmg aku teruja walaupun tak banyak patah perkataan yang keluar dari mulut dier...tapi itu sudah cukup untuk aku excited lebey dari ibu2 N mak2 yang lain...

syawal pon dah pandai sekarang bila aku N en asbeen tadah tangan baca doa...dier pon bila nak makan , nampak je aku N en asbeen tadah tangan, terus dier pon letak balik sudu dier N tadah tangan jugak N ikut baca sekali..walaupun bait2 nya tak berapa dengar...tapi hujung2 tu dengar jugak la...alhamdulillah..bukan kami sebagai ibu bapa tak buat kat dier...dolu kena paksa tadah baru nak tadah..sekarang dier dah ok...pandai aminnnn sekarang...alhamdulillah...

selain tu jugak ...yang paling2 aku tunggu selama hampir 4 tahun ni adalah..
"ibu"

dulu kena sebut..tu pon lambat dier nak sebut...N kalo sebut pon tunggu dier ajuk dulu...

tapi semalam dier tgk gamba kawen ibu N abah dier...dier nampak muka aku terus dier kata...
IBU....excited weiiiii...terus la aku panggil en asbeen...minta dier dengar...

sesambil syawal tunjuk muka abah, dier cakap..'ABAH'...bila tunjuk muka aku..'IBU'...adoi...banyak2 kali dier ulang..

ya allah terujanya...dier dah boleh panggil aku ibu,,,
 korang tgk la abg tecik ni tido...

sweet sangat..

kata mak aku syawal tido ikut cara Nabi Muhammad S.A.W tido...

aku pon tak tau..yeke mak...

mak aku kata gini la caranya...mak aku tanya mana syawal belajar tido gini...aku cakap la entah...dier belajar sendiri..dah lama dah sejak kecik lagi....



gini la dier tido statik je tau...

banyak perkembangan syawal ...so far last week exam, aku ada la tanya cikgu dier syawal macam mana...so far cikgu dier kata...syawal dah boleh mewarna sikit2...tapi kena pegang jugak la tangan dier kan...

semalam pon abah dier nak lunch...dier sebok la panggil abah dier, nak kaler buku warna...sebok nak belajar bila abah dier sebok nak makan...


p/s: TQ pada kengkawan yang menghargai akan didikan aku pada syawal..

Mealshakes - Kawan Baru Syawal

Jumaat lepas aku ada order Mealshakes kat FIZA RAHMAN

alang2 mmg dah aku pon mmg pengguna shaklee jugak..tp idok la jadi ahli..biar la dulu..aku jadi pengguna sajoo...sajoo kasi rezeki kat kengkawan kan...so aku pn dah deal2 baik punya ngan FIZA RAHMAN

so malam tu aku G umah dier...dapat la borak2 jap....

+
 malam tu jugak aku bagi syawal minum...tapi aku campor ngan susu dier..so far syawal minum jugak la...tak tolak lagi..susu pon tak panas pon suam je..syawal ok...janji dapat minum susu kan...

so kire 1scoop  = 1 hari la...

aku mula start kat syawal mlm tu jugak...untuk abah dier jugak...yg abah ni mmg aku sendiri yang bancuh kan...mealshakes+milo=air suam...so alhamdulillah en asbeen boleh terima N minum...so far ok kata en asbeen...en asbeen mmg kena kau buat B4 tido..kalo tunggu dier buat sendiri..mmg tak la...suppliment lain pon sama gak...


so perubahan pada syawal...???????????

ada ke..????????
entah..pada aku nampak berubah..tp sama ada kebetulan atau mmg yee kesan dari mealshakes tu entah la..tp aku suke..itu yg penting...

so far sabtu pagi pon minum lagi...N syawal lepas mandi terus je dier nampak aku bukak bungkusan nasi lemak, terus datang..yang best..paling la aku excited syawal boleh abiskan 1 bungkus tu dier sorang..mmmm..

tak lama elok dier nampak adik dier makan roti canai...dier pon nak jugak...makan jugak la...kire aku tgk syawal asik la ulang2 G kat meja makan cari makanan..

nasib la sabtu tu tergerak hati nak masak awal, dapat la bagi syawal N izz makan...dah 5min lepas makan..nak susu pulok..nak tido..aku egat tak mo susu dah...

ini gamba sabtu tu..mmm..dah petang time ni, baru bangun tido..lapar...dah minum susu...G rembat pulok buih bahulu maktok bawak balik dari kenduri kawen..lapar..bahulu yang bunga besar tu..abis jugak kat dier...

mmmmm...

so far itu citer ari sabtu...
citer ari ahad...pon nampak sama..nak jugak la makan...lepas tu lunch tak makan sanagt..sebab adam ada kat umah..dier kalo sepupu dier ada kat umah..mmg tak pandang langsung makanan ni..mmm..main je..

tapi tak lama lepas tu..G amik kuih semprit maktok buat...abis jugak la dier makan..mmm..ulang2...nasib adik tido syawal..kalo tak, mesti adik join...

abah balik je dari OT..nampak abah makan..dier pon nak jugak..elok la tak makan lagi...
dah tu lepas tu, tido secara berjemaah dengan abah+susu di tangan 


bangun je petang tu...aku ajak makan kat foodcourt kat area umah aku ni...

lapar tu syawal..abis 1/2 mangkuk bihunsup, sekali sup dier hirup...pandai lak tu hirup sup...1/2 lagi untuk adik dier...alhamdulillah nampak dier suke nak makan..
ni la antara kebaikan mealshakes ni..
credit to : GOOGLE..


Antara Kebaikan Meal Shake Shaklee

  • Membekalkan 19 dengan vitamin dan mineral perlu untuk tumbesaran yang normal
  • Menambah selera makan anak
  • Anak tak mudah kerap jatuh sakit
  • Membekalkan tenaga tambahan terutama bagi anak-anak yang berpuasa
  • Mengatasi masalah sembelit kanak-
  • Sebagai cara untuk menambah berat badan anak
  • Kaya dengan kalsium, magnesium dan vitamin dan protein untuk perkembangan tulang yang sihat
  • Meal Shake Shaklee sangat mudah diberi kepada anak-anak kerana boleh dibancuh dengan susu formula kerana rasa french  vanilla dan teksturnya seperti susu tepung 
  • Meal Shake rendah lemak dan glisemik jadi anak anda tidak akan jadi obesiti
  • Sesuai untuk anak-anak yang obesiti kerana beri rasa kenyang yang lama
  • Meal shake merupakan makanan untuk otak yang bijak juga kerana mengandungi kolina, kalsium dan protein


alhamdulillah so far nampak la syawal ok n serasi dengan mealshakes..sama jugak ngan en asbeen...moga semuanya di permudahakn..nnt kiter tgk lagi sebulan nnt ye...perkembangan syawal..tp kalo tgk dier tecik macam tu je...jgn la kata tak jadi kan...ini bukan semata untuk berat badan..ini jugak untuk antibodi anak...itu yg penting..kena paham la mak pak dier ni berat mmg susah nak naik..syawal pon sama..


aku beli benda ni bukan semata nak syawal berat naik mendadak..tp cukup sekadar dier sihat depan mata aku...ada selera makan..itu dah cukup memedai untuk aku..

XTVT Weekend Di rumah

Kalo dolu time ada syawal je...asal gaji je..kami mesti makan besar 1 hari untuk setiap bulan...N mesti kuar jalan2 waktu weekend minggu gaji tu...al maklum la time tu sowang je baru..

sekarang sudah ada dua....so semua XTVT agak kena sekat yang melibatkan wang ringgit ni...kena pulok en asbeen ni rajin je tau nak OT2 time weekend ni...katanya sebok dengan nak kuarkan surat pelantikkan chekgu2 kan...mmmmmm...ikutkan je la..


dolu kalo tinggal bertiga dengan kanak2 ni ralat sikit, takut tak boleh handle kan..al maklum la sowang tecik..sowang lagi sebok nak bermanja..mmm...mmg tak jalan la keje...


alhamdulillah jemah dah boleh jadi supermak..boleh ke..keje pon sengal...kire boleh la...

so senang la nak bekerja ni kan...

selesai je break1st, main2 bagai, golek2 bagai...masa tidokan anak2...
 seronok kan korang dapat selerakkan umah..ibu jugak yang kena kemas...nasib la kamoo2 ni dapat ibu yang mempunyai kesabaran yang tinggi tau..kikkikikikkikikik...

senang nak tidokan dua2 ni sekalai..sekali harung...tangan kanan enjut izz dalam buai, tangan kiri kasi si syawal ni main2 siku,...cukup suke la dier kan...mmmmm.....dengan minum susu lagi..senang..terus tido memasing..dah penat bermain kan....

so dapat la ibu buat keje lain...lipat baju, ssun baju, sidai baju N masak untuk abah nak balik makan...yeayyyy....
 bila dah bangun...gini la keadaannya...


 like a boss..

budak tecik ni jenis tido..mmg tak lama...paling lama 2 jam..tak macam abang dier..4 jam sekali tido..lena lak tu...

 itu citer ari sabtu....

ari ahad..pon abah still OT lagi..mmm...ikutkan je la..klo pepagi bangun dolu dari en asbeen..saja je tak mo kejutkan dier...biar dier lupa dier nak OT..kakakakkak..jahat kan..alamak dier egat jugak...

tapi bila abah balik je...kena lak si syawal ni tak tido lagi..ok la biar dier tido berjemaah ngan abah...senang ibu nak handle si tecik ni yang mmg sekejap la sangat2 tido...

jom adik kiter minum petang kat balkoni sambil angin tiup sepoi2 bahasa...

biskut weettameal jacob sama cicah air milo..mmmm...seronokkan dik kiter berdua je kat balkoni ni..yang lain semua mengeroh....


p/s : best jugak sesekali jadi weekend housewife

Misi Nak jadi anak Dara tak tercapai


Sabtu aritu...member opis aku ada ajak kami2 ni datang umah dier kat batu muda tu, sebab dier buat bufday party anak dier...

so kami ni pon ok la..lagipon sejak member aku ni tukar...dah lama dah tak jumpe kak ani ni...so kami yang lain2 dah decide nak jumpe..

alhamdulillah akhirnya jumpe..bila dah abis2 makan...memasing mula gosip sana sini kan..mmmm....masalah bila deme2 ni + aku dah berjumpe kan...jemah kata ko...

yang bapak2 org memasing borak sesama deme...
si en asbeen pegang syawal yang tak sihat..melepet je...so izz kena la ngan aku...

kena pulok dah nak balik dorang ajak posing2..aku kan mmg pantang ngan kamera ni...
tapi pegang izz mana nak sorokkan izz ni..yela mana aci aku sowang pegang anak..deme2 ni berangan konon anak dara lagi...

so solutionnya...

 letak izz kat belakang aku..

alamak nampak jugak..ini budak mmg tak reti duduk diam2 tau..ibu nak pose ni sayang..

 haa....ko statik je aku ni..
belom lagi...

 alamak anak sudah larik..ibu dah lepas..tak hengat ko bila bergambo..kakakkaka
 ops nampak izz yang sispi2...dengan tak berbaju..hangat katanya


 suke sangat ngan pic ni..sweet je..maafkan ibu izz..kikkikkikikik


haa dah sengal sudah...kui..kui..kui...izz redho sajooo tgk ibunya



p/s : arini boss tak da, kena buat keje jugak..kang kata tak buat keje lak..daaa...jap G nak citer pasai syawal...